Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 4. 11. 2020 09:58

Jinými slovy, není to pojmenované stejně a rozhodně to nefunguje stejně od začátku uvedení Z6, rozdíl po všech aktualizacích fw jsem to zatím neměl možnost zkoušet.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 4. 11. 2020 10:19

Ja jsem porizoval Nikon Z6 az relativne pozde po uvedeni na trh, takze na tohle nemam odpoved z vlastni zkusenosti, proto nepisu nejake rezolutni zavery, ale nenapada me byt jediny zpusob, jak by mohl fungovat wide area AF jina nez preferenci nejblizsiho objektu, tohle je naprosty zaklad.

Co jsem tak vypozoroval ze zkusenosti lidi, co maji Ztka od zacatku, tak ty fotaky s prvnim FW a poslednim, aktualnim FW jsou uplne rozdilne fotaky, tezko hodnotit Ztka, pokud mas zkusenost se Ztkem nejak kratce po nastupu na trh, v ten moment kdyz jsem videl testy, tak bych si ten fotak nekoupil.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 4. 11. 2020 10:23

Taky jsem si ho nekoupil :-).
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 4. 11. 2020 10:51

Tak jinak, v čem je podle tebe rozdíl mezi Group AF a Wide area AF, rád si doplním znalosti, protože žiju v tom, že tam rozdíl není.

V čem se změnila funkcionalita Wide area AF v průběhu FW? Ve změnách, které přinesl FW 2.0, o tom žádná zmínka není.

Jak fungoval Wide area AF s FW 1.0, když jsi zkoušel Ztka?

Neber to nějak útočně, jen mě to vážně zajímá, protože jsi to celkem jistě psal a vím, že jsi Ztka zkoušel, tak by mě zajímal ten pokrok případně rozdíl. Případně nějaký zdroj informací, protože Nikon tvrdí opak.

https://cdn-7.nikon-cdn.com/Images/Lear ... _Guide.pdf
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 4. 11. 2020 13:35

Podle toho co čtu v manuálu, tak oba režimy jsou si hodně podobné. Wide area AF je jeden zaostřovací bod, který je výrazně větší než ten standardní. Tento režim funguje v režimu LV zrcadlovek velmi dlouho a logicky byl přenesen i do Ztek. U zrcadlovek při foceni přes OVF žádný wide area AF být nemůže, protože zaostřovací body jsou pevně dané, proto udělali režim jakoby jednoho velkého zaostřovacího bodu spojením pěti bodů dohromady. Podle popisu by to mělo fungovat podobně, snad tedy až na tvar zaostřovacího bodu, kdy wide area AF je jeden velký bod tvaru obdelníku a group area je jakoby jeden bod ve tvaru kříže. Možná při praktickém používání jsou nějaké rozdíly, nevím, ani jeden z těchto režimů nepoužívám.

U Group Area AF v kombinaci s AF-S, resp. AF-A (s AF-C to nejde) funguje funkce detekce tváře, což v jiném režimu přes OVF není možné.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 4. 11. 2020 15:21

Jak jsem psal, teprve od fw 2.0 umí Wide AF automaticky ostřit na nejbližší objekt, původní fw to neuměl (poznávací znamení, že máte Eye-AF), takže když jsem to poprvé zkoušel, tak to Group AF neumělo nahradit. Mělo to i problém se zaostřováním na oko v protisvětle, chybovost byla značná, ale po fw 2.0 se zlepšilo ostření při špatném světle při nedostatku kontrastu mezi subjektem a pozadím (to bylo u první verze fw hodně špatné).

Teprve od fw 3.0 (pozná se podle Pet-AF) pak jde namapovat AF i na funkční tlačítko vpředu a tím došlo konečně i k určitému zrychlení se workflow, tím se začíná blížit D500 (ale pořád je to pomalé a nedrží se to subjektu). Sledování subjektu je už blíže 3d módu u D500, ale pořád ještě o kousek pomalejší a hůře "přilepené".

Moje nastavení bylo AF-C, AF Tracking Lock-on, AF response jsem dával na maximum (5 = delayed) a pak volil Dynamic-area AF nebo Wide-Area AF.

Jinak opravdu důkladně jsem Z6 po firmwarech netestoval (jen ze zvědavosti), nemaje zájem o její koupi.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 5. 11. 2020 14:03

Myslim, ze se mylis, nikde jsem nenasel v informacich spojenych s FW 2.0, ze by tam takova funkcionalita byla pridana. Ono to ani nedava smysl, protoze jinak by fotak nemel jak vyhodnotit, na co ma ostrit. Uz muj prvni Nikon D40, ktery mel jen tri ostrici body, ostril na ten nejblizsi, pokud zvolena automaticka volba bodu. Eye AF s tim nema zadnou souvislost, protoze tu umi az Nikon Z6/7 II v rezimu Wide range AF.

Jaky je tedy ten rozdil mezi Group AF a Wide range?
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 5. 11. 2020 14:10

:-) je to napínavé.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 5. 11. 2020 15:03

https://luminescentphoto.com/blog/2020/ ... s-cameras/

je to třeba tady, ale psali o tom i na imaging resources, ale nechce se mi to hledat. Prostě je to tak, že po uvedeni na trh u Z6 v oblasti AF byly vcelku velké mezery, včetně toho, že v Wide AF módu to rozhodně nefungovalo jako Group AF u D500, pak s tím v rámci fw 2.0 něco udělali a už to není taková hrůza. Podle mne to na AF-C ostřilo kamsi do toho prostoru, nepřesně a pomalu, nebylo to o tom, že to v plné rychlosti nějak dostanu do toho AF prostoru a ono si to poradí.

To je rozdíl mezi D850 a Z řadou, u D850 nebo D500 se mohu na update klidně vykašlat a ono to funguje stejně dobře (jednou tam byly v upgradu algoritmy z D5, to stalo za update), u Z řady jsou upgrady nutnost, každý přináší odstranění mnoha chyb (a pořád to nefunguje, jak by mohlo nebo mělo). Tyhle updaty ale znamenají obrovské riziko ohledně kompatibility s Tamronem a Nikonem, to je hlavní důvod, proč jsem ohledně updatu fw opatrný, když to funguje, tak na to nesahám.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 5. 11. 2020 15:56

Z toho článku od tebe jsem se konečně dobral nějakého infa a zajímavá diskuze je i tady https://www.dpreview.com/forums/thread/4398139

Ale oficiálně jsem žádnou zmínku od Nikonu nenašel, přijde mi to, jakože spíše Nikon opravoval ty původní režimy, než že by vydával novou funkcionalitu, protože si neumím představit, podle jakého klíče ty režimy předtím vybíraly, kam ostřit, to muselo být hrozně nepřehledné a fail Nikonu.

V tom případě chápu, jak to myslíš s tím výkonem.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 5. 11. 2020 17:19

Ty informace o updatech jsou ze strany Nikonu dost nepřesné a neúplné, nenašel jsem žádný zdroj, který by pokryl všechny, ani na stránkách Nikonu. Já na tyhle informace mám aplikaci flipboard, kde mám všechny ty DPreview a podobně pohromadě a dalším zdrojem jsou moje zastávky v Megapixelu v rámci přestávky na oběd, tedy aspoň byly, v době předkoronavirovè.

U řady Z čekám velký update, upravující algoritmy Z6 II, jinak by mi nedávaly smysl, že investovali do posílení hardware. U D850 a D500 zase běží na fóru vzrušená diskuse ohledně updatu firmwaru, umožňující použití CFExpress Pro karet (to mi dává smysl pro D850, ale jen částečně, protože paralelní ukládání na SD kartu to bude brzdit tak jako tak, pro D500 mi to asi nic nepřinese).
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod MartinnK 6. 11. 2020 16:35

MartinnK píše:Ahojte, poprosil by som vás o informácie. Mám problém s Nikonom Z5 a objektívom sigma 35mm art pre nikon (ftz adaptér). Neviem kde je problém ale vyskytuje sa to pri fotografovaní odfotím napr. 10 rovnakých fotografií. A napríklad cca 5 fotografií má má čierny flak(tmu) hore dole alebo v rohu fotografie. 1-2 sú úplne ako keby fotím v noci bez svetla a dajme tomu že 3-4 sú dobré. Robí to ako aj pri automatickom ISO tak aj pri manuálnom. Viete mi s tým niekto poradiť kde môže byť problém ?


Ahojte tak už som zohnal aj nikkor objektív a všimol som si že tento jav sa deje len v interiéri pri umelom svetle vonku to vyzerá v poriadku. Robí to pri manuálnom aj automatickom nastavení ISO. Vedeli by ste mi niekto poradiť čo môže byť vo veci ? Dole som dal príklad vždy som spravil 10 rovnakých fotiek

NIKKOR
Obrázek
Obrázek
SIGMA
Obrázek
Obrázek
MartinnK
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lemming 6. 11. 2020 16:53

- Zkus vyfotit něco delším časem (třeba 1/20s, klidně i 1/2s).

- Máš zapnutou Flicker Reduction?
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MartinnK 6. 11. 2020 17:13

Nemal som zapnuté Flicker Reduction teraz vyzerá že to funguje správne. Keď to bude fungovať je to super a ďakujem :-) , ja som celý čas chodil za tmy domov a nemal som čas to vyskúšať na svetle až dnes :roll: Tak niečo ešte nafotím a budem informovať či to je ok, ešte raz ďakujem za pomoc
MartinnK
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod landov 7. 11. 2020 13:08

Dnes na rybacke syn nemal ani zaber, mne sa darilo trosku lepsie.

Z6+Sigma 100-400/5-6,3
Obrázek Obrázek
landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků