Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod chvd 24. 10. 2020 11:47

Dolgor píše:Na Z6 jsem nezaznamenal nic z toho. Nejhlučnější kombinace je se 105VR micro přes FTZ, 105ka má totiž docela hlučnou stabilizaci. Pohyb clony je hodně zblízka slyšet u objektivů přes FTZ i u nativních, ale už člověk hned vedle to absolutně nemůže vnímat. Šustění oblečení je slyšet víc. Např obě moje kombinace Fuji X-T2 s 18-55 a 35/1,4 mají hlučnější clony a 35ka má taky daleko daleko hlučnější AF, v AF-C je skoro jako starší levnější AF-D Nikkory. Rychlost Z6 je při pohybu v menu, prohlížení a zvětšování fotografií atd. výrazně vyšší než předtím u D750. Mírně pomalejší je jen start, ale v praxi to nevnímám. Když foťák zapnu během zvedání k oku, podívám se už do plně funkčního EVF a můžu začít. ...Rychlost startu (a některé odezvy foťáku) může prý výrazně negativně ovlivnit pomalá paměťová karta, zvlášť s vyšší kapacitou.

Jen pro jistotu: ja si nemyslim, ze zavady, co popisuji jsou na vsech vyrobenych kusech, nejspise jsou minimalne nektere na minimu.
Tam kde mam ten sramot, tak je to vyrazne nesrovnatelne s tim, co dela ten samy objektiv na DSLR. Presneji na DSLR zvuk nevnimam/neslysim.
Nevim jak susteni obleceni, ale oproti zvuku zaverky u DSLR je to vyrazne hlasitejsi a hlavne nepijemnesi..proste jak kdyz tahas plechy po sobe(myslim typ zvuku ne ze to vydava 120dB:) )
nemam pomalou kartu, telo mi "neusina", ale proste zdrzuje me to. A to jsem od prirody hodne pomaly tvor.
Zkousel jsem jinou Z50 na chvili a prislo mi to podobne.
Ja ale netvrdim, ze jsou vsechna Zka hnuj, jen popisuji svou zkusenost, proto jsem i hned v uvodu psal, "pocitejte s tim ze" a nikde jsem nekonstatoval, ze cely Z system je spatne.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 24. 10. 2020 11:50

Ta stabilizace dle CIPA je záhada. Podle reálných testů mají Ztka mnohem lepší video stabilizaci než Sony A7 a ve fotografii to dle sdělení fotografů platí v menší míře také. Na Olympus v současnosti nemá nikdo, ani Canon s těmi ohromujícími údaji dle CIPA.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod feanoor 24. 10. 2020 11:54

Tady to zase vypadá jak v alejích v Kersku v sobotu ráno.
"... Nikon skoro 10 let překonával veškerou konkurenci v AF a obzvlášť v trackingu, k tomu měl nejlepší senzory, zázemí third party příslušenství..." píše Nikon fanboy.
Důkaz? Přece Thom Hogan - známý Nikon guru Jára, to prý někde říkal.
Asi přitom zapomněl třeba na Nikony D7000, D800 a jejich skvělý AF.

Ostřila D300 lépe než 7D?
D7200 lépe než 80D?
D3 než 1DX?

Určitě jo, aspoň zdejší Nikon boy, který sice nikdy s Canonem dlouhodobě nefotil to tvrdí. Ale na internetu se to dočetl, tak to bude pravda.

To že mají někteří uživatelé s Nikonem problémy musí být jen a pouze jejich neschopností, protože on sám nikdy s Nikonem problém neměl.
Diskusní fóra na zahraničních webech (jiná než ten od Hogana - to dá rozum) už se ani nedají číst, protože se tam vede proti milovanému Nikonu nenávistná kampaň, a to zejména ze strany Sony. Fotografické weby jsou přímo prošpikovány Sony trolly, kteří házejí špínu na domácí stáj. Už se to ani nedá číst. Ještě že se člověk může vrátit na jediný objektivní web strýčka Thoma.
feanoor
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidko 24. 10. 2020 11:57

Tie udaje z CIPA nesedia tak rozne, napriec roznymi porovnaniami. Mne v podstate pride, ze tie udaje su zbytocne a v idealnom pripade sa z nich cloviek dozvie maximalne to, ze sucasna generacia akehokolvek modelu ma ucinnejsiu stabilizaciu nez ta predosla.

Z roznych porovnani mam ale dojem, ze aktualny rebricek IBIS by vyzeral nejako takto:

1. Olympus
2. Canon/Panasonic
3. Fuji
4. Nikon
5. SONY.

Vyhoda Nikonu je, ze s tou dierou by nemal mat problem ucinnost vyznamne zvysit narozdiel napriklad od e-mountu. Ale vykon IBIS je taky moj osobny fetis, nemyslim, ze by to malo nejaky zasadny vplyv na predaje. Problem u Nikonu vidim skor v tom, ze ten system kompletizuje pomalsie nez Canon a SONY uz je v podstate hotove.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chvd 24. 10. 2020 12:00

Dolgor píše:...G2 Tamrony nemám, můžou mít stále nějaké drobné díry v kompatibilitě přes FTZ,.

Ja dohledaval info na webu Tamronu, minimalne na dvakrat tam informovali o plne kompatibilite.
Ale ano, bude to problem v te kompatibilite a bavit se o tom, jestli je to chyba Tamronu nebo jestli to Nikon dela anschval je aspon z me strany bezpredmetne neb mohu mit tak leda podezreni, ale relevantni info k tomu nemam. Nicmene prave proto jsem to upozorneni psal, aby lide, kteri chteji pouzivat objektivy tretich stran byli na pozoru..protoze na prodejne reknou nejspise cokoliv aby prodali, recenzenti jakbysmet a od Nikonu jsem se varovani dopredu taky nedozvedel, spise uklidneni. Nicmene nekdo jiny muze mit jine zkusenosti.

Dolgor píše: nebo v nich chvd nemá nejnovější FW. Ulítlé expozice, pokud byly jen s G2 Tamrony, můžou mít stejný původ.

Ma, i v tele.
Kdyby to bylo jen s Tamrony, nepsal bych o tom v souvislosti s telem, takovy expert zas teda nejsem :)

-- 24. 10. 2020 13:11 --

lennyl_2 píše:ten problem s expoziciou bude isto v tom adapteri a Tamronoch. proste pouzivas vyrobok tretich stran.

Pane nejste Vy zamestnanec Nikonu? :)) Myslim kvuli tomu sluvku "isto".

keby si mal original Z skla, nerobi ti to.
1-kdyby to Nikon jasne deklaroval, ze pokud chci plnou funkcnost, musim mit jen a jen Z skla, asi bych si porizeni rozmyslel.
2-kdyby Nikon neprodaval FTZ adapter a jeho zamestnanci a prodejci a hlavne netovi odbornici a recenzenti svorne netvrdili, jak je to v poho pouzivat FTZ adapter v podstate klidne i "s trubkou od vysavace", taky bych si to asi rozmyslel
3-jakozto fanouska Nikonu te musim zklamat, problemy s expozici to dela i s nativnimi skly .."isto", realne jiste.)
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 24. 10. 2020 12:34

Ja som to teda cele necital a uprimne netusim, co Nikon deklaruje, alebo nedeklaruje, ale nedokazem si dost dobre predstavit ako by sa Nikon mohol zarucit za vyrobky tretich stran. Odhliadnuc od toho, ze ich bajonet je uzatvoreny, je to proste nezmysel. 100% funkcnost Tamronov a kompatibilitu s FTZ, alebo akymkolvek telom moze na vlastne riziko deklarovat Tamron, ale urcite nie Nikon.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chvd 24. 10. 2020 12:37

feanoor píše:......
Určitě jo, aspoň zdejší Nikon boy, který sice nikdy s Canonem dlouhodobě nefotil to tvrdí. Ale na internetu se to dočetl, tak to bude pravda.
To že mají někteří uživatelé s Nikonem problémy musí být jen a pouze jejich neschopností, protože on sám nikdy s Nikonem problém neměl.......

Tak to jsem se zase jednou dobre pobavil :)
Super vystizeno, tady to docela pasuje.
Mel jsem tu podobny problem uz davneji......
Proste s bezverci, co zpochybnuji NIKON je treba zatocit .....PRYC S ODPIRACI NIKONU 8-D

-- 24. 10. 2020 13:50 --

Fidko píše:Ja som to teda cele necital a uprimne netusim, co Nikon deklaruje, alebo nedeklaruje, ale nedokazem si dost dobre predstavit ako by sa Nikon mohol zarucit za vyrobky tretich stran. Odhliadnuc od toho, ze ich bajonet je uzatvoreny, je to proste nezmysel. 100% funkcnost Tamronov a kompatibilitu s FTZ, alebo akymkolvek telom moze na vlastne riziko deklarovat Tamron, ale urcite nie Nikon.

Ja pouze psal, ze KDYBY DEKLAROVAL, zachoval bych se jinak.
Jiste ze NIKON nikde netvrdi, ze ruci za vyrobky jinych vyrobku.
Reagoval jsem na pripominku, ze "kdybych mel Z tkove skla"... coz mi prijde jako rekneme divna pripominka, protoze FTZ adapter NIKON vyrabi kvuli tomu, aby sla na zetka adaptovat jina nez zetkova skla a za ty sve ruci. Tak nejak nenachazim problem v tom, co jsem napsal a stojim si zatim.
Je dost divne, ze FTZ slape s Nikkory vyborne, snad je trochu pomalejsi AF oproti spickovym DSLR a neslape s objektivy od Tamronu, ktere jsou proste jednoznacne vyhodnejsi volbou pro DSLR Nikonu, pokud hraje roli porizovaci cena a to i presto, ze Tamron se ocividne snazil kompatibilitu zajistit. krom toho, ale jak lide od Nikonu, tak ti diky Nikonu profitujici na prodejich a sluzbych jednohlasne vykladaji o tom, ze to neni problem a ze ftz slape s obejktivy tretich stran skvele. No tak ja zase sdeluji lidem, ze nemusi vzdy slapat skvele. :)
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 24. 10. 2020 13:05

Chvd - u mne jeden z potenciálních možných problémů, proč jsem Z nepořídil. Nějak jsem před nákupem nechtěl slyšet jenom "pros", ale hledal i "cons".
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 24. 10. 2020 13:06

feanoor si může projít historii testů třeba na dpreview, kde byl dlouhodobě tracking a 3DAF tracking Nikonů hodnocen jako nejspolehlivější a uživatelsky nejpřívětivější. 80D žádnou extra pochavlu za AF nedostal (navzdory 45 křížovým bodům), D7200 ji dostal. Nicméně situace byla mnohem složitější kvůli velkému rozptylu generací a kvality objektivů, které se na DSLR používaly. Canon měl mnoho rychlých USM objektivů, které u Nikonu dlouho chyběly. Případně pro někoho hrálo roli LV, které měl Canon narozdíl od Nikonu na slušné úrovni už od začátku. V OVF AF a kvalitě rawu řadu let Canon následoval až po Nikonu.
D3 a D300 jsou 2007
7D je 2009
1DX je 2011
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 24. 10. 2020 13:06

Feanoor: Nejsem uplne skalni fanboy Nikonu, byt fotim s touhle znackou dlouho, nemam problem kritizovat na Nikon za ledasco, ale co se tyka tel, tak casto byl jednickou a Canon spise dotahoval. Nikon D3, D3s byly spickove a Canon na ne hodne dlouho nemel odpoved, Nikon D500 a D850 podtrhoval marnost Canonu v poslednich letech, Canon 6D (II) byl oproti D750 v nekterych ohledech horsi. Na druhou stranu to bylo ve vetsine pripadu takove, ze s dalsi generaci to Canon srovnal, takze ve finale to bylo vzdy spise kratka doba, kdy byl Nikon o plyvnuti lepsi, coz ve vysledku znamena, ze normalnimu smrtelnikovi to bylo uplne jedno. Dlouhodobe pak Canon ztracel v dynamice cipu na nizke citlivosti. Kompatibilita 3rd party skel je pravda, Canon mival historicky vice problemu se Sigmou, ale to mi neprijde nic zasadniho. Naopak vyhoda Canonu bylo ve vetsine pripadu zaskleni, hodne objektivu jsem Canonu zavidel a stvalo me, ze Nikon neni schopny predstavit ekvivalent nebo modernejsi ekvivalent.

Co se tyka D800, tak tu jsem mel a AF byl na svoji dobu velmi slusny, obzvlast na telo ktere nebylo urcene na rychlou akci, nafotil jsem na ni nekolik sezon sportu v hale.

Tyhle zabomysi valky jsou zbytecne, kazdy vyrobce ma neco a kazdy vyrobce vede jinou chvili, staci se podivat na dobu pred Nikonem D3 a tam byl zase Canon kus pred Nikonem. Hlavne nechapu tu potrebu vlastnit znacku, ktera je "ve vsem nejlepsi", dulezitejsi je, aby nejlepe ten konkretni kus techniky vyhovoval potrebam, ktere mam.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 24. 10. 2020 13:12

Milan88 - ale to je přece povaha lidí mít to nejlepší, kór když to stalo majlant. Nedej bože, že to někdo nevychvali do nebes:-))
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 24. 10. 2020 13:23

ak si vo svojom prispevku myslel ten problem s expoziciou aj s Nikon F sklami na FTZ, tak som si to zle vylozil (ze to robi iba pri Tamron sklach).

https://www.nikon.sk/sk_SK/product/acce ... nt-adapter
Nikon pise: Nic nemusite obetovat... Bajonetový adaptér FTZ umožňuje naplno využívať výhody objektívov s bajonetom Nikon F.

cize vyslovene neuvadza, ze Nikon F skla funguju na 100% ako na DSLR. o vyrobcoch tretich stran sa nevyjadruje vobec (co je logicke, co s nimi on ma, nic :) ).

ja si myslim, ze ak ma clovek bezzrkadlovku, tak najlepsiu funkcnost dostane s original sklami znacky vyrobenych na bezzrkadlovku. adaptovat DSLR skla ale ide. tak isto sa daju pouzit skla tretich stran (DSLR/MLC).
preco to pisem? lebo som mal AF TechartPro adapter (to je uz ale uplne iny pripad, nie origos Sony adapter), takisto DSLR skla Sigma "prerobene" na Emount...nebolo to vzdy uplne ono.

kazda technika moze byt kazova, aj Z50 moze blbnut
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pemar 24. 10. 2020 13:48

Já vnímám majitele Nikonu jako jako nejméně spokojené a nejvíce kritické, a to bez ohledu na to, jak si v porovnání jejich Nikon stojí proti konkurenci. Ono je to totiž vesměs jedno, protože přestup od jedné značky ke druhé je pakárna a až na výjimky to často dopadne nějakou tou frustrací u té další značky, protože každá má nějaké výhody a nějaké nevýhody. Vesměs člověk odejte tehdy, když ho daná značka dlouhodobě něčím štve nebo když mu jiná značka naslibuje něco, co u té své své nemá. A k tomu ještě působí média, viz například jejich lobbing pro bezzrcadlovky, vytváření dojmu, že jinudy cesta nevede.

Já bych spíše řekl, že vidím dost silný post-buy syndrom u bezzcadlovkářů, jen málokdo si připustí, že koupil krám, který je sice menší, ale míň vydrží a hůř ostří. Že zrcadlovky byly fuj, protože měly FF/BF, zejména s objektivy třetích stran a teď si nechtějí připustit, že ani bezzcadkovky nemají 100% kompatibilitu. Jen málokdo přizná, že jeho Z6 ostří hůře, než D500 (čest výjimkám, jako je Landov), že na AF-C ztrácí stopu jako pokojový pes.

Jsou lidi, kteří musí mít to, co je aktuálně módní, ti pak oscilují mezi značkami a jsou ti, co musí koupit výhodně, ti oscilují také (u jiných modelů). To je celkem obvyklé nákupní chování a není důvod, aby to u foťáků bylo jinak. A pak jsou věrní a spokojení zákazníci, a ti se drží toho, co jim vyhovuje, ti jsou u všech značek, i u Nikonu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Stan35 24. 10. 2020 14:23

Pemare - nechceš napsat knihu "Paměti věrného fotografa aneb před zrcadlem za zrcadlem co si budem lhát"?
:-) :-D
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 24. 10. 2020 14:30

Pemar: tohle začíná být trochu ohrana písnička, nezaznamenal jsem tady nikoho, kdo tvrdí, že je na sport lepší Z6 než D5 nebo D500, do této roviny to stocis vzdy ty. Ciste na sport bych taky volil OVF oproti EVF, ale to je subjektivní, jenže fotím i jiné věci a u toho sportu je to casto i o zručnosti.
milann88
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků