Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 10. 2020 06:19

Já to tedy chápu jako portrétní sklo a na to je to EQ70mm přijatelné (netvrdím, že optimální).
Popravdě osobně úplně potřebu něčeho ultraširokého a zároveň extra světelného nevnímám, tam se zázraky s DOF nekonají ani u FF a navíc osobně bych zrovna tady spíš stejně clonil pro velkou DOF, ale předpokládám, že se najdou i jiné požadavky.

Ad ostrost - tak upřímně on nějak extrémně ostrý na plnou díru není ani třeba ne právě levný Canon EF 50/1,2L , hodně vylepšená je až RF verze (taky je ale ještě daleko dražší), je to prostě problém.
Co jsem viděl z těch levných manuálů, tak třeba Mitakon 35/0,95 byl docela děs, naproti tomu 50/0,95 celkem šel (úměrně k ceně). Nechal bych se překvapit, pokud novinka bude blížit tomu lepšímu průměru, tak to smysl má, pokud tomu horšímu, tak se zkrátka bude ignorovat.

Mimochodem když jsme u novinek, tak jak jsem před nedávnem zmiňoval tu novou "kamerokostku" od Panasonicu BGH1, tak ta podle všeho docela rozruch v příslušném okruhu zájemců budí, pro další podporu MFT to skutečně není špatná zpráva.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 20. 10. 2020 06:51

Napriklad astro.

EF 50 f1.2 je proste uz dost stary objektiv, dnes to, ze FF skla na plnu dieru uz tak uplne neplati, vyvoj pokrocil a nie je to nic nestandardne.

Nie je, akurat z toho fotograf mozno nebude mat nic, pretoze sa vyrobcovia zacnu specializovat na video. Cize to nutne nemusi byt ani vyhra.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 10. 2020 08:23

Teda zrovna u Canonu bych spíš než o pokroku vývoje mluvil o naprostém ignorování ceny a rozměrů - předpokládám, že jsi EF a RF 50/1,2 vedle sebe viděl :-) U 85mm je to s cenou podobné, srovnání velikosti není až tak drtivé, ale i tam RF verze vyrostla (sakra neargumentovalo se pro MILC velikostí? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ).

Mimochodem tohle nemyslím jako nějakou přehnanou kritiku, optická kvalita nesporně vzrostla, což je fajn (našly by se příklady, kdy za větší cenu i velikost kvalita šla dolů), spíš malinko zlehčuji ten pokrok, mně to přijde spíš jako změna koncepce...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 20. 10. 2020 08:33

Nejde len o Canon. Su to Sonaky, su To Nikonu, su to proste moderne skla, dokonca aj setaky ktore su dnes skratka uz na plnu dieru ostre a taka ta matra, ze pri FF sklach musis priclonit o 3 cisla aby to bolo ostre skratka pri modernych sklach uz moc neplati. Urcite sa najdu vynimky, ale v tych PRO kategoriach skor nie.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 20. 10. 2020 09:08

Tak ten pokrok optiky souvisi hlavně s výrazně vyššími nároky snímačů, koncepční změnu tam tolik nevidím. Ono je celkem rozdíl v nárocích na optiku při nasazení na první Canon 5D a potom něco jako je R5. Pokud by skla to rozlišení nedávala, tak by trochu ztracelo smysl prezentovat výhodu vyššího rozlišení.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 20. 10. 2020 10:30

Myslím, že sa od čias Ganca ten názor na rozmery beznosorožcov a ich skiel celkom vyvinul. Smerom nahor. :D (No tá potvora fyzika)

Ja osobne ale u FF postrádam nejakú peknú sadu pevných 2,8 skiel, malých ľahkých skladných a hlavne lacných, ako boli u kinofilmu, ale to asi nie je na programe dňa.
Oly napríklad s jeho 1,8 sklami to celkom spĺňal.
Trochu mi oly pripomína Samsung (s jedným darovaným sa tieto dni hrám, a je to paráda), dotiahol to po parádne telá a zavrel krám. S rozdielom, že oly urobil komplet zostavy skiel od laci plasty až po top triedu. Proste komplet, naozaj už sa len vymýšľalo čo chýba...
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod monikash 20. 10. 2020 11:40

Samyang dělá pěkná, malá lehká a ne moc drahá skla na FF.
Sony RX100/7, A6600, A7R2, A7III

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bob222 20. 10. 2020 12:12

monikash píše:Samyang dělá pěkná, malá lehká a ne moc drahá skla na FF.

Jo, sammy má tuším 24+35. Ale tuším nie pre všetkých? Alebo už doplnil aj ostatných, nemám prehľad.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 21. 10. 2020 15:53

https://www.43rumors.com/rumor-panasoni ... -priority/

Ono to mozno este bude zaujimave, ak sa toho nestihnu vsetci zbavit :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 21. 10. 2020 16:49

Tak ono je to obecně s Panasonicem daleko "zajímavější" než s Olympusem.
O Olympusu se sice píše kvůli prodeji, ale jinak je dost jasno - jasné zacílení na MFT, nový majitel asi bude muset udělat určitou probírku nabídky, ale minimálně v první fázi se toho zase tolik nezmění. Spíš se jen spekuluje,na co dá důraz a zda dojde spíš na útlum nebo naopak na jisté oživení.

Panasonic ale reálně prodával maximálně stejně jako Olympus, většinu času spíš méně, ale přitom je rozkročen daleko více - MFT foto, MFT cílené na video, FF s L mount, ale také daleko více kompaktů... Přijde mi to jako docela šílené a o nějakou restrukturalizaci křičící velmi výrazně...

Zcela osobní fakty nepodložený názor - ono by skutečně dávalo smysl, kdyby JIP nakonec prodal Olympus Panasonicu či naopak koupil i fotodivizi Panasonicu a celé to sloučil...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bob222 21. 10. 2020 22:07

Osobne vidím problém v pokračovaní aj v tej značke. Olympus si svoje meno nechal, logicky, a neviem kto by si na preriedenom trhu kúpil foťák JIP. Alebo kuomintang, to je jedno ako to nazvú. Olympus je silné meno. Tí čo majú olouša kúpia kvôli sklam, ale je potrebné zohnať nové dušičky, a to bude problém, ak tam bude neznámy názov.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ferin 22. 10. 2020 00:20

JIP se to jmenovat nebude a nakonec, pokud jsem pochopil, je i to označení Olympus dost ve hře.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 22. 10. 2020 03:01

Vacsi problem vidim v tom, ze poslednu dobu zase vidim pomerne casto ako Olympus (komplet system) opusta majitelov, pripadne ako ludia ktori miluju svoju G9/GH5 ktorych ISO a HO ich nijak nelimituje a je to velmi skladne a nikdy by to nemenili za obrovske predrazene FF, kupuju S5. Z toho mam trochu vacsi strach :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 10. 2020 06:03

Stejně nakonec vždycky skončíme u otázky, jaký je vlastně okruh zájemců o náročnější fototechniku obecně. Pokud zase začne narůstat, tak bude prostor i pro MFT. Pokud ale zůstane stejný či se dokonce bude zmenšovat, tak pak zkrátka přituhuje a zrovna pozice MFT proti FF se horšit bude, cenová výhoda se zmenšuje, částečně i velikostní, naproti tomu jisté nedostatky v kvalitě zůstávají.

A bohužel mám pocit, že platí spíš ta druhá varianta, celkový stav trhu fototechniky není právě nejlepší. A blbé je, že zrovna tohle není tak docela dopad Covid, kdy by byl možný optimismus do budoucna, ta stagnace tu byla i bez něj...

-- 22. 10. 2020 07:07 --

Ferin píše:JIP se to jmenovat nebude a nakonec, pokud jsem pochopil, je i to označení Olympus dost ve hře.

Asi tak, mimochodem už je jisté, že byl předaný název brandů Zuiko a OM (OM-D), nejspíš i Pen. Označení Olympus se bude zcela jistě užívat docela dlouho na vše stávající, o možnosti použití pro novinky se zřejmě stále jedná.
Otázka zní spíš, zda nějaké novinky budou, o brand bych se obával daleko méně, dost možná zůstane i ten Olympus, ale i kdyby ne, tak s OM a dalšími předanými věcmi se dá pracovat velmi slušně.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod monikash 22. 10. 2020 06:14

Když Kodak prodal svoji fotodivizi, tak ji prodal i s možností používat dál na fotoaparátech, které dál vyráběla čínská firma, nápis Kodak. Podobně to bude podle mě i u JIP. A kdyby na fotoaparáty psali ZUIKO, tak stejně všichni budou vědět, že je to Oly.
Ale stejně si myslím, že oba výrobci MFT (ty nepovedené kousky od Xiaomy nepočítám) omezí na minimum.
Sony RX100/7, A6600, A7R2, A7III

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků