Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 15. 10. 2020 18:55

Odstraněno moderátorem, protoze kritika společností Sony, Olympus nebo jiných výrobců bezzcadlovek nemůže byt publikována, každý přece ví, že bezzcadlovky těchto technologických leaderů jsou nejlepší a bezchybné.

Ne, ale připadalo mi, že se opakuji a že je to házení hrachu na zeď, ani zjevné chyby nikdo nechce slyšet ani diskutovat, to platí i o Nikonu Z.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Stan35 15. 10. 2020 19:20

No jo no. Když už člověk nemůže ani normálním způsobem říct jak to vidí, ale hlavně se musíme placat po ramenou....
Přece nic není dokonalé a nechápu jak někdo záměrně a dobrovolně podléhá tlaku a chce být ubezpečovan, že to tak není.
To mi něco připomíná.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 15. 10. 2020 20:04

Duální slot, USB nabíjení, grip a lepší AF. To bych bral jako plusy. Neřešil bych 8K video, nebo chybějící blesk, ale EVF má lepší refresh rate a blackout. Nejsem si jist, jestli má podsvicené tlačítka, je to detail, ale večer se hodí. Má větší rychlost sériového snímání a větší buffer, ale podle všeho neudrží rychlost 14 fps do vyčerpání bufferu, ale jen asi do 2/3, buffer na 124 fotek je o hodně použitelnější, než ten na 35 snímků, ale nesmí se ukládat na 2 karty současně, ukládá do 12-bit bezztrátový komprimovaný RAWu, cca po dobu 9s.

Nikon Z6 II má rozsah citlivosti při slabém osvětlení -4,5 až 19 EV, což je o jedno EV lepší než to, co dokáže Z6. Díky tomu bude Z6 II přesnější ve velmi tmavých podmínkách. Fotoaparát Z6 II navíc získává dvě nové funkce automatického ostření - schopnost provádět autofokus Eye v režimu Wide Area AF a také při natáčení videí.

Jsem zvědavý na testy vylepšeného AF, zejména pokud jde o sledování. AF samotný nevypadá, že byl nějak zásadně vylepšený, nevidím ani Group-AF, ale bude mít výkonnější CPU.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 15. 10. 2020 20:54

Na reálné testy jsme zvědaví všichni...

-- 15. 10. 2020 22:13 --

Jinakost režimů AF ve srovnání s Nikon DSLR byla kritizována od začátku. Nové FW pro první verze přinesly pár změn, ZII mají pár dalších, ale čekal bych, že k přiblížení zrcadlovkám dojde až s high-speed verzí (Z9?) a pak se to eventuelně dostane i do nižších modelů. Zvyknout si na ovládání a porozumět novým AF režimům mi při přechodu z D750 dalo nejvíc práce.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 16. 10. 2020 06:26

Zvyknout si na D500/D850 mi také dalo práci, je to o hodně výkonnější a když jsem si myslel, že to umím, tak se mi dostala do ruky ta kniha Steva Perryho a z ní jsem se naučil spoustu dalších užitečných “detailů”, přirovnal bych to k ovládání mechanické převodovky u auta, z obyčejné pětistupňové na sedmistupňovou s přepínáním na sekvenční řazení a s pádlami pod volantem, chvilku to trvá, než se člověk z fáze hraní si a fascinace do fáze efektivního využití. Bezzcadlovky s Eye-AF jsou pak paralelou automatické převodovky, která si řadí jak chce a občas jí člověk může přinutit podřadit (konec motoristického okénka). U D6 je to zase výzva, mám na mysli možnost si nedefinovat uživatelsky oblasti, ve kterých se bude ostřit, což je v kombinaci s pamětí poslední zaostřené vzdálenosti na objektivu neskutečně zrychlujicí pro AF.

AF Z9 věřím jen tak z jedné třetiny a mám pro to technologický důvod, protože vidím, jak je Sony na A7r IV v tomto ohledu pozadu za Sony A9 i D500, tak mám vážnou pochybnost, jestli v té době budou k dispozici dostatečně výkonné CPU, to už by byly v novych modelech a Nikon by nezdvojoval ty současné. Ta kombinace rozlišení a rychlosti mi přijde jako hardwarově nezvládnutelná, vidím, jak to brzdí D850, její nástupce by pak musel být neskutečné dělo, o parník lepší i než D6, a to nevidím jako reálné. Ale nechme se překvapit.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 16. 10. 2020 07:44

Canon R5 má 45 Mpixelů a dualpixel AF systém a výkonově se pohybuje někde kolem A9II. Nikon jen potřebuje podobně rychlý snímač (Hogan něco povídal o tom, že Nikon na nějakém hodně rychlém pracuje, ale neví, jestli má být výroba u Sony nebo tentokrát jinde) a zbytek - procesor, UI programování - jde stále dopředu a je dostupné každému.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 16. 10. 2020 08:05

No on je právě asi Canon poněkud ve výhodě, ten dualpixel se dá zřejmě vyhodnocovat hodně efektivně. Tady pozor na pojmy - tvrdit "hodně rychlý snímač" je ve spojení s AF dost zavádějící. Rychlost čtení snímače je zásadní pro rolling shutter a podobné věci, u AF se ale přímo týká jen kontrastových režimů (třeba pro DFD Panasonicu to je fatální a přes velkou snahu jsou na tom pořád dost bídně). Jinak je ale dnes pro rychlé ostření primární fázová detekce, což je samostatná část snímače, čtení z čipu má vliv jen nepřímý pro různé "inteligentní režimy". U dualpixelu je vyhodnocení více integrované a není tam tak výrazná ta kombinace dvou víceméně nezávislých metod AF. Tohle bude mimochodem zajímavé sledovat, Canon s tím přišel už v roce 2014 v DSLR, přirozeně to má patentově chráněné. Dlouho to bylo stranou pozornosti, ale po vstupu Canonu do MILC se to může ukázat jako dost těžko dorovnatelná výhoda...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 16. 10. 2020 08:27

Nikon má PDAF senzory v každém 12. řádku nebo tak nějak. Pro výkon AF je určitě rychlost vyčítání celého řádku pořád dost důležitá a je určitě důležitá i pro identifikaci objektů. ...Patenty nesleduju, ale Thom Hogan někde psal, že Nikon si nechal už před lety patentovat technologii hodně podobnou dualpixelu od Canonu. Koneckonců i senzorový PDAF na Sony snímačích je založený na patentech v senzorech, které vyráběl Nikon u Aptiny (kterou pak kopilo Sony), pravděpodobně je v tom i práce vývojářů z Nikonu a možná je jí tam víc, než kdo tuší.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 16. 10. 2020 09:29

Na PDAF má Nikon několik zajímavých patentu a RGB pro AF používá už od D5 a některé algoritmy od Canonu a Sony též, celé to rozpoznávání scén a očí je na tom založené. Ale rychlost snímače je jen jeden článek z řetězu zpracování.

Problém je rychlost, spolehlivost přilepení a z toho pramenící množství odpadu. A to se se zvětšujícím rozlišením zatím zvyšuje, celkem logicky, protože výpočetního výkonu je málo, jako v ranných dobách výpočetní techniky. A u bezzcadlovky se něco spotřebuje i na vykreslování v EVF. Až CPU a GPU nepojedou na 100%, ale budou mít dostatečnou rezervu, tak bude šance, aby Z9 poslala D6 do muzea.

Kdo nemá přímé srovnání s D500 nebo má pomalý objektiv typu 200-500mm, tak to nevnímá, ale jak na to dáte něco jako 600/4, tak to pozná asi každý.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 16. 10. 2020 09:40

Canon R5 má sice příznivé recenze, ale nejčastější slovo s ním spojené je "backorder".

Takže Nikon má spoustu času dotáhnout tu Z9 a zamíchat kartami.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 16. 10. 2020 09:44

Tohle slovo si oblíbili i u Nikonu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod JardaB1 19. 10. 2020 15:34

Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 22. 10. 2020 10:24

Davidof píše:Canon R5 má sice příznivé recenze, ale nejčastější slovo s ním spojené je "backorder".
Takže Nikon má spoustu času dotáhnout tu Z9 a zamíchat kartami.

To ma kazdy, v dnesni dobe uz skoro nejde o to, co kdo vytvori, ale jak to odprezentuje.

Kdybych si myslel, ze foceni ma do budoucna nejakou perspektivu, asi bych po zkusenostech s Nikonimi produkty, pristupem k zakaznikovi atd tvrdil, ze je cas poohlednout se po nove znacce..nicmene mam tak trochu obavu, ze to bude vsude stejne.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 10. 2020 10:41

Na Nikon fórech je enormní množství zklamaných a naštvaných majitelů Nikon.

Ale na Canon fórech to bylo stejné, snad s tím rozdílem, že mnoho z nich už odešlo k Sony ...

R5 a 6 je po hoodně dlouhé době náznak poctivé hry, hlavně tedy pro fotografy. Ale většina z nich řeší pouze to, že jim posunuli dostupnost ...


Úplně nejhorší by bylo, kdyby Ken Rockwell měl pravdu a už nebylo cesty zpět.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 22. 10. 2020 11:35

Mně přijde příznačné, že někdo si nestěžuje skoro nikdy a jiný pořád. Dal bych to spíš do souvislosti s tím, jak se lidé o techniku starají a jak se jí snaží porozumět - to je typické u problémů se závěrkami, prachem na snímači a AF. Dneska navíc je na fórech plno trolů, kteří si historky vymýšlejí a tapetují stejným textem celý internet. Mám Nikony od roku 2005 a věci od Nikonu mě nikdy nezklamaly, abych si musel říct Dost. Servis jsem využil dvakrát a pokaždé na jedničku. 90 % mé nespokojenosti s fototechnikou se týkalo příslušenství třetích stran - Sigmy, Tokiny, Tamronu - obvykle kontrola kvality nebo na defekty náchylná konstrukce. Přitom počet kusů originálního příslušenství jsem měl víc.
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků