Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 12. 10. 2020 07:15

Není to novinka, spíš je ale patrné větší rozšíření. Je to vidět i ve statistikách turistiky obecně - před Covid bylo cca 10 let období velkého růstu, cca 5 let pak vyloženě dramatického. Ono to vedlo k větší dostupnosti, takže o penězích to naopak bylo trochu méně, před 20ti lety musel pro tento styl focení člověk obětovat daleko více (anebo být fakt hodně "za vodou").
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Stan35 12. 10. 2020 07:43

O penězích myšleno ve smyslu výdělečné činnosti. A jinak s tím rozšířěním je to potom jedno s druhým. To je fakt potom téma k opravdovému pivu.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 10. 2020 09:41

Tomáš

Určitě ta lokalita k tomu přispěje, o tom není pochyb.

Nevím, čím to je, ale mě to jeho video a ty fotky prostě hrozně káply do noty - hrozně bych chtěl nějakou takovou dovolenou prožít a něco podobného přivézt.

Asi máš pravdu v tom, že by člověk měl zkusit najít něco nového i ve vlastním městě, kde to máme tendenci trochu přehlížet a podceňovat. Zvednout zadek a zkusit to.

Jo a Petr B. se s tím rokem popasoval opravdu brilantně a to jeho portfolio ze závěru té přednášky je opravdu parádní.


Občas sleduju na Youtube E6 vlogs, a ten fotograf hodně často fotí města a krajiny blízko svého domova a snaží se inspirovat k podobné činnosti i ostatní. Akorát že bydlí v Anglii, takže to se mu to fotí :-)


A co se týká peněz, výdělečné činnosti a hodnocení toho, jak moc to ovlivňuje tvorbu fotografa … no, každopádně profesionálním fotografům vůbec nezávidím. Přijde mi, že technika je sice pořád lepší a lepší, ale prostředí, ve kterém se pohybujou je postupně čím dál tím víc horší. A to i bez Covidu.

Tak nějak to schytávají ze všech stran - ceny techniky rostou a tlak na obměnu taky, té práce si spousta lidí neváží (snad ty svatby jsou výjimka), lidi s mobilama a nadšení amatéři okopávají kotníky a překážejí ...
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 12. 10. 2020 10:06

Tak já se z více důvodů na profifocení vykašlal a dokonce jsem se na delší dobu do značné míry vykašlal i na focení jako takové, ostatně jsem to popisoval i u sebe na blogu, takže skutečně nezávidím, spíš mám minimálně k některým dost obdiv, že do toho šli.
Neřekl bych, že je to pořád horší - fototechnika spíš docela dospěla a tlak na neustálou obměnu je proti situaci před 10ti lety spíš menší (současný přechod na MILC není až tak nezbytný). Dále bych i řekl, že se trochu usadilo prvotní okouzlení tím, jak "s DSLR je každý profíkem", nehledě k některým českým specifikům spojeným s již naštěstí neplatícími body kolem fotografické živnosti. Ono obecně náročných fotoamatérů (schopných profíkům konkurovat) ubylo, i v okruhu mých známých bych našel pár lidí, kteří focení před řekněme 10ti lety vyloženě žrali a cpali do toho velké peníze a dnes už si na to ani nevzpomenou a fotí mnohdy nejvíc mobilem :-) Ovšem názor "situace není horší" ani náhodou není synonymem pro "je to vyloženě dobré", to tedy není :-(
Ale tohle je na jinou diskusi (jak tu kdosi napsal, tohle spíš do reálné hospody), na tomto místě jsem pouze nakousl současné vlivy na skupinu zaměřenou hodně na travelphoto, ať už ve vazbě na wildlife anebo na travel obecně. A fakt je, že zrovna tam je velmi zajímavé sledovat dopady covid atd...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 12. 10. 2020 10:54

Od amateru, kteri foti pro radost a nepotrebuji za foceni honorar je jiste velky tlak na profiky v nekterych foto-oborech, ale stale vidim v okoli dost profiku, u kterych absolutne nechapu, ze jsou schopni se uzivit. Prijde mi, ze zakaznici stale dostatecne nehlasuji penezenkou za kvalitu. A to nerikam, jako nekdo kdo by chtel jejich zakazniky, absolutne nemam ambice se posouvat do profi.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 10. 2020 11:11

Taky si někdy říkám, jak se na tohle nadšenecké focení dívá někdo, kdo si focením vydělává.


Já osobně (ve statice) tyhle experty vysloveně nesnáším :-)))

Ne teda, že by někdo podstrkával mým zákazníkům statické výpočty, ale s dobrou radou občas někdo přijde ...
Naštěstí je tu nakonec ten apel zodpovědnosti, takže ty rady jsou spíš ve smyslu - já něco vymyslím a ty se za to nadosmrti zaručíš ... :-)
Naposledy upravil Davidof dne 12. 10. 2020 11:15, celkově upraveno 1
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod cport 12. 10. 2020 11:15

No oni ti profici, oni ani nemusi umet tolikrat fotit, maji naucenou rutinu a stalou klientelu a staci ji to - foto na prukazky, ateliery, fotky deti ve skolkach, skolach ...

... ale jinak souhlasim s tim, ze zmena lokality udela strasne moc. Zavidim (v dobrem) lidem, kteri dokazi videt nove veci na znamych mistech. Osobne me taky vice inspiruji mista nova. Ve meste, kde ted ziju, jsem snad neudelal lepsi nerodinnou fotku. Pritom nove prichozi mi rikaji, ze je to fotogenicke mesto :)
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 12. 10. 2020 11:21

Já jsem měl v plánu Barmu a 2-3 destinace v Evropě, foťák bych býval bral s sebou a nakonec mi nevyšlo ani to Safari ve Dvoře Králové. Pokud zdraví dovolí a covid ustoupí, tak se k těm plánům vrátím stejně jako dcera, která chtěla na víkendy létat do Ženevy, Barcelony, Kodaně, Milána, ... a užít si to. Plány tedy zatím zůstávají, jen se odkládají.

Z hlediska nákupu fototechniky je to podobné, plány zůstávají, ale urgentnost klesla. Aktuálně nemám v nákupním košíku žádné tělo ani objektiv, ale pokud bude kde a co fotit, a co koupit, tak bych upgradoval D850, pokud bude za co.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod cport 12. 10. 2020 11:25

Street se da fotit temer vzdy :)
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 12. 10. 2020 11:26

Davidof píše:Taky si někdy říkám, jak se na tohle nadšenecké focení dívá někdo, kdo si focením vydělává.


Já osobně (ve statice) tyhle experty vysloveně nesnáším :-)))

Ne teda, že by někdo podstrkával mým zákazníkům statické výpočty, ale s dobrou radou občas někdo přijde ...
Naštěstí je tu nakonec ten apel zodpovědnosti, takže ty rady jsou spíš ve smyslu - já něco vymyslím a ty se za to nadosmrti zaručíš ... :-)


Já bych řekl, že tyhle komentáře typu "nechápu, jak se tím mohou uživit" jsou dnes už trochu mimo mísu.
Úroveň "profifotografů" byla v ČR velký problém (který nadělal spoustu zlé krve) právě před cca 10-15ti lety v souvislosti s tehdejším uzavřením živnosti a absurdními kvalifikačními předpoklady. Tehdy mohla být "oficiální fotografka" holčina, která v životě nedržela foťák v ruce, ale 5 let dělala v copycentru, naopak ale podmínky nemusel splnit vítěz Czech Press Photo. Upozorňuji, že toto NENÍ NADSÁZKA, ale tvrdá realita, oba případy se staly! K tomu ještě situaci zhoršoval nástup digitálu (tehdy ještě nešlo o takovou samozřejmost jako dnes), kdy proti sobě šli fotografové sice kvalitní, ale naprosto mimo v práci s digitálními daty a na druhé straně generace odkojená spíše IT, která byla skvělá právě v tom zpracování.
Tohle nebyla vůbec legrace a tehdy si občas lidé šli fakt těžce po krku, Davidoff použil pojem "okopávání kotníků", ale to by tehdy bylo slabé slovo, bylo to i ostřejší.
Naštěstí se ale tohle už před pěknými pár lety změnilo a dnes už je na každém, zda předvede, že to či ono umí lépe, nic už mu nebrání. A ač obecně nejsem nějak moc idealistický, tak bych řekl, že se zrovna v oboru fotografie trh dost zkultivoval, exoti se jistě najdou pořád, ale ukažte mi obor, kde je to jinak :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 12. 10. 2020 11:37

Ja jsem tim komentem nemyslel profi fotografy na nejakych velkych akcich atp., tam myslim, ze se to urcite zlepsiho, ale spis to co nastinil cport, tam vidim to, ze je skoda, ze praci casto nedostanou ti opravdu sikovni a timto se ta nabidka trochu nevytribi, ale urcite tim nechci na nikoho primo poukazovat, jen jsem nedavno sel kolem takove vyvesky, tak jsem si na to vzpomnel, nic vic za tim neni treba hledat.

-- 12. 10. 2020 12:39 --

Pemar: to chce vyrazit na nejaky vychod slunce at uz v Praze nebo nekam do prirody, pokud se zadari, tak to hned fotograficky zvedne naladu :)
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 10. 2020 11:44

Tomáš

Já v té době spíš vnímal ty strašlivé diskuse film versus digital, a popravdě řečeno, marnil jsem tehdy spíš čas cvakáním, než opravdovým focením, takže tyhle hrůzy, co popisuješ, jsem (naštěstí) nesledoval :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 12. 10. 2020 11:48

Street a východy slunce si nechám na horší časy :-).
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 10. 2020 11:58

Vždyť už jsi to dělal a navíc úsvit je teď čím dál v příjemnější hodinu a honit červenou barvičku telákem - třeba tou 500mm - musí být pohoda, ne ? ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod landov 12. 10. 2020 17:58

Ja som si tohto roku v HR vychody a zapady slnka celkom uzil. A pri aktualnom pocasi sa tak dobre na to spomina :-)
Obrázek
landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků