Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod houghs 20. 9. 2020 10:25

To že LV na Nikon zrcadlovkách nepodává žádné oslnivé výkony, to víme. Fotky podobného typu nedělám, takže nic k tomu říct nemůžu.

Přečetl jsem si pozorně i ten článek na blog.kasson.com, nemám důvod pochybovat o jediném slově, ale rozhodně z toho nevyvozuju závěr že by z toho profitovala většina fotografů. Takováto přesnost v ostření - a týká se to jen AF-S - je využitelná jen v hodně specifických podmínkách. A pro mě v žádných. Jako argument do propagačního letáku na foťák dobré, ale na seriozní posouzení těžko.

Snažím se najít nějaké uspokojivé vysvětlení proč má někdo na D750 větší množství neostrých fotek. V tom článku to vysvětlení není. Také otázkou je co kdo považuje za ostrou fotku. Ono totiž každá fotka je za určitým zvětšením nějakým způsobem neostrá a nerozporuju že u statických objektů v dobrém světle ta neostrost bude u zrcadlovek viditelná dřív.

AF-S při focení lidí na malou hloubku ostrosti prostě selhávat musí, fotografovaná osoba nebo fotograf se může mezi namáčknutím spouště a jejím spuštěním pohnout jen o pár centimetrů a ostření je mimo. To není FF/BF. Proto vidím jako logické a i nutné přepnout na AF-C a jak jsem už psal neostrou fotku nemám ani u osob ani u fotek měst a krajin. Zásadní výhody AF-S pro běžného uživatele vidím dvě, míň žere baterku a ve špatném světle je možné použít na blesku pomocné osvětlení. Něco jiného je focení na stativu, ale pořád tady probíráme běžné focení osob a krajiny z ruky.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 20. 9. 2020 10:54

ja som bol nahodou s AF na D750 spokojny. akurat ze tie AF body boli rozlozene viac okolo stredu, tak som viac rezal kvoli kompozicii. a pouzival som aj krajne AF body v pohode, Sigmu 35/1,4 ART som dal kalibrovat v BOOFte a Nikkor 58/1,4 AF-S zasa s telom v Mnichove.
AF-S aj AF-C som pouzival podla typu scen, motorky, portety, svadby, hocico.

ale aj tak si myslim, ze Z5, Z6, Z7 su buducnost. ked vyrobca neblbne s masochistickymi svetelnymi rurami, tak nove skla aj tie siroke su mensie/lahsie a opticky kvalitnejsie.

az moc teoreticka debata s vela textom sa tu rozbehla (pemar), testovat opakovanu presnost s rozdielom 1%, alebo pri foteni statickych scen pouzivat stacking (lebo to zamestananec od Zeiss povedal), boze. toto realne ludia nerobia, fotia. ano, sportove fotaky su robene na rychle seriove snimanie na max. produktivitu aj chod fotaku. tam si este asi profici musia pockat na Z8 alebo ako sa bude volat.
...no proste kazdy si moze vybrat stale podla svojich potrieb kludne aj teraz, DSLR alebo MLC.
akurat tie ceny budu na prd, aj kvoli korona virusu, lebo je kriza a male predaje.

opakovane ostrenie nie je dost dobre? fotky na plnu dieru z fotaku, 35mm je blizko ok to je v pohode, ale 85mm na taku dialku ? DSLR by mal asi aj problem aj s najmensim AF bodom cez LV (ked chce clovek fotit od zeme), takze bezzrkadlovka dopomoze s EyeAF, ze mam Sony to je fuk, ma to aj Nikon aj Canon :)
nic premazavane, seria na Medium (4fps? ani neviem) rychlosti AF-C, nemam chut premazavat na Hi a Hi+ rychlosti desiatky/stovky rovnakych fotiek. akurat som blbo nastavoval koleckom kompenzaciu EV :)
35mm.jpg

85mm.jpg

85mm_.jpg

85mm__.jpg
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod milann88 20. 9. 2020 12:41

Diky Lennyl za ukazku, tohle jsou prave momenty, kde se projevi zlepseni o kterem mluvim. Podobne fotky jako z te 85 1.4 mam rad, není to o vylozene male hloubce ostrosti v radech centimetru, ale v tom celku to udela zajimavy look. Kdyz jsem mel DSLR, nebo stale mam, tak to nebylo o tom, ze bych byl nejak vyrazne nespokojeny, proste jsem udelal serii peti fotek, z toho jedna byla zaostrena idealne, dve byly pouzitelne a dve nebyly zrovna idealni, ted vidim, ze vzrostlo procento tech idealnich a skoro vymizely ty ne zrovna idealni. To je cele.

Co se tyka toho peakingu, tak radeji pouzivam zvetseni, ktere mam nastaveno primo na tlacitko FN a ve spojeni s maximalni ostrosti a zretelnosti to funguje na jednicku.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 20. 9. 2020 17:35

Takových fotek z D750+85/1,8 G mám docela dost a většinu i dobře zaostřenou (moc nepromazávám, takže mám k dispozici celé série). Ta kombinace prostě zaostřovala spolehlivě. Nejmarkantnější rozdíl proti Z6+85/1,8S je měkčí obraz na plnou a aberace na kontrastních hranách. Gčková 85ka je měkčí a dělá v bokehu před rovinou růžovofialové hrany a za rovinou zelené. ...To už jsem ale psal. Sková verze je na otevřenou clonu lepší:)
S AF a celkově s D750 jsem byl velmi spokojený. Když jsem ho plánoval měnit za Z6, AF jsem vůbec nevnímal jako téma, což už samo za sebe hovoří dost jasně. Pro mě byly tématem menší rozměry, jednotné ovládání AF přes EVF a LCD (často fotím děti, psy od země a Fuji mě namlsalo) a testy obrazové kvality Skových objektivů. Polepšil jsem si ve všech bodech. Nakonec i AF je konzistentnější, ale ne o tolik, aby mi to teď zpětně dávalo pocit, že by bylo DSLR proč kritizovat. AF Ztek je pro mě zajímavější spíš kvůli novým funkcím jako Face/eye detect lidí a psů. Nevím, jak komu, ale mně se AF body a AF celkově ovládá dobře jen přes hledáček. Jenže psy a děti často fotím nízko od země přes LCD a tady mám díky automatice daleko lepší úspěšnost. ...Pokročilý hybrid, např D780 s funkčností DSLR i bezzrcadlovky, mi připadá fajn.
Naposledy upravil Dolgor dne 20. 9. 2020 17:40, celkově upraveno 1
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 20. 9. 2020 17:37

Cez LCD fotím minimum, skoro nič. Hladacik je u mna must have.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod houghs 20. 9. 2020 17:53

lennyl_2 píše:opakovane ostrenie nie je dost dobre? fotky na plnu dieru z fotaku, 35mm je blizko ok to je v pohode, ale 85mm na taku dialku ? DSLR by mal asi aj problem aj s najmensim AF bodom cez LV (ked chce clovek fotit od zeme), takze bezzrkadlovka dopomoze s EyeAF, ze mam Sony to je fuk, ma to aj Nikon aj Canon :)
nic premazavane, seria na Medium (4fps? ani neviem) rychlosti AF-C, nemam chut premazavat na Hi a Hi+ rychlosti desiatky/stovky rovnakych fotiek. akurat som blbo nastavoval koleckom kompenzaciu EV :)


Stále tomu dosť dobre nerozumiem. Takéto fotky sa nedajú spraviť s D750 a 85/1.4? Tej poznámke LV tiež nerozumiem, prečo robiť portrétne fotky cez LV? LV nie je dobré, to vieme, ale cez hľadáčik s 85/1.8 by u takýchto fotiek nemal byť žiadny problém, musím ale priznať že sériové snímanie som neskúšal. Tak neviem.

Chyba v expozícii, to sa často stáva. Večer fotím na M a ráno to zabudnem prepnúť alebo fotím na vysoké ISO. Ale toto určite nie je problém v PP vytiahnuť hore.

-- 20. 9. 2020 19:02 --

Dolgor píše:Takových fotek z D750+85/1,8 G mám docela dost a většinu i dobře zaostřenou (moc nepromazávám, takže mám k dispozici celé série). Ta kombinace prostě zaostřovala spolehlivě. Nejmarkantnější rozdíl proti Z6+85/1,8S je měkčí obraz na plnou a aberace na kontrastních hranách. Gčková 85ka je měkčí a dělá v bokehu před rovinou růžovofialové hrany a za rovinou zelené. ...To už jsem ale psal. Sková verze je na otevřenou clonu lepší:)
S AF a celkově s D750 jsem byl velmi spokojený. Když jsem ho plánoval měnit za Z6, AF jsem vůbec nevnímal jako téma, což už samo za sebe hovoří dost jasně. Pro mě byly tématem menší rozměry, jednotné ovládání AF přes EVF a LCD (často fotím děti, psy od země a Fuji mě namlsalo) a testy obrazové kvality Skových objektivů.


Tomuto argumentu rozumím velmi dobře. S-kové skla jsou bezpochyby lepší, je to vidět na snímcích, ale bohužel také na té ceně a váze. Je to jasný důvod pro přechod, nicméně, přiznejme si to na rovinu, ne pro amatérského fotografa. Připadal bych si jak ta pověstná svině v perlách.

Pro mě také byly objektivy AF-P jedním z důvodů pro upgrade na D7500.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 20. 9. 2020 19:44

houghs: pre mna prinos MLC oproti DSLR som opisal myslim dost presne - mozem dat AF bod ovela dalej od stredu s f1,4 sklom aj na velku vzdialenost (cez hladacik aj cez LCD) a nemusim fotku rezat v pocitaci kvoli kompozicii a ta automatika EyeAF to najde presne, kdezto DSLR aj pri tom najmensom AF bode to proste prekryje aj inde.

+milann88 to tiez pisal, ja to potvrdim, ze teraz vyberam z vacsiny presne ostrych fotiek podla vyrazu/momentu (ak neurobim chybu ja alebo fotak zle nezachyti prvu fotku v serii a toho zleho sa drzi stale), tj. pozeram na scenu pre jej obsah a nepremyslam tolko nad AF
+Dolgor pisal benefit pre svoje fotenie a ja tiez tak fotim, ze uplne od zeme (chcem do popredia nieco rozmazat, alebo najst neobvyklejsi uhol), vyklopim LCD a namiesto toho, aby som posuvom joysticku pomaly triafal kde ma dieta/pes oko, necham to na EyeAF, sak sa tak rychlo pohybuju/otacaju a mrvia, ze za tu sekundu nestihem ani reagovat prstom na joysticku.

ja by som sa k zrkadlovke uz nevratil. nie preto, ze by som mal MLC krajsie fotky, alebo ze DSLR (D750) mi zle ostrila, ale uz som si zvykol na pohodlnejsie fotenie. to je vsetko.
a stale fotim aj klasicky, ako na zrkadlovke, ze jeden AF bod, ten si dam kam chcem ostrit, daky detail, staticke veci a na krajinu zo stativu si rovno prepnem do M rezimu (pri panorame urcite), nastavim si polarizak, alebo nasuniem prechodovy filter, manualne cez zvacseny obraz ostrim a kontrolujem ostrost popredia pod nohami aj hory na horizonte a cvakam na samospust.

a ano, vsimol som si, ze dost tych recenzentov na yotube co maju pristup k novym veciam na testovanie od vyrobcov, pouziva na tocenie Nikon Z6. vo videu sa vobec nevyznam, ani ho netocim, tak je ta Z6 asi dobra volba pre nich.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lemming 21. 9. 2020 07:14

houghs píše:Tej poznámke LV tiež nerozumiem, prečo robiť portrétne fotky cez LV?

landov píše:Cez LCD fotím minimum, skoro nič. Hladacik je u mna must have.


Když jsem fotil se zrcadlovkou, tak jsem to měl stejně. Protože focení přes LV bylo na D750 dost nepoužitelné kvůli mizernému ostření. Co jsem si pořídil Z6, tak jsem najednou zjistil, jak super je nebýt omezen výškou hlavy, ale moci některé záběry fotit s foťákem nad hlavou (nebo u země - ale to používám méně).

Jinak po přechodu na bezzrcadlo se mi také razantně snížil počet špatně zaostřených fotek. Do jaké míry za to může vyšší přesnost AF na čipu a do jaké zmizení nutnosti používat point-recompose-shoot nevím, ale je to vlastně jedno.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 21. 9. 2020 08:04

Porovnáváte různé generace, kdybyste porovnali AF-C z té doby na bezzrcadlovce, tak byste se nestačili divit. Ale stejně, pokud někdo i tehdejší technikou potřeboval 5 pokusů na zaostření statického subjektu, tak dělal něco špatně.

Prostě jste si zrcadlovku D500 ani D850 nevyzkoušeli a skočili jste raději rovnou do Z6, případně A7III. Pokud Vám vyhovuje, není co řešit, jen mi netvrďte, že je to lepší, než D500 nebo nedej bože D6. Mně se počet dobře zaostřených zvýšil i po přechodu na zrcadlovku, a také razantně :-), a ještě by se mi zvýšil, kdybych přešel na D6.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lennyl_2 21. 9. 2020 08:18

akurat ze Z6/A7III stoji 1600euro ked je akcia, vonku este lacnesie.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dolgor 21. 9. 2020 08:18

Však ti to nikdo nebere. Já jsem si v roce 2015 koupil D750 a ne A7II právě proto, že A7 II je proti D750 hotový vtip. Ještě dnes mě bolí hlava, když někoho vidím, jak neznalému začátečníkovi radí, aby si koupil ten skvělý "bargain" A7II nebo dokonce I ve výprodeji, protože to jsou Sony, nejlepší foťáky na světě. Stejně tak podezírám diskutéry, kteří mají mnoho řečí o FF/BF, že neznají moderní DSLR Nikon a nemístně generalizují na základě zastaralých zkušeností. Krom toho se do DSLR dostávají i výhody bezzrcadlovek, Nikon má dnes k dispozici D780, který v LV modu funguje prakticky stejně jako Z6 a celkově je to vybavenější tělo s velmi pokročilým AF přes OVF. D850 určitě také dostane nástupce v tomto smyslu.

-- 21. 9. 2020 09:21 --

Přesto, že se takové modely od Nikonu čekaly, koupil jsem Z6. Důvody jsem už jmenoval a nepřesný AF mezi nimi není.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 21. 9. 2020 08:36

To chápu a dává mi to smysl.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 21. 9. 2020 09:33

Nepochybuji, ze ostreni Nikonu D6 je super, ale kdyz se podivame na to jak ostri DSLR vs. CSC, tak u DSLR je mnohem vice prostoru pro chybu, tim ze ostreni neprobiha primo na senzoru.

Tady vubec nejde o to, ze bych potreboval pet pokusu na zaostreni nebo tvrdil, ze nektere fotky nejdou udelat, ale napise to jednoduse znovu, pri uplne stejne technice foceni se mi vyrazne snizil odpad pri praci s hodne malou hloubkou ostrosti, byl to jeden z duvodu, proc jsem chtel CSC a po nafocenych 30k snimcich se mi to potvrdilo. Nemam zkusenost s D850 ani D5, neco jsem nafotil s Nikonem D4s, ktery jsem mel pred Z6. Jsem rad, ze mi to tady nekolik lidi potvrdilo, ze se jim odpad take snizil. Ja jsem dlouho vahal, jestli jit do Z6 nebo nejake Sony, takze jsem toho Dpreview a Fredmiranda nacetl velkou spoustu a tam psalo velke mnozstvi lidi o tom, ze jim CSC ostri presneji i nez Nikony posledni generace, stejne info jsem zaznamenal take od nekolika fotografu, ktere sleduji dlouhodobe. Timto v tuto chvili muj posledni koment k tomuto tematu, nemam energii nekoho obracet na jinou "viru", i bezzrcadlovka je pro me jen nastroj a nemam problem Nikon Z6 kritizovat v mnoha ohledech.

Abych zmenil tema, odhodlal jsem se pro vyzkouseni Fringer adapteru pro pouziti Canon skel, tak snad v dohledne dobe pridam nejake zkusenosti z pouzivani :)
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 21. 9. 2020 13:14

Myslím, že není třeba nikoho obracet. Všichni už spoustu let tuší, že DSLR budou postupně nahrazeny bezzrcadlovkami. Jen má každý jinde ten moment, kdy nazrál čas.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 21. 9. 2020 14:20

Když vezmu aktuální nabídku foťáků, tak nejblíže mým potřebám je pořád ještě D850. Není tak těžká, jako D5 a dá se s ni fotit všechno od krajiny po sport. Z6 na sport není a Z7 už vůbec ne. Z6 má i výrazně nižší výdrž na baterie. Nemá SD slot. Na velké skla je to tělo příliš malé. Když tohle všechno Nikon vylepší, tak budu blíže nahrazeni.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků