Nikon Z systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Stan35 18. 9. 2020 13:09

Dle mého se tak už stalo.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 18. 9. 2020 13:45

pemar píše:Letos podle mne amatérský trh umře, protože když není kam cestovat, nebo je to pakárna, tak není důvod upgradovat techniku.


Kdyby jen letos. My jsme se sice odvážili do Španělska, ale moc to nedoporučuji. Velká nervozita co bude, jestli letadlo odletí nebo ne. A když ano jestli mě tam s tím kašlem vezmou anebo mě vrátí, budu hledat nějaké náhradní ubytování a zkusím to možná za týden. A k tomu to výpalné co jsme museli zaplatit za testy. Já myslím, že i sezóna příští rok je už ztracená a čeká nás zase - objevil se na to krásný anglický výraz - "staycation". A bezesporu na to vystačí technika, kterou máte všichni doma ve skříni.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 18. 9. 2020 13:49

Tak zase, kdybychom si měli kupovat jen to, co potřebujem … :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 9. 2020 14:23

pemar píše:Tohle mi přišlo zajímavé:

https://nikonrumors.com/2020/09/17/niko ... MHIJoaNrEI


Ono tohle padlo už třeba v debatách o Olympusu - reálně v Japonsku vládl ještě letos trhu MILC Olympus následovaný s rozdílem 1-2% Sony, další byli dost pod nimi. V USA sice nejprodávanější model měl Canon právě v MILC, ale šlo o levný APS-C M50, zbytek nestál za řeč a takhle lze pokračovat.
Canon i Nikon skutečně ještě letos na jaře dělaly dominantní obraty v klasických DSLR, Canonu to dokonce celosvětově stačilo na pozici jedničky na trhu absolutně, ovšem v MILC to pořád žádný zázrak není.
Vývoj do budoucna je krajně nejistý, ostatně to níže píšeš sám a vidím to podobně. Prodej MILC určitě dost naroste u Canonu, u Nikonu asi taky, ale jestli bude nárůst větší než naopak pokles u DSLR bych si dovolil dost pochybovat :-(
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 18. 9. 2020 14:58

Bude záležet na nabídce. Kdyby byla Z8 výrazně lepší, než D880, tak bych akceptoval i EVF a horší výdrž a ty další věci. Výrazně lepší v oblasti ostření, expozice, konektivity, umělé inteligence.

Kdyby byla bývala Z6 měla F-bajonet. Kdyby měla 2 sloty. Kdyby AF-C nebylo tak pomalé a “neztrácelo stopu”. Kdyby Z6 měla i SD slot. Kdyby focus peaking fungoval lépe na MF skla. Tak bych býval Z6 asi už koupil.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 18. 9. 2020 15:51

Nový bajonet je komplikace pro stávající nikonisty, ale dlouhodobě je to dobré rozhodnutí. FTZ je spíš psychologická překážka. Když mám objektiv na něm, vůbec mi nepřijde, že by něco bylo špatně. Jen samozřejmě je otrava ho přehazovat mezi skly.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 18. 9. 2020 17:30

Nový bajonet je jediná možná cesta, hlavně se liší i flange distance. Takže by těla byla širší, nešly by používat adaptovane objektivy, objektivy třetích stran pro jiné CSC by nikdy nebyly vydané pro tento bajonet, nešly by konstruovat moderní širokáče,...
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 18. 9. 2020 17:39

Dolgor píše:Nový bajonet je komplikace pro stávající nikonisty, ale dlouhodobě je to dobré rozhodnutí. FTZ je spíš psychologická překážka. Když mám objektiv na něm, vůbec mi nepřijde, že by něco bylo špatně. Jen samozřejmě je otrava ho přehazovat mezi skly.

Ja som sa pred kupou toho FTZ obaval, ale zbytocne. Samozrejme ideal by boli nativne skla, ale Fskla+FTZ funguju naozaj bez problemov, takze uz mi to ani nepride, ze tam ten medzikus je. Proste je to funkcne aj s F sklami Nikon aj s mojimi Sigmami aj s Tamronom.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 18. 9. 2020 17:42

Hm, a co ta rychlost AF?
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 18. 9. 2020 17:44

Ano, ten pokles tam je, u niektorych skiel vacsi u inych mensi. Ale mal som na mysli skor to, ze to bude s FTZ ostrit blbo/mimo, ze bude vysoky odpad kvoli AF. To sa ale nastatsie nekona.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod houghs 18. 9. 2020 18:58

Je to něco za něco, bohužel se nedá sedět naráz na dvou židlích. Pokud chtěl Nikon udělat zásadní změnu v objektivech a také začít dělat objektivy nejvyšší kvality, které na F dělat nešly, musel ho opustit. Dovedu si představit, že to hodně lidí tam trápilo a hodně o tom diskutovali. Na druhou stranu toto rozhodnutí logicky snížilo atraktivitu pořízení nových fotoaparátů pro poloprofesionály a amatéry.

FTZ je bezpochyby psychologická překážka, ale ne úplně. Možná je tam mírně pomalejší ostření, ale také nemožnost autofocusu pro déčkové objektivy a z ergonomického hlediska méně komfortní výměna objektivů a posun těžiště dopředu, foťák se pak hůř drží. Spolu s faktem, že kvalitu fotek to oproti zrcadlovkám prakticky nikam neposune se hůř hledají racionální důvody pro přechod. Odhaduju, že majitelé Nikon foťáků provádí výměnu v delších intervalech než u ostatních značek. Podle toho co se tu píše, tak hodně diskutujících nakupuje a vyměňuje techniku celkem často, ale běžný uživatel se rozhoduje trošku jinak. Toto vše jsou faktory, proč ten podíl bezzrcadlovek je zatím u Nikonu tak malý. A myslím, že to bude ještě nějakou chvíli trvat. Minimálně do doby než bude k dispozici alespoň základní sada nativních skel mimo profi segment.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 18. 9. 2020 19:17

Nedovedu posoudit, jestli F objektivy na FTZ nějak trpí. D750 jsem prodal nedlouho po koupi Z6 a nijak jsem je proti sobě netestoval. Pocitově se mi to ale zdá stejné jako na zrcadlovce. Moje AF-S G 1,8 35 a 85 nebyly ani na zrcadlovce moc rychlé, což jim zůstalo. S kové verze jsou lepší. S výkonem AF-S 105VR micro na Z6 jsem ale spokojený velmi, AF má dlouhé dráhy a jemný chod, což nejspíš bezzrcadlovce vyhovuje.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 18. 9. 2020 19:38

Viděno úhlem pohledu přes použitý procesor, D750 je o 2 generace pozadu a D500 je o generaci pozadu. Přesto je rychlost Z6 někde kousek nad D750 (D500 je bez diskuse rychlejší než Z6 s FTZ) a D6 se stejným procesorem je o vesmír jinde.

Není to ale moc porovnatelné, viz zrcadkovka vs bezzcadlovka a s adaptérem vs bez adaptéru.

Souhlas, že záleží i na objektivu, portrétní 85/1,8G je lenochod, to samé 200-500/5,6, ale třeba u 70-200mm nebo 500 Pf mi přijde škoda to tělem drasticky zpomalit.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 18. 9. 2020 20:32

Zpomalení u FTZ je pro spoustu uživatelů jen teoretická zaležitost, co jsem kde posbíral zkušenosti, tak se projeví jen u těch nejrychlejších objektivů, naopak většina uživatelů profituje z mnohem větší přesnosti ostření. Už nemám 70-200 2.8, protože mě s ní nebavilo fotit, takže nemůžu vyzkoušet, ale brzy mi začíná halová sezona, tak poreferuji, jestli to s tim fotakem jde na fotit, nebo budu po prvnich zapasech shanet Nikon D4.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 19. 9. 2020 05:46

Jak jsem psal, aby tohle byla pravda, tak buď musíš fotit s pomalým objektivem typu 85/1.8G nebo musíš mít zrcadlovku s procesorem starším o 2 generace (D750, ...), nicméně takových asi bude celkem dost. A pořád to nebude limit, že by s tím třeba nešel vyfotit volejbal. Není důvod, s D7100 jsem fotit volejbal i jiné sporty a šlo to. Totéž platí o přesnosti ostření. Z6 je proti D7100 velký pokrok v přesnosti, vůči D500 ale zanedbatelný a v případě AF-C hraje Z6 druhé housle i v přesnosti. Zatím nejpřesnější AF-C má D6, neskutečně přesné i vůči D500.

Pomalý AF není překážkou toho, aby se nedala vyfotit třeba fotka orla v letu. Na D800 fóru najdete tisíce fotek focených D810 a 200-500mm. Vtip je v tom, že fotograf se musí přizpůsobit, musí fotit jiným stylem, než s D500 a třeba 500 PF. A to nehovořím o D6, která umožňuje zaostřit ještě podstatně rychleji. Jinými slovy, uniknou Vám ty záběry, kdy pták vám nečekaně vylétne a vy ho taktak chytíte do hledáčku. Zkazíte záběry, kde se kolem subjektu mihne jiný subjekt nebo překážka.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků