Kompakt/CSC pro foceni ditete

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kultus 11. 8. 2020 16:03

Diky za info ale nakupy v takovych obchodech mne moc nelakaji. To jsem uz mohl zkusit pres segru nakup v USA. Na ofiko distribuci netrvam, ale radeji nakupuji v pro mne spolehlivych obchodech kor kdyz padaji takove castky. Jinak od Fuji mne trochu odrazuje kvalita videa (oproti Sony) a nejake divne vykony (i v RAWu) TransX snimace na nizke ISO. Ale treba jen neumi fotit ;) jinak vykon na vyssi ISO vyborny a skla rovnez slusna.
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 12. 8. 2020 14:43

Jestli Fuji, tak jedině brát aktuální X-T30 nebo X-T200. Když je tu tak velký požadavek na video.
Optika klidně pro začátek postačí i XC 35/2. Později se může zainvestovat do něčeho z bazaru - tam ceny skel jsou už zajímavější.
Viltrox mimochodem nabízí také AF skla 23/1.4, 33/1.4 a 85/1.8. A to za celkem libové ceny. Jen ta dostupnost ještě není zcela 100 % (někde je, někde není).
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ondrasheq 12. 8. 2020 14:53

kultus píše:nejake divne vykony (i v RAWu) TransX snimace na nizke ISO


:mrgreen:

Tvl, to je doba - mistr fotografie se prohání v ulicích se starým Coolpixem, načež dostane Hasselblad Award (Daidō Moriyama). Anders Petersen, taktéž současná světová špička, fotí stále na starý point-and-shoot filmový kompakt Contax T3. Antonín Kratochvíl v poslední době byl k vidění s Fuji X-Pro2. Josef Koudelka v současnosti často používá Fuji X100F.

A amatér na Superfóru nechce Fuji na focení dítěte, protože má nějaké divné výkony na nízké ISO...

Nevím, jestli se vůbec publika ptát... Jak a kdy se tohle přihodilo?
ondrasheq
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lennyl_2 12. 8. 2020 22:07

dnes je ale rok 2020 a na fotenie rodinnych momentiek nebude asi zakladat film do fotaku a snazit sa trafit male dieta na manual focus.
take prispevky nemaju v tomto pripade ziadnu pridanu hodnotu :)

kto vie a chce relevantne poradit pri vybere, ten sem napisal si myslim.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ondrasheq 13. 8. 2020 07:14

Nauč se číst a/nebo chápat, pointa nebyla v doporučení kinofilmu nebo manuálního objektivu.
ondrasheq
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidko 13. 8. 2020 07:31

Ono je to o tom, ze sa za nejakeho budgetu ktory mas snazis vytrieskat co najviac. Samozrejme, ze vacsina sucasnej techniky asi staci takmer na cokolvek v zmysle, ze s tym idu robit super fotky, ale preco ist do menej vyhodnych modelov len kvoli tomu, ze stacia ?
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 13. 8. 2020 08:06

cital som to. nechcel som do toho ale viac rypat. to, ze ludia dostanu ocenenie napr. za reportaz na ulici nech fotia s hocicim (kludne aj na clonu f8) neznamena pre foto hobby cvakaca tu na fore vobec nic.

chce mat rozmazanejsi bokeh, aby fotak stihal presne zaostrit na male dieta (novoredenci maju taku hladku a nekontrastu plet/tvar, ze ani mne sa vzdy nechyti presne AF na oko), naviac male deti sa stale mrvia a lezu a krutia sa, cize v interieri treba minimalne cas 1/250s, lepsie 1/500s (vonku pohoda), takze ide hore aj ISO.

takze chalan sa legitimne pyta,aky fotak to bude stihat zachytit. ano, v pohode to pojde aj s m4/3 aspon ked bude spravne exponovat aj na vyssie ISO.

akurat ze trochu zamudroval nad Fuji snimacom, co sa niekedy moze ludi dotknut :)

sedel som chvilu so znamym v interieri v kaviarni a skusal som jeho Olympus EM10 MarkII + 45/1,8 (ano, je to dlhe vnutri) a v pohode to fotilo na male dieta pri stole.
dalsi kamos bol dlho Fuji-sta, X-T1 + E-X3 a dobre fotaky, rozne skla som mal nasadene.(akurat ta E-X3 sa mi horsie ovladala na ukor zmensovania tlacidiel).

chalani sa tu rozpisali o Panasonic GX80, k tomu sa neviem vyjadrit, nikdy som ho nevidel. pozeram akurat, ze dnes je jeho cena smiesna (fakt lacne)
https://www.mall.sk/bezzrkadlovky/panas ... rm=1016067
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod foto1977 13. 8. 2020 20:13

Ta GX80ka je za tu cenu a na to jak je stará opravdu velice slušnej foťák. Je opravdu bytelně zpracovanej. Je to m4/3 systém se všemy výhodami i nevýhodami.
Jeho AF není žádná současná špička, ale myslím, že to dost kompenzuje ten velice přesný a hlavně rychlý posuv ostžícího bodu po LCD.
Na nenápadné focení (dětí)je to ideální foťáček a s pevným světelněším sklem to i lépe ostří.
Nevím zda zakladatel vlákna už má vybráno, ale já na jeho místě bych vzal GX80 (třeba z bazaru na megapixelu kde dávají 12m záruku) a k tomu taky bazarově pevnou 25mm a 14mm obě lumix. S tím se v interiéru odfotí vše a bude to za cenu do 12tis...
Za ušetřené 3 tis se dá koupit externí blesk a stativ a má super výbavu do začátku.
Jak už se psalo výše, pokud expozice neuletí, tak při následné konverzi z rawu se dají vytáhnout opravdu pěkné výsledky...
ještě k té odezvě LCD, měl jsem možnost porovnat GX80 s jejím nástupcem GX9 a byl tam při stejném nastavení "viditelný" rozdíl ve prospěch GX80. Davidof porovnával s G9 (nejvyšší m4/3 model od Lumixe) a taky mu přišla GX80 lepší odezva. Až G90 (o 3 roky mladší model) mi přišla stejná...
foto1977
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kultus 15. 8. 2020 19:22

Noo je to peklo neco vybrat :D rozbil jsem prasatko takze navysuji rozpocet, ale stale jsem bez favorita. Sony asi zazdim, uz jsem mel a nevim nejak mne uz ten jejich system nelaka ikdyz bude mit APSC+dobry AF+dobre video. Porad nemam jasno jestli se vubec zaobirat m4/3, vykon tech 16Mpx snimacu mne oproti 1" snimaci v FZ1000 neprijde hlavne u olympusu o tolik lepsi, takze ma smysl premyslet az o novejsich 20Mpx telech. Nerikam zeje to malo ale pri takovem prechodu a investici bych chtel videt vetsi posun...zaujalo mne ale fuji. System neni nejlevnejsi, ale maji vyborny snimac a v setech (maji slusne setaky) se da sehnat jak slusny zaklad tak pevne sklo. Napr. XT20+16-50+50-230 do 25K nebo treba XT30+14-45+35f2 do 35K. A pak uz zbyva jen bazar nebo akce na objektivy. Cenove jsem uz jinde, ale nejak mne to k tomu fuji tahne. Nedava to smysl, ale tak nejak to pocitove vidim...

Co jsem predtim psal na ucet toho snimace, asi jsem se blbe dival, vedle jsem mel na srovnani jiny fotak ktery mel ostrejsi fotku (vliv lepsiho objektivu), jak jsem ale prepl na vyssi ISO fotka z XT20 vypadala mnohem lepe proto to vypadalo ze na nizsi ISO zaostava. Na vyssi ISO ale zase exceloval. I presto byla reakce ondraseq dost mimo, ale na to jsem na ceskych forech zvyklej.

Krome toho videa, o chlup vyssiho rozliseni ma vetsi smysl priplacet za T30 misto T20? Ma treba lepsi AF? Ten joystick mne spis odrazuje...

Edit: tak hodne zajimave vypadal X-H1, ale kdyz jsem se dozvedel jak huci stabilizace ve videu hned vypadl z vyberu, to same mam na FZ1000 a uz nikdy vic=nepouzitelna videa se zvukem z interniho mikrofonu
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 16. 8. 2020 14:11

Točit videa s interním mikrofonem je vždy poukázkou na problém. To se týká všech fotoaparátů. Stejně tak je to s hlučností takové stabilizace snímače, ale to platí i pro optickou stabilizaci v objektivech (pokud tam je). Stabilizace na X-H1 se dá samozřejmě vypnout v nastavení, protože např. na stativu nebo na řádném gimbalu není potřebná.
X-H1 je hybrydní typ fotoaparátu, kde se (i mimojiné) očekává, že dobrý externí mikrofon, umístěný dál od těla buď v sáňkách na blesk nebo "na větvi" k L-Bracketu od SmallRigu, je jeho běžnou součástí.

X-H1 ale především nesplňuje požadavek, který je napsán v názvu tématu. Jedná se vlastně o největší a nejtěžší model v rámci X systému. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kultus 16. 8. 2020 14:15

wikxzen píše:Točit videa s interním mikrofonem je vždy poukázkou na problém. To se týká všech fotoaparátů. Stejně tak je to s hlučností takové stabilizace snímače, ale to platí i pro optickou stabilizaci v objektivech (pokud tam je). Stabilizace na X-H1 se dá samozřejmě vypnout v nastavení, protože např. na stativu nebo na řádném gimbalu není potřebná.
X-H1 je hybrydní typ fotoaparátu, kde se očekává, že dobrý externí mikrofon, umístěný dál od těla buď v sáňkách na blesk nebo "na větvi" k L-Bracketu od SmallRigu, je jeho běžnou součástí.

X-H1 ale především nesplňuje požadavek, který je napsán v názvu tématu. Jedná se vlastně o největší a nejtěžší model v rámci X systému. :-)


Ze zahranicnich diskuzi vyplynulo, ze to huci i po vypnuti stabilizace a nesouhlasim s tim, ze kazdy objektiv takhle rusi. Videl jsem desitky videi tocenych amatermi ci recenzenty z ruznych zarizeni kde se ted pri vyberu pohybuji a nikde to takhle rusive nebylo a vetsinou nebylo slyset vubec nic. Tocit s ext.mikrofonem urcite nebudu, beru to jako omezovani komfortu a kompaktnosti. Velikosti tela XH1 jsem si vedom a ani by mi to vadilo kdyz mam ted FZ1000, navic ten druhy displej, velky grip a mech.stabilizace jsou veci co se hodi.

BTW jak je na tom kombo fuji x-trans + lightroom? Z minulosti mam povedomi, ze lidi hlasili spatnou kompatibilitu. Zmenilo se neco? RAW z XT30 jsem otevrel ale zase jsem cetl, ze v LR neni uplne 100% vyuzitelnost potencialu Xtrans...
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 16. 8. 2020 14:41

O tom hluku ISIS modulu sice vím, ale že by to někoho trápilo jsem nezaznamenal - já obvykle sleduju jen výsledek práce. Kdo chce, aby šumění modulu bylo slyšet na záznamu, tak pro to ty podmínky udělá, z hecu například. Ale hlučnější než ruch města, šumění lesa, větráky v PC, klimatizace v kanclu či šoupání prsty po ovladačích fotoaparátu to není. :-)

Tak si to zjednoduš, Fuji obecně vyřaď z výběru. A řeš jiné značkové varianty. Co není dobré pro tebe, může stačit jiným. Vedle se řeší opět tragický příběh X-Trans rawů - už bylo mnoho padlých a válka pokračuje. :-)

Ověř sám, jak se s Fuji RAFy z X-Trans dá/nedá pracovat na tvém počítači a Lightroom aplikací. Např. na Imaging Resource je plnotučná recenze na X-T30 se všemi fotkami z venku i snímky z "laborky".
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kultus 16. 8. 2020 15:55

Ono to neni hnidopistvi a urcite bych to radeji ignoroval, ale v tichem prostredi je to dost slyset, vic nez bezne ruchy. Samozrejme, kdyz se jedna o dokumentaristiku z vyletu a dovolene kde si das na pozadi hudbu tak te to netrapi. Kdyz ale chces nahrat treba prvni slova ditete obvykle v tichem prostredi domova nebo i jine podobne momenty tak to zamrzi. Mensi sum se da vpohode odfiltrovat v PP, ale to co jsem slysel z videi je uz asi moc. Pro zajimavost:

https://www.fujix-forum.com/threads/x-h ... ise.78435/

Fuji jeste nevyrazuji...porad sbiram nove informace ;) a chodim porad v kruhu kazdy system nabizi neco a docela mne nahlodala sigma s tema jejich f1.4 cenove dostupnyma obkektivama pro Sony E a 4/3...4/3 by f1.4 objektiv vratil do hry oproti napr. 35mm f2 u fuji
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 17. 8. 2020 11:13

Mě teda cvaká ve videu i na GX9 s 12-60. Bohužel tam externí mikrofon použít nelze. A fakt to ruší. Jedině v editoru zeslabit zvuk a podkreslit to hudbou nebo točit zvuk zvlášť, ale zase nemusí sedět synchro.
A bez stabilizace je zase problém z ruky natočit neroztřesené video.
Třeba tohle je se Sony A7R2 z ruky https://www.youtube.com/watch?v=d85E3yRL_pY
A tohle panasem GX9 z ruky https://www.youtube.com/watch?v=jPDQGW0l76Q
Sony RX100/7, A6600, A7R2, A7III

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dolgor 17. 8. 2020 11:24

Fuji vyvolávat v Capture one - obraz je v něm velmi podobný tomu z bayer snímačů, Capture one má 1) funkčně omezenou free verzi, 2) plnohodnotnou jen pro Fuji za solidní cenu a 3) plnohodnotnou univerzální za poměrně vysokou cenu.
Fuji X-trans v LR podporu má, jde vyvolat vše, profily objektivů a barvy jsou dobré, ale kvalita konverze na pixelové úrovni (artefakty) není tak vysoká jako v Capture one. Dá se to řešit demozaikováním přes Irident developer, ale je to krok navíc.

...Pro Fuji teď začínají být dostupné docela zajímavé AF objektivy Viltrox s f/1,4.

-- 17. 8. 2020 12:30 --

Měly by vyjít také Tokiny s f/1,4.
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků