Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Flor.cz 11. 8. 2020 10:27

Dolgor píše:Tak je naprosto jasný, že vývoj bezzrcadlovek je drahý, že na menším trhu je třeba zvednout ceny, aby se vše zaplatilo atd. To nikdo nerozporuje, ale ukázat na Nikon a říct, že když půjde z kola ven, tak se to vyřeší... To povede jen k úpadku konkurence a celkově ještě horší situaci, kde se budou dominantní hráči cítit bezpečně, zpomalí vývoj a tím ještě zmenší trh, protože proč kupovat nový, když je stejný jako starý. Imho ani současný dominantní hráč ve FF bezzrcadlovkách (Sony) nemá jistotu, že jeho prodeje zůstanou takové. Úspěch třetí generace A7 už se nezopakuje, lidi mají foťák, se kterým klidně 1-2 (a někdo i víc) generace přeskočí. Neetablovaní hráči (Nikon, Canon) mají naopak vrchol prodejů teprve před sebou.


Tak na Nikon ukázali z jednoduchého důvodu, je z celé trojky byznysově nejslabší. Pro fotografický průmysl by samozřejmě bylo lepší, kdyby šel jeden z velkých hráčů z kola ven. Snížila by se konkurence a zvýšili marže. Jasně zpomalí se i vývoj, ale ten je v současné situaci stejně neudržitelný.
A nejspíš by to prospělo i Nikonu, podobně jako Olympusu. Myslím, že akcionáři Nikonu už jsou hodně nervózní.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pemar 11. 8. 2020 10:45

Viděno finančně, zavřel bych Nikon už před léty, to ale platí i o celém odvětví, které generuje dlouhodobě špatná čísla. Nicméně potenciál tam přesto je, ať už vývojový, má to hodnotu i jako značka se miliony spokojených zákazníků a na příkladu Sigmy je vidět, že si svůj prostor značka najít může.

Pokud k tomu ale dojde, tak bezzcadlovkové firmy od mne žádné peníze nedostanou, buď koupím další zrcadlovku, nebo nic.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod bob222 11. 8. 2020 10:57

Ja mám v tomto takú laickú úvahu. Prakticky sa mi potvrdzuje, že ak výrobca v určitom smere "poslúcha zákazníkov", dopadá to celkom na prd. Aj napríklad ten pentax, aj olympus. Tak nejako asi aj tu funguje naprieč anketami a prieskumami syndrom kričiacej menšiny, čo stopro potrebuje toto a toto a potom to vo výsledku kúpi pár entuziastov a mínus je na svete. Proste mnoho ľudí je si istých v ankete, ale pri peňaženke to zamrzne.
Nikon dosť zarezal aj tie plánované profi kompakty (viem, boli tam aj technické problémy) a to mu tiež nepridalo, aj keď samozrejme neviem ako by sa to predávalo. No a 1 systém som mal a bolo to slušné, ale zasa tam bol kdesi vzadu v hlave ten nepríjemný pocit, že to je krpatý čip, aj keď stačil na mnoho, podobne ako olympus. No a ten pocit že to nikon zarezával sám som mal tiež.
Hlavny problém systémov s malým čipom vidím v cene, ak to stojí skoro toľko (a niekedy aj viac) ako väčší, tak to skrátka neprejde. (Kto by si kúpil fábiu za cenu oktávie, aj keď s lepšou výbavou - zasa tých pár kusov)
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 11. 8. 2020 11:04

Pemar: To budou asi důvody, proč se fotodivize zatím drží. Ale teď začíná jí do tuhého. Tipuji, že Canon se Sony vyčkávají až odpadnou slabší kusy.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Davidof 11. 8. 2020 11:19

Mohli by výrobci poslouchat své zákazníky třeba ve formě kickstarteru.

Možná je to blbost, ale kdyby třeba Nikon vyhlásil, že nástupce D850 udělá až bude mít třeba deset tisíc objednatelů … a kdyby deklaroval jasně klíčové vlastnosti (?)

Doba se mění, tak proč nezměnit i metody.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Stan35 11. 8. 2020 11:20

Já mám zrcadla rád, stále v nich vidím potenciál, ale objemnost a váha techniky mě dovedla k tomu, že skoro vůbec se mi s tím nechce pořád tahat.

Pokud by Nikon skončil, nemám problém se přesunout jinam. Je mi to jedno. Při mě jsou to jen prostředky, jak dosáhnout svých záměrů a ač se k technice chovám svědomitě, je to pro mě jen spotřební zboží. Co má pro mne hodnotu, jsou klasické SLR.

Co mi vadí je cenová politika všech. Klidně bych kupoval, rozsiroval, sbíral apod, ale z principu ty ceny nemusím.

Celá řada Z je pro mě velmi lákavá, ale je to drahé, málo objektivu i od ostatních výrobců a celé mi to připadá jako snaha MS proniknout s Windows Phone
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 11. 8. 2020 11:29

Problém s nástupcem D850 vidím v tom, že to bude facelift. Takže super volba pro někoho, kdo má D810, ale oproti D850 tam bude asi jen rychlejší procesor a podpora CF karet. Takže pokud mám D850 dva roky a Nikon nekončí, je rozumnější si počkat na další model (pokud bude Nikon a další zrcadlovka). Tahle nejistota trh ničí, ani mne se nechce investovat do něčeho, o čem experti ve flanelové košili říkají, že to výrobci mají zaříznout.

Jinak nevidím, kam se přesunout. Sony A9II nekupuji už ani Sony fans, Canon 5D a 1D mi přijdou jako krok zpět oproti D850 a D6, zejména v AF. I řada Z je minimálně o generaci zpátky, spíše o dvě. Volba by byla zůstat co nejdéle s tím, co mám.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Stan35 11. 8. 2020 11:38

Však to je rozumná volba.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 11. 8. 2020 11:45

Co se váhy techniky týče, tam sice nemám nic proti tomu, odlehčit tělo o 300 gramů nebo ho zmenšit, ale funguje to jen do chvíle, dokud na to nenasadím teleobjektiv. Pak najednou zjistím, že to stejně váží hodně a jen se to hůř drží. Jediná cesta je odlehčit objektivy, ale to je skoro vždy na úkor světelnosti, robustnosti nebo odolnosti proti počasí.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 11. 8. 2020 11:51

Koukám že zrovna včera vyšel na Fotoguru článek, který s touto debatou zatraceně hodně souvisí: https://www.fotoguru.cz/fotoamateri-a-foceni ...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 11. 8. 2020 12:11

Nikon jel na malých maržích na malém fototrhu mnoho desetiletí před příchodem digi. Proč se na ně nedívat jako na srdcaře, kteří chtějí pokračovat v oboru i v horších časech? Až snad na velmi výjimečný letošek jsou trvale v zisku, sice za cenu šetření na marketingu apod., což prodejům jednoznačně škodí, stejně jako dosud nulová nabídka v low-end bezzrcadlovkách. Investice do vývoje ale zůstávají, takže se počítá se setrváním na trhu.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 11. 8. 2020 12:22

tomashr píše:Koukám že zrovna včera vyšel na Fotoguru článek, který s touto debatou zatraceně hodně souvisí: https://www.fotoguru.cz/fotoamateri-a-foceni ...


No, tak to jsem rád, že jsem si vybral focení sportu. Tam snad ještě pár let budou foťáky jasně jiné a lepší, než mobilní telefony. Aspoň doufám.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Stan35 11. 8. 2020 12:25

Zas bych to neviděl tak tragicky.
Konec bude, až se budou fotografové za svou výbavu stydět.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 11. 8. 2020 12:26

Myslíš fotografickou ?
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 11. 8. 2020 12:35

Dolgor píše:Nikon jel na malých maržích na malém fototrhu mnoho desetiletí před příchodem digi.


To srovnání s trhem "před digi" je ale nesmysl... Jednak tehdy marže nebyly tak malé, za druhé trh byl zřejmě o něco větší než dnes. Tohle se přehlíží, ale pomalu jsme se dostali i pod počty před nástupem digi, to už není jen pokles proti "zlatým časům DSLR".
Hlavně jsou ale nesrovnatelné náklady na vývoj, v době analogu se třeba vlajkové lodi měnily až po cca osmi letech: 1959 - Nikon F, 1973 F2, 1980 F3, 1988 F4, 1996 F5, 2004 F6.
V digitálu je ovšem u "jednočíselných" Nikonů obměna cca po dvou letech, až teprve D5 vydržela na špici o něco déle, ovšem "déle" znamená lehce přes 4 roky, tedy pořád polovina času než u analogu. Tohle je prostě neporovnatelné a tak nějak z toho i při záměrně zjednodušeném pohledu vychází, že k fungování "jako dřív" je třeba prodat minimálně 3x kusů více než dříve, raději více, ale podobný stav je už pěkných pár let minulostí...

-- 11. 8. 2020 13:40 --

Davidof píše:[No, tak to jsem rád, že jsem si vybral focení sportu. Tam snad ještě pár let budou foťáky jasně jiné a lepší, než mobilní telefony. Aspoň doufám.


Ano, jenže problém je, že podobných oborů, kde je rozdíl vidět opravdu jasně i laikem, ubývá... V podstatě zbývá sport (ale ten už zdaleka ne všechen), něco z wildlife a co vlastně ještě dále?
Jo, vlastně ještě paparazzi s dlouhými skly, ale zrovna ti asi hrdost na profesi moc nezvednou :mrgreen:
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků