Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Fidko 15. 7. 2020 09:40

Poprave mi nepride, ze by sa predtrhli na ktoromkolvek fronte. Minimalne v porovnani s Canonom su dost pomali a s ich poziciou si to nemozu dovolit. Je to skoda, Lumixy mam napriek par nedostatkom velmi rad, ale skratka Lumix S je neperspektivny system a to ze velmi.

Co bude s Lumix G je otazne. Resp prave nove vlajkove lode ukazu, ako vazne to Panasonic mysli s mFT. Ak to bude upgrade v style poslednych Olympusov, je jasne, ze je lepsie sa toho zbavit, pretoze to bude coraz tazsie a nakladnejsie. Ak to bude dostojny nastupca, kludne s G9, alebo novinkou chvilu vydrzim. Nepotrebujem novy fotak, ale zaujima ma aku ma to co vlastnim buducnost. Ak to bude zle, tak nastupi Canon :) Pripadne Nikon. Ich filozofia sa mi paci, len tam chyba par skiel. U Canonu uz je asi vsetko co potrebujem, akurat kreditke sa do toho 2x nechce.
Naposledy upravil Fidko dne 15. 7. 2020 09:42, celkově upraveno 1
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 7. 2020 09:41

Davidof píše:Ale ten Panasonic je přece trochu dražší, ne ?


Blbě se to porovnává tím, že ten Panasonic už je na trhu dlouho, tak je leckdy i dost pod listprice, nicméně aktuálně je spíš lehce pod 1500USD celkem všeobecně (porovnávám světové ceny, u nás je to vždy specifické), občas i třeba k 1300USD.
Ta avizovaná listprice Olympusu je v nejlepším případě stejná, časem to o něco klesne určitě, ale dost bych se vsadil, že v letošním roce ten Panasonic 100-400 koupíš levněji než avizovaný nový Oly.
Uvidíme kvalitu, ale fakt je, že PRO to být nemá, takže o moc lepší asi nebude.

No ale hlavně aby to vylezlo a dalo se v klidu bez předsudků uvažovat a opustit spekulace. Popravdě zrovna mne tohle jako možnost zajímá docela dost a nákupy delších skel jsem "odložil k ledu" právě do vyjasnění této novinky...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 15. 7. 2020 09:46

Já koukal jen na BH foto.

Zajímavá bude určitě ostrost na těch 300 a 400 mm. A minimální zaostřovací vzdálenost :-))
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 7. 2020 10:03

Tak jasně, hlavně si každý musí položit otázku, jestli fakt potřebuje EQ800mm, případně možná i víc s TC anebo ne. Pokud ano, tak to může být potenciálně hodně zajímavá volba, u Panasonicu 100-400 je zkrátka problém ten lehce zmrvený dlouhý konec, to se okecat nedá. Přirozeně ale není žádná záruka, že bude nový Oly 100-400 na 400mm perfektní...

Pokud ale někdo reálně vystačí s EQ někde u 600mm, tak pak je najednou například silně k úvaze i Oly 40-150/2,8 s TC či 50-200/2,8-4 od Panasonicu...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 15. 7. 2020 10:19

Mne napriklad tych 400mm na Panaku tak problematickych nepride. Akurat sa to nehodi pri foteni na vacsie vzdialenosti. Tam bojuje s prenosom detailov. Ale na detailnejsie fotky za mna v pohode.

Problem zial je to, ze veci vzdy porovnavam v kontexte ceny a za tie peniaze vzhladom k systemu a svetelnosti by sa mal chovat inak. Za necelych 900eur co stal mna ... prdiet na to.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 7. 2020 10:28

Fidko píše:ale skratka Lumix S je neperspektivny system a to ze velmi.


Já se přiznám, že jsem Lumix S nějak moc nepochopil. První přístroj přišel na trh v únoru 2019 a nevím, ale začít budovat fakticky od nuly nový fullframe systém v roce 2019, tedy v době hlubokého propadu trhu, mi přišlo jako úlet hned od začátku (nebo řekněme "velmi odvážné rozhodnutí").

Systém MFT při svém vzniku měl jasnou hlavu a patu, třeba s odstupem času může mít někdo názor, že nenaplnil všechna očekávání, ale logika byla jasná. Ovšem u L mount mám s nalezením logiky problém podstatně větší :-(

-- 15. 7. 2020 11:46 --

Fidko píše:Problem zial je to, ze veci vzdy porovnavam v kontexte ceny a za tie peniaze vzhladom k systemu a svetelnosti by sa mal chovat inak. Za necelych 900eur co stal mna ... prdiet na to.


Přesně tak to vidím i já - použít to jde, ale v téhle cenové kategorii prostě čekám podstatně víc.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 7. 2020 13:01

Fidko píše:Osobne by som cakal, ze dostane snimac z E-M1 II, tie naklady su uz vzhladom k jeho veku smiesne. OSekaju to na sealingu, mozno na stabilizacii, pripadne nejake sw vychytavky k videu, ale O-Log a stuff. Dieru do sveta s tym asi neurobia, ale pre niekoho to moze byt motivacia pre kupu. Cena je v kazdom pripade fajn.


No zásadní je právě to, zda dostane 20mpix snímač jako má PEN-F, tedy jen růst rozlišení anebo to bude 20mpix navíc s PDAF jako má E-M1II/III a E-M5III... První varianta by jistě byla plusem, ale opravdu spíš drobným, u druhé bych ale upřímně řečeno při dodržení avizované ceny úplně nevylučoval ani tu "díru do světa", E-M10 řadu by to v AF posunulo někam hodně jinam. Provedení těla, malé rozměry (včetně dostupných malých skel) jsou u E-M10 řady chváleny skoro všemi (i když jinak Olympus nemilují), ale přeci jen to pořád byla jen klasická "první generace" MILC s limity CDAF (navíc nebyly k dispozici ani obezličky typu DFD), přechod na PDAF by byl skok o generaci jinam...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 15. 7. 2020 13:31

Imho PDAF ma zasadny benefit hlavne v pouziti s teleobjektivmi. Nie kvoli teleobjektivom, ale zanrom ktore sa s tym fotia. E-M10 nie je wildlife, ani sport special a na zanre na ktore je urceny sa vacsinou spickovy C-AF nevyzaduje. Urcite nie je zle, ak tam lepsi AF bude, ale ze by to bola klucova vlastnost v tejto rade si nemyslim. Mne osobne by to nechybalo.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 15. 7. 2020 13:42

Už tu ale je EM5-III, které PDAF má.

Ale taky má plastové tělo, které některým lidem už i selhalo (u stativového závitu).

Je otázkou, čím by se lišila ta EM10-4 od té nové pětky, aby mohla být levná (a přitom mít to PDAF).

Ale plně souhlasím, bez PDAF by dnes už Olympus neměl tu řadu OMD vůbec dělat.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 7. 2020 13:53

jojo, na ty jisté rozpaky u E-M5III už jsem taky narazil - zatímco u E-M1 je III prostě lepší než II obecně, tak u pětky je v pár detailech "stará" mark II udělaná lépe.

Ale jinak to odlišení proti E-M5III by zas tak složité být nemuselo - weather sealing, asi stabilizace (nabízí se posílení na úroveň E-M5II, což by současné generaci zachovalo výhodu, ale zlepšení by to bylo), dále by šlo vynechat pro capture, pomalejší sekvence...
Tohle mi nepřijde jako problém.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 15. 7. 2020 14:03

Bylo by dobrý, kdyby udrželi cenu současné trojky ale přidali funkční PDAF. Pak by to byl docela zajímavý foťák.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 7. 2020 16:28

Vyšel asi první ucelený rozhovor s někým z Olympusu po oznámení prodeje: https://www.dpreview.com/interviews/111 ... nd-support

Samozřejmě dost frází ve snaze o uklidnění rozruchu, to se dalo čekat, ale pár zajímavostí tam je... V první řadě se potvrdilo, že to ještě reálně dotažené není, závazný podpis s JIP se dá čekat až v září, osobně si sice nemyslím, že by se to zvrtlo, ale nemožné to asi není.
Dál celkem jasně padlo, že loga Olympus nezmizí žádným zlomem a mezi řádky mi přišlo, že o tomto se ještě jedná (předání značek Zuiko, OMD a PEN je asi jisté, ale úplně by mne neudivilo, kdyby se déle, možná i vyloženě dlouhodobě užíval i Olympus).
Trochu mne překvapilo, že ani mezi řádky mi z toho neplyne žádná deklarace o očekávané vyšší koncentraci na levnější věci, dokonce mi to místo vyznívalo spíš opačně. O tomto tedy mám pochybnosti, ale kdoví.

Co mne naopak nenadchlo a přišlo mi to spíš negativní bylo jisté mlžení kolem místa výroby (předtím běžící přesun do Vietnamu atd.), tady mi přijde, že v tomto právě moc jasno nemají a vše se teprve ladí...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 15. 7. 2020 16:48

Predaju to a dalej im bude sumak co s tou diviziou bude :)

Kratke zhrnutie rozhovoru ktory som necital :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 7. 2020 16:54

Tohle je ale zavádějící zlehčení, ono to právě vyznívá tak, že možná nakonec bude vazba silnější, než by se čekalo. Olympus si má nějaké procento nechat, to padlo už na začátku oficiálně, ale tak nějak mi přijde, že dost možná bude v reálu i pro JIP nějaké věci vyrábět atd.
Víc podle mne vybublá nejdřív v září po skutečném podpisu smlouvy (zatím je to jen proklamace) a může se asi stát ledacos jak v dobrém, tak ve zlém.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 15. 7. 2020 17:06

Nepochybne :) Olympus rozhodne nie je spolocnost ktora by davala vyjadrenie s ktorymi sa 100% nestotoznuje :)
Fidko
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků