Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 5. 7. 2020 07:13

Já jsem o dovolené fotil písily čaponohé, tenkozobce opačné, vodouše štíhlé a kolpíky bílé v jejich přirozeném prostředí na jihočeském rybníce. Když pominu to, že na většině rybníků byli spíše jenom kachny a to, že když už jsem konečně to místo našel, tak jsem se musel prodrat přes promáčenou louku a přes spoustu kopřiv, takže než jsem začal fotit, tak jsem měl větší část ptáků přesunutou na vzdálenější části rybníka. Ať jsem dělal, co jsem dělal, byl jsem sice v jejich reálném prostředí, ale strašně daleko. V takové situaci mi přišlo lepší nechat D850 v autě a vzít s sebou D500, protože ptáci vykrývají strašně malou část obrazu a proto se mi “zvětšený” obraz na D500 lépe zaostřuje. I tak si u spousty fotek nejsem jist, jak to dopadne. V tomhle by se mi hodila bezzcadlovka s možností zvětšení obrazu přímo v hledáčku (jenže u Sony A7r IV jsem pak zase řešil jiný problém, veliký odpad AF-C při ostření na malý subjekt na velkou dálku, tohle třeba D850 aktuálně zvládá o hodně lépe), ale reálně to bude fungovat tak jak potřebuji asi až u nějaké další generace a mezitím přijdou D6 a D880, které zase o kus dál, než D5/D850/D500.

Obrázek

Na tyhle fotky jsem pořád i s D500 a 500 PF ohniskově krátký, ale při foceni z ruky mi to už připadá jako limitní, ta kombinace vysokého ISO, dlouhého ohniska a třesoucích se rukou, 500 PF a telekonvertor se skoro bez stativu nedá, i se stabilizací jsem měl časy kolem 1/80s už roztřesené (ne všechny, ale vesměs ty, na kterých mi záleželo), ten monopod by mohl být na tenhle typ fotek dobrý kompromis.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 5. 7. 2020 07:35

Pri foteni do vody radsej nevstupujem, to nechavam na synovi, ten si to stale uziva...
D500+300+1,4
Obrázek
Ostrenie na vacsie vzdialenosti je problem, ale ani CSC to nejako zazracne neriesi. Pokial je foteny objekt mensi (vtactvo), tak je problem.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 5. 7. 2020 08:35

U CSC mas ale moznost zvacsenia a peakingu, takze pokial je ten objekt pokojny, tak to ide. Akurat ze mFT a 20Mpix ma drzi pri zemi, takze pokial je to tak male, ze je problem to zaostrit, ani sa o to nepokusam. Rozumnejsie mi pride dostat sa blizsie, alebo sa na to vykaslat.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 5. 7. 2020 09:02

To ano, ale na take dialky sa uz strati aj kresba a nestoji to za nic. Prist blizsie je to najlepsie..len ako ;-)
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 5. 7. 2020 09:10

Jo, to je druha vec. Niektore objektivy to ako tak zvladaju, ine az tak moc nie. Moja 100-400 je v tomto smere vylozene na prd, takze ako som pisal, ani to neskusam.

Nuz ... treba vyuzit, ze u nas nemame v jazerach krokodily, anakondy alebo cervy ktore lezu do penisu a ... prekonat sa :-) Tipujem, ze davidof to coskoro poriesi az Olympus zacne predavat ten ziarivy teleskop :-D
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 5. 7. 2020 10:05

Já to píšu pořád, že jediné řešení je jít blíže, jen ti ptáci to nechtějí pochopit :-).

Na druhou stranu, když už jsem si tu 500mm hračku koupil, tak se z ní učím něco vymáčknout, tyhle fotky by byly na 300 PF už moc daleko.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Mirus1 5. 7. 2020 19:45

pemare, to není řešení jít blíže,tak je většinou vyplašíš,že frnknou pryč aniž něco cvakneš, málo kdy se to povede.
Daleko lepší řešení je,vybrat si vhodné místo a nechat právě ty fógle přiletět k sobě.Navíc,když jim tam něco lákavého nachystáš,tak máš o zábavu postaráno a někdy ani nepotřebuješ ty extra dlouhé zoomy nebo pevná skla, stačí mnohdy i 200mm..
Ostatně tady to v tomhle velmi zajímavém streamu potvrzují i naši fotoguru.. :-) Doporučuji všem.....

https://www.youtube.com/watch?v=nPcJQ3x3tks
Olympus OMD-M1X,Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100 mm 1:4.0 IS PRO + Olympus M.ZUIKO ED 60mm f/2,8 macro+Olympus M.ZUIKO 75-300mm ED II f/4,8-6,7+Pentacon 29/2,8+Tair-11A 2,8/135,stativ Rollei C5i II+další potřebnosti.
Mirus1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod R.I.P 5. 7. 2020 20:02

Já si ani moc nechci představovat pemaruv pochod podmáčenou loukou, rákosím... . Odstrašující příklad v době hnízdění. Pokud toužíš po fotkách operencu u nás stále ještě velmi vzácných, zajeď si někam do Maďarska fotit do placeného krytu. Evidentně jsi "ornitolog" laik, který nezná rizika spojená s takovýmto diletantstvím. Jakákoliv fotka nestojí nikdy za ohrožení jakéhokoliv života.
R.I.P
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 5. 7. 2020 20:21

Já to beru.

O maskovacích prostředcích jsem uvažoval, prohlížel maskovánívpřírodě.cz, ale co si budeme povídat, obvykle s bídou stačím najít vhodnou lokalitu. udělat pár fotek a pak už musím balit a jet zpátky. Teoreticky bych mohl vyjet dříve, ale když jsem viděl v dostřelu kazatelnu (to je v mysliveckém žargonu posed), tak jsem radši přijel až za světla a vzal jsem si hodně výraznou modrou bundu, aby si měl nějaký idiot nespletl se zvěří (to riziko je bohužel reálné, i v mém mysliveckém okolí se to už stalo, takže to není nějaký imaginární strach, ale reálnými zkušenostmi podložená opatrnost), nestíhám, často nechávám stativ a někdy i fotobatoh v autě a beru s sebou jen D500 a teleobjektiv.

Ono hodně záleží na tom, jaký pták a kde se fotí, kdyby to bylo tak jednoduché, tak by Bambousek ani Staněk nefotili s EQ 600mm a Prosický dokonce s EQ 800mm nebo 1200mm.

V Pískovně jsem potkal nějakou babu v maskáčích s cropovým Canonem a 150-600mm, měla s sebou karimatku a maskovací síť a tři hodiny čekala u místa, kde hnízdí ledňáček (já ji potkal, když už to zklamaně balila a ona se mnou dala do řeči, když viděla, že sledují ptáky dalekohledem. Já ho měl vyfoceného cca 150m od toho místa, protože je tam taková strouha, kde zrovna lovil.

Někdy se dostanu blízko, jako k téhle Písile čáponohé, ale ve volné přírodě to fakt není jednoduché:

Obrázek
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod R.I.P 6. 7. 2020 10:40

Ono nejde ani tak o maskovací prostředky. Proslapes třeba cestu lišce a už jenom tím narusis běžnou rovnováhu. To je jen příklad, jeden z mnoha. Odhalis hnízdo rákosníků, ani nevíš. Sojka ti poděkuje. Základem každého wl focení ptáků je znát lokalitu, mít ji naposlouchanou, vědět, kde se ptáci v určitou hodinu vyskytují, pak tam být pokud možno na nejvhodnějším místě před rozedněním a chovat se obezřetně. Čekat, nejlépe zamaskovaný, moc se nehýbat. Někdy nevyjde nic, někdy se zadari. Odchází se až ptáci odlitnou, ne když potřebuji na záchod nebo manželka chce na nákup. Právě proto, že máš málo času - lokality daleko od bydliště, musíš to dělat ve zkratce. Tím více ohrozujes všechno okolo, aniž si to uvedomujes. Proto bych ti doporučil ty kryty Benceho a další v Maďarsku, kde se každý chtivý pěkných fotek může vyřádit.
R.I.P
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 6. 7. 2020 12:04

Při focení se pohybuji během dne a po veřejných cestách, kde se kromě pohybují i další osoby, nejen ornitologové, ale i zemědělci, zahrádkáři, výletníci, pejskaři, cyklisté, takže to, jestli budu zamaskovaný nebo odejdu dříve či později má v době, kdy se tam pohybuji, jen marginální efekt, cestu k rákosníkovi neprošlapávám, protože ho fotím jen zdálky z cesty na špičkách rákosí. Lidé jsou hovada, protože ornitologické pozorovatelny (naposledy Lednice, Žabakor) jsou nezřídka (zne)užívané místní mládeží k nerušené konzumaci alkoholu a drog. Na řadě míst se také večer a v noci souběžně vyskytují i myslivci, což mne vede ke zvýšené opatrnosti, protože někteří blbci jsou schopni vystřelit i během dne, aniž by přesně viděli, kam a na co střílí, viz Slatina. S větším respektem k přírodě se podle mé aktuální zkušenosti chovají jen někteří fotografové a ornitologové, ostatními vnímaní spíše jako exoti.

To, co popisuješ, platí pro fotopozorovatelny v Polsku a v Maďarsku, jezdí tam i J. Steyer, ale je to rok do roku horší, Poláci se na fotografech snaží vyždímat, co se dá a v Maďarsku je spousta komárů. Je to náročné i v tom, že celý den je člověk zavřený s jinými lidmi, které nezná a nemusí si vzájemně vyhovovat. třeba když je někdo kuřák, moc prdí nebo blábolí nesmysly, každopádně je to i časově náročné.

To s tím načtením míst je pravda, také si postupně mapuji, jací ptáci a kdy se v lokalitě vyskytují.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod R.I.P 6. 7. 2020 18:07

Tak ona wl fotografie je primárně o čase a načasování, s tím nehneš. Ráno jsou zvířata obecně méně ostražitá, je nejlepší světlo pro jejich zvěčnění, taky se minimalizuje rušení od všech těch poutníků, které popisujes. Müslivci, jo to problém může být. Jednou jsem ještě s tátou sjížděl Jizeru z Turnova do Březiny, právě nedaleko Zabakoru, broky lítaly okolo nás, nereagovali ani na velmi hlasitý křik a šili to okolo dál. Před několika lety nám při honu zas jeden výtečník posprchoval barák broky, byli jsme všichni zrovna venku. Odměnou za mlčení byli dva bažanti. Teď bych to asi řešil jinak.
Ale to je jen odbočka. Vím, že to nemyslíš zle, jen je třeba si uvědomit, že Vrbenské, kde je v podstatě okolo budějovická promenáda, má jiný režim než rybníky jiné, kde jsou tvorové zvyklí na svůj klid.
Jsem z turnovska a kdykoliv jedu do vzdálených oblastí (Třeboňsko, jižní Morava, Olomoucko), pokud chci něco nafotit, první den tipuji lokality, někdy totéž i druhý den jen s dalekohledem. Vybírám místo odkud, jestli je možné tam postavit fotostan nebo půjdu jen s přehozem. Spíš se orientuj na lokality blíž bydlišti, poznáš víc. Pak si přídavej na atraktivitě druhů
R.I.P
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 6. 7. 2020 18:25

Musím říct, že čumím, jak ses do toho, pemare, opřel.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 6. 7. 2020 18:43

Žabakor jsem úplně odepsal jako beznadějnou lokalitu, v ornitologické pozorovatelně to vypadá jako v hospodě po zavíračce, je to příliš blízko silnice a cokoli na rybníku je na ornitologický dalekohled.

Já se k foceni dostanu buď o víkendu (když jedu sám nakupovat) nebo odpoledne po cestě z práce, v Jižních Čechách jsme byli místo zrušené dovolené ve Francii. Přesto mám některé vybrané lokality za ty týdny koronaviru už docela prozkoumané, vím, jací ptáci tak jsou a ze kterých míst je má smysl fotit, učím se i od ornitologů a jiných fotografů, když mají chuť se dát do řeči. Nejprve jsem fotil ty více ochočené kachny a lysky (vypadají jako kachny, ale kachny to nejsou) a trpělivě čekal, až mi nějaká potápka nebude plavat uprostřed rybníka. Nezasahuji do přírody, nestavím pítka ani nepřikrmuji, trpělivě čekám, někdy chodím jen s dalekohledem a někdy to zabalím bez jediné fotky.

Fotostan zatím nemám, ani přehoz, nechodím ani maskovaný jako tramp nebo voják, ale snažím se chodit pomalu a tiše a zvěř neplašit.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod R.I.P 6. 7. 2020 19:52

...., ale snažím se chodit pomalu a tiše a zvěř neplašit.

Pak ti bude pětistovka krátká, nečekej zázraky. Jak psal už někdo nade mnou, lepší nechat přijít, než nahánět.
R.I.P
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků