Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ferin 24. 6. 2020 15:19

bob222 píše:V Egypte som bol, nič moc. Mal som nutkavý pocit, že som taká veľká chodiaca špáršvajn. Ono je to všade, ale tam to až moc bilo do očí. Maroko bolo fajn.


No z mých zkušeností je jedinej rozdíl mezi Egyptem a Marokem to, že Maročani nejsou tak oplzlí a sexuálně zvrhlí. Vlastně jsou obecně poněkud kultivovanější, Egypt je v tomhle směru naprostá trága. A pak taky v Maroku není takovej šílenej bordel a člověk se tam bez problémů domluví (pokud umí aspoň trochu francouzsky). Komerčně jsou ale agresivní stejně, to mě odpuzuje od toho jet tam znovu. Ačkoliv se mně jinak ta země moc líbí.

Třeba Madagaskar byl celkem fajn, až na to, že některý oblasti jsou tam nebezpečný. A pak taky v některých, hlavně odlehlejších, místech musí mít člověk žaludek na tu chudobu. A taky na jejich specialitu, podávanou pětkrát denně - rýži ve vlastní (připálené) šťávě.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ferin 24. 6. 2020 20:40

houghs píše:Španělsko je z mého pohledu v rámci středozemí jednoznačně nejlepší zemí. I z hlediska čistoty. Výrazně lepší než Řecko, Turecko, jižní polovina Itálie nebo Portugalsko. K mému překvapení jsem viděl dost neutěšený stav i v Marseille, měli by se podívat jak vypadá třeba Barcelona a dát své město trochu do pořádku. Španělsko má krásná a upravená města, Barcelonu mám nejraději, nádherná je Sevilla, líbí se mě Valencia i Santiago.


No, zrovna Barcelona mě spíš (mírně) zklamala. Předražený město (co chtěli třeba za těch pár metrů lanovky na Monjuic bylo něco, tomu konkuruje jen Londýn), ubytování strašný (nevěřil jsem svým očím, to jsem v Evropě nezažil, přitom de facto přímo na Ramblě), samotná Rambla asi nejpřeceňovanější třída/lokalita v Evropě, v podstatě ničím extra zajímavá. A v některých částech byl večer dost velkej problém najít nějakou restošku. Naopak se mi hodně líbila Barri Gòtic a paradoxně Barcelonetta (nejdodrbanější čtvrť ve městě, pro znalce obdoba brněnské Francouzské nebo Cejlu - před regenerací). Víc se mi ve Španělsku líbil Madrid nebo Toledo.

Jinak Marseille má i v rámci Francie dost specifický postavení, oni sami říkají že to není francouzský, ale nejsevernější africký město. V poslední době se ale dost přestavuje a šlo hodně nahoru. Dost se toho vylepšilo v souvislosti s Evropským městem kultury. A má nádherný okolí, který stojí zato.
To srovnání s Barcelonou není moc fér, do Barcelony se nacpaly neuvěřitelný prachy z celýho Španělska, když tam byla olympiáda. Tehdy se neuvěřitelně proměnila. Předtím to byla v podstatě "páchnoucí špinavá díra", hlavně pobřeží (to bylo de facto smetiště, ty dnešní pláže a korzo vůbec neeexistovaly), předtím i Rambla.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 25. 6. 2020 05:06

Marseille je město ve Francii, kde je už dlouhá léta francouzština pouhým nářečím, pulzující, ale páchnoucí a nebezpečné. Už před 30 lety mi ji kolega jako místo k rekreaci nedoporučoval a od té doby se z mého pohledu níž nezlepšilo. Přesto nebo pravé proto to pro někoho může být atraktivni.

Ramblas je přeceňovaná ulice, ale proto má svoje kouzlo, jen si ho musíte najít. Já bývám služebně ubytovaný v Barceloně v NH Hotels a je to OK, soukromě bych uvažoval o něčem typu Apart-Suites Hostemplo, bývá to tam čisté a cena je na Barcelonu nízká. S těmi penězi jsem to slyšel naopak, že Katalánsko dotuje zbytek Španělska.

Kouzlo Barcelony je architektura a duch města, a pro mne i to, že k moři dojedu metrem, to je také zážitek.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 25. 6. 2020 11:41

Tak skutečný Nomatic Camera Bag dorazil. Vypadá trochu lépe :-)

Předpokládám, že doma zjistím, že se mi do něj nevejde MacBook 16" a po krátkém přemýšlení dokoupím 13" Air.

Tím už to snad proboha skončí ...
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod houghs 25. 6. 2020 14:14

Barcelonu jsem poprvé navštívil v lednu 2016 (měli jsme namířeno na fotbalový zápas) a dojem byl rozhodně mnohem lepší než jsem čekal. Je možné, že do Barcelony se hodně investovalo v době olympiády, ale na druhou stranu všechna města ve Španělsku, která jsem navštívil, vypadala dobře. Barcelona není jen Rambla, je tam také Passeig de Gràcia, Gotická čtvrť, Park Güel, Montjüic, Vítězný oblouk a snad nejvíc - Sagrada Familia, to je stavba která mě doslova vyrazila dech. Barcelona není moc dobrá destinace na letní dovolenou, je hrozně přeplněná turisty, těžko se shání ubytování za rozumnou cenu (po zbytek roku to není zásadní problém) a pláže jsou přeplněné. Na letní dovolenou je rozhodně lepší volbou Valencia. Letos otestujeme Malagu, to je naše náhradní destinace za zrušenou Jižní Ameriku.

Marseille je opravdu špatně udržovaná město, a je to velká škoda. Jenže Marseille není až tak úplná výjimka, Francouzi obecně nejsou moc pečliví a pořádní, pěkné město je Montpelier a tam to také s tou údržbou nepřehání.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 25. 6. 2020 14:19

Davidof píše:Tak skutečný Nomatic Camera Bag dorazil. Vypadá trochu lépe :-)

Předpokládám, že doma zjistím, že se mi do něj nevejde MacBook 16" a po krátkém přemýšlení dokoupím 13" Air.

Tím už to snad proboha skončí ...


Otvaram stavky :D
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 25. 6. 2020 14:29

Ach jo.

Za chvíli jdu domů s tím batohem.

Buď to bude na knop, nebo na ho@no :-))
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod cport 25. 6. 2020 14:35

nekončí :)

***************

Manželé Smithovi nemohli mít spolu děťátko, a tak se rozhodli využít služeb náhradního otce, s nímž by počali potomka. Toho dne, kdy měl zastupující otec dorazit, políbil pan Smith svou ženu a pravil: "Odcházím. Ten člověk by tu měl být každou chvíli."
Po půlhodině náhodou zazvonil u dveří podomní dětský fotograf, který doufal, že se mu podaří udělat nějaký obchod. "Dobrý den, paní, já jsem přišel, abych..."
"Ne, ne, nic nevysvětlujte. Už jsem vás očekávala," přerušila ho paní Smithová.
"Opravdu?" podivil se fotograf. "Výborně! Dělám překrásné dětičky."
"To je přesně to, v co s manželem doufáme. Pojďte prosím dál posaďte se." Po chvíli se s uzarděním zeptala: "Tak čím začneme?"
"Všechno nechejte na mně. Obvykle to zkusím dvakrát ve vaně, třikrát na pohovce a párkrát v posteli. Někdy je to docela zábavné i na podlaze v obýváku... můžete se tam více roztáhnout!"
"Vana? Podlaha v obýváku? Není divu, že nám to s Harrym nefungovalo."
"No, víte, paninko, nikdo vám nemůže zaručit, že se to povede pokaždé. Ale pokud vyzkoušíme několik různých poloh a já to vezmu ze šesti nebo sedmi úhlů, jsem si jist, že budete s výsledkem spokojena."
"To, to, to je snad trochu moc..." zalapala paní Smithová po dechu.
"Paninko, při takovéhle práci je třeba si dát na čas. To víte, že bych to nejraději sfouknul za pět minut, ale jsem si jist, že byste s tím nebyla spokojena."
"To tedy asi ne," zamumlala paní Smithová. Fotograf otevřel kufřík a vytáhl album s obrázky dětiček.
"Tohle se dělalo na střeše autobusu."
"Prokristapána!" vykřikla paní Smithová, mačkajíc v ruce kapesníček.
"A tahle dvojčata vyšla výborně, ale s jejich matkou byla potíž."
"Byla s ní potíž?" otázala se paní Smithová.
"Hrozná. Nakonec jsem ji musel vzít do parku, abych mohl odvést svou práci pořádně. Lidé se tam kolem nás shlukli ve čtyřech nebo pěti řadách, jen aby pořádně viděli."
"Ve čtyřech nebo pěti řadách?" zeptala se paní Smithová, oči doširoka otevřené v údivu.
"Ano," řekl fotograf, "však to také trvalo více než tři hodiny. Matka pořád ječela a vřískala - vůbec jsem se nemohl soustředit! Pak se začalo stmívat a já jsem s tím začal pospíchat. A když mi pak veverky začaly ohryzávat to moje nádobíčko, tak jsem to všechno zabalil."
"Vaše...ehm... nádobíčko?"
"No ano. Tak, paninko, pokud jste připravena, tak já si postavím trojnožku, abychom se mohli dát do díla."
"Trojnožku?"
"No jistě, musím používat trojnožku a položit si na ni ten svůj Canon. Je příliš velký na to, abych ho udržel dlouho v ruce. Paní? Paní! Proboha, ona omdlela!"
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 25. 6. 2020 14:42

Houghs: V Malaze bych doporučil Plaza de la Marina a Calle Larios a výstup na 86 metrů vysokou severní věž, ze které jsou nádherné panoramatické výhledy, když bude počasí, stojí to za to a za fotku (nám pršelo). Malaga je jedním z nejstarších středomořských přístavů, to je fajn, jsou zde starobylé uličky plné tapas restaurací, typických kaváren, obchůdků a butiků, ale také přístav a nábřeží a nádherné starobylé památky, starý maurský hrad - Alcazaba de Málaga. Malaga je vyhlášená díky plážím, nicméně záleží na roční době, když jsme tam byli my, byly špinavé a přeplněné, pršelo a foukal vítr. Za lepšího počasí by stalo za to navštívit i města Nerja a Rondo. Protože foukalo, tak i let tam byl celkem adrenalin, pilot přistával na třikrát. Pokud neprší, doporučuji půjčit si auto, místní plečka na 3 dny stála cca 2 tisíce a člověk se může podívat i mimo město.

Davidoff: To znám. Od 16 palcového MacBooku k MacBook Air a od něj k iPadu Pro a nakonec člověk zjistí, že na rychlý ořez a poslání na fórum nebo Facebook stačí i iPhone.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 25. 6. 2020 15:15

To je len krocik k Lightroomu pre Apple Watch ... :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 25. 6. 2020 16:54

A nakonec člověk zjistí, že stačí i fotit jen na iPhone ... :-)

Vejde se, je to dobrý.

cport

Tak tohle se mě bohužel netýká, můj "Canon" má čtvrtinový cip a udrží maximálně dvouvteřinovou expozici ... ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod houghs 26. 6. 2020 11:01

pemar píše:Houghs: V Malaze bych doporučil Plaza de la Marina a Calle Larios a výstup na 86 metrů vysokou severní věž, ze které jsou nádherné panoramatické výhledy, když bude počasí, stojí to za to a za fotku (nám pršelo). Malaga je jedním z nejstarších středomořských přístavů, to je fajn, jsou zde starobylé uličky plné tapas restaurací, typických kaváren, obchůdků a butiků, ale také přístav a nábřeží a nádherné starobylé památky, starý maurský hrad - Alcazaba de Málaga.


Díky za tip, taková místa mám nejraději. A těžko hledám v jiných zemích něco podobného, proto asi vždy nakonec skončíme ve Španělsku, případě Portugalsku. A potřebuji si půjčit auto na výlety, podívat se na jiná místa, jiné pláže.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Obšák 26. 6. 2020 21:05

Davidof píše:
Ale na kole to člověk vnímá trochu jinak (stačí, že řidiči tě nechtějí zabít a už je to dobrá země).


Já zatím z cizích zemí jezdil na kole jen v Rakousku a je fakt, že to je pro cyklisty jinej svět ;-)
cport: dík za vtip, pobavil mě ;-)
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 26. 6. 2020 21:49

Stejná je severní Itálie. Tam se taky chovají k cyklistům přátelsky.
Brácha mi vyprávěl, jak stoupal na silničce jakési serpentýny a za ním náklaďák s asfaltem a nemoh ho pořád předjet. Bratr jel, co to šlo, aby moc nezdržoval. Na finální rovince ho náklaďák předjel a po chvíli zastavil, vyskočil z něj chlap a běžel k bráchovi. Ten se skrčil a čekal nejhorší. Ale chlap začal fandit a hnal ho k vrcholové premii ... ;-) V Čechách by tě nejspíš rozmáznul návěsem a ani by nevystupoval.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Obšák 27. 6. 2020 00:15

Já si občas dám nějakou dlouhou vyjížďku, kterou pak jedu z velké většiny (nebo celou) po asfaltu a na to by se mi hodilo silniční kolo. Ale chování českých a polských řidičů mě od úmyslu koupit si i silničku zatím odradilo :-] P.S. - gravel by pro mě byl rozumnější volba než čistokrevná silnička :-))
Obšák
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků