Fotoaparát do 10-12 000, rodinné a dovolenkové foto + video

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod monikash 24. 5. 2020 10:36

A6000 nemá stabilizaci a ten objektiv je fakt hodný démonizace...
EM10ka připadala Vaso00 malá (ano, chce to přikoupit grip) a PEN je malý a holčičí. Zůstala v podstatě jen G80 popřípadě 200/250D kvůli velikosti, které jsme tu vybrali MY a chudák Vaso00 asi lituje, že se vůbec ptal. :D
Sony RX100/7, A6600, A7R2, A7III

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dolgor 24. 5. 2020 10:42

...Jo a pevnou 50/1,8 STM apod. nepovažuju za řešení/doplněk málo světelného seťáku pro APS-C, protože je to už skoro teleobjektiv (75 mm EQ) a hodí se na detaily a portrét. Běžní smrtelníci fotí kamarády v hospodě, děti doma a rodinné oslavy v interiérech a tam se hodí spíš něco širšího - alespoň 35mm EQ.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod foto1977 24. 5. 2020 22:51

Za mě ideální koupit bazarový GX80 + 12-60mm objektiv, tahle kombinace musí splnit požadavky tazatele min na 95% a cenově se bude pohybovat +-těch 10k...
foto1977
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vaso00 25. 5. 2020 06:50

Všem děkuji za jejich postřehy, rady a připomínky. Skutečnost je taková, že jsem již začal ty fotoaparáty fyzicky zkoumat po obchodech. A opravdu, typy jako PEN jsou pro mne za trest a vím, že by skončil ve skříni :oops:
Chce to něco, co se opravdu dobře drží.
Bohužel všude mají v obchodech podobné vystavené kusy. Takže Canon, Nikon, Nějaké Sony (A6000 jsem ještě v rukou neměl), Lumix (ultrazoomy, GX80 ani G80 jsem ještě neměl) a pak Pentax, Fuji silně nad rozpočet. Ještě bych rád viděl ten Olympus Mark (předpokládám, že je lepší koukat již po Mark 3, ale toto mi nepřijde jako špatná akce https://www.mall.cz/digitalni-fotoaparaty/olympus-om-d-e-m10-mark-ii-14-42-r-40-150-r-black?gclid=CjwKCAjwtqj2BRBYEiwAqfzurwNISaLHsG7dGM4MUC_USjzj517XX4eGnJGb_TLpiOyxWInJw0RMPxoCMSYQAvD_BwE. Fotoaparát bych rád koupil do konce tohoto týdne, maximálně do 14 dní.

Co se týká bazarů, tak tam bych se do budoucna zaměřil spíše na nákup objektivů (koukal jsem, že na ně poskytují záruku).

Abych do toho vnesl trošku pořádek, tak pokud bezzrcadlovku, tak něco ve tvaru a ergonomii alá A6000, Mark a GX80. Ergonomie alá kompakt PEN a podobně ne. Rozpočet je lehce variabilní s ohledem na výhodnost nákupu, ale rád bych do těch 12k. Pokud bude echt akce, strop je 16k...
Vaso00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 25. 5. 2020 07:24

Ad Olympus E-M10 II kontra III - reálně se liší hlavně tím, že verze III má 4K video.
S tím souvisí to, že má novější procesor, ale reálný posun při focení je spíš teoretický - je nepatrně rychlejší v kontinuálním ostření (ale pořád žádná špička), má více AF bodů (ale jde jen o zahuštění, pokrytá byla celá plocha už u mark II), nepatrné vylepšení jsou v menu. Naopak buhvíproč u mark III chybí funkce pro vzdálené ovládání blesku, ale to je pořád to samé, pro valnou většinu uživatelů to roli nehraje.
Celkem vzato se tady dá vybírat čistě podle ceny a akcí - při stejné ceně určitě mark III, přeci jen pár kladů tu je, ale pokud by se narazilo na nějakou lákavou akci na mark II, tak se není čeho bát.
Zrovna ta odkázaná akce s dvěma zoomy proč ne, oba jsou použitelné, žádný úlet a pro počáteční získání zkušeností to není marné.

Zvaž ale tohle: https://www.czc.cz/olympus-e-m10-mark-i ... b1/produkt , ten širokorozsahový zoom 14-150 ve verzi II pokládám za vydařený a třeba jako cestovní sklo dává smysl i s podstatně dražšími těly než E-M10, za 14k set je to velmi zajímavé. Mimochodem papírové cena tohoto objektivu samotného je přes 15 tisíc, ale právě se občas objevuje zajímavě takto v setech.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Vaso00 25. 5. 2020 07:41

Zkusím si jej zajít osahat. Parametrově vypadá velmi dobře (i když je pravda, že větší radost bych měl asi z APS-C senzoru - jde tam poznat reálný rozdíl a limity?). Asi bych spíše volil tu 3, přece jen cena je podobná a objektiv se kdyžtak dá dokoupit (tělo bych výhledově opravdu měnit nechtěl).
Rozměrově to vypadá také ok.
Prozatím jej řadím poměrně vysoko (přece jen A6000 je dražší a starší). Asi po bok Panasonic GX80 a kupovat bezzrcadlovku, volím dle výhodnosti mezi těmito. Třeba po "osahání" bude volba jasnější, jelikož u žádného jsem nenašel vyloženou slabinu.
Vaso00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 25. 5. 2020 07:46

S mensim snimacom dosiahnes o nieco horsie vysledky pri blbom osvetleni a o nieco horsie sa s tym pracuje s hlbkou ostrosti, cize ak chces dosiahnut rozmazane pozadie atd. Rozdiel nie je zavratny, ale je tam.

Vyhodou je, ze v ramci bezzrkadloviek sa pri mensom snimaci lahsie dostanes k svetelnym sklam, co tento hendikep kompenzuje. Su proste lacnejsie.

Ale z hladiska ceny by ani ten Canon 250D nevysiel zle a ano, objektivy sa nan daju zohnat este lacnejsie, ale funkcne a ergonomicky je oproti G80 a bezzrkadlovkam obecne obmedzenejsi. Plus je dnes uz jednoduchsie fotit bezzrkadlovkou. Za mna osobne je G80 proste najlepsia volba.

Sonaky su tiez v pohode, ale ten objektiv je imho zly. GX80 v pohode, ale mne ergonomicky pridu podobne PENom, aj ked isty posun tam je.

E-M10 pokial existuje moznost kupit ho lacnejsie, siel by som do verzie II. III ma pridanu hodnotu len v tom 4K videu, niektore funkcie z neho oproti dvojke dokonca zmizli.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Vaso00 25. 5. 2020 07:53

Máš pravdu, teď na to koukám a podezírám sám sebe, že se mi občas pletla GX80 a G80 (což je jasné, že pro mne by byla jistě vhodnější varianta bez X)... Cena je lehce přes (nejlevněji 16k s objektivem, k tomu pouzdro a SD, takže 18k celkem).

Takže dle tebe, když plánuji točit ve Full HD, je Mark ii s dobrým objektivem lepší volba, než Mark iii se základním? Profi fotograf nikdy nebudu, ale prostě chci pěkné a ostré snímky za všech okolností (i sport a pohyb).

Značku Sony mám opravdu rád, ale předpokládám, že ten Olympus mi nabídne lepší poměr cena/výkon.
Vaso00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 25. 5. 2020 07:55

A6000 je opravdu slabší. To už je lepší A6300, ale sony stále drží cenu vysoko a proto je drahý i jako bazarový.
GX80 se nedrží dobře, k němu to chce dokoupit přídavný grip. To už je lepší G80, má i silnější baterku.
EM10ii vs iii se tu někde řešilo, popřípadě v českých recenzích. A mkII vycházela líp. Ale k ní budeš taky potřebovat grip. Věř mi. Nebo si nechat amputovat malíček. ;-)

Ta cena na CZC je bezvadná, o něco dráž ho má Cewefoto se 2 objektivy https://www.fotolab.cz/eshop/fotoaparat ... 0mm-r.html
Sony RX100/7, A6600, A7R2, A7III

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vaso00 25. 5. 2020 08:00

Děkuji, již na to koukám a s tím gripem to bude jistě o mnoho lepší. Navíc mám ruce jako lopaty. Pročtu si nějaké recenze o rozdílech, samotné recenze na Mark ii vypadají dobře.
Sony A6300 vypadá sice skvěle, ale ta je již hodně nad limit. Tudíž nezbývá než říci, že Sony mi souzeno není.
Panasonic G80 také zkouknu, ta GX80 by také potřebovala grip...
Vaso00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 25. 5. 2020 08:17

Osobne by som nad MK III uvazoval len ak by sa predavala za nizsiu cenu, ako dvojka. Z praktickeho hladiska tam rozdiely nie su, par funkcii ako som pisal dokonca chyba.

Plus trojka ma trochu lepsie navrhnuty grip, ale za ten rozdiel v cene si kupis pridavny ktore je inde.

SONY je imho fajn volba ak chces FF, ale do APS-C by soms a nehnul. Tu proste Olympus/Panasonic vychadza dobre a je k tomu par lacnych skiel ktore su vyborne. Plus s trochou odvahy ich vies zo zahranicia kupit este vyznamne lacnejsie.

Tu G80 by som si urcite skusil. Fotky to urobi ako vsetky ostatne mFT spomenute vyssie a ani oproti PENu si velmi nepolepsis, ale ma seriozny grip a pouziva sa s prehladom najlepsie. Akurat ostrenie vo videu je problem ako bolo spomenute niekde vyssie.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Vaso00 25. 5. 2020 08:23

A má někdo zkušenosti s ovládáním Olympusu přes mobil? Já viděl aplikaci jen od Canonu a tam se mi líbilo, že se přes mobil dalo ostřit, fotit, obvládat... prostě plně obsluhovat.
Ta Mark ii je za docela pěkné peníze a jena výběr více druhů balení.

FF je pro mé potřeby již zbytečný, to bych nejen nezaplatil, ale ani nevyužil 8-D
Vaso00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 25. 5. 2020 08:30

Ja neviem ako sa cez telefon ovlada Canon, ale Olympus ide pouzivat cez telefon uplne v pohode. Sparujes to cez kod a ides.

Jedina vec ktora mna osobne obazovala bolo, ze Olympus nevedel prenasat raw do telefonu, resp musel si fotit aj do JPEGu ak si si chcel v telefone pozriet fotky. U Canonu ak si dobre spominam toto problem nebol . Olympus to myslim vyriesil, ale len pre vlajkove lode.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 25. 5. 2020 08:31

To ovládání jsem zkoušel (ne na E-M10 ale na E-M5II a E-M1III, ale asi to je stejné).
V podstatě to umí co chceš, tedy plná obsluha, pokud je použit objektiv s motorovým zoomem, tak snad i zoom, ale takový nemám.
Trochu mi tedy uniká, proč to vnímáš jako tak velkou prioritu, ale pokud to chceš, tak to tam zkrátka je :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Vaso00 25. 5. 2020 08:35

Tak do telefonu by mi to snad ani nevadilo. Ber to tak, že zatím fotím jen mobilem (i když dobře hodnoceným) a JPEG bude pro začátek stačit. Pokud budu chtít někde RAW, přenesu až poté do PC. Navíc následná úprava fotek, to bude další oblast, kde se budu muset dovzdělat :oops:

Ono celkově bych mohl fotit mobilem více, ale nebaví mne to. Je to prostě placka, která se blbě drží. Třeba videa bych s ním mohl točit 4k při 60 fps, ale také točím Full HD při 60 fps. Takže proto ani nepotřebuji super video na fotoaparátu. Jen nějaké použitelné :mrgreen:

-- 25. 5. 2020 09:38 --

tomashr píše:To ovládání jsem zkoušel (ne na E-M10 ale na E-M5II a E-M1III, ale asi to je stejné).
V podstatě to umí co chceš, tedy plná obsluha, pokud je použit objektiv s motorovým zoomem, tak snad i zoom, ale takový nemám.
Trochu mi tedy uniká, proč to vnímáš jako tak velkou prioritu, ale pokud to chceš, tak to tam zkrátka je :-)


On hlavní důvod je takový, že malý když vidí, že jej fotíme, točíme, tak prostě sedne a kouká na nás. Když jsme od švagra zkusili dát foto na stativ a namířili na místo, kde si hraje, choval se úplně přirozeně a my z pohodlí gauče cvakali o 106 :D

Ona je to konina, ale pro tento účel taková nedocenitelná o<:)
Vaso00
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků