Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod zbynek.hromek 23. 5. 2020 11:26

Trochu to připomíná situaci, kdy psychiatr hledá řešení pro pacienta, který nesnáší brambory a přesto se nimi od rána do večera cpe.
zbynek.hromek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidko 23. 5. 2020 11:31

S tym rozdielom, ze ja aktualne ziadny problem tykajuci sa fotenia nemam a teda ani neriesim :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 23. 5. 2020 11:35

Každý jsme jiný, já jsem například už dlouho před pořízením Olympusu došel k závěru, že je pro mne vertikální grip v podstatě zbytečný, třeba k pětkovému EOSu jsem ho měl, ale fakticky po jisté době naprosto přestal používat. Absolutně necítím omezení při vertikálním focení s rukou nahoře, prostě mi to nevadí.
Integrovaný grip je opravdu příjemnější a stabilnější, to ano (i osobní zkušenost z 1D), ale na druhé straně jaksi padá možnost volby a občas naopak vadí. Viz třeba poznámka Petra Bambouska z jednoho videa, že mu na E-M1X tak docela nevyhovuje nemožnost ho pro makro a další věci přimáčknout úplně k zemi, protože jaksi dole trčí grip :-(
Tohle je jeden z důvodů, proč jsem šel do mark III a ne M1X, možná dokonce ten vůbec nejvýraznější, integrovaný grip prostě má i své nedostatky...

Jinak sice s Fidkem v hodně věcech nesouhlasím, přijde mi to jako přehnané omílání pořád toho samého dokola, ale paradoxně tu poslední větu bych klidně podepsal. Jinými slovy mít ve výbavě G9, tak bych také odložil rozhodnutí o nákupech do momentu, kdy Panasonic uvede GH6/G10, tohle mi smysl dává. Šance, že Panasonic "vrátí úder", je poměrně reálná a G9 je dost dobré tělo, aby nebyl problém s ním ještě nějakou dobu "vydržet" bez nějaké deprese :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 23. 5. 2020 11:47

S tou poznamkou Petra suhlasim, ale ja som v podstate ani nikdy netvrdil, ze vstavany grip je nejaka objektivna vyhoda. Ja ten svoj davam z G9 dole len ked vytahujem baterku a tak som dospel k zaveru, ze ten vstavany je pre mna vhodnejsi. Ziadny gamechanger to pre mna nie je, ale ako som povedal, pri sucasnych rozdieloch v cene by som dal prednost Xku.

Co sa tyka omielania toho isteho. To je tym, ze sa stale bavime o tom istom a moj nazor na vec je rovnaky cize vlastne neviem preco by som mal omielat nieco ine :)

Inak opat. Moje nazory nijak neuvisia s mojimi potrebami. Su to imho dve rozdielne veci. To ze som mozno prehnane kriticky k Olympusu nijak nevplyva na to, ze mojim aktualnym potrebam a poziadavkam zodpoveda najlepsie. V mojom svete tieto veci spolu nijak nesuvisia.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 23. 5. 2020 12:00

Tak jsem si jen tak odskočil od plotny (kde jsem samozřejmě pouze kontroloval ženu při práci ...) a zkusil jsem si tu clonu F11 na Leica 200/2,8 (ale to je jedno, já vím ;-) ).

Zpracováno povrchně v C1 s Lens Correction - Diffraction Correction On a trochu Clarity a spol.

Podle mě to není nic tragického, nemám na to oko, ale přijde mi, že pokud je jiný důvod - třeba že člověk nechce mít hloubku ostrosti jeden mm, tak se s tím normálně žít dá.

Předem upozorňuju, že to nepopírá to, co psal Tomáš. Jen k tomu přidávám info o praktickém významu a každý si ty fotky může posoudit sám. Může být, že to pro někoho bude jasně viditelné a nepřípustné.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 23. 5. 2020 12:05

Za mna uplne bezproblemove. Ale podla Lenstipu ma ta Leica aj na F11 stale vyborne vysledky. Navyse toto su dost close-up fotky. Vyskusal by som este nieco vzdialenejsie.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 23. 5. 2020 12:17

Jsem psal, že f11 je ještě vesměs v pohodě pro reálnou fotku (tedy když nejde o nějaký test rozlišení). Hlavně ale tato poznámka padla kolem budoucího 41mpix senzoru ve smyslu jeho využití - fotky s ním z hlediska detailů určitě nebudou horší než s 20mpix (teď neřešme jiné vlastnosti), na tom difrakce nic nezmění, jde ale o to, jaký (a zda vůbec) nárůst bude. Pokud se totiž nebude difrakce a další vlastnosti optiky hlídat, tak to také může skončit jen růstem velikosti souboru s nulovým přínosem, to už tu párkrát v jiných případech bylo...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 23. 5. 2020 12:32

Ještě F13

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

-- 23. 5. 2020 13:33 --

Otázkou je, jestli nebyli Tomáš s Karlem na mě domluvený ... ;-)

-- 23. 5. 2020 13:58 --

F22, 12-100/4

Tohle už vidět je, i když ten list mi pořád přijde celkem OK.

Obrázek
Obrázek
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 23. 5. 2020 13:33

Pro seriózní porovnání by to chtělo nějakou exaktnější předlohu, ale mimochodem řečeno ta šištička P5230337 mi přijde při f13 opravdu méně ostrá než při f11, přičemž ten charakter zhoršení by difrakci docela odpovídal. Ta Gardena ostatně také...

Ale tím, že to není identický záběr atd, se to moc nedá brát jako průkazné.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 23. 5. 2020 13:53

Však já neprokazuju, že difrakce není :-)

Jen je vždy dobré si vyzkoušet, co ty poučky v praxi znamenají. Fotografie je umění kompromisu, vstupní parametry jdou tak trochu vždy proti sobě.

Poučky jsou důležité, ale ještě důležitější je míra jejich významnosti/významu. Totéž se dá říct o tabulkách a grafech o rozlišení, ostrosti apod.

Ta funkce (Diffraction Correction) v Capture One poměrně významně zlepšuje vzhled fotek, dalo by se říci, že to docela rozšiřuje manévrovací prostor.

Takže, podle mě, je dobrý zvážit (nebo na place zkusit), zda nezaexperimentovat s vyšší clonou (cca těch F11-13) - jestli větší hloubka ostrosti prospěje víc, než ta ztráta kresby.


Takhle to vypadá se synchronizovanými úpravami

Obrázek
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Moli75 23. 5. 2020 19:25

Davidof : Kde se dá, prosim tě, koupit x-ko za 55t?
Moli75
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 23. 5. 2020 19:30

Na Olympusobchodě s ambasadorskou slevou 10% a jejich bonusem 15 000,- :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Moli75 23. 5. 2020 19:45

Dík, a že jsem ještě tak smělý, co je to ambasadorská sleva? :)
Moli75
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 23. 5. 2020 19:48

Máš SZ
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 25. 5. 2020 17:42

Spíš pro zpestření - narazil jsem na čísla prodejů bezzrcadlovek v Japonsku těsně před Covid.
První zajímavost je, že v JPN je Olympus v tomto segmentu jedničkou na trhu, tedy před Sony, Canonem a dalšími a v daném období jako téměř jediný rostl. To jen k občasným komentářům, jak je Olympus v poklesu - no jak kde.
A copak je nejprodávanější mirrorless na japonském trhu? PEN - konkrétně E-PL9 :-) Asi jsou Japonci fakt mrňaví a tak jim rozměry nijak nevadí :-)
Pak má Oly ještě tuším čtvrté místo s E-M10III, to už je s názory u nás v menším rozporu. Jinak druhý je EOS M50 (v USA dokonce první, v obou případech je to také o hodně výše, než by se zdálo podle typických názorů v diskusích v ČR), třetí Sony Alpha 6400.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků