Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 23. 5. 2020 06:26

Tak k difrakci se radši vyjadřovat nebudu ... ;-)) ale jednu věc bychom si zkusit měli - a to je ten její reálný dopad na fotku a taky co se s ní dá dělat v postprocesu.

Asi se jako obvykle zázraky nepodějou, ale chci si vyjasnit, jak moc velký kompromis je třeba ta clona 11 a 16 na výsledné fotce.

Petr B. docela hodně chválil C1 a jeho odstraňování difrakce a vzhledem k tomu, co produkuje a co na fotce vidí ( a já ne ) bych mohl být pozitivně překvapen.

Ale to se uvidí :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 23. 5. 2020 06:34

Davidof píše:Bylo by to hezký, ale v menších senzorech se bavíme o neexistujícím výrobku, který Olympus nekoupil a opět nerozveselil nespokojené negativisty ;-)


To bych Olympusu spíš vyčetl volbu LCD a EVF, tam lepší výrobky existujou. Aspoň, že to EVF má 120 Hz a malý lag.

A ty sloty - vlastně jsem nezkoušel, jak moc to zpomalí foťák, kdyby jsem zálohoval na druhý slot i RAWy. Teď mám nastaveno, že na jedničku dávám RAW a na dvojku JPEG. Aspoň pak se mi tam ty jpegy při importu nepletou (a naopak, pokud bych chtěl použít jpegy). Akorát při promazávání se nemažou odpovídající soubory z obou karet.


Co som pisal je, ze senzor nie su len Mpix. To je cele. Asi sa to nikdy nedozvieme, ale ak by Olympus prisiel s fungl novym fotakom u ktoreho by z nejakeho dovodu nechal stary senzor, pravdepodobne by som ani necekol. Ale v kontexte toho, ze nevymenil prakticky nic je toto len dalsi smutny fakt. To zo mna nerobi negativistu, ale realistu.

Ze nie je nic lepsie je mozno pravda, ale je otazne ako to u SONY ako u vyrobcu snimacov vlastne funguje. Ci produkuje senzory len tak v nadeji, ze ich niekto kupi, alebo ich vyraba az si o ne niekto zaziada ako to robi napriklad Samsung.

V kontexte toho ze Olympus v podstate celu MK II prepouzil v trojke a ze ani extremne drahe Xko novy EVF nedostalo si osobne myslim, ze novy senzor by tam Olympus nedal ani keby ich o to v SONY prosili.

Co sa tyka toho noveho senzora pre Panasonic, nemyslim, ze sa z neho stane standard. Mozno to bude vysada vyssieho 8K modelu, zatial co nizsi dostane sucasny senzor z G9, pripadne nejaku jeho modifikaciu, alebo nieco od ineho vyrobcu. Tazko povedat. Ako si pisal, problem moze byt difrakcia, ale aj rozlisovacia schopnost objektivov, low-light performance a v podstate aj vykon ako taky, aj ked to asi nova generacia CPU ohandluje.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 23. 5. 2020 06:48

Davidof píše:Tak k difrakci se radši vyjadřovat nebudu ... ;-)) ale jednu věc bychom si zkusit měli - a to je ten její reálný dopad na fotku a taky co se s ní dá dělat v postprocesu.

Asi se jako obvykle zázraky nepodějou, ale chci si vyjasnit, jak moc velký kompromis je třeba ta clona 11 a 16 na výsledné fotce.


Já si s tím hrál už dříve a ten pokles při větších clonách tu zkrátka je. Třeba u makroobjektivu na APS-C byl výsledek při f22-32 fakt nepoužitelný i na dnes již pravěkém senzoru 8mpix, což je hustota bodů proti 20mpix MFT opravdu o hodně menší.
U Olympusu mi přijde, že clona 11 je ještě plus mínus OK (na testu rozlišení se to pozná, ale na reálné fotce to není tak horké), ovšem při 16 a více už "vidím velký špatný"...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 23. 5. 2020 06:57

Imho ten nový lepší senzor možná skutečně ještě není dostupný. Recyklace senzorů je teď normální věc u většiny výrobců foťáků. Může to souviset s výrobními náklady, protoře starší senzor vyráběný ve větších sériích je určitě levnější. Ale já bych spíš vsadil na to, že novější technologie zatím není ve všem lepší. Viz třeba Sony A9II vs A7III - A9 má sice výrazně rychlejší readout a AF, ale obrazově je o něco horší.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 23. 5. 2020 06:59

Otázka je, zda více pixelů nedává při dnešních pokročilejších metodách zpracování obrazu přeci jen více dat k použití.

Ale uvidíme, F16 jsem snad ještě nedal, ale kdyby F11 a F13 na reálných fotkách byly použitelné, tak je dobrý to vědět.
Nejsem žádný profi krajinář ani makrista :-) takže zaclonit víc a neskládat v počítači je pro mě první volba
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 23. 5. 2020 07:12

Dolgor píše:Imho ten nový lepší senzor možná skutečně ještě není dostupný. Recyklace senzorů je teď normální věc u většiny výrobců foťáků. Může to souviset s výrobními náklady, protoře starší senzor vyráběný ve větších sériích je určitě levnější. Ale já bych spíš vsadil na to, že novější technologie zatím není ve všem lepší. Viz třeba Sony A9II vs A7III - A9 má sice výrazně rychlejší readout a AF, ale obrazově je o něco horší.


O tomto sa da len polemizovat. Realne neviem ako to u SONY funguje, ale myslim si, ze ak si dokazal zohnat Panasonic novy senzor pre GH5s, zvladol by to aj Olympus ak by toto bolo cielom. Sudiac ale podla celkoveho technickeho upgradu poslednych ich modelov si skratka myslim, ze je nefer toto hadzat na SONY.

Inak teda Fuji napriklad ma novy senzor v kazdej generacii, ak teda nepocitam X-T4 co ale ani nepovazujem za novu generaciu. Ostatni (okrem Canonu) uz tiez maju BSI snimace a Canon v novych modeloch pouziva tiez novy senzor. Cize zase nie je uplne pravda, ze sa senzory len recykluju. Urcite suhlasim, ze je dnes jednoduchsie zohnat novy senzor pre FF, nez crop, ale ako som pisal vyssie, ak by Olympus od zakladu prekopal E-M1 III a ostal by tam len stary senzor, tak to vyznie inak nez ked len doladia MK II. Neunuvali sa ani len updatnut grip na verziu s joystickom, takze je pre mna tazke uverit, ze si dali extra namahu so zhananim noveho senzoru.


Inak teda 12-40 imho fungoval velmi solidne aj na clone F16 a kym sa v tom clovek nevrta, tie rozdiely ho nezarmutia. A vacsinou nie je dovod to pouzivat. Realne som clonu F16 pouzil raz na Malte ked som chcel fotit mierne s dlhsim casom nez mi aktualne svetelne podmienky dovolovali.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 23. 5. 2020 08:38

Zase není vůbec špatné, že ta šasi jsou stejná - funguje ti stejný grip, když máš RRS destičku, tak taky pasuje ...

Měnit tělo jen proto, aby bylo změněný, nedává moc smysl a EM1 je ve verzi tři prostě skvěle vyladěná koncepce určitého druhu foťáku.

Změny jsou - ještě vylepšená stabilizační jednotka, lepší čištění senzoru, nový coating senzoru, perfektní utěsnění (s jasně deklarovanou definicí).

Celý stroj funguje rychleji, autofokus se zase zlepšil, hledáček je alespoň rychlý s malým lagem - ověřeno na zvířatech ...

Výkonově - DR, ISO - foťák funguje přesně jak má ve vztahu ke konkurentům, rychlost readout je pořád nejlepší kromě Sony A9 ...

Vždycky by všechno mohlo být teoreticky lepší, i ten senzor, ale v reálném světě si vybíráš z reálných variant. Pokud někde na rýsovacím prkně existuje výrazně lepší MFT senzor, tak na něj patrně Olympus nemá prostředky, resp. by se asi dnes ještě nezaplatil.

Pro mě tohle všechny znamenalo dost důvodů tu trojku koupit, kdybych uvažoval víc ekonomicky, tak bych asi klidně fotil s tou dvojkou, ale trojka mi přijde univerzálnější a dotaženější.

Ale rozumím i tvému postoji, vždy je co zlepšovat. Mohlo to asi být ještě lepší.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 23. 5. 2020 09:49

Ja predsa netvrdim, ze mali zmenit telo. Osobne som sice zastanca skor zmien a progressu, nez zachovavania spatnej kompatiblity (na inych forach ludia placu, ze im DJI kazdu generaciu meni baterku, ale pokial to prispeje aerodynamike, vydrzi a letovym vlastnostiam, som s tym ok), ale beriem, ze pre inych je plus nieco ine. Ale nova verzia gripu predsa vzniknut mohla. Faktom je, ze pre ludi ktory si grip kupuju kvoli foteniu na vysku je toto "problem", alebo je to matuce, alebo je to nevyhoda. Ale to nie je pointa, viem si predstavit, ze je to nerentabilne atd.

Uz to nejdem pitvat bod po bode, samemu je mi to trapne. To ze doladili E-M1 II je urcite fajn, lepsi IBIS beriem, USB-charging je vyborna vec, ale joystickom a vlastnym menu ma dnes neohuria. Vo fotaku s malym snimacom za 2000eur ma byt toto mala byt samozrejmost uz davno. Mohli mat zakaznika navyse.

Ak by E-M1 II bol fotak dva roky stary a trojka by bola upgrade v style A9 II, alebo X-T4 co su v podstate len mensie upravy predchodcu, tak kludne. Tie fotaky prisli po 1.5 - 2rokoch a o 2 roky tu mozno pridu nove generacie zrejme zase lepsie vybavene.

Olympusu trval upgrade 4 roky a faktom je, ze vacsina zmien je fw zalezitost. Vacsina tych zlepseni ktore tu su mohli byt pokojne sucastou dvojky. Vynimkou su ta stabilizacia a USB-C charging v 2016 asi tiez este nefical. A nie je dovod verit, ze nova generacia pride skor nez o dalsie 4 roky. A ja ako potencionalny zakaznik mam skratka pocit, ze si za svoje peniaze zasluzim viac.

Co sa tyka porovnavania s konkurenciou ...
https://mirrorlesscomparison.com/best/m ... in-flight/

X-T3 z hladiska AF je priblizne na urovni Xka. Odvtedy myslim este jeden update C-AF vylepsil, ale to si nie som isty. Plus je to fotak ktory zvlada 20snimok za sekundu s preostrovanim v blackout-free rezime. Nejdem posudzovat ako to funguje, neviem, G9 ma to iste a stoji to za prd, ale nepride mi, ze by za sportovou pychou Olympusu ktora je dva krat drahsia a tusim o rok novsia, X-T3 nejak zaostavala. V blackout-free EVF si ak si dobre spominam dufal tiez, teda predtym, ako vyslo Xko.

Readout mozno ma vyssi, dohladava sa to blbo, ale zrejme to bude aj kvoli velkosti senzora. S tym sa proste pracuje ovela jednoduchsie, vsetko moze byt mensie a pomalsie a pritom na urovni konkurencie. Tu to tak ale uplne nevyzera, aniz pohladu videa, ani z pohladu rychlosti, hladacika, alebo AF. Vsetko je pozadu, viac, alebo menej, ale o 4 roky ...

Ale nemal by som problem si Xko (E-m1 III pri sucasnom rozdieli v cene urcite nie, ale za cenu blizku G9 kludne) za dnesnu cenu kupit. Lenze v podstate ho nepotrebujem, G9 mi staci aj napriek hromade veci ktore idu urobit lepsie a napriek faktu, ze tam vonku su uz lepsie mFT stroje. Akurat sa bojim, ze s tymto pristupom bude onedlho velky problem si Olympus kupit a dovod nebude ten, ze by som nechcel.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 23. 5. 2020 10:13

EM1-3 stojí reálně 43 000,-, což je cca 1550€. Tedy ne 2000€.

EM1X stojí reálně 55 200,-, což je cca 2000€. IMHO zcela přiměřené.

Celkově je EM1 III velice vyladěný a kvalitně provedený. Funkce, které v něm jsou, fungujou dle slibů výrobce.

Výkonově za konkurencí nezaostává, v parametrech, které jsou fyzikálně dané je tam, kde má být, v některých jiných vlastnostech je daleko před konkurencí.

Existuje pro něj skoro kompletní řada objektivů, některé z nich jsou velmi zdařilé.

Tohle je zase důležité pro mě.

A o limitech foťáku versus limitech mých taky radši nemluvím a foťák si podle nich radši nekupuju, to bych si těžko zdůvodňoval cokoli.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 23. 5. 2020 10:24

U nas je E-M1 III stale za nejakych 1800eur, ale aj keby bola za 1550, dal by som prednost Xku za 2K. Skratka E-M1 III by musela ist cenovo velmi dole aby sa z toho stala preferovana volba.

Ano, 2K za Xko je primerana cena, tym mohli zacat.

K tomu zvysku sa uz vyjadrovat nebudem, nezhodneme sa v tom a mam na to iny nazor.

Tvoje, moje, ani nikoho limity do podobnej diskusie nepatria. Ale ano, u mna su spolahlivou brzdou pri kupe, aspon momentalne :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 23. 5. 2020 10:28

Svými limity bych se nenechal omezovat, to by byl život úplně šedivej ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 23. 5. 2020 10:34

To najskor ano, ale moznosti toho co vlastnim daleko presahuju tie moje a aj ked by mi napriklad aj Xko (kvoli Live ND) nepochybne urobilo velku radost, proste si to odpustim :)

Aj ked by som bol tomu panovi na bazosi co ho momentalne predava za 1390eur nesmierne vdacny, ak by sa ho uz zbavil.

Chlapi, no tak: https://foto.bazos.sk/inzerat/110896464 ... x-telo.php
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 23. 5. 2020 10:47

Když už nic jiného, tak grip EM1X oproti EM1 III s gripem je mnohem, ale mnohem (ale opravdu mnohem) lepší.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod dasilva 23. 5. 2020 10:53

Zdravím, jsem tu nový a nabízím Fidkovi Xko za 1290 euro ať má o čem přemýšlet
dasilva
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fidko 23. 5. 2020 10:54

To neviem posudit. Xko som v ruke drzal a nijak zvlast ma nenadchlo. Vzhladom k odstupu by som to hodnotil rovnako ako E-M1 II s gripom, ale nie je to relevantne, kedze odstup bol znacny. V kazdom pripade je to pre mna v oboch pripadoch akceptovatelne, ale tiez horsie nez G9 s gripom. Co mi ale vadi na pridavnom gripe (G9 aj E-M1) je ta strata pocitu tuhosti. Proste to povoli, ja to musim dotahovat a nemam to rad.

Okrem toho na cesty so sebou beriem len kabel, nikdy nabijacku a ked chcem dobit obe baterie, musim davat grip dole. Vzhladom k tej cene co Panak za ten grip chce by mi vobec nevadilo, ak by fotak dokazal dobit aj bateriu v nom. U Xka je to pohodlnejsie aj ked vacsinou si vsytacim s dobijanim baterky v tele a ta v gripe je len pre kazdy pripad.

Fidko si dal zavazok, ze do vypustenia GH6/G10, alebo co to bude fotak menit nebude. Ale dakuje za ponuku :)
Fidko
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků