Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 5. 2020 13:00

Tady je můj slíbený pohled na E-M1 III - https://blog.fotozona.cz/2020/05/olympu ... dojmy.html .
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 22. 5. 2020 17:46

Za mna jedno z tych objektivnejsich hodnoteni za co palec hore :-)

Niektore veci by som mozno poupravil, ale to cisto len v zaujme zachovania svojej reputacie :)

1. Menu je podla mna slabe bez ohladu na pocet poloziek. III sice hodnotit neviem, videl som ho len na obrazku, ale II ja tom bola dost blbo. G9 ma podobne rozsiahle menu, ale je podstatne intuitivnejsie a realne viem o jedinej polozke ktoru by som cakal inde nez je fyzicky umiestnena. Ostatne davaju zmysel, alebo sam neviem, kam s nimi. Ale toto je subjektivne, hoci obecny nazor na menu Olympusu je mne osobne blizky :-)

2. Snimac. Zaraza ma, ze vsade sa argumentuje tym, ze 20mpix je viac nez dost (a popri sa nezabuda vyzdvihnut astronomicka pridana hodnota funkcii ako HHHR ktore dovoluju fotit 1 z 50 fotiek vo vysokom rozliseni :-) ).

Snimac predsa nie je len o rozliseni. Zlepsit sa da citlivost, rychlost, dynamicky rozsah ... cokolvek. Specialne u CSC je snimac ako taky previazany aj s moznostami AF. V SONY tiez nahradili stary snimac z prvych dvoch A7iciek novym, stale 24Mpix BSI snimacom a rozdiel tam je znacny. To nedozenies novym procesorom (ktory v pripade E-M1 III ani nie je novy), maximalne tak mozes zlepsit algoritmy pre odsumenie ktore ale idu aplikovat aj na ten novy snimac :)

Ale celkovo suhlasim, E-M1 III je aktualne najlepsi mFT fotak pre tych ktori kvoli velkosti nechcu Xko, pripadne nefotia vertikalne. Na akcne fotenie rozhodne lepsi nez G9 (nie len kvoli AF), na pokojnejsie fotenie by som kvoli rozdielu v cene asi vahal.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 5. 2020 18:24

Ten snímač má špičkové parametry vzhledem ke své velikosti.

Touha po imaginárním zázračném senzoru, který se náhle objeví a bude mít šum a dynamický rozsah větších senzorů nemá smysl.

Souhlasím s Tomášem, možná je to ale i lepším softwarem a monitorem, ale chování EM1-3 na vyšší ISO je pro mě už neobtěžující - tohle už opravdu moc neomezuje.

Ten HHRS leží Olympus haterům sice řádně v žaludku, ale je to (bohužel) funkční nástroj pro určité situace a opravdu to není jeden z padesáti snímků, pokud člověk fotí i město, detaily apod. Je dobré o něm vědět a umět ho používat, stejně jako stativ, Light Composite, Bracketing apod.


Chování EM1-3 v CAF skupina bodů je podle mě výborné. Ta spolehlivost je očividná, cítím tam určitý limit oproti dobrým DSLR - někdy foťák potřebuje jeden až dva snímky na to, aby pohyb pochopil (ale pokud člověk subjekt vteřinku sleduje a pak začne fotit, tak ne). Myslím, že špičkové DSLR mají rychlejší frekvenci měření.

Je zjevné, že ten nový procesor má větší výkon, a to znatelně. Už EM1-2 je naprosto funkční a vždy bylo z čeho vybírat, ale trojka už dává takovou příjemnou jistotu - člověk vidí jen zmatečnou akci, ale foťák zaostří.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 22. 5. 2020 18:48

1. Uprimne, tuzba po novom imaginarnom snimaci ktory ma sum a dynamicky rozsah vacsich snimacov ma imho stale vacsi zmysel, nez viera v to, ze tieto vlastnosti dosiahnem tym starym.

2. nikde som nepisal, ze by novy snimac tieto vlastnosti mal mat. Len tvrdim, ze nove snimace maju lepsie vlastnosti nez tie stare a to z roznych hladisk. Samozrejme, da sa to spochybnovat, ale vyrobcovia zvycajne pouzivaju nove komponenty proste preto, ze su lepsie (alebo lacnejsie).

HHRS nespochybnujem, len spochybnujem ludi ktori vyzdvihuju jeho pridanu hodnotu a zaroven spochybnuju vyznam snimacov s vysokym rozlisenim (to nebolo mierene ani na Teba, ani na Tomasa)

https://www.43rumors.com/olympus-interv ... -tomizawa/
Tento pan od Olympus procesorov v novembri 2019 tvrdil (to co som tvrdil aj ja:) ):
Because of the long development period, a new engine is basically required to provide at least twice the performance of its predecessor
TPIX sa tomuto vykonu ani nepriblizuje, to tvrdi aj Olympus.

Tiez tvrdi:
This data forms the basis for conceptualizing the next-gen engine, which will appear on the scene in a few years.


Takze pokial Olympus neskratil "few years" na 2 mesiace, nove CPU to nie je. Je to update. Vyrobny proces, mozno vyssie takty, mozno ani to, ale stale rovnaka architektura (preto 4K30 a len jeden rychly slot). To moze pomoct celkovemu chovaniu fotaku, ale pol EV na ISO to nevykuzli. Udajne na tom snimaci tiez prebehli nejake modifikacie, ale do toho co vsetko s tym ide urobit uprimne nevidim.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 5. 2020 19:02

Ten nový senzor ale neexistuje. Nebo Sony má v nabídce nějaký nový lepší senzor pro MFT, který Olympus nekoupil ?

Když se dívám na výkon toho současného senzoru a porovnám ho s jinými současnými senzory na trhu, tak je prostě výkonem tam, kde má být. A rychlostí čtení je na špičce.

Takže ano, bylo by to hezké mít "nový senzor" ale v reálném sortimentu prostě žádný takový není. A ten současný je výkonem naprosto v relaci s jinými, "novými" senzory. Pocitově se chová zase lépe, ale jak jsem psal, změnil jsem zobrazovací zařízení i program, tak to může být tím.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 5. 2020 19:07

On ale dynamický rozsah snímače Olympusu není vůbec špatný, pro mark II je to podle DXO 12,8EV, mark III a 1X ještě testovány nebyly, ale odhaduji posun možná až k cca 13EV. To je mimo jiné lepší než všechny Canony s výjimkou 5DIV, 1DXII-III a mirorless R. Proti posledním Sony a Nikonům sice je ztráta více než 1EV (výjímečně i 1,5EV), ale upřímně co by se tak asi při čtvrtinové ploše čekalo?
Já se obávám, že v tomto parametru se moc očekávat nedá...

Ad menu - souhlasím že základní struktura menu intuitivní není, vtip u mark III (a 1X) je ale právě v tom, že ty si vytáhneš do My Menu těch pár věcí, které opravdu potřebuješ (to se přirozeně mezi různými uživateli bude lišit). Je to maličkost, ale ovládání to v reálné praxi zlepšuje docela zásadně.

Ad CPU - ono je otázkou, co si představit po pojmem "nové CPU", podle dostupných informací je růst výkonu u TruePic IX docela zásadní a nedovolil bych si to zlehčovat jako nějaký "drobný upgrade". Mimochodem si nemyslím, že absence 4k/60 je nutně o slabém CPU, mark III (a vlastně i II) ve videu pracuje s datovým tokem až 237Mbps, přičemž 4k/60 u G5 má standardně jen 150Mbps. Mě přijde, že to tam u Olympusu prostě nedali - možná jiné priority, možná nějaké problémy s knowhow, nevím, ale čistě z hlediska výkonu CPU by to jít udělat mělo.

Ehm - náhodná shoda okolností - právě dnes někdy po mém článku na Dpreview přibyla do databáze studiovvách fotek i mark III - https://www.dpreview.com/articles/09464 ... comparison .
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 5. 2020 19:18

No, za mě je to D500 > XT4 >> EM1-3 > G9

Kvůli šumu bych G9 za EM1-3 neměnil.


To menu u Olyho už zvládám, určitě je dobře, že vždy jedna záložka na jednu stranu, je tam málo zkratek (že, Sony ? ) a je tam to Mymenu.

U něj bych ale uvítal, kdyby umělo odkázat i do hlubších vrstev nastavení, ne jen do levelu 1.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 22. 5. 2020 19:38

Este ze ten Canon mame :)

Snimace pre Olympus vyraba SONY a napriklad A6400 ma dynamicky rozsah miestami o 1ev vacsi a to sa bavime o snimaci ktory ak sa nemylim pamata este A6000 co je prva generacia E-M1. A podla merani Dxo to ani v ohlade ISO nie je uplne porovnatelne APS-C. Znova. Co komu staci je kazdeho vec, ja to sudit nejdem. Pre mna je sucasny stav akceptovatelny, zlepsenie rozhodne vitam. Ak vy nie nie, je to absolutne v poriadku. Niekto sa nikdy neodlepi od ISO 200, iny ma to sw a dalsiemu je to jedno. Co som pisal je, ze senzor nie je len o Mpix a ze si myslim, ze priestor na zlepsenie tam je.

Toto som teraz nespominal, ale uz predtym som pisal, ze My Menu u Olympusu je aktualne asi najdomyslenejsie a uplne to riesi problem s tym bordelom co tam maju standardne. S tym suhlasim. Mne osobne sice vzdy vadilo, ale dovod na prechod na G9 to nebol. Chybajuci joystick ano.

Pod pojmom novy CPU si predstavujem novy CPU. Nova architektura, novy vyrobny proces, 2-3x vyssi vykon (2x 1CPU != 2x vyssi vykon).
Absencia 4K60fps bude skor stayrm nez slabym CPU. V kazdom pripade, G9 ma sice bitrate 150Mpix, ale je to len sw obmedzenie. G9 a GH5 su po HW stranke totozne a GH5 zvlada 4K60 fps pri 400Mbit. Dokonca 10bit. U Olympusu je ak sa nemylim bitrate dynamicky.

Podla akych dostupnych informacii je ten narast vykonu zasadny ? Pokial viem, zlepsenie AF aj Olympus deklaroval ako zlepsenie algoritmov.

Inak teda z toho porovnania som zmateny. Doteraz mi Olympus z pohladu ISO vychadzal vzdy lepsie nez G9, ale toto mi tak urciote nepride. Je vecer, mozno mi nieco unika, ale:
Obrázek

uz na ISO 200 je u mna Olympus viditelne horsi.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 5. 2020 19:47

No ale to, že má EM1-3 o 1EV menší dynamický rozsah, než APSC senzor, je zcela v pořádku.

A proč to neporovnáš s nejnovějším "novým senzorem" Sony APSC ?

Není to proto, že mají v dynamickém rozsahu tak trochu sestupnou tendenci ? ;-)

https://www.dxomark.com/Cameras/
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 22. 5. 2020 19:53

Ja som nikdy nenapisal, ze by mal mat dynamicky rozsah vacsi nez APS-C sensor. Hovorim len o tom, ze od noveho senzoru ocakavam lepsie vlastnosti a ze ako platiaci pouzivatel mam tak nejak pravo na nove komponenty, aj ked mi ich vykon mozno od zakladu nezmeni zivot.

O akom senzore sa bavime ? Sorry, ak som nieco vynechal, nebolo to umyselne. Bol som v tom, resp stale som, ze SONY aktualne v ziadnom fotaku novsi APS-C snimac nepouziva. Ten uplne najnovsi o ktorom viem je 26Mpix BSI v XT-3 a to som ani neskusal hladat, pretoze sa na Dxo bezne nenachadzaju. Vsetky aktualne pouzivane v SONY APS-C fotakoch by mali byt tie iste ako v A6000. Ale mozem sa mylit, ich APS-C fotaky ma popravde velmi nezaujimaju.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 22. 5. 2020 20:51

U Sony snímačů se už léta nic neděje. DR je v zásadě pořád stejný i u těch nejnovějších snímačů. Fuji X-T3 je prakticky identický jako X-T2. Oly EM1-II je lepší než jednička. Trojka je mezi nimi (možná kvůli nějakým úpravám pro rychlejší vyčítání senzoru). Zároveň jsou na tom Oly dost podobně jako APS-C konkurence se snímači od Sony.
https://www.photonstophotos.net/Charts/ ... Mark%20III
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 5. 2020 21:15

Mě taky připadá, že vývoj snímačů se na docela dlouho zafixoval dost všeobecně, asi nejvíc je vidět růst rozlišení u Sony fullframe řady R, ale jinak nic extra. Taky co se divíme, když snímače pro DSLR a mirorless dělá sám pro sebe jen Canon, částečně Fuji (přístroje s X-Trans) a jinak je všechno Sony...
Uvidíme, zda se i ve větších formátech objeví (a osvědčí) nějaké ty v mobilech již použité senzory 4-4-4 s na pohled obrovským rozlišením třeba 108mpix, ale ve skutečnosti primárně navržené na rozlišení čtvrtinové (27mpix) s tím, že se každý pixel skládá ze čtyř, což umožňuje informace různě průměrovat atd. To by mohlo zase vývoj rozhýbat, klasické Bayer senzory ale upřímně už delší dobu reálně až tak moc nahoru nejdou.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 23. 5. 2020 04:12

S tych dat vyznat sa je niekedy trochu komplikovane, pretoze ano, podla tamtych grafov je E-M1 III dokonca horsi nez E-M1 II. Mozno je to upravenym readoutom ako si pisal, ale X-T3 ma podla Fuji 1.5x vacsi readout a stale malinko lepsie parametre nez predchodca. Plus teda tie 2Mpix.

Co sa tyka dalsej konkurencie, SONY na APS-C prdi, podla toho aj pouziva tie snimace, ale minimalne podla Dxo su jednoducho citelne lepsie (1ev zase tak malo nie je) nez snimac v E-M1 II.

V kazdom pripade, vyvoj napriklad u FF snimacov vidim. Mozno to niekto povazuje za irelevantne, ale pre mne to ako ukazka toho, ze s tym pohnut ide staci.

Napriklad Z6 vs D750. Napohlad podobne, od ISO cca 600 pomerne priepastny skok v DR v prospech Z6: https://www.dxomark.com/Cameras/Compare ... __975_1269

A7 III vs A7 II: Z pohladu DR predchodcu zozuje: https://www.dxomark.com/Cameras/Compare ... __996_1236

Pohnut teda zjavne ide aj so sucasnou technologiou.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 23. 5. 2020 05:58

Bylo by to hezký, ale v menších senzorech se bavíme o neexistujícím výrobku, který Olympus nekoupil a opět nerozveselil nespokojené negativisty ;-)


To bych Olympusu spíš vyčetl volbu LCD a EVF, tam lepší výrobky existujou. Aspoň, že to EVF má 120 Hz a malý lag.

A ty sloty - vlastně jsem nezkoušel, jak moc to zpomalí foťák, kdyby jsem zálohoval na druhý slot i RAWy. Teď mám nastaveno, že na jedničku dávám RAW a na dvojku JPEG. Aspoň pak se mi tam ty jpegy při importu nepletou (a naopak, pokud bych chtěl použít jpegy). Akorát při promazávání se nemažou odpovídající soubory z obou karet.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 23. 5. 2020 06:18

Ad pomalý slot - pro normální focení je to asi vcelku jedno, ale problém nastane při velkých sekvencích v plné rychlosti.
Jinak přesně jak píšeš - já kritizuji to, co nesporně Olympus lépe udělat mohl - EVF, karty, téměř jistě i video a třeba u joysticku lehce nechápu, proč nepřišel dříve.
Naproti diskuse nad senzorem mi přijde s odpuštěním trochu jako prázdné řeči, ono reálně nic lepšího není a je dost otázkou, zda v dohledné době bude. Dostupný už asi začíná být IMX492LQJ s velkým rozlišení, ale je dost otázkou, jak si tento senzor bude stát v jiných vlastnostech a jaký bude například dopad difrakce na reálné výsledky. Každopádně ale tento sensor logicky povede spíš k samostatnému tělu cílenému trochu jinak - obdoba R řady Sony...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků