Jak vozit MFT (DSLR) na kole?

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod yorg 13. 3. 2020 20:16

Zdravím.
Za chvíli začíná sezóna pro jízdu na kole a občas by se hodilo mít s sebou kromě mobilu i Oly E-M1 s 12-40 F2,8. Popřípadě podle cíle cesty i zoom 40-150mm f4,0-5,6 nebo 75-300mm f4,8-6.7 a tříkilovou gorillu. Jenže, jak to sebou na kole vézt?

- Ve fotobatohu na zádech jsou výsledkem mokré záda a po sundání batohu „po ofouknutí“ problém se zády. A tomu zpocení se s batohem zabránit nedá.
- V brašně na zadním nosiči jsou otřesy tak silné, že mám oprávněnou obavu, zda to foťák a objektiv přežije i když leží na molitanu. Měl jsem tam jednou minulou zrcadlovku položenou navíc na 5 cm molitamu a po chvíli mimo asfalt jsem ji vzal raději na krk a pomalu dojel domů. Podruhé jsem to už raději nezkoušel.
- Existují i brašny na řídítka, ale s tím nemám zkušenost a nevím, zda by to bylo použitelným řešením.

Máte s tím někdo vlastní ověřenou zkušenost? Jak moc v té brašně MFT (DSLR) a objektivy trpí? Jak je tam složitá montáž a jak to na řídítkách drží?

Dík předem za vaše poznatky.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 13. 3. 2020 20:38

Kým som ešte mohol na bajku, tak som na tieto prípady mal vtedy takzvany pokročilý kompakt. A nosil som ho s štandardnom prednom bagli, s tým že bol ešte v samostatnom pevnom puzdre. Pohotove to zrovna nebolo, ale prežilo to aj ošklivý pád.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 3. 2020 20:50

DSLR i CsC jsem roky vozil v řídítkové brašně na MTB. Mám cosi od SportArzenal, masivní plastový držák na řídítkách a plastová nasouvací spona na brašně společně docela pruží, což odfiltruje nejhorší nárazy. Foťák jsem do řídítkové brašny ukládal ještě ve vlastní fotobrašně a mnohdy tam byla i bunda, takže celek tlumil solidně. S žádným foťákem se mi nic nestalo, přičemž s každým jsem fotil 4-5 let a pak ho poslal dál. Nicméně je jasné, že při jízdě v terénu foťák i tak trpí vibracemi a nadskakováním víc než na zádech. Pro jízdy na lepších površích to bude v pohodě.

Tohle řešení jsem opustil asi před dvěma lety spolu s novým kolem, protože mi došlo, jak moc mě zatížená přední vidlice limituje v členitém terénu. Koupil jsem dobře odvětraný cyklistický batoh a vozím foťák v něm. Na sobě mám samozřejmě funkční cyklistické oblečení. Jsem extrémně potivý typ a jezdívám na max a zvládám to. Polstrování batohu provlhne, ale funkční oblečení je za chvíli suché.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 13. 3. 2020 20:52

Já koupil tohle

https://www.outershelladventure.com/shop/handlebar-bag

Má to podle mě geniálně jednoduchý způsob otevírání ( a zavírání) - jednou rukou. Nemontuje se to na žádný přípravek ale páskama a gumicuky.

Opírá se to o bowdeny, což zajišťuje odpružení.

Nevýhodou je, že se to posílá z Ameriky ... a nám to proclili a napařili DPH ... takže se z toho stalo poněkud luxusní zboží :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod yorg 13. 3. 2020 21:16

Díky všem za zkušenosti. Podstatné je pro mě, že to funguje a používá se to i v praxi.

Dolgor píše:Polstrování batohu provlhne, ale funkční oblečení je za chvíli suché.

O batoh nejde, jde mi o záda. Věkem se už bohužel blížím k penzistům a tak už mají záda docela odslouženo a každé ofouknutí pak bolí. A i nasazení vlhkého batohu zpět na záda je pak docela zážitek. S tím už mám zkušenost i od chození po kopcích v létě.


Velikostně by to na MTF mohlo stačit. Mám taky rád jednoduché tvary a funkční použitelnost. Líbí se mi to. A gorilla na zadním nosiči přežije.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 13. 3. 2020 21:19

Na MFT je to úplně přesně akorát :-)

-- 13. 3. 2020 21:26 --

Obrázek
Obrázek

Pokud bys to náhodou objednával, tak určitě neber jejich výstelku (foam pad). Vystřihni si obdélník z karimatky jen na dno. Originál je i na bocích, ale strašně zmenší vnitřní prostor.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod yorg 13. 3. 2020 21:35

Díky.
Co nakonec koupím, to ještě nevím. Důležitým vodítkem je pro mě to, že to je na řídítkách použitelné a k tomu i ta dostatečná velikost (či spíše malost) a požadavek na waterproof.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 3. 2020 21:40

Jestli není priorita bejt fešák, nebál bych se ani levnějších řešení: https://www.sportarsenal.cz/na-riditkach/
Mám jejich brašnu snad 15 let a pořád funguje bezvadně.

...Jinak ten studený pocit od zad je podle mne efekt nevhodného oblečení. Moderní funkční oblečení není jako bavlna. Bavlněné tričko mám durch za 5 minut a už neuschne, to je smrt i pro mě.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod yorg 13. 3. 2020 21:52

Dík za tip. V mém věku si už na fešáka nehraju. :-) To už přenechávám jinochům. ;-)

K tomu oblečení. Na tělo používám moiru (pouze starší provedení) a na tom běžný cyklodres. A v něm bavlna není. Ale i tak to studí.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 13. 3. 2020 21:57

Já tu outershellku koupil hlavně proto, že se dá otevřít a zavřít jednou rukou, i za jízdy.
Což ale nemusí být rozhodujíci kriterium pro každého ;-)

A je to malý a lehký.

Pokud tohle není důležitý, tak bych řekl, že ty útrapy s proclením a výsledná cena jsou dosti vysoké.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod celim 13. 3. 2020 23:23

No já jsem nadšený fotograf amatér a jezdím rád na kole. Svojí zrcadlovku jsem řešil následujícím způsobem:
Mám normální brašnu Lowepro pistolového typu. V ní mám foťák a dříve, když jsem používal zoom, tak jen tu kombinaci, protože tam na víc nebylo místo. Poslední roky, kdy jsem přešel na pevná skla, tak se mi pod foťák do brašny vejdou ještě širokáč a krátká 100mm či 135mm. Další objektivy(200mm a 300mm) vozím v brašně na nosiči , která má jednak polstrované dno a navíc tam vždycky ještě nacpu pláštěnku, aby to tam nelítalo jak nudle v bandě. Stativ mám připevněný gumicuky ke štangli a trochu podložený návlekem na vodovodní trubky, aby se neodřelo kolo a ani ten stativ. Jo a ještě jedna dost podstatná věc. Tu brašničku s foťákem mám jednak zavěšenou přes rameno napříč a aby nedošlo k jejímu přesunu za jízdy na břicho, tak skrz poutko na její zadní straně mám protáhnutý opasek s rychlopřezkou, který zajistí, že brašna zůstává za jízdy na hřbetě. Absolvoval jsem s touto sestavou snad deset cyklistických zájezdů a byl jsem spokojen. Když jedu a chci něco vyfotit, tak jen zastavím aniž bych kolo odkládal, přesunu brašničku na břicho, vyndám zrcadlovku a fotím. Je to rychlé a docela pohotové. Jo a co se týče oblečení, tak vypadám jako exot, ale osvědčil se mi starý rolák z Moiry s dlouhým rukávem( mám hned dva už pomalu 20 let ) a přes to normální bílé bavlněné triko s krátkým rukávem. Z kopce to moc neprofoukne a a není v tom moc velké horko při námaze. Absolvoval jsem s tím několik zájezdů po jižní Francii a dalo se s tím jezdit i za vedra. Navíc jsem nebyl nikdy spálený od slunce.
celim
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ferin 13. 3. 2020 23:41

Z výše uvedených důvodů používám na kole fotoledvinu. Člověka z toho nebolí záda, nepotí se pod tím (nebo jen zcela minimálně), je to relativně pohotový, vibrace minimalizovaný a člověk nemusí nic odmontovávat z kola, když ho chce ustájit.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod danielsevcik 17. 3. 2020 11:11

Dlouhá léta vozím fotovýbavu v přední brašně na řídítka od Sport Arsenal
Je to super. Nosnost 5 kg v pohodě. Žena mi to vypolstrovala molitanem a starou karimatkou a je to jak obrněný tank.
Dlouhá léta jsem tak vozil svůj obstarožní Nikon D90 a po přezbrojení na OM-D E-M10 mkII je tam místo i na svačinu, náhradní oblečení, náhradní duši, peněženku a telefon :-)
danielsevcik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod yorg 17. 3. 2020 16:19

Děkuji za tip. Ty brašny jsou si všechny dost podobné a pro mě je důležité, že to jde takto použít a MFT to přežije ve zdraví.

Z odkazovaného obchodu se mi líbí spíše tato. Brašnu nechci vozit celoročně a ten KlickFix tam bude méně nápadný i když ho nesundám.
yorg
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků