Canon EOS 1D X MARK III

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ferin 20. 2. 2020 21:28

pemar píše:MILC fans tíhnou k mobilu a ne k pořádnému foťáku.


Nějak to tu zapadlo, ale todle je zas co za originální teorii?? :shock:
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 21. 2. 2020 06:30

Když se podívám na to, jak majitelé Canonů 1DX využívají stativy, blesky, filtry, ... a jak fotografují a jak svoji techniku převážně používají majitelé MILC (cvak z tůry nebo z cyklovýletu, video pro vlog na YouTube, elektronická stabilizace místo stativu, elektronický filtr místo klasického, ...), tak je to o dost blíže mobilu, než 1DX Canonu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 21. 2. 2020 06:39

To jsi četl na mobilu, že ?
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 21. 2. 2020 07:27

pemar píše:Teoreticky ano, prakticky zatím jen u foťáku s malým snímačem. Ani u Sony jsem neviděl nic světoborného, A9 jsem viděl na stativu i s malým teleobjektivem.

Mimochodem, 1DX a D5 nemají odnímatelný grip, což má výhodu v oblasti robustnosti, ale foťák má o jednu baterii méně. Kdyby měli řešení jako D850, měl by výdrž tak o 1,200 fotek větší.


SONY pokial viem ma tu stabilizaciu najhorsiu.

-- 21. 2. 2020 07:42 --

pemar píše:Když se podívám na to, jak majitelé Canonů 1DX využívají stativy, blesky, filtry, ... a jak fotografují a jak svoji techniku převážně používají majitelé MILC (cvak z tůry nebo z cyklovýletu, video pro vlog na YouTube, elektronická stabilizace místo stativu, elektronický filtr místo klasického, ...), tak je to o dost blíže mobilu, než 1DX Canonu.


Myslis, ze je to vyhradne vecou zrkadla ? Ze majitela EOS 200d rovnako pouzivaju stativy, blesky, filtre atd ?
Je to vecou pouzivatela, nie techniky. Co sa Ti tu kazdy snazi povedat je, ze obcas Ti tie featury dovolia urobit nieco co by si na fotaku bez nich urobil len so specialnym prislusenstvom ktore pri sebe nemas a nie to, ze ho nemas pouzivat. Ak by som bol krajinkar a mal by som nejaku peknu lokalitu kde chcem nieco odfotit a chodil by som tam kazde rano az kym by tam neboli idealne podmienky, tiez by som so sebou tahal stativ.

Lenze su situacie kedy sa Ti naskytne prilezitost odfotit nieco, ty na to nie si dokonale vybaveny ani pripraveny, ale zaroven mas vo fotaku veci ktore Ti to na nejakej urovni odfotit dovolia. To z Teba nerobi fotografa so smartphonom.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 21. 2. 2020 09:44

Pemar:
Tohle vyjadreni uz je hodne mimo, to je na urovni "za nas byla trava zelenejsi...", technologie fotaku tezko urcuje, jak kdo pristupuje k foceni a na co fotoaparat vyuziva.

Ja dam k dobru, ze majitele CSC casto vyuzivaji MF objektivy, at uz moderni MF objektivy nebo vintage objektivy, protoze hledacky u CSC jsou vhodnejsi na MF, to trochu nabourava tu teorii o zjednodusovani vseho okolo CSC.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 21. 2. 2020 10:25

Jestli MILC je odbočka směrem k mobilu, tak od Entry zrcadlovek je to dálnice. Někdy k tomu mobilu ještě vede pár zatáček přes GoPro, Mavic Air nebo chytré brýle, ale nakonec bude nejpohodlnější vzít jen ten mobil.

K 1DX vede jiná cesta, klikatější, přes nákup a prodej stativů, těl, blesků a odpalovačů, přes postupné zlepšování se v postprocesingu. Neznám nikoho, kdo by si koupil 1DX jako první foťák a neznám nikoho, kdo by k němu neměl ještě jedno tělo, třeba 5D.

Někteří se k 1D nedopracují z hlediska fotografického vývoje, někdo na si na něj nevydělá a někdo fotí tak, že 1DX nebude nikdy potřebovat. Přesto to je hodně dobrý foťák. A nic nebrání tomu, si jako druhý pořídit MILC na cesty.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 21. 2. 2020 10:53

Raz som predaval batoh chlapikovi, ktoreho prve telo bol Nikon D3 a 200-500 f5.6. Ten Nikon som si vtedy vyskusal a je to zaroven jedina vlajkova lod Nikonu ktoru som mal v ruke. A zaroven jedina zrkadlovka Nikonu, ktora sa mi drzi dobre.

Tych ciest je myslim viac. Napriklad akoze neviem co s peniazmi a chcem fotit sport, alebo zvieratka a chalani na fore povedali, ze si mam kupit 1DX (okrem jedneho ktory mi radil nejaky Olympus PEN), alebo D5, lebo je to na to najlepsie.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 21. 2. 2020 10:59

Podle mě tohle je úplně zcestná úvaha.

Řekl bych, že jde o záměnu příčiny a důsledku, ale reálně je to ještě víc zamotané tou averzí k MILC obecně.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 21. 2. 2020 11:20

Bez obav, i pemar ví, že jednou skončí u foťáku bez zrcátka. Ačkoli jak se to vezme, bezzrcátko bez objektivu také hází prasátka... ;-)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 21. 2. 2020 11:28

Pemar:
To neni o CSC vs DSLR, to je o tride fotoaparatu. Je pravdepodobne, ze ten kdo si koupi nejvyssi radu Canon, tak uz ma nejake zkusenosti, neco ma odfoceno, ale stejne tak je to pravdepodobne u CSC jako je Sony A9II nebo Fuji GFX 50 R/S, je to dano i tim, ze fotoaparaty teto tridy jsou bezne uzce profilovane na konkretni pouziti.

U fotoaparatu za nizsi castky je bezne, ze si ten fotoaparat nekdo koupi z rozmaru, nebo proste jen na nafoceni dovolene, ale nehraje tady roli CSC vs DSLR, to je do toho vsazeno umele a nedava to smysl.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 21. 2. 2020 12:21

Také je třeba zdůraznit, že "profesionál" je široký termín.

Ve skutečně profesionálním prostředí je foťák pouze nástroj, který musí odpovídat nasazení.

Jediný mě známý profesionál na tomto fóru používá MILC a snobským úvahám o korelaci kvality fotografa a druhu foťáku se asi musí jen smát.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ferin 21. 2. 2020 13:51

No nevím, ty pemarovy "moudra" mi připomínají plamenný projevy bigotního katolíka tváří tvář lavině husitů.
Resp. mi to připomíná ty svýho času Klausovy teze o tom, že ten, kdo jezdí na prkně, nosí batůžek a pije z petky, je zatvrzelý levičák. To sem se tenkrát hodně bavil...

Já mám bezrcadlovku, k ní 3 stativy, hromadu filtrů, hafo objektivů a focení mobilem z duše nesnáším. Tož tak...
Nicméně rozdíl je v tom, že ten majitel Canonu všechno toto používat MUSÍ, pač jinou možnost zkrátka nemá.

PS: Teď už chápu, proč pemar vráží statisíce do výbavy. Bude tak z něho více fotograf...
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 21. 2. 2020 13:59

Nevím, myslím, že pemar ani nechce být fotograf.

Chce jen mít tu nejkvalitnější techniku, na kterou mu kapsa stačí. Tohle konkrétně ostatně není žádná charakterová vada.

A ty ostatní aspekty už prostě jinak nebudou ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 21. 2. 2020 14:12

To je omyl. K DSLR je na výběr mnoho stabilizovaných objektivů. Ano, neudržíš s nimi 5s expozice, ale přínos ve srovnání s rukama mají i tak a velmi často i je budeš využívat v jejich komfortní zóně, kde to ustabilizují levou zadní. Problém ale je, stabilizace má téměř vždycky mírně negativní vliv na výsledek. U teleobjektivů v mnoha scénářích přínos převažuje nad tímto negativem. U širokoúhlé fotografie - zvláště krajinářské - kromě mírně negativního vlivu stabilizace přichází nekonzistentnost stabilizovaných výsledků (nutnost vybírat z více fotek) a fakt, že se stejně mnohdy dostaneš za schopnosti IS a stativ tak jako tak potřebuješ. Čili stabilizace je dobrý způsob jak dosáhnout lepších výsledků než bez ní a bez stativu, ale není to (s výjimkou specifického telefota - viz Bambousek v lodi) způsob, jak dosáhnout nejlepších výsledků. Každý ať se rozhoduje podle svých nároků, možností a témat. Já považuju focení krajiny se stabilizací i v komfortní zóně mých fotoaparátů za nouzové náhradní řešení, protože je to nekonzistentní způsob. Ano jsem rád, že to nouzové řešení mám, ale nepreferuju ho.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 21. 2. 2020 14:41

Jakmile převáží “je to lehčí”, “má to super stabilizaci”, “mám to vždy po ruce”, “pošlu ti zábavný video”... tak jste u mobilu. Dříve nebo později. Vztekáte se zbytečně, MILC je jen mezikrok :-).

Jakmile řešíte robustnost, rychlost, výdrž, ergonomii, foceni za soumraku... jste u Canonu 1DX Mark III.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků