Canon EOS 1D X MARK III

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dolgor 19. 2. 2020 21:15

...pavelmeli neřekl, že je IBIS zcela zbytečný, jen že se nadhodnocuje a že pro jeho styl focení je nepodstatný.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavelmeli 19. 2. 2020 22:20

Uff tolik příspěvků za chvilku a mrzí mě, že mě Ferin nepochopil...
Nejdříve se plně se podepisuji pod Davida: "ať si každej vybere, co mu vyhovuje, focení je každého z nás osobní koníček".
Nikdy jsem netvrdil, že IBIS anebo IS je zbytečný, prostě se do foťáků dává, tak tam je a kdo chce jej používá. Naopak, zamyslel jsem se nad tím, co tady kdysi napsal Fidko, že kdyby byla možnost, bych si k foťáku nepřikoupil nejen video, 20 fps (6-7 mi bohatě stačí) a taky IBIS. Pak jsem uznal, že tohle jen tak neprojde a tak hold budu muset zaplatit i za věci, které JÁ NEPOVAŽUJI při mém focení za přínos a už teď si připlácím za IS na objektivech, i když to k mému stylu domácího cvakání nepotřebuji. Když nezbytně potřebuji delší - dlouhý čas, využiji stativ (mám dva, jeden má přes 4 kg a dá se vysunout do cca 3 metrů) a nebo hodně často v divadle, i při koncertech na telátko používám monopod Manfrotto.
Plně chápu a rozumím těm, co stabilizaci k své spokojenosti používají a nepochybuji o její účinnosti (bez problému věřím i Fidkovu tvrzení o udržení Olíka 5-10s). Samozřejmě až budu časem přinucen si koupit bezzrcátko (pokud si do zásoby nepořídím a nezakonzervuji 2-3 1DX iii), tak to budu mít i se stabilizací a možná to časem při stařeckém třesu opravu ocením :-D .
Dolgor, souhlas...
P.
pavelmeli
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 20. 2. 2020 08:25

Tak ono zial. Chcelo by to modularny fotak, inak asi vzdy zaplatis za nieco co nechces. Pre niekoho je zakladom C-AF a tracking, iny to nikdy nepouzil. IBIS sa skratka stava standardom a je spravne, ze Canon to zacne pouzivat tiez. Je to proste vykon navyse tak na dlhom ako na kratkom ohnisku.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 20. 2. 2020 09:57

S tím krátkým koncem souhlas, s dlouhým jenom v případě souhry mezi IBISem a IS v teleskle, ale podle mne bude problém to přesně odladit, jinak bude telesklo vždy lepší, viz fyzika.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 20. 2. 2020 10:17

Odladit to jde, viz fyzika a optika, ale je třeba přiznat, že pro ty profi teleskla, co se budou patrně používat s 1Dx není duální stabilizace úplně prioritou.

Tyhle behemoti stejně musí být používány se stativem nebo monopodem a stabilizace není tak důležitá (resp. není tak důležité, jestli zvládne 3 nebo 5 EV - na stabilizaci pohledu do OVF to určitě stačí).
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ferin 20. 2. 2020 11:09

pemar píše:S tím krátkým koncem souhlas, s dlouhým jenom v případě souhry mezi IBISem a IS v teleskle, ale podle mne bude problém to přesně odladit, jinak bude telesklo vždy lepší, viz fyzika.


To se tak určitě nedá zobecňovat. Například v m43 je v hodně dlouhých ohniscích IBIS jen zcela nepatrně horší než IS v objektivu. Dle některých je dokonce i IBIS lepší. Navíc zdaleka ne každej telák je stabilizovanej. Takže není žádnej důvod se IBIS bránit i tady.
Ohledně souhry souhlas, pokud je ta možnost, je to paráda, to mají Paňák i Oly odladěný skvěle.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 20. 2. 2020 11:20

Odladit to půjde, ale stejně čekám, že napoprvé to perfektní od C + N nebude a v případě pohybu asi ani napodruhé. Ale jak Davidoff psal, s velkým teleobjektivem se nejlépe pracuje na stativu, z ruky jsem viděl lidi fotit s 400/2.8 nebo 500/4, ale se stativem se člověk více soustředí na to, co fotí, on ten stativ to hodně zklidní, takže stabilizace OVF pak není tak akutní.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 20. 2. 2020 11:27

Jo, ale nez sa zamerat na objektivy na ktorych to nema zmysel pouzit a ktore si takmer nikto nemoze dovolit, mohlo by mat zmysel riesit tie z opacneho konca.

Pripadne pomerne oblubene skla ako 100-400 f nieco-nieco, pripadne ta 100-500 a podobne :)

Olympusu inak ten Dual IS vysiel hned a navyse aj ked sa nieco zbabre, su to sw riesitelne veci. U Panasonicu je to otazne, nemal som zatial moznost nejak to porovnat, kedze nejde testnut len jednu stabilizaciu a pri 12-60 mi vysledky pridu rovnake ako pri nestabilizovanej 12-40.

Navyse aj tie udavane ev su trochu matuce, kedze G9 ma 6.5ev s Dual IS aj bez.
Naposledy upravil Fidko dne 20. 2. 2020 11:29, celkově upraveno 1
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ferin 20. 2. 2020 11:29

"neviděl jsem fotku, kterou bych neudělal (technicky lepší) s 1DX a teleobjektivem na stativu"

pemare, pemare, kam se furt probouráváš? O tom to přece vůbec není. To je o tom, že ten stativ s sebou nemusíš tahat, rozdělávat ho apod. A to se ti tady celou dobu snažíme ...
Takže samo, jak jinak, pemar by udělal lepší fotku, když by si tam ten stativ dotáhl, stihl ho rozdělat, stihl usadit foťák, stihl srovnat horizont, správně nakompovat a vše utáhnout a nakonec to ještě cvaknout. A teda mezitím ten ptáček neuletěl a držel pěkně v původní póze. Votem žádná. ;-)
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 20. 2. 2020 12:03

Paradoxní je, že já vím, že je to tak lepší a ve skutečnosti to nedělám. Místo toho s sebou beru 300/4 PF a fotím z ruky. To s tím rozděláváním stativu je relativní, jednou to člověk rozdělá a na konci to složí (tak o půl hodiny až hodinu později, než já).

Co je horší, je logistika. Zatímco mně se vejde zrcadlovka a objektiv do malého batohu, teleobjektiv a vlajková zrcadlovka a pořádný stativ jsou na pelican case a auto nebo loď (v našem případě to nevadilo, pušky a úlovky mých kolegů také něco vážily).
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Ferin 20. 2. 2020 12:52

"Paradoxní je, že já vím, že je to tak lepší a ve skutečnosti to nedělám. Místo toho s sebou beru 300/4 PF a fotím z ruky."

Takže o čem se tu bavíme?? :D
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 20. 2. 2020 13:57

V tomto případě si je nutno přiznat, že jde o pouhou teorii.

Občas mám různé myšlenky, ale pak si třeba připomenu tento obrázek

Obrázek

… a uvědomím si, proč vlastním to, co vlastním.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod bob222 20. 2. 2020 14:08

Mali si vybrať ako modela boxera Valujeva. Pri ňom by tie sklá vypadali jak pevná padesátka! :D
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 20. 2. 2020 14:15

Ano, toho potkat na safari, tak se hned začneš cítit jako lovná zvěř ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 20. 2. 2020 14:21

Na safari je to v tesnom zavese hned za iPhonom a GoPRO.
Fidko
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků