Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod zzelli 2. 2. 2020 12:06

Tak mi to přijde, že X-T4 je spíš nástupce X-H1 než X-T3. Větší rozměry, větší váha, IBIS, výklopný display. Používám Fuji X systém proto, že má kompaktnější rozměry a váhu než většina FF těl. Uvidíme jak to bude pokračovat, ale raději po X-T2 přejdu na něco jako X-T40.
zzelli
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod wikxzen 2. 2. 2020 16:56

X-T4 je v podstatě tím, čím měl disponovat X-H1 v době uvedení na trh (tj. necelý půlrok před uvedením X-T3 s novou generací snímače a graf. procesoru, včetně IBIS modulu vyvinutý pro X-T mustr). X-H2 tu bude, ale na pultech obchodů nejdříve za rok. Rumorsy ovšem očekávám v druhé půlce letošního roku.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bosonozka 2. 2. 2020 18:28

Osobně jsem zvědav, jaký bude mít X-T4 snímač - zda-li stále od Sony nebo tentokrát od Samsungu Isocell+
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 2. 2. 2020 18:49

Byl bych překvapen, kdyby X-T4 měl snímač jiný než na X-T3/X-Pro3. Stejně tak se dá očekávat, že na X100V a X-E4 (pokud bude) tomu nebude jinak.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bosonozka 2. 2. 2020 19:21

Stejný snímač mi moc smysl nedává, když s každou novou generací doteď byl nový. Plus Canon má už 32 Mpx, čili by to mohlo vypadat jako zaostávání za konkurencí :)
(aspoň v marketštině - praktický užitek v tom přetahování kdo víc nevidím)
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 2. 2. 2020 19:33

X-T4 má být dle mého názoru jakýmsi upgradem X-T3 ve smyslu nově vyvinutého IBIS modulu pro X-T řadu vůbec, nového typu baterie a spolu s tím to pak korunuje nový "flippy" zadní panel. Osobně si myslím, že pro nový model, resp. X-T řadu, je těch "vůbec poprvé" poměrně dost. Ale jestli si Fujifilm troufá už nyní osadit X-T4 něčím jiným, tak proč ne... EDIT: akorát, nějak mi to nedává v tuto dobu (jaro 2020) moc velký smysl. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 3. 2. 2020 11:33

Jsem u Fuji nový a irituje mne jedna věc. Proto bych místní fujisty poprosil o radu. Z nikonu jsem zvyklý fotit přes hledáček a zadní display používat jen k náhledu fotek. Dá se to nějak nastavit u X-T2? Aby display byl neustále vypnutý a zapínal jsem se jen, když potřebuji?
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 3. 2. 2020 12:08

Můžeš si navolit tlačítkem "View Mode", které je u hledáčku. Jsou tam čtyři různé varianty. Tobě nejspíše bude vyhovovat ten čtvrtý režim. Viz strana 14 zde:
https://www.megapixel.cz/data/images/_orig/1/175091.pdf
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 3. 2. 2020 12:15

No mě právě nevyhovuje ani jeden, protože ta nikoňácká kombinace není ani jednou z těch 4 variant. Tak mne zajímalo, jestli se to nedá ještě nějak modifikovat s nějakém menu, které jsem ještě neobjevil :-). Jakmile totiž vypnu zadní display, tak i náhled fotek je v hledáčku a to fakt nedávám ...
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 3. 2. 2020 12:27

Najeď na ikonku hasáku v Menu
-> Nastavení displeje
-> Zobrazení snímků
-> Vypnout
V manuálu to je na straně 210.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Sakini 3. 2. 2020 12:34

Takový mód, kdy se vyfotí hledáčkem a po oddálení se zobrazí snímek na displeji (přičemž jinak je displej vypnutý), má až X-T3.
Sakini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 3. 2. 2020 14:07

A to je přesně to, co jsem slyšet nechtěl :-] Ale díky, jsem zase o něco chytřejší.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 3. 2. 2020 14:24

No jo, teď vidím, že X-T2 má zmenšené tlačítko se symbolem přehrávání až na levé horní hraně. U X-Pro to mám na pravé straně hned vedle zadního LCD panelu a u čtyřtlačítkového kruhového ovladače, víceméně intuitivně palcem si můžu náhled fotografie vyvolat ještě dříve než se na to pořádně podívám. Ale jinak nejsem příznivcem automatického spuštění náhledu na zadním LCD panelu ihned po pořízení fotky. Dívám se na to kdyžtak v hledáčku, vidím tam na náhled fotky lépe než z venku.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 4. 2. 2020 10:36

Automaticky taky ne. Ale občas ten náhled fotky po vyfocení je třeba. Navíc mě štve, že když jdu se zapnutým foťákem, tak display pořád svítí a zhasíná podle toho, jak se přibližuje a oddaluje třeba od nohy. A to nemá ale vůbec blahodárný vliv na výdrž baterky :-(. Takže bych potřeboval, aby display byl víceméně pořád vypnutý, jen na tlačítko zobrazil náhled fotky po vyfocení. Ale to tedy umí až X-T3, jestli jsem to správně pochopil.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 4. 2. 2020 10:47

noxx_cz: Nevím, jestli jsem to pochopil správně, ale s vypnutým LCD displejem a zapnutým fotoaparátem můžeš přeci pracovat. Aspoň to tak mám na XP2, který vyšel o několik měsíců dříve než X-T2.

Nemáš režim(?): "Oční senzor + zobrazení obraz. na displeji" nebo "Oční senzor"
Já mám: "Jen hledáček + oční senzor" - kde zadní LCD panel mám trvale vypnutý a EVF se aktivuje jen při přiblížení oka k hledáčku. Po vyfocení se náhled fotky nezobrazí vůbec (tzn. jak v hledáčku tak i na LCD displeji).

Ještě bys mohl v nastavení upravit čas (Řízení spotřeby), kdy se foťák po delší nečinnosti vypne do třeba 15 vteřin bez ohledu na ruční vypnutí. Oční senzor pak nebude reagovat a hledáček se nespustí. Pak pro znovuspuštění stačí jen do půlky zmáčknout spoušť.

No a pak už je jen řešení fotoaparát ručně instinktivně vypínat (preferuju). Zapnutí a nájezd fotoaparátu je docela rychlé, ne?
wikxzen
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků