Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 25. 1. 2020 10:44

Ty megapixely pro EVF se udávají trochu optimisticky, ne ? Ve skutečnosti je to děleno třemi, nebo se mýlím ?

A asi ten videokodek pro zobrazení v hledáčku bude úspornější.

Přesto je to pro elektroniku zátěž, kterou DSLR nemusí řešit.

Zase ale nemusíme mít ty motory pro otáčení zrcadla :-))
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 25. 1. 2020 10:53

Predsa na DSLR mas live-view. JNikdy nebezi EVF a live-view sucasne. Podla mna v tom z hladiska vykonu nie je v podstate ziadny rozdiel. Ta elektronika robi v podstate to iste, akurat pri EVF je tam par pixelov navyse.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 25. 1. 2020 10:59

No já myslel jako v běžném režimu - tam má MILC trochu víc práce, než DSLR.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 25. 1. 2020 11:09

Dajme tomu, ale to je zase len vec pouzitia. Nemyslim, ze DSLR je v live-view nejak casovo obmedzovana. Tusim, kedysi v tych prvych, myslim ze mozno Nikon D90 nejake problemy s dlhodobym live-view boli, ale dnes Ti nic nebrani fungovat tak celu dobu.

DSLR sa uz relativne dlho pouzivaju aj na tocenie videa (ano, CSC su na to vhodnejsie) a tam sa s dlhodobejsim pouzitim live-view pocita. Cize ano, je pravda, ze CSC dostava vacsi zahul z pohladu casu, ale vyssi vykon nepotrebuje. Plus je to len zalezitost pouzivania a nic Ti nebrani pouzivat DSLR rovnako.

Neviem o tom, ze by CSC malo nejak specialne rieseny odvod tepla kvoli dlhodobemu pouzivaniu live-view. To je pripad len niektorych modelov ako S1H (6K video, 4K60fps s malym cropom), E-M1X (dva CPU) a mozno aj GH5 kvoli tym 60FPS unlimited, hoci pokial viem, G9 mala moznost "hacknut" fw na unlimited recording a problemy so zahrievanim to nesposobovalo.

Navyse, ak by sme sa bavili o tom ako sa pouziva CSC a DSLR, tak napriklad ja CSC pravidelne vypinam a zapinam, zatial co pri 7D ma to ani nenapadlo. A viac ludi kvoli baterke podobne usporne opatrenia robi, aj ked si nemyslim, ze to riesi cokolvek ine nez vydrz.
Naposledy upravil Fidko dne 25. 1. 2020 11:13, celkově upraveno 1
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 25. 1. 2020 11:12

Nevím o čem se tady bavíte, ale můžu se do EVF nadále dívat a využívat jej, že? Sic jsem více "ó-vé-efkář". Anebo dostanu z dlouhodobého užívání EVF např. raka v kebuli? :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chvd 25. 1. 2020 11:22

Fidko:
Vyraz "camery" jsem pouzil, protoze jsem mel na mysli i videofotaky, fotaky, ktere ta videa nataci.
Ten zbytek vidíme asi stejně.
Třeba 1DX III nemá u necropnutého 12bit 4K videa DP AF údajně (dle canoncz) právě proto, aby tam nemusel být ten větrák a aby to tedy senzor zvládal.

-- 25. 1. 2020 11:27 --

Davidof píše:Ty megapixely pro EVF se udávají trochu optimisticky, ne ? Ve skutečnosti je to děleno třemi, nebo se mýlím ?

Jestli je to reakce na Dolgora, tak on to napsal správně, napsal tam "bodů". A MPX je to děleno třema, to se nemýlíš. Nicméně pokud jsi narážel na to, že mnozí výrobci a prodejci zaměňují MPX a body, tak to je pravda. Dokonce to zaměňují i některá CZ zastoupení výrobců fototechniky.

-- 25. 1. 2020 11:30 --

Davidof píše:No já myslel jako v běžném režimu - tam má MILC trochu víc práce, než DSLR.

To je klidně možné, ale myslím tu šlo hlavně o to, co má zásadní/nejvyšší/určijící nároky na HW výkon.

-- 25. 1. 2020 11:36 --

wikxzen píše:Nevím o čem se tady bavíte, ale můžu se do EVF nadále dívat a využívat jej, že? Sic jsem více "ó-vé-efkář". Anebo dostanu z dlouhodobého užívání EVF např. raka v kebuli? :-)

Důležitý je hlídat si přitom uhlíkovou stopu.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FXE1 25. 1. 2020 16:06

wikxzen píše:Nevím o čem se tady bavíte, ale můžu se do EVF nadále dívat a využívat jej, že? Sic jsem více "ó-vé-efkář". Anebo dostanu z dlouhodobého užívání EVF např. raka v kebuli? :-)

Jasné že môžeš, je to ako čumieť na VHS kazetu, ale inak Ti nič nehrozí, teda okrem zaslzeného oka v istých situáciách. Ja na to tiež čumím, ale nejakú radosť z toho nemám :D Ale povedzme keď sa to ustáli na 5(dnešné maximum)-10 mil.bodoch bude to zrejme prijateľné. K tým 20 Mpx ako spomína chvd sa asi nedostaneme, asi ani nebude treba, to by bolo 60 mil. bodov podľa metodiky súčasného označovania rozlíšenia EVF.
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 27. 1. 2020 16:56

Prevzate z Olympus temy: https://mirrorlesscomparison.com/best/m ... t/#cameras

Zda sa, ze D500 nasiel konecne premozitela v A9 II.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 27. 1. 2020 17:11

Po těch letech od uvedeni na trh by si Nikon D500 porážku už zasloužil, Sony A9 II a Sony A9 jsou i jiná cenová liga. Jenže, pokud bezzcadlovkář připouští, že D500 je s A9 zhruba nastejno, a rozdíl oproti A9 II je prakticky jen chyba měření, podstatný rozdíl je spíše v tom, že A9 II už konečně umí fotit rychleji s manuální závěrkou.

S moji zkušeností koresponduje i hodnocení A7r IV, když jsem popisoval svoje poznatky ze Srí Lanky , tak mne tu málem Sony fans kamenovali, ale je to pravda, stejně jako výdrž na baterii.

Koresponduje to i s názorem mého německého kolegy, který má prakticky všechny Sony a k tomu Nikon D850 a tvrdí, že výkon A9 a D850 je prakticky stejný, pokud oba umíte používat, protože v některých situacích je lepší Nikon a v jiných Sony. I já bych na základě cca denní zkušenosti řekl, že AF u Sony A9 by mne neomezoval, mnohem více by mne štvala ta ergonomie levného kompaktu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 27. 1. 2020 17:21

Tam asi dost zalezi na situaciach. Ja som s lepsim SONY nikdy nic podobne nefotil, takze netusim ako sa to chova. Co som vycital s netu, tak SONY stale trochu vaha pri zoomovani a viac ludi sa stazoval, ze protisvetlo ten AF tiez miatlo ak si to porovnaju s DSLR ktore mali predtym.

Ine situacie to mozno zvlada lepsie nez D500 uz nejaku dobu. Napriklad fotenie ludi s ich EYE-AF proste hrozne ulahcuje zivot. Uz moj Panasonic s tymto dost pomaha a level SONY to nie je ani nahodou.

A pri BIF sa na to moze mierne podpisat aj EVF. Pamatam si nejake diskusie X-T2 vs D500 kde ludia ktori mali oba fotaky hovorili, ze pre nich EVF predstavuje oproti D500 vacsi hendikep ako samotne schopnosti AF.

Zase SONY tu ergonomiu podla mna zlepsuje. Zvacsili gripy a ma to potencial, pretoze tych kruzkov a cudlikov tam maju hromadu. Len su dost zapustene a mnohe su fn buttony coho nie som fanusik. Mam rad, ked vyrobca nacrtne ako sa to asi ma pouzivat s nejakou moznostou konfiguracie (Canon, Nikon, Panasonic, Fuji). Olympus a SONY su pre mna take TODO fotaky, kde proste dostanes kopec tlacidiel a proste si s tym nieco rob. Vynimkou je E-M1X, ten mi pride navrhovany uz s nejakym umyslom a zamerom.

Inak este k tomu porovnaniu. Uz som to pisal v Olympus teme, ale dost ma prekvapil vykon specialne Rka. Spolu s Nikonom pouzivali skla cez adapter a to tie pomalsie. Aspon co si pamatam zo 100-400 verzii, tak Sigma nie je ani tak rychla ako Tamron. Podla mna velmi slusny vykon.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 27. 1. 2020 18:40

Eye-AF bych také asi občas použil, ale chtěl bych mu předem aby zaostřoval na nějakou osobu a oko, méně to nechávat na automatice, ale to je asi můj komplex, že chci všechno mít kontrolou.

U Nikonu mám 3D a zaostřování na obličej, funguje, někdy to používám a někdy ne, viz ta kontrola.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 27. 1. 2020 18:53

Neviem ako funguje SONY, ale je tam moznost nahrat ksicht a primarne sledovat ten.

Panasonic ma tu moznost tiez, ale zaroven vies prepinat medzi osobami/zvieratami. Oko si ale tusim nevyberies, berie to postupnostou tak, ze najskor berie postavu, potom ksicht a nakoniec oko.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 28. 1. 2020 13:24

Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chvd 28. 1. 2020 14:37

Chybí mi tam info o tom, co SONY nabídlo za podmínky.
Některé statě a myšlenky mi řpijdou dost zmatené(diplomaticky vyjádřeno).
Třeba proč by mělo vadit, že ne zcelá tichá závěrka vyplaší vlky, o terých sle píše, že na ně nijak nespěchá, že si klidně počká do ..nevidím ..
negativ je tam sepsáno opravdu hodně, to cením, ale všechny v jednom odtstavci jakoby to nebyly vůbec podstatné věci :D - prča -pobavilo.
Třeba to hodnocení hmostnosti objektivů je dost úsměvné(napsáno více než diplomaticky) řečeno.
V každém případě pro mně za mně ať si fotí třeba Leicou, hlavně když bude mít stále stejně príma fotky, na které se bude kde kouknout.
-----
tohle už není k článku pana Prosického:
Ale tak už jsem si zvykl u těch našich fotografů mnohých, že prostě kdo "zaplatí", má nej foťáky ...mnohdy i bez chyb.
Upřímně kdybych tu možnost měl asi bych nebyl jiný, pokud bych neměl peněz absolutní dostatek.
Poslední dobou se mi hodně líbí vyjádření lidí z Canonu, třeba pana Šerého. Co jsem od něj slyšel, přišlo mi dost vyvážené a realistické.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 28. 1. 2020 14:57

Dosť nadšene napísané, ja zasa úplne rozumiem tej časti o tichom fotení. Nutnosť akokoľvek dlho čakať vs. možnosť okamžite fotiť s 20fps je dosť veľký rozdiel.
Časť o DR by tam asi vôbec nemala byť, A9 je v tomto veľmi slabý na pomery Sony a o 15EV sa nedá hovoriť asi pri žiadnom FF fotoaparáte na trhu, ani o D850 na minimálnom ISO (ten je asi naj).
Pekné fotky robí, ten 600/4 GM by vedel parádne využiť. A9 je na podobné účely výborná voľba (z pohľadu rýchlosti, obrazu a AF). Len keby to nebolo také malé, A9II je už fajn, no ešte trocha väčšie telo by bolo určite lepšie.
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků