PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz


Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 10. 1. 2020 08:10

Ja mam ventilatory nastavene rucne na vyrazne tichsie, nez je rezim Silent.
Jedna zvlastna vec ktoru som si aspon na Intel doskach vsimol je ta, ze doplnkove ventilatory nereaguju na teplotu CPU, ale na teploty diskov, chipsetu a podobne, co je nezmysel, lebo sa ich otacky pri zatazi prakticky nemenia.
Vsetky mam teda prestavene tak, aby reagovali na teplotu CPU, nech prudi pri zatazi viac vzduchu cez celu bednu a najma horuci vzduch von z nej. Takto to bolo treba urobit na vsetkych 3 PC, co sa kupovali v podobnej dobe ako ten moj.

A kto nechce v bedni vela prachu, tak skuste dat pod tie ochranne mriezky HEPA filtracny papier (napr. do klimatizacii), funguje to uplne paradne. Bednu staci obcas z vonka povysavat, pocas roka sa v nej nenazbieral ziaden prach.

Ak chces nejaky test, tak mozes skusit aj Cinebench R20 ktory najdes v Microsoft Store
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod feanoor 10. 1. 2020 08:28

Hodně desek s Intel chipsetem se dá regulovat pomocí apky Speedfan. Ta čte teploty z jednotlivých teplotních senzorů na desce a na základě toho lze nastavit otáčky jednotlivých větráků ve skříni i na CPU. Hlavně při jakékoli softwarové regulaci otáček větráků, musí být jejich kabely zapojeny přímo do desky, nesmí tam být žádná zpomalující redukce.
S AMD si Speedfan nerozumí.

To je dobrý tip na ten filtrační papír, dík.
feanoor
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pemar 11. 1. 2020 08:00

Mně se ventilátory točí, pokud není procesor v zátěži, také jen velmi málo, ale přesto je tam potřebuji (což souvisí i s tím, že přetaktováná i9 má relativně vysokou potřebu chlazení, Ryzen nebo i7 jsou v tomto směru méně náročné).

Obecně nejsem zastáncem ultra tichých sestav a pasivního chlazení, mám s tím špatnou zkušenost na notebooku (kde verzi bez větráku klesne výkon z levelu i7 na level i3) a nelíbí se mi to ani u nového Mac Pro, bude se tam podle mne hodně prášit a chladit to bude asi méně, než kdyby tam byl větrák nebo vodní chlazení.

Jinak koukám, že po slevách se cena sestavy se 14 nebo i 18ti-vláknovým Intelem i9 dostává pod 24 vláknový Threadripper.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod feanoor 11. 1. 2020 11:32

Pasivně už nejde dnes uchladit skoro nic, možná tak grafiku s 64 bit sběrnicí.
Ale i tak je třeba nějaký airflow ve skříni.
Co se týče notebooku, tak bych rozhodně pořídil kvalitní chladící podložku.

Vypadá to, že "desátá " generace vlajkové Intel Core, bude mít velkej problém
https://wccftech.com/intel-core-i9-1090 ... nsumption/
feanoor
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pemar 11. 1. 2020 12:44

300W na plný výkon je extrém, ale u i9 obecně vnímám, že výkon je sice OK, ale dosažený za cenu celkem brutálního přetaktování, což si může mít negativní vliv na spotřebu, hlučnost a životnost, z čehož ta spotřeba a s tím spojené zahřívání jsou víceméně nevyhnutelné. Xeon ani Ryzeny ani Threadripper takhle moc přetaktované nebývají. Na druhou stranu, na plný výkon běží desktop jenom občas, většinu času jede "na volnoběh".

Chladící položku máme, ale stejně je to opruz.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod feanoor 11. 1. 2020 13:12

Já se vůbec divím, že notebooky vydrží tak dlouho (myslím životnost konkr. kusu). Vzhledem k tomu, jak málo je tam místa na odvod tepla a jaké jsou chladiče ve srovnání s kvalitními desktop verzemi coolerů (např. Noctua NH-D14, D15, Scythe Mugen, Ninja, Gelid Phantom atd.) Projeví se to na výkonu, samozřejmě.

Ad ten procesor - ono se to dalo čekat, 14 nm už je na dnešní dobu prostě moc. Intel to vyždímal co to šlo, a teď je v koncích. Budou muset jít hodně dolů s cenou, jinak už si to budou kupovat jen BFU nebo totální I-fanatici.
feanoor
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pemar 11. 1. 2020 19:36

Kdybych teď kupoval nebo stavěl nový počítač, asi bych ještě jednou přes všechny výtky zůstal (ale asi už naposledy, pokud se nevzpamatuje) u Intelu, u kterého mám ověřené, jak zvládá přetaktování a protože je pro plné využití AMD zapotřebí, aby fotografický software podporoval vícevláknové zpracování, to je hlavní síla těch Threadripperů a Ryzenů. Ale hodně bych váhal, protože ten jen lehce přetaktovaný 24-vláknový nebo 36-vláknový Threadripper by měl stejný výkon s předpokladem menší hlučnosti a vyšší životnosti. A k tomu bych měl i o něco rychlejší SSD disky díky PCIe 4.0.

V praxi ale bůhví, protože i ty nízkofrekvenční Xeony jsem viděl topit jako přímotop v horské chatě, když jely naplno. Uvidíme, jaká bude zkušenost u Ryzenu a Threadripperu za pár let.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod papun 12. 1. 2020 21:46

Nemám rád změny a změna PC je velká změna:). Respektive mě strašně nebaví něco ladit a zvykat si na nové.

Těd jsem zase zabil večer ladění barev. Všechno to bylo pořád nějaké nažloutlo zelené. Grafika umí ladit teplotu bereva, ale když už to nebylo žluté, tak to zase bylo do zelena. Nějaká kalibrace Win 10 nebyla o moc lepší. Až instalace ovladačů monitoru pomohla. Už je to celkem OK. Zajímavé,a le bylo, že Win ten monitor považoval za rozpoznaný a aovladače měl údajně aktuální.

Akorát mi po té instalaci přestalo fungovat ,,Noční osvětlení". Začal jsem si na to zvakat - jako když neupravuju fotky samozřejme.
papun
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 15. 1. 2020 08:53

Pemar - to stisenie Silent rezimu som myslel tak, ze sa ventilatory bez zataze tocia uplne rovnako ako v Silent, no ked je PC zatazene, tak dvihaju otacky pomalsie.

Bez zataze mam v bedni stale okolo 400ot na vsetkych ventilatoroch, nech sa PC chladi a neostava tam horuci vzduch.
Pri malej zatazi idu k 500ot (v Silent to bolo uz 700) a pri plnej zatazi idu do 650ot (v Silent to bolo cez 800).
Az ked teplota prekroci 85°C, tak sa zacnu tocit naplno (tj cca 800ot) - mozno cez leto :)

Notebooky su take zvlastne, v poslednej dobe su aj tie pracovne az prilis tenke na ukor vykonu pri dlhsej zatazi. Zivotnost je ale asi aj napriek tomu celkom dobra, aspon ja nemam zle skusenosti (kvoli chladeniu). Len raz mi odisiel HDD (vtedy SSD este neboli tak dostupne) a na jednom sa trocha zasekavala klavesnica.

Notebookcheck ma na to vyborne testy https://www.notebookcheck.com/?&hide_youtube=1&tagArray[]=16&typeArray[]=1

edit: Intel prida do HEDT rady novy 22 jadrovy procesor i9-10990XE s TDP 380W aby konkurovali aspon 24 jadrovym TR: https://diit.cz/clanek/intel-se-pry-roz ... scade-lake
Mal by mat aj o nieco vyssie frekvencie, ako 18 jadrovy model, takze by mohol mat porovnatelny a mozno aj lepsi vykon ako 24 jadrove AMD v LR a video-programoch (asi za cenu vyrazne vyssej spotreby).
LR dokaze dobre vyuzivat az do 24 jadier, takze to bude urcite prinos aj pre fotografov s tucnou penazenkou.
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dolgor 15. 1. 2020 10:58

...a zimomřivostí ;-)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod feanoor 15. 1. 2020 11:32

A chladit se to bude jak? Nebo to bude 90% času v throtlingu?
TDP při základním taktu 380 W (!!!)
Při zvýšení frekvence 480W, o napětí radši vůbec nemluvit. To aby byl majitel akcionář ČEZu.
30,25MB L3 cache? TR 2970WX má 64 MB. TR 3970X 128 MB L3 Cache.

Možná bude konkurovat nejslabšímu Threadripperu. Na tohle 14 nm výrobní proces prostě nestačí.
Krom toho, ani loňský Core i9​-10980XE není dosud dostupný. Řekl bych, že tyhle - v uvozovkách bestie, Intel vydá jen proto, aby je měl v portfoliu a dostaly se do tabulek a grafů. Reálná dostupnost a hlavně použitelnost bude minimální. Je to čistě produkt marketingu.
feanoor
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dolgor 15. 1. 2020 12:09

Těch 380 W TDP je docela zpochybňováno redakcemi. Spíš se předpokládá 240-280 W díky výběru čipů s lepší efektivitou. Ale i tak si to v plné zátěži nejspíš řekne o hodně přes půl kW. K tomu nějaká pěkná high-end GF a nemusím topit ;-)

...I když tedy, naprosto upřímně, nechápu, který fotograf uvažuje o takové bestii, když i na dnešních 6-8 jádrexh s HT je hned hotovo.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 15. 1. 2020 15:03

Tiež si myslím, že realita by mohla byť okolo 250-300, asi nie viac. V záťaži to bude samozrejme iné číslo.
Ja by som si ešte vedel predstaviť 24 jadrový Threadripper 3960X, v Develope je podobne rýchly ako špičkové Intel, export a náhľady robí aj 2x rýchlejšie, páčilo by sa mi to. Mať tak zbytočných 4-5tis na PC namiesto 1300€ za ten môj :D
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pemar 20. 1. 2020 22:01

Neřekl bych, že DxO umí nějak extra využívat vlákna, Lightroom ani další produkty od Adobe mne nezaujaly, takže u nich nevím, asi to tak bude, ale DxO je hodně závislé na výkonu jednoho jádra a tam si zatím vede lépe Intel.

Určitě vyčkám, teď Intel konkuruje jen cenově, letos by měl představit Tiger Lake s 10 nm architekturou, pak uvidíme.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků