Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 23. 12. 2019 15:58

Stačí používat "W.". :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Alešak 23. 12. 2019 17:50

w: To je dobrý nápad W...:-)
Alešak
Návštěvník


Odeslat příspěvekod mr_SpookY 25. 12. 2019 02:34

Jako majitel XE3 (nicméně to asi platí i pro zbytek X sysytému) bych se chtěl zeptat, zda někdo nezná způsob, jak obejít omezení délky videozáznamu.

Potřeboval bych, aby foťák dokázal točit video např. hodinu v kuse.

Jedná se víceméně o dva problémy:

1) malý problém - Limit velikosti souboru je 4.2 GB (dáno limitem souborového systému FAT32) na který narazíte s 4K a FHD záznamem. Tohle ale umí "vyřešit" do jisté míry sám foťák, obejde se to uložením do postupně navazujících souborů a není to fakticky problém - při stříhání to prostě spojím a záznam navazuje bez jakékoliv známky přerušení.


2) opravdu OBROVSKÝ problém - Natvrdo nastavená délka videa na 15 minut. Po patnácti minutách se záznam sám vypne a pro další nahrávání se musí zapnout... tohle je vyloženě "vlastnost" na pi(ka)tchu :-(

Problém je v tom, že se u toho musí pořád stát, hlídat to a okamžitě nahrávání znovu spustit.
Jen asi jednou nebo dvakrát se mi povedlo okamžitě zapnout znovu nahrávání, takže oba soubory šlo bez problémů spojit.

Nemá někdo radu, jak na to? Potřeboval bych vyřešit víceméně jen problém číslo dva - aby se to po skončení prvních 15 minut samo okamžitě spustilo dál.

Děkuji mockrát za rady.
mr_SpookY
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Noldo 25. 12. 2019 09:00

Novšie, vyššie modely majú limit 30 min. Moja X-T20 má taký ako XE3. Čiastočne to vraj súvisí s nejakou legislatívou a poplatkami. Čiastočne určite aj so zahrievaním foťáku. Moja X-T20 sa pri videu výrazne zahrieva a to môže zhoršiť obrazovú kvalitu a výrazne skrátiť výdrž baterky, ktorej prehrievanie nerobí dobre.

Neviem o tom, že by sa to niekomu podarilo nejako ohackovať a rovnako foťákov, ktoré dokážu nahrávať neobmedzene dlho nie je veľa. Väčšina ľudí, čo točí video aj tak točí krátke klipy a tých 15 minút im bohate stačí.
Noldo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alešak 25. 12. 2019 09:34

Tak fotoaparáty Fujifilm jsou primárně určeny k fotografování. Pokud chce někdo dělat hodinová videa
(nevím, kdo je schopen hledět na tak dlouhé záznamy, já nedávám nic, co je delší, jak 30 vteřin), tak
by si měl spíše pořídit video kameru. Např. Panasonic HC-X 1000 za asi 43 000 kč, což je méně, než je
cena X-T3 ze seťákem...
Alešak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 25. 12. 2019 09:44

mr_SpookY - nastav si stopky na telefonu (nebo hodinkách) s upozorněním třeba na čas 14:30, nemusíš aspoň neustále odbíhat k fotoaparátu kvůli kontrole - tak jako tak, výdrž baterie není nekonečná (stopáž zhruba 25-35 min, ale těch faktorů výsledné výdrže je více a rozhoduje zejména styl natáčení - např. statické vs. akční...) a nakonec stejně musíš nahrávání/fotoaparát z důvodu výměny baterie vypnout.

Nicméně, má zkušenost s dlouhým videonahráváním s X-Pro2 (tj. negativní) je v tom, že pokud baterii budeš takto pravidelně přětěžovat, tak se ti nakonec uvnitř fotoaparátu nafoukne (mé dvě neoriginální Jupio a jedna Patone) a z fotoaparátu ji nedostaneš ven bez použití třeba nože, protože po nafouknutí se "šprajcne" v prostoru pro baterku a prsty (nehty) to zkrátka nejde vytáhnout. A to je ten lepší scénář - v horším případě může dojít k fyzickému poškození okolo vnitřního bateriového prostoru fotoaparátu.
Což třeba tato nepříjemnost při nahrávání koncertu či jiné probíhající kulturní akce je docela průser (pokud nemáš záložní fotoaparát). U baterie přímo od Fuji se mi to prozatím nestalo - další důvod proč pořizovat orig. baterie. :-)

S X-Pro2 po posledním firmware updatu mám limit pod 30 min (4K i FHD). Což je čas "tak akorát" - točil jsem s tím koncerty v malém klubu, ale nebylo třeba nahrávat celou akci (já tam šel hlavně fotit, že...) a kapely většinou se spokojily (v rámci smlouvy s klubem) se třemi skladbami (cca 10-15 min stopáž). Jinak, také musím (když bylo potřeba) nahrávání po 30 min znovu zapnout, ale je to zároveň i ideální čas na preventivní výměnu baterie. Celé to zabere asi max 10 vteřin (když jsem pomalý) tzn. vypnout fotoaparát, vyklopit dvířka, baterii vyndat, v ruce nachystanou novou baterku vložit, zavřít, spustit fotoaparát, zkontrolovat nastavení pro videonahrávání, zapnout nahrávání. :-)
Ale člověk se nemusí omezovat jen na moment až nastane z důvodu onoho limitu automatického vypnutí nahrávání - stačí po např. deseti minutách využít fáze, kdy nahrávat nemusíš (u mě to byly krátké koncertní přestávky mezi skladbami) a znovu spustit nahrávání pro dalších 15 min. Ale je třeba myslet na rizika (viz má zkušenost s přetěžovanými bateriemi).

Ještě bych se zkusil ohlédnout po možnostech (a limitech) nahrávání přes HDMI kabel do externího rekordéru. Ale je to k fotoaparátu další bazmek navíc.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bob222 26. 12. 2019 20:32

Okrem ohrevu je limit aj kvôli sadzobnemu zaradeniu na colnici. Takže ofiko to asi nepôjde, jedine hackom.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 27. 12. 2019 11:01

Celníci jsou něco jako novodobí ilumináti. :mrgreen:
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bob222 27. 12. 2019 12:15

:D
No, vymyslela to EU, nad 30 minút záznamu v kuse sa to zaraďuje ako kamera s inou sadzbou.
Pokiaľ viem, rovnaké modely pre iné pásma toto blokované nemali, aspoň u kompaktov. U veľkých čipov to asi bude fakt viac o tom ohreve, tam to uchladiť je niekedy fakt o hubu.

-- 27. 12. 2019 12:29 --
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod mr_SpookY 29. 12. 2019 02:10

add bob222 a Noido:
Ano, to omezení je v podstatě jenom softwarové ku*vítko vynucené nejspíše Bruselí (slovo Brusel důsledně skloňujeme dle vzoru "pr*el" - v Bruseli, do Brusele).

add Alešak:
Rozumím kam míříte, ale teda zrovna Panasonic HC-X 1000 není něco, co si vezmu na rodinný výlet v opaskové brašně. Nemluvě o tom, že to nemá výměnný objektiv a já na video používám např. C/Y Zeiss Distagon 28/2.8 + LensTurbo kvůli výraznému prostorovému/plastickému obrazu z tohoto skla.

add wikxzen:
Díky za ten nápad s mobilem/hodinkami, pomůže to, pokud za tím nestojím ... nicméně to neřeší kontinuální záznam.
Když jsem teď začátkem prosince točil školní besídku, tak jsem potřeboval více než 15 minut a nejlépe, kdyby to bylo bez přerušení. Ten střih tam prostě ruší a o nepohodlí, kdy to musím hlídat, nemluvě :-(

K nafouknuté baterce a zahřívání, tohle se řeší udělátkem z eBaye za 150 Kč, pokud to můžete postavit na stativ:
https://www.ebay.com/itm/CP-W126-DC-Cou ... 2853853796
... z dvířek baterky se sundá takový ten malý čtvereček a dá se tam tohle... kablík se vytáhne ven a foťák napájíme dle potřeby buď zdrojem ze zásuvky, nebo powerbankou. Zásuvka je na stativ, ale powerbanka se dá kdyžtak nést na opasku.

Jinak já kromě původní origo baterky používám ještě 6ks baterek Pattona PT1111 a zatím bez problémů. Při FHD se ten foťák trochu zahřívá (3x 15 minut po sobě), ale delší video v 4K bych si na baterku fakt netroufl.


Každopádně díky za reakce i když jsme řešení tohodle problému nenašli.
mr_SpookY
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod wikxzen 31. 12. 2019 12:09

To udělátko z Číny mám v šuplíku mezi zbytečnými věcmi, ale není to řešení (pro mě), nehledě na to, že powerbanka je také jen dočasné řešení a je to další věc (a kabel k tomu) navíc, kterou člověk musí víceméně hlídat, ať už z hlediska stavu tak třeba dát bacha na kabel při práci.

Dobré řešení/cestu ti tu naznačil Alešak (nejde ani tak o konkrétní kameru). To ostatní, co zde zaznělo byly jednak fakta (EU, celníci, omezení pro X-E3 atp.) a pak už zazněly jen dílčí improvizace.

Tady vidím cestu v hybridním fotoaparátu. A nemusí to být přímo od Fujifilmu. A pokud ano, tak ryze hybrid X-H1 nebo současný X-T3.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ferin 31. 12. 2019 14:20

mr_SpookY: Nějak se pro účely sazebníku snad kamery od foťáků odlišit musí. A není to žádný specifikum EU.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bosonozka 7. 1. 2020 11:15

bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bosonozka 7. 1. 2020 18:50

Upřímně jsem doufal, že s 16-80mm nahradím 18-135mm (který má na většině ohnisích dobrou kresbu, ale má několik míst, kde je neostrý), ale ta kresba na 50-80mm je fakt bída. Nějaký nápad, jak pře/zasklít?
bosonozka
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků