Čím nahradit Canon EOS 70D?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod feanoor 10. 11. 2019 13:43

Gratuluju ke vstupu do světa FF :-)

Osobně bych šel do Sigmy 20/1.4 Art pro Canon. Zoomy mě už na FF nějak nebavěj.
Ale bude to na RP asi velikostně nevyvážené (plus redukce).
Určitě by to chtělo případně v obchodě vyzkoušet.

https://objektivy.heureka.cz/sigma-20mm ... rt-canon/#
feanoor
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pemar 10. 11. 2019 13:45

To bych si vyzkoušel, mě připadají ty Sigmy Art dost velke i na moji D850, natož na menší těla.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod oldbas 10. 11. 2019 16:10

Ty jo, Sigmy 20/1.4 Art je pro RP taky docela velká
oldbas
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod oldbas 13. 11. 2019 09:48

Nazdar všichni,
RPčko by mělo dneska dorazit, ale nějaké hraní si vidím až na víkend. Chytil jsem akci, výsledná cena tělo + grip + druhá aku + cashback = 26000kč(caa.1000€). To mi přijde hodně dobrý.
oldbas
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cport 13. 11. 2019 09:57

Tak at hlavne dobre slouzi a dej pak vedet nejake postrehy ;-)
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 13. 11. 2019 12:45

Oldbas: gratulujem, takze si zvolil prirodzenu cestu evolucie z APSC na FF. Podla mna budes spokojny, na EVF si treba zvykat, ale co ine ti ostane :-)
landov
Expert

Odeslat příspěvekod bob222 13. 11. 2019 13:00

Tak dobré svetlo a veľa dobrých fotiek! Ostatné sú len kecy v kleci.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod foto1977 13. 11. 2019 13:25

Škoda, že v podobné akci není Z6ka... Nebo za 40 i s 24-70mm...
No nic, zpatky fo reality... :)
foto1977
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod oldbas 13. 11. 2019 16:18

landov: nemá podle mě cenu jít do dalšího APSC těla, tohle je nejrozumnější volba, pokud chci zůstat u Canonu
foto 1977: škoda, že Canon nemá takové skla, jako Nikon 24-70/4 a 15-30/4 pro Zka. Velikost, váha a kvalita je skvělá
oldbas
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod landov 13. 11. 2019 16:45

Nuz ano, ja som tiez isiel do FF (Z6), ale s tym, ze APSC (D500) si nechavam a budem nadalej vyuzivat. Daj potom prve dojmy a postrehy.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod oldbas 16. 11. 2019 08:37

Zdravím všechny. RP je doma. Jestli to bude hurá, to ukáže čas. Zatím jsem si hrál jen krátce a aktualizoval firmware na poslední verzi (1.4.0). Takže ani nedokážu porovnat vylepšení oproti minulým verzím.
Takže první dojmy:
tělo je malinké, bez objektivu to jde, s objektivem i malým (ef 35/2) se mi to moc nelíbí. S tím adaptérem je to takový kočkopes a s větším sklem to bude ještě horší. Ale drží se to příjemně, za mě líp, než 70D.
Kdo má menší ruce, bude spokojený. S gripem je to úplně paráda, výrazně lepší, než 70D. A je to ještě o kousek menší na výšku.
Pokud jde o ergonomii, určitě si zvyknu. Je to jiné než moje 70D, v něčem lepší, v něčem horší, ale za to může menší tělo. Co se mi moc líbí je zadní, respektive horní zadní roler. Nemusím při jeho obsluze všelijak kroutit palec, prostě jak foťák držím, jen palcem přirozeně pohybuju po kolečku. Super.
Další bomba je volba ostřícího bodu na displeji. Nastavil jsem si ho pravou polovinu displeje, takže si ho nevybírám nosem, ale palcem, když koukám do hledáčku. Změna do jakékoliv polohy je otázka půl sekundy???prostě okamžitě a žádný joystick není třeba. To mě opravdu dostalo.
Práce AF je taky o pořádný kus dál oproti 70D. Zatím jsem zkoušel pár fotek doma při žárovce a výsledek je naprosto perfektní. Nemám zatím žádný RF objektiv, pouze EF a EF-S, ale ostří to perfektně. Rychle a přesně. Pokud bylo špatně zaostřeno, nebyla to chyba techniky. A v hledáčku vidím i to, co už očima není skoro vidět. RP v takových podmínkách zaostří snad okamžitě a hlavně přesně. Stejně tak manuální ošetření je paráda. Ostření na oko jsem vyzkoušel jen párkrát, fungovalo, rychle a přesně, ale to budu muset ještě pořádně vyzkoušet, stejně to jejich sledování objektu.
Závěrka je v normálním režimu oproti 70D příjemně tichá. Spící mimino jsem si jistý neprobudí, tak jako 70D ve všech možných režimech.
Hledáček je fakt velkej, pocitově snad 2x větší, než u 70D. Pohled do něho mi nevadí, jas jsem stáhnul na minimum, ale i tak je pořád dost světlej. Na denním světlé to bude OK. Prodleva přepnutí z displeje na hledáček tam je, ale nic strašného to není. Jde spíš o zvyk z DLSR, kde je okamžitě vidět, tady to trvá odhadem půl sekundy. Kdybych ty dva způsoby neporovnával, určitě mi kvůli tomu žádný záběr neuteče. Co mi trochu vadí při pohledu do hledáčku je, že když koukám trochu z boku, vidím takové to zkreslení přes optiku v hledáčku. U přímého pohledu je to OK. Trochu mi v něm nesedí barvy a jas výsledné fotky, zadní displej ukazuje o dost přesněji. Ale je to o zvyku.
Celková rychlost a odezva přístroje je taky rychlejší, než 70D.
Hodně jsem všechno nastavoval, zkoušel, nahrával nový firmware, vyfotil asi 100 fotek a baterka ztratila 1 čárku ze 3, takže si myslím, že až vše vychytám, nebude problém nafotit 300-400 fotek, možná víc.
Zatím jsem nepřišel na to, jak při prohlížení fotek při zvětšení obrazu přeskakoval na další fotky tak, aby zůstaly zvětšené. U 70D jsem si fotku zvětšil a předním kolečkem předjížděl mezi fotkami a zůstaly zvětšené všechny. U RP mi funguje přední kolečko při zvětšené fotce jako postupné zmenšování až na původní velikost, pak přeskočí na další fotku. Tak ale už zvětšená není.
A tlačítko spouště má takový gumový chod. Není v něm moc cítit takové to namáčknutí do poloviny. V rukavicích si myslím nepůjde namáčknutí do poloviny poznat vůbec.
Takže zatím tak, foťák mě víc nadchnul, než zklamal. Myslím, že to půjde. Otázkou jsou skla.
A pokud jde o přechod z APSC na FF, to nedokážu takhle rychle posoudit. Až budu vědět víc a bude čas, něco přidám.
Pokud by měl někdo zájem o 70D, bude na prodej s objektivy ef-s canon 24/2.8 stm, 10-18 stm, 15-85 is usm. Vše perfektní stav, málo používané.
oldbas
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod feanoor 16. 11. 2019 10:56

Pěkně shrnuto. Koupíš pětatřicítku? Nebo něco širšího?
Přepnutí displeje a hledáčku lze přiřadit červenému tlačítku Rec, je to pak rychlejší. Když zvedáš foťák k oku, už to tam je.
feanoor
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod oldbas 16. 11. 2019 12:57

feanoor píše:Pěkně shrnuto. Koupíš pětatřicítku? Nebo něco širšího?
Přepnutí displeje a hledáčku lze přiřadit červenému tlačítku Rec, je to pak rychlejší. Když zvedáš foťák k oku, už to tam je.

Tu 35/1.8 RF uvidím časem. Mám EF 35/2 bez IS, vypadá to, že by mohla stačit. Ostří sice hlučně, oproti STM a novým USM, ale přesně a alespoň co jsem krátce zkoušel i dostatečně rychle. S redukcí je to přibližně stejně velké. Něco širšího určitě, ale zoom. Zvažuji Canony EF 16-34/4, nebo 24-70/4 z bazaru, nebo RF 24-105/4. Ale jeho cena je zatím vysoko a v bazaru nic není. Uvidím, zatím se nedokážu rozhodnout. Na výletě a při krajinaření jsem nejvíc používal 24mm eq.FF, občas o kus víc, k 50mm a sem tam mi chybělo něco širšího. Takže 16-35 mi připadá ideální, ale na RP s redukcí docel velké.
S tím červeným čulíkem dik, vyzkouším.
oldbas
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod feanoor 16. 11. 2019 15:38

Ještě k tomu prohlížení zvětšených fotek.
Můžeš si v menu navolit, jak se zvětší fotka po stisknutí tlačítka lupa.
Může se zvětšit 2x, 4x, 8x, 10x, a to od středu fotky.
Nebo se zvětší na 100% od použitého ostřícího bodu (tak to mám nastaveno já na 6D II).
Potom by mělo jít zadním rollerem přeskakovat na další fotky, vždy ve 100% zobrazení na daný konkrétní bod AF.

Je to na panelu přehrávání - modrá barva
karta 4 - Zobrazení informací při přehrávání
dolní položka - Zvětšení
feanoor
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod oldbas 18. 11. 2019 10:32

Zdravím všechny,
zase napíšu pár postřehů, která jsem přes víkend pochytal. Počasí nic moc, světlo špatné, času malo. Ale:
Dost mě potěšil objektiv Canon EF 35mm f/2, not IS. Starý objektiv, koupil jsem ho z bazaru za hubičku a přes redukci funguje perfektně. Má hlučné ošetření, ale celkem rychlé, nic jsem nepropásnul. Ostrost je dobrá i na f2 kolem širokého středu, úplným krajům nepomůže ani f8. Protisvětlo jsem nezkoušel. Myslím, že do začátku super sklo.
Zkoušel jsem i EF-S v crop módu. Vše funguje normálně, ale výsledná ostrost je oproti APSC(po zmenšení na stejné rozlišení 10MPX) horší. Ale pro A4, nebo web úplně v pohodě.
Ošetření na oko jsem vyzkoušel jen párkrát, funguje. Ale spolehlivě pouze při přímém pohledu na oči. Pokud je osoba víc natočená, nebo příliš daleko(celá postava vyplňuje tak 1/2 plochy), jsou problémy. Jedno bodové ošetření funguje precizně.
Šum na vysoké ISO je oproti 70D úplně jinde. Po lehkém odšumu v RAWu je ISO 12800 lepší, než ISO 3200 na 70D. Dokázal bych si představit i ISO 20000, ale tam už záleží na motivu.
Na hledáček si musím zvyknout, je velký, ale do zrcadlovky se mi kouká líp, přirozeně. Tady mi vadí, že musím přizpůsobovat jas podle prostředí. Když si ho nastavím pro venkovní prostředí, v místnosti moc svítí a naopak. Jinak jsem si nastavil zapínání hledáčku na horní šipku křížového ovladače, takže než dám foťák k oku, už je v něm vidět.
Ale baterka, to je opravit DLSR naprostá tragédie, uvidím časem. Pořád jsem něco nastavovat a zkoušel, vic jsem ladil, než fotil. Ale za víkend skoro 3 baterky, oproti 1 baterii za 14 dní u 70D. To mě dost se..re. Snad se to zlepší až budu vic fotit, ale i tak bíba Canone
oldbas
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků