Výběr zrcadlovky

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 13. 11. 2019 10:05

Někdo kupuje podle toho, co osobně chce, někdo podle toho, jaká je dnešní doba.
Přiznám se, že ve spoustě věcí se neřídím podle toho, jaká je dnešní doba, a jsem tomu velice rád. ;-) Když už stále fotografuji fotoaparátem a ne mobilem, tak jestli je to zrcadlovka nebo bezzrcátko, to už je jen malý detail. Takže fotografovat fotoaparátem je dnes takový konzervativismus a "zpátečnictví", že už je naprosto jedno, jestli je to kardanem, Flexaretem, dálkoměrnou Leicou, SLR na film, DSLR nebo bezzrcátkem.
Pokud se někdo bojí, že by za čas vypadal se zrcadlovkou jako že nejde s dobou, tak s bezzrcátkem bude vypadat úplně stejně, protože bude fotografovat s fotoaparátem a ne s mobilem, takže bude tak jako tak divnej. :-D No a zvykejme si, že jsme divní. Za chvíli budeme my chlapi divní už jen tím, že nenosíme lodičky a fiží a tvrdíme, že jsme ve vztahu ke svému dítěti otec a ne rodič 2.

No a pokud se někdo bojí, že když si koupí zrcadlovku, tak si kupuje něco, co už nebude prodělávat mohutný vývoj kupředu jako bezzrcátka, pak k tomu mám několik argumentů:
Žádný koupený výrobek neprodělává mohutný vývoj, zrcadlovka zůstane tím samým přístrojem, který jste si koupili, a bezzrcátko kupodivu taky. To jen Ganec má dojem, že kvalita fotoparátu, který má doma, se trvale vylepšuje těmi novinkami, o kterých si čte na Internetu. A v jeho případě a z jeho pohledu to tak je, protože ten přístroj nemá na fotografování, ale na exhibici na Netu. Ale kdo si koupí foťák na focení, ten má doma stále ten, který si tenkrát koupil, a reálně jsou mu nové modely k ničemu. Pokud si vůbec koupí další, může si pak vybírat znovu. Podle dlouhodobých celosvětových statistik není počet prodaných objektivů ani dvojnásobek počtu prodaných těl, takže situací, že má někdo doma 10 objektivů a tím ho limituje nákup těla za pár let, je nepatrná procentuální menšina. Mezi takové patřím například já a vůbec mně to nevadí, protože mně zrcadlovka stále vyhovuje už asi 15 let a nepředpokládám, že se to bude nějak dramaticky měnit. Jen proto, že se prodávají i bezzrcátka. Taky upravuji fotografie na desktop PC a nikoliv na mobilu či tabletu. A jezdím v benzínovém autě a nikoliv v elektromobilu. Jo a nenosím lodičky, sukni, nejsem na Facebooku a ani nelovím migranty u afrických břehů ani naopak nevolím Okamuru či Zemana.
No a abych se vrátil k foťákům. Ještě jeden hodně zajímavý aspekt existuje. Pokud by byl boom fotoaparátů, které by prodělávaly dramatický kvalitativní vývoj z hlediska zlepšování výsledné fotografie, pak by "nahrazování zrcadlovkek bezzrcátky" mělo smysl z hlediksa budoucnosti brát v úvahu. Jenže přátelé, nebojujme minulé války. Realita je taková, že dramatický vývoj kvality výsledné fotografie už proběhl a je minulostí a boom přístrojů taky. Takže s tím nahrazováním je to podobné jako za 10 let řešit otázku zda benzínové motory nahradí diesely. Ono jak zrcadlovky, tak bezzrcátka čeká zpomalení rozvoje, protože prostě bude pro ně málo zákazníků. No a pokud se budou dělat přístroje především pro dramaticky se zmenšující počet profesionálů a pro staromilce, tak můžou začít platit úplně jiné marketingové faktory. Pak může počet existujících objektivů mezi lidmi začít hrát roli na tom dramaticky zmenšeném trhu. Takže nezapomeňme na cca 200 miliónů Canon + Nikon SLR/DSLR prodaných objektivů. V době boomu fotoaparátů to nebyl rozhodující faktor, ale v době, kdy trh fotoaparátů začne trochu více připomínat trh gramofonů, veteránů, starožitností a retro- všeho možného, pak najednou stará skla můžou být to, co kupodivu rozhodne o "nenahrazení". ;-)
ForeignerOnEarth
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod petpave 13. 11. 2019 10:19

Zrdcadlovka je pomalu přežitý druh. Mě dslr nevyhovuje . Proto - v dnešní době kdy je mnoho jiných alternativ - nedoporučuji.
petpave
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 13. 11. 2019 10:25

Podívejte se na tyhle dnešní ceny 300/2.8 a 400/2.8:

https://www.ebay.com/itm/Nikon-Nikkor-3 ... SwCXVdpUx7

https://www.ebay.com/itm/C-Normal-Nikon ... SwPc1dwZLU

A jak se bude trh fotoaparátů zmenšovat, tak ty ceny půjdou ještě dolů.
A je to autofokus, takže není úplně jedno, co za krabičku si na to dáte od kterého výrobce.

Dříve byly tyhle nádhery zcela mimo reálnou dostupnost. Umím si představit dobu, kdy si v totálním výprodeji koupím něco podobného na hraní a budu s tím fotit vlašťovky, letadla, srnky a krajinné detaily v dálce. :-D Auto to uveze. :-D

-- 13. 11. 2019 10:28 --

petpave: fotoaparát je přežitý druh, nejen zrcadlovka. A když píšeš "nedoporučuji", pak poctivější je napsat "nedoporučuji sobě", s tím bych souhlasil. Mě vždycky na prvním místě při výběru zajímaly objektivy. Už před 15 lety o značce rozhodovala skla, ne ta krabička.
ForeignerOnEarth
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod petpave 13. 11. 2019 10:38

ok, dle vlastní zkušenosti nedopuručuji
petpave
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Davidof 13. 11. 2019 12:34

Já bych zrcadlovku nedoporučil člověkovi, který do teď sledoval trendy a zajímal se o novinky, těšil se na další verzi foťáku, objektivu apod.

Jde spíš o vnitřní nastavení, než skutečnou potřebu.

Trochu se bojím, že v nejbližších letech s námi budou výrobci a testeři hrát takovou trochu nechutnou hru - budou ve všech testech vždy srovnávat nové ILC modely a skla s těmi DSLR a budou zdůrazňovat, o kolik jsou lepší.

U objektivů už se to děje - všimněte si, jak jsou najednou ty nedotknutelné etalony z dob DSLR vlastně úplně neostré, aberující apod. …


Skutečná potřeba je opravdu někde jinde, ale člověk to musí mít fakt srovnané v hlavě jako FOE a nesmí si lhát.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod rodri 13. 11. 2019 12:47

Když vidím ceny, co sem FOE linknul, tak se pro mě zrcadlovky stávají čím dál tím atraktivnější. Možná jsou přežitek, ale stejně jako objemné atmosférické deseti a dvanáctiválcové motory mají kouzlo, které se nedá nahradit. A jako ty motory pořád fungují skvěle.
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod petpave 13. 11. 2019 12:49

lidi budou fotit tím čím jim vyhovuje fotit, a dnes se, už několik let, děje to, že lidé si začali všímat toho, že kompakty či mirrorelessy jsou dobré, že jím lépe vyhovují než dslr se kterýni fotili dříve

hodně fotografů přešlo z full frame dslr na mirrorless ... např. https://www.theoutbound.com/cat-ekkelbo ... hotography


ale chápu, že někomu to zrdcadlo prostě sedí a vyhovuje, každý je nějaký
petpave
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Davidof 13. 11. 2019 12:50

Teď začíná nejlepší doba na koupi DSLR, ten trend je zřetelnej. Myslím z hlediska cena/výkon teda.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod bob222 13. 11. 2019 12:55

Ono faktom je, že mi v šuplíku leží 5D mk2, nepoužívam ho, ale ak občas preletím paladix a bazoš, tak by som vedel zaskliť komplet eLkami za doslova pár šupov proti minulosti. Ale ono to zasa stúpne, ak bude penetrácia FF beznosorožcov vyššia, tak si mnohí uvedomia, že tie ceny sú dnes neporovnateľné a ak to s redukciou funguje...
Samozrejme Davidofov argument o oblbovaní nepoužiteľnosťou starých skiel bude tiež hrať svoju rolu.
Uvidíme...
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod petpave 13. 11. 2019 12:56

souhlas, dslr musely zlevnit protože mají velkou konkurenci
petpave
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Stan35 13. 11. 2019 14:05

Ono, když si vzpomenu, proč jsem pořizoval před 13 roky svou první DSLR - hledáček, okamžitá odezva, perfektní držení, zvuk závěrky, nesrovnatelně lepší kvalita snímků poplatné té době a čeho již jsou schopny dosáhnout bezzrcadla dnes...
Prostě jsem se přistihl a koketuji z myšlenkou, že jako podružný systém bych pořídil Fuji. Na vážné focení, když jsem sám tak DSLR, práce s filtry, stativ, na druhou stranu, pokud se jede na dovolenou, výlet, tak tahat všechno vybavení...
Ovšem není to nic "must have", jen pouze "nice to have".
Možná zanedlouho padne dotaz ve Fuji vlákně:-)
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 13. 11. 2019 16:54

No nejak mi prijde, ze dnes si naopak zrcadlovky svou cenu drzi lepe - viz Fujiny. Ze uz pred par lety mely vse, co je k foceni potreba - cip se slusnym vystupem, az na vyjimky dobry AF a dobrou ergonomii.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PalmTungsten 14. 11. 2019 10:56

Já své fotografické potřeby vyřešil tak, že zkrátka používám jak zrcátka tak i bezzrcátko, většinou podle toho, kam jedu a co tam budu dělat a jestli potřebuju jít nalehko. Soustředím se spíše na obrazový výstup. Je mi jedno, jestli ta krabička co držím v ruce má uvnitř zrcadlo a skleněný hranol nebo nemá. Důležitý je, že když jdu někam nalehko, mám lehký a malý foťák, který vejde skoro všude (Fuji X100), zatímco na druhou stranu se můžu spolehnout na robustnost a maximální pohodlí při držení a ovládání velkého DSLR těla při focení svateb nebo jiných společenských akcí. Svoboda volby je k nezaplacení. Fotoknihy většinou tisknu na landscape formát 30x20cm a na tohle mi veškerá výbava plně dostačuje.
Nikon / Fuji.
PalmTungsten
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ganec 15. 11. 2019 10:40

ForeignerOnEarth píše:Někdo kupuje podle toho, co osobně chce, někdo podle toho, jaká je dnešní doba.
Každý si určite myslí, že kupuje to, čo osobne chce ;-)

ForeignerOnEarth píše:Realita je taková, že dramatický vývoj kvality výsledné fotografie už proběhl a je minulostí a boom přístrojů taky. Takže s tím nahrazováním je to podobné jako za 10 let řešit otázku zda benzínové motory nahradí diesely.
Nesúhlasím: mobily nám ukázali, že zlepšovať kvalita sa ešte dá.
(dokonca aj keby sa snímače nezlepšili .. ale oni sa aj tak určite zlepšia)
No a "prebublá" to aj do ILC, podobne ako prebublalo dotykové ovládanie.

"Boom" pre pokračovanie vývoja vôbec nie je potrebný, tých foťákov sa ešte stále predáva dosť.
Navyše vývoj snímačov je financovaný boomom snímačov v mobiloch, ktoré fungujú na podobných princípoch.

Autá sú v inej situácii. Jediné čo z nich možno zúžitkovať na novšom modeli sú "zimné pneumatiky".
Tam moc netreba riešiť nahradzovanie, ale stačí pozerať na aktuálnu ponuku.

Davidof píše:Já bych zrcadlovku nedoporučil člověkovi, který do teď sledoval trendy a zajímal se o novinky, těšil se na další verzi foťáku, objektivu apod.
Tu nejde trendy a novinky, ale treba myslieť aj na budúcnosť.

Keď si niekto kúpi foťák z výmenným objektívom, tak to tým zvyčajne nekončí:
- skôr či neskôr ho začne niečo obmedzovať, brzdiť, alebo si uvedomí že mu niečo vadí čo dovtedy prehliadal
-> skrátka či chce alebo nechce, časom vzniknú "problémy" ktoré bude treba riešiť
(mňa napríklad teraz spomaľuje "listovanie si" medzi fotkami, ktoré má E-M5 III rádovo rýchlejšie ako F-ko)
- časom "objaví" niečo čo potrebuje (alebo len chce), na čo pri prvotnom nákupe nemyslel
-> ak sa "neodstrihne od sveta", tak určite časom zatúži po niečom, čo dovtedy nemal
- zlepšenia v mobiloch naznačujú, že je možné softwarovo rádovo vylepšiť kvalitu
-> teda treba očakávať, že kvalita rapídne narastie aj u väčších snímačoch a to čo máme dnes čoskoro nebude stačiť
=> no a toto všetko rieši modernejšie telo, ktoré už z princípu u zrkadloviek nemožno očakávať
(viď PS: nech by to aj naimplementovali, bolo by to ako plastická operácia u 60-ročnej => tínedžerku to z nej nespraví)

PS: chcel som pôvodne napísať prirovnanie k výberu manželky
- tiež si ju nevyberáme len podľa "toho čo je aktuálne trendy", ale treba myslieť aj na budúcnosť
- nehľadáme si manželku len podľa "veľkosti poprsia", alebo "ako vie vyprážať rezne" (alebo či sa to dokáže naučiť)
=> teda len málokto si vyberá podľa jedného jediného parametru na ktorom mu záleží "dnes" (napr. image quality u ILC)
(.. ale možno sa mýlim ;-) )
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FXE1 15. 11. 2019 12:24

PalmTungsten píše:Já své fotografické potřeby vyřešil tak, že zkrátka používám jak zrcátka tak i bezzrcátko, většinou podle toho, kam jedu a co tam budu dělat a jestli potřebuju jít nalehko. Soustředím se spíše na obrazový výstup. Je mi jedno, jestli ta krabička co držím v ruce má uvnitř zrcadlo a skleněný hranol nebo nemá. Důležitý je, že když jdu někam nalehko, mám lehký a malý foťák, který vejde skoro všude (Fuji X100), zatímco na druhou stranu se můžu spolehnout na robustnost a maximální pohodlí při držení a ovládání velkého DSLR těla při focení svateb nebo jiných společenských akcí. Svoboda volby je k nezaplacení. Fotoknihy většinou tisknu na landscape formát 30x20cm a na tohle mi veškerá výbava plně dostačuje.


To je asi ideálna kombinácia, trebárs ako to ma Landov, veľa vecí by som rád riešil zrkadlom, a video s CSC. Ale už ma to nebaví ako kedysi, a ak to nemá byť plne využité, tak sa mi to už zdá aj neekonomické. Tak že zatnem zuby a čumím do EVF :) Ale v mnohých situáciách to má k pocitu radosti ďaleko...
FXE1
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků