Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Fidko 9. 11. 2019 09:21

O tom podla mna ani nema cenu diskutovat. Jednoducho nikto okrem Ganca (a jemu podobnym) nemoze cakat od mensieho snimaca rovnake vysledky (pri rovnakej urovni technologie). Je to dan za nieco.

Ja by som mal problem vlacit FF po lietadlach. Je to samozrejme mozne, ale zahrna to priplatkovu batozinu a tomu by som sa radsej vyhol. Z praktickeho hladiska ten sum a horsi vystup zase velmi nevadi, pretoze ako povedal Davidof, pri nasej forme prezentacie sa to strati.

Plus benefit je ta stabilziacia. Urcite to nenahradi vacsi snimac, ale na druhej strane, E-M1X s 12-100 v mnohych situaciach nahradi stativ a to sa proste pocita.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 11. 2019 09:46

Fidko píše:DR rozsah G9 je vyssi nez u Olympusu a stale nizsi nez napriklad u 80D. Cize tam priestor na zlepsenie asi tiez je. Rychlost snimaca to iste.
Neviem odkiaľ berieš informácie .. ale podľa DxO marku nič z toho neplatí (na tie vyššie ISO, o ktorých sa písalo) :oops:
- nielenže tam snímač G9 nezmerali
- ale aj DR snímača GH5 (ktorá by mal byť podobný ako v G9) je úplne rovnaký ako DR 80D
- oboch prekonáva DR snímača Olympusu:
Obrázek

pemar píše:fyzika je fyzika, na APS-C je výsledek o cca 1 EV horší a u m4/3 o 2 EV, tak to prostě je.
To je len vtedy, keď ten rozdiel zaokrúhľuješ na celé čísla.
(ale to už nie je fyzika, keďže tá pracuje s presnejšími číslami, napr: 1.3EV a 1.9 EV)
Keby si ich zaokrúhľoval na desiatky, tak by aj FF, aj APS-C aj mFT mali ten výsledok úplne rovnaký :twisted:

Ale ako vidíš na priloženom grafe: v praxi "cca" neplatí :-))
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidko 9. 11. 2019 10:04

No jo, ja som pozeral len najvyssiu dosiahnutu hodnotu. Takze ano, teoreticky moze Canon zaostavat ak sa tam neprejavuje to Olympusacke craftenie s ISO.

Co sa G9 tyka, podla Panasonicu ma o 25% vyssi DR ako GH5. Podla recenzii tiez.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 9. 11. 2019 10:09

Letadla mám vyřešené tak, že jsem omezil počet objektivů na cca 4-5 a maximálně odlehčil teleobjektivy. Takže přestože mám hmotnostní limit od aerolinek někde kolem 35 kg, netahám s sebou více fototechniky, než 8 kg (i proto, že si to beru do kabiny a nechce se mi vláčet po letišti a salóncích s něčím těžším, než se 6-8 kg). Paradoxně nejsou sestavy s Olympusem ani se Sony lehčí, mají nižší hmotnost těla, ale vyšší hmotnost objektivů a ani cenově se to neliší tak zásadně, aby to stálo za změnu značky a přechod na bezzcadlovku.

Podle mne záleží hodně na oblíbených ohniscich a objektivech, ten Olympus by šel vychytat tak, aby to smysl dávalo, Leica také (třeba na 28mm), určitě i Sony, ale aktuálně mají sweetspot jinde, než potřebuji.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 9. 11. 2019 10:23

Ty ale hovoris o par tyzdnovych dovolenkach (predpokladam), zatial co ja o 3-4 dnovom tripe niekam do europy.

V Januari idem do Afriky a keby slo len to, tak by som tam nejako prepasoval aj Sonacku 600 f4.

Lenze su tu ine vylety kde idem niekde na par dni (ono je to v tychto dnoch pomerne popularne hobby) a ja viem do batohu vtlacit G9, 40-150 f2.8, 12-40 f2.8m, 7-14 f2.8, 1.4 a 2xTC, kindle, oblecenie a 13" notebook ktory sa chystam nahradit tabletom kvoli tym par gramom ktore mozu vycnievat, kedze sa stale jedna u prirucny batoh s hmotnostou obmedzenou zvycajne na 8kg (naposledy vazil trochu viac).

V malej batozine mam Mavic 2 + 4baterie a prislusenstvo.

A tu zalezi fakt na blbostiach. Napriklad Sonacka 70-200 f4 je hrozne mily objektiv, asi by nahradil aj 40-150, lenze 40-150 do batohu vojde "nastojaka" a to v mojom pripade znamena znacny rozdiel. Jediny porovnatelny PRO objektiv schopny niecoho takeho je asi RF 70-200, hoc teoreticky aj rozne pomerne priemerne 70-300 ktorych ale pridana hodnota by uz bola otazna.

Ver mi, ak by bol sposob ako celu tu masineriu nahradit FF a ziskat tym aj vyssiu kvalitu, mFT by som uz nemal.

//som zabudol, ze posledne som mal ale v batohu aj DJI OSMO :-D

Obrázek Obrázek

V pomere k 13.3" NB. Aktualne je tam ale (k tomu co som pisal vyssie) aj Samyang 135 f2 a 300f4. Normalne tomu davam aj dychat, toto som tam len narychlo nahadzal :)

Je ale pravda, ze takto to zvyknem bravat max do ZOO a to su lokalnejsie zalezitosti, cize sa to da riesit aj trochu inak. Do lietadla vacsinou tristovku neberiem. Ako som povedal, hladam cestu ako to urobit inak :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 9. 11. 2019 10:46

Já jezdím po Evropě tak na 1-2 týdny a preferuji auto, výjimkou byly třeba letos ty Benátky, ty byly kratší než týden a byly letadlem. Trvalo mi zhruba 2 roky, než jsem našel fotobatoh, který vyhovuje mým potřebám do letadla i do auta, většina nabízených fotobatohů je těžká a pro mne nepraktický uspořádaná, vyřešit tohle mne stalo více úsilí, než vybrat fotosestavu. U fotosestavy bych možná ještě vyměnil 70-200/4 za 70-200/2.8, ale musí vážit max 1 kg.

V autě je to úplně jedno a je praktické vzít pouzdra na objektivy a sestavu podle potřeby nosit jen z části, mohu tím i nepoužívanou část sestavy snadněji úkryt do mezipodlahy v autě, kde není tak přístupná odcizení.

Drony jsem úplně zavrhl, na foceni mají malé snímače a hlavně, na spoustě míst jsou už zakázané.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 9. 11. 2019 10:53

V aute je to samozrejme jedno, mne osobne je tiez jedno ci ponesiem batoh ktory ma 8, alebo 15kg. Akurat v lietadle s tym mam problem a v ramci toho ako to pouzivam je to aktualne takto najlepsie riesenie. Aj ked to zrejme ide urobit inak, stale si nie som isty, ze som zvazil vsetko + ako som pisal vo vedlajsom vlakne, dnes by som sa trochu bal kupovat FF system, takze si radsej 1-2 roky pockam kym sa to odfiltruje.

Drony maju mensie snimace, ale zase to dnes nieje neprekonatelny problem. Obzvlast ten 1" v M2 PRO ma znacny, aj ked velmi nevyuzity potencial. Tam sa opat vratim k tomu co pisal davidof a sice, ze na formu prezentacie ktoru pouzivame to staci :) Je to lepsie nez nic :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 9. 11. 2019 11:05

Tomu batohu doporučuji věnovat pozornost, u nás ve Foto Škoda ani v Megapixelu jsem nenašel ani jeden, který by se na moje účely hodil a ani když jsem jim ukázal ten můj čínský, tak nenašli podobný. Hmotnost kolem 1 kg, velmi variabilní řešení přihrádek, spousta uzavíratelných vodotěsných kapes, prostor na peněženku, doklady a tablet, na boku na deštník a stativ či láhev, vhodná velikost pro leteckou přepravu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 9. 11. 2019 11:09

A co mas teraz ? To co je na fotke a co pouzivam je: https://www.lowepro.com/nl-en/flipside- ... 37015-pww/

V podstate som celkom spokojny, akurat by to mozno chcelo viac priehradiek (malych) na blbosti. Ale fotokomora na fotak je vyhovujuca, aj ked by sa mi pacila vacsia variabilita, resp moznost lubovolne menit velkost priestoru ktory zdiela s komorou na veci. Ma ale priehradku na notebook a bocne priehradky zvladnu flasu, pripadne Mavica.

Ono vybrat je to niekedy alchymia, lebo internetom sa vzdy riesit neda a na predajni nemaju vsetko.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 9. 11. 2019 11:26

Tak jsem místo focení jel na kolo a musím říct, že takhle už jsem dlouho nezmrznul :-) 2C a vytrvalý děšť, brr

No, k těm snímačům - přijde mi, že z hlediska šumu a dynamického rozsahu je ten “zastaralý” snímač Olyho na úplně přesně správné úrovni ve vztahu k těm nejmodernějším a těžko mu něco vyčítat.

Ale máš úplnou pravdu, ta rychlost čtení snímače,na tu jsem zapomněl. Tu mohli zlepšit - třeba 1/120 místo těch 1/60 by možná šlo nějakým inteligentním krátkodobým přetaktováním.

A k té ceně - mám x-ko v košíku za cca 2120€, to zas není tak hrozný :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 9. 11. 2019 11:40

Nechcem sa o tom hadat, musel by som hladat obrazky a grafy a riesit nakolko je ISO u Olympus relevantne a podobne. To ma fakt nebavi. Rodicia ma proste vychovali vo viere v Boha (od toho som upustil ) a v to, ze novsia technologia snimacov prinasa lepsie vysledky (to mi vydrzalo).

K tej cene. Ach, mal som rozpisany rozsiahly monolog, ale ... povedal som si: "Si chlap, zadrz".
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 9. 11. 2019 11:56

Do toho flipside se vejde o 1-2 objektivy méně a je o 0.4-0.5 kg těžší a je přitom větší. Tablet se tam vejde, ale vozím ještě spoustu drobných serepetiček, na to má málo kapes, měl bych to v bordelu.

Na portréty bych si dovedl představit Olympus v kombinaci s objektivem Leica 42.5/f1.2.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 9. 11. 2019 11:57

Nie je idealny, v ramci toho co bolo vtedy dostupne na predajni toto bola najlepsia volba. Mas nejaky tip ?
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 9. 11. 2019 12:03

Právě že nemám, ten můj už vykazuje znaky opotřebení a neměli ho už ani v Šanghaji, kde jsem ho koupil, on se tam tenhle sortiment hodně obměňuje, tohle podle všeho není žádná kopie výrobku známého výrobce, ale skutečný domácí produkt, pro moje účely překvapivě povedený.

Sranda je, že na Aliexpressu jsem našel jeden s podobným uspořádáním:

https://www.aliexpress.com/item/3284283 ... b201603_55

za pár dolarů.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 9. 11. 2019 12:20

Ano, ale toto riesi len situaciu ked potrebujem vela techniky. Ja potrebujem aj nejake miesto na drobnosti na tie 3-4 dni vonku. Samozrejme do Norska sa nezbalim asi do ziadneho batohu, ale ked ides niekde na ostrov v lete, staci Ti par triciek a blbosti, ale stale to chce nejake miesto. Ta komora na lowerpro je sice pomerne mala, ale z odretymi usami nejake oblecenie odnesie. Ak by som riesil separatny kufor na veci mimo fotovybavy, vystacil by som si snad s cimkolvek.
Fidko
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků