Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Amalary 18. 10. 2019 18:31

Neřekl bych, že je to tak velký rozdíl. Olympus JPG je dost odšumělý. Chce to porovnávat čistě rawy. Co mám fotky krajinek ve velkoformátovém tisku, tak max. spokojenost a to i u těch, kde jsem nevyužil hi res shotu. Hodně velkou roli hraje taky, co máš za objektivy a taky, když srovnáváš snímače o podobném rozlišení. Např. Sigmy pro Olympus jsou velmi ostré. Je jasné, že když to porovnáme s nějakým A7RII - III, tak to bude znatelný rozdíl. Ale u podobného rozlišení moc rozdílů nenajdeš. Aspoň my jsme je neviděli a to jak na PC, tak ve velkoformátovém tisku. Další věc je, že většina krajinářů stejně fotí skládané panoramata, kde je právě poměr stran 4:3 výhodou - méně snímků.
Amalary
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 18. 10. 2019 18:37

Především bych si, pokud uvažuješ o té EM5, ji fakt půjčil a zkusil si ji na vlastní pracky. A pokud si s Olympusem nikdy nefotil, tak třeba dej vědět - je dobrý pár default věcí změnit.

Na dpreviev se jim často stane, že do galerie dají i neostré nebo špatně zaostřené fotky - kdysi jsem tu v rámci lítých bojů postoval tak zprasenou fotku z D500, až hamba. Samozřejmě účelově ;-) ale byla z dpreview.

Motivaci tvého nákupu neznám, ale pokud chceš něco výrazně lehčího a menšího, chceš fotit výhradně z ruky i nečekaně dlouhý časy, oceníš noční režim, děláš studie blech při výskoku, máš rád street foto, fotíš makro nebo ptáčky, chceš fotit z neobvyklých úhlů, občas filmuješ, musíš někdy fotit mírný pohyb úplně potichu ... tak by MFT mohla být alternativa. Možná spíš doplněk k FF.

Něco ti to vezme a něco ti to dá.

Otázkou je, proč zrovna EM5-3 zrovna po jejím uvedení - to je nejvíc drahá.

A k tomu výkonu - jestli za deset let zvýšili výkon MFT 4x, tak to zas neni tak špatný. Kdyby s tím před deseti lety začli v autech, tak mám 1300kW monstrum dneska ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod PalmTungsten 18. 10. 2019 18:49

Samozřejmě mě napadlo, že to je trošku mázlý rukou fotografa, ale mrknul jsem na Exif a je tam 1/500s, navíc ta holka se nejspíš skoro vůbec nehýbala, maximálně rukama protože motala lano po lezení a beztak je to sklo ještě stabilizované. Ale kdoví. Rád vyzkouším, ale moc šancí z mé strany tomu foťáku a potažmo systému nedávám. Koukal jsem i na ceny lepších skel (pevné f/1.2 a 2.8 zoomy) a jsou to docela tardy a vlastně ekvivalentní FF skla kolem F1.8 - F4 dokonce vychází cenově trošku líp. Např. portrétní klasika od N 85/1.8 13tis. Kč, cca ekvivalent u Olympusu 45/1.2 kolem 33 tis. Kč.
Nikon / Fuji.
PalmTungsten
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ganec 18. 10. 2019 18:56

PalmTungsten píše:je pro mě trošku úsměvné, že D700 může po 10 letech pořád docela úspěšně válcovat č. 2 v rámci Olympusí série v obrazové kvalitě
Úsmevné je, že pred 10-timi rokmi v priamom porovnaní valcoval D700-ku už aj úplne prvý E-P1:
https://www.dpreview.com/reviews/studio ... eraCount=0

:-D

-- 18. 10. 2019 19:58 --

Ale dosť bolo vtípkov .. dnes je to s foťákmi trochu inak ako pred rokmi:
1) defaultné nastavenie Olympusov interne podexponováva a následne zosvetľuje tiene
- dosahuje tým lepšie zábery s menej prepalmi, ktoré z diaľky (na facebooku/mobile) potom vyzerajú lepšie
- bohužiaľ sa to prejavuje zvýšeným odšumením, hlavne v oblastiach kde sú tie tiene
(ako na tom priloženom zábere, kde bola tvár v tieni a teda foťák na tom mieste musel výrazne zosvetľovať)
=> pre znalých (čo si vedia dať pozor na DR) preto existuje "ISO LOW", kde sa správa ako ostatné značky

2) ako tu už zaznelo, defaultný jpeg engine pomerne dosť odšumuje a doostruje
=> produkuje tak podobný výsledok ako Canon + po znížení o 1 dielik podobný výsledok ako ostatní výrobcovia
(dnes naozaj všetci do jedného odšumujú a doostrujú)

3) všetci výrobcovia navyše produkujú inú ostrosť ako Adobe alebo DxO: títo do záberu akoby pridávali šum ktorý tam nie je a podobá sa na detaily. No a okrem toho sa niekde využíva už aj AI na dotvorenie týchto detailov.

Ono najväčší problém je porovnať výstup s originálom.
(keďže ten zvyčajne nie je k dispozícii)
Až vtedy sa dá posúdiť, ktoré detaily sú skutočné a ktoré sú odšumené.

-- 18. 10. 2019 20:03 --

Jo .. a porovnávať detaily na pixelovej úrovni je nezmysel, lebo už z princípu Bayerovej masky sú vtedy 2/3 informácií dotvorených demosaicingom. Ako ono tie algoritmy to odhadujú pomerne dobre, ale pri fakt malých detailoch sa to prejavuje ako moiré.

Len u high-res shotu sú tie detaily skutočné (každý pixel má plnohodnotnú informáciu).
.. ale tento sa nedá použiť vždy .. a na pohyb tobôž.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Davidof 18. 10. 2019 19:08

PalmTungsten píše:Samozřejmě mě napadlo, že to je trošku mázlý rukou fotografa, ale mrknul jsem na Exif a je tam 1/500s, navíc ta holka se nejspíš skoro vůbec nehýbala, maximálně rukama protože motala lano po lezení a beztak je to sklo ještě stabilizované. Ale kdoví. Rád vyzkouším, ale moc šancí z mé strany tomu foťáku a potažmo systému nedávám. Koukal jsem i na ceny lepších skel (pevné f/1.2 a 2.8 zoomy) a jsou to docela tardy a vlastně ekvivalentní FF skla kolem F1.8 - F4 dokonce vychází cenově trošku líp. Např. portrétní klasika od N 85/1.8 13tis. Kč, cca ekvivalent u Olympusu 45/1.2 kolem 33 tis. Kč.


MFT je optimální, pokud chceš minimalizovat a jsi ochoten obětovat světelnost. Takže pevný skla spíš ty F1,8.

Hlavně mi fakt ale není jasný, proč uvažovat o EM5 jako náhradě fullframe. To nikdy nemůže fungovat, podle mě.


Ty máš tu Fuji x100, že jo ? To taky není vůbec srovnatelný s FF, stálo to 35 000, má to jedno ohnisko, ten objektiv je dobrej ale má i chyby, nemá to výklopný display atd. atd. Taky by se dalo říct, že deset let stará zrcadlovka tu Fujinu rozmete ... ale ty nejlíp víš, že ne. A proč ne. Nebo kdy ne.

S tím MFT je to podobný. Prostě systém co nejmenší při zachování rozumný kvality výstupu - nutno ovšem hledat fotky lidí, co umí fotit ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 18. 10. 2019 19:16

PalmTungsten píše:Davidof: jj rozumím téhle diskuzi, ale v mém případě tam prostě není odůvodnění odhodit starou zrcadlovku za 10-12 tisíc a koupit o 10 let mladší bezzrcátko za 30. Určitě ne odůvodnění v rámci image quality. Ve skutečnosti je pro mě trošku úsměvné, že D700 může po 10 letech pořád docela úspěšně válcovat č. 2 v rámci Olympusí série v obrazové kvalitě. To ale nemění nic na tom, že bych si tenhle Olympus rád někde půjčil a vyzkoušel.


Pokial Ta zaujima ako to foti, kludne si skus E-M1 II. Tu by si mohol mat dostupnu na zapozicanie pokojne uz teraz. E-M5 je to iste len v mensom.

Mali by byt schopni pozicat Ti aj slusnejsie skla. Mne napriklad ponukali 12-100 f4, ale kedze som mal nejake vlastne, toto som odmietol, co som potom olutoval :-)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PalmTungsten 18. 10. 2019 19:23

Fidko: jj, uz jsem napsal do Olympus obchodu.
Nikon / Fuji.
PalmTungsten
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidko 18. 10. 2019 19:26

Inak ked to uz budes mat, bol by som vdacny za nejake porovnania s FF/Fuji kludne aj na zakladnych ISO. Ja som sa k niecomu takemu chystal, ale zohnat FF so slusnejsim sklom nie je uplne jednoduche a vysledok by ma celkom zaujimaj.

Ze to na vyssom ISO neobstoji, pripadne ze DR bude horsi, s tym pocitam, ale prave ostrost a mnozstvo detailov by ma celkom zaujimalo :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Amalary 18. 10. 2019 19:34

PalmTungsten píše:Koukal jsem i na ceny lepších skel (pevné f/1.2 a 2.8 zoomy) a jsou to docela tardy a vlastně ekvivalentní FF skla kolem F1.8 - F4 dokonce vychází cenově trošku líp. Např. portrétní klasika od N 85/1.8 13tis. Kč, cca ekvivalent u Olympusu 45/1.2 kolem 33 tis. Kč.


Tak to souhlasím. Ty světelné skla f 1,2, to je opravdu předražené, ale dají se sehnat podstatně levněji, jenže to se musíš obloukem vyhnout české distribuci. Mám Sigmu 56/1,4 a můžu jen chválit. Rozmaže pozadí dost podobně, jako 85/1,8 na FF, je velmi ostrá a cenově super, protože ji seženeš za cca 9 tis. To samé Sigma 16/1,4. Sigma dělá za dobrou cenu pro M/43 ještě ve světelnosti f 1,4 30 mm, taky za hodně nízkou cenu. U těch zoomů to chce překousnout, ale např. i 12 - 40 se dá sehnat taky za docela slušnou cenu.
Amalary
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PalmTungsten 18. 10. 2019 19:37

Ty máš tu Fuji x100, že jo ? To taky není vůbec srovnatelný s FF, stálo to 35 000, má to jedno ohnisko, ten objektiv je dobrej ale má i chyby, nemá to výklopný display atd. atd. Taky by se dalo říct, že deset let stará zrcadlovka tu Fujinu rozmete ... ale ty nejlíp víš, že ne. A proč ne. Nebo kdy ne.

S tím MFT je to podobný. Prostě systém co nejmenší při zachování rozumný kvality výstupu - nutno ovšem hledat fotky lidí, co umí fotit ;-)


V současné době mám D700, D610 a Fuji X100. Měl jsem X100T ale vyměnil jsem za původní X100 - ten starý snímač mi prostě nějak přijde lepší. U X100 je super, že ji mohu tahat všude sebou a mám ji každý den i v práci - zkrátka když potřebuju něco cvaknout kdekoliv v dobré kvalitě, co nechci fotit telefonem. V brašně s laptopem to zabere minimum místa. Sklo eq. 35mm je super skoro na všechno, když potřebuju udělat portrét, mám ještě předsádku TCL-X100 mk2. D700/D610 používám téměř výhradně jen na placenou práci, popřípadě své vlastní dovolené, treky atd., popřípadě u krajinářské fotografie, kde potřebuju max kvalitu a kde vím, že to budu tisknout na doma do rámu. No a cílem je tak trochu najít menší náhradu D700 aspoň s tím, že D610 bych si nechal (mám skla za cca 100 tisíc a nechce se mi je vyměňovat).
Nikon / Fuji.
PalmTungsten
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Davidof 18. 10. 2019 19:47

Jestli prohlížíš fotky 1:1 a jsi spokojenej s Nikonem, tak proč ne Z6 ? F4 zoomy a F1,8 pevný skla ...

Mě by MFT přišlo spíš logický, kdybys chtěl rozvíjet tu linii Fuji X100 ale s výměnnými objektivy. Ale velikostně je samozřejmě Fuji vítěz, o tom žádná :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod rodri 18. 10. 2019 20:12

PalmTungsten, už se tu probíralo mnohokrát, že Oly má defaultní jpeg silně odšuměnej a nedá se podle něj posuzovat kvalita obrazu. Proč tomu tak je, nikdo neví, možná se Oly snaží podbízet průměrnýmu zákazníkovi. Pokud si porovnáš tyhle fotky - EM5 III https://www.imaging-resource.com/PRODS/ ... 200NR0.HTM a D 700 https://www.imaging-resource.com/PRODS/ ... EUTRAL.HTM , můžeš si udělat obrázek, jak na tom kterej foťák je, přinejmenším ve studiu za dobrýho světla. Z těch fotek co jsi postnul se kvalita posoudit nedá, jiná scéna, jiný světlo atd. Ovšem čekat od m4/3 kvalitu jako od FF nemůžeš, to je trochu jiná liga.
Naposledy upravil rodri dne 18. 10. 2019 23:18, celkově upraveno 1
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Amalary 18. 10. 2019 20:34

Rodri: dík za tu srovnávačku. Vidím tam u EM5MIII o dost více detailů.

PalmTungsten: určitě bych si otestoval Z6, jak říká Davidof. Třeba se v ní najdeš. Já jsem přešel s Fuji, tam to byl teprve odšum v JPG. Dříve jsem měl Nikony APS C a myslím, že s M/43 ještě hodně dlouho zůstanu.
Amalary
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 18. 10. 2019 20:44

Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 10. 2019 18:29

No, dneska jsem zažil slabší chvilku s Olympusem ;-)

Ale už je dobře.

Pánovi vývojářovi do Japonska vzkazuji, že Selfie Assist On není štastná default volba.
A to jsem ještě hodně slušnej, k¥rva !! :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků