PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod chodec80 1. 10. 2019 11:31

FXE1: já už bych vodu nechtěl. Pokud chce člověk chladit vše (CPU, GPU, MB, HDD), tak se prohne a potřebuje na to vhodný (=dražší) kejs. Noctua na CPU sice stojí 1,5-2k, ale díky redukcím je skoro nesmrtelná a použitelná i v budoucnu na další platformě. A 12cm Noctue na in/out take stojí pár stovek a s předřazeným odporem jsou tiché.
Nechci snižovat tazatelovy schopnosti, ale pochybuju, že si bude na pracovní mašině hrát s OC a hledat maxima. A pokud nezprasí výběr GPU, tak vše ostatní jde dnes chladit celkem tiše i vzduchem.

(za sebe: tichý počítač je takový, že když ho o půlnoci probudím, tak podle zvuku nepoznám jestli běží či nikoliv. Strašně snadno jsem si zvykl na práci u tichého počítače a o to víc mi vadí firemní Delly, které jsou i při idle hlučněší)
chodec80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 1. 10. 2019 11:41

Emil Pastelka píše:
landov píše:Ja mam i7-9700K a chladic Coolmaster Hyper 612 v2 (800-1300ot) a v pohode stiha.

CPU 95W, chladič 150W - jasně že stíhá. Jaký je smysl příspěvku?

Ups...bol som v tom, ze je chladic 95W. :D
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Allydamm 1. 10. 2019 12:37

chodec80 píše:(za sebe: tichý počítač je takový, že když ho o půlnoci probudím, tak podle zvuku nepoznám jestli běží či nikoliv.


Hezky popisuješ jak je to relativní. Trochu přesnější by bylo když kóduji video, tedy CPU GPU jede na max, tak ho na 1,5m nedokážu zaslechnout. .-)
Každopádně tazatel píše o polootevřeném šasí, což si představuju jako že hlavní bočnice nebude, takže o optimálním průtoku vzduchu a zatlumení nemá cenu uvažovat.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 1. 10. 2019 12:44

A proč to trochu nenaddimenzovat? Na AMD 1600X (TDP 95 W) mám vzduchový Noctua NH-U12S (do 165 W) a kromě slabého šumění ve výkonových špičkách o PC nevím (Fractal Design Define mini). Projde to i půlnočním testem. Ačkoli kdo ví, jen tak po paměti. Rozhodl jsem se žít jako člověk a přestěhoval se do ložnice bez techniky.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ferin 1. 10. 2019 12:53

Allydamm píše:Každopádně tazatel píše o polootevřeném šasí, což si představuju jako že hlavní bočnice nebude, takže o optimálním průtoku vzduchu a zatlumení nemá cenu uvažovat.


Tady došlo k nějaké mýlce, já nic takovýho nevypustil, bočnice budou, jen jedna průhledná/skleněná.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Allydamm 1. 10. 2019 13:06

Tak potom to má smysl.
I když tedy v odkazovaných požadavcích na straně 10, jasně píšeš o polootevřené skříňce a že tedy lepší větrání nemá cenu řešit.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ferin 1. 10. 2019 13:08

:-)
To je nábytek, v němž PC bude umístěn.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Roman_Skamene 1. 10. 2019 13:19

Dolgor píše:A proč to trochu nenaddimenzovat? Na AMD 1600X (TDP 95 W) mám vzduchový Noctua NH-U12S (do 165 W) a kromě slabého šumění ve výkonových špičkách o PC nevím (Fractal Design Define mini). Projde to i půlnočním testem. Ačkoli kdo ví, jen tak po paměti. Rozhodl jsem se žít jako člověk a přestěhoval se do ložnice bez techniky.


Plne súhlasím - v spálni nemám s výnimkou hodiniek na ruke žiadnu elektroniku. Nesmie mi tam TV a počítač už vonkoncom nie.
Roman_Skamene
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FXE1 1. 10. 2019 17:40

chodec80 píše:FXE1: já už bych vodu nechtěl. Pokud chce člověk chladit vše (CPU, GPU, MB, HDD), tak se prohne a potřebuje na to vhodný (=dražší) kejs. Noctua na CPU sice stojí 1,5-2k, ale díky redukcím je skoro nesmrtelná a použitelná i v budoucnu na další platformě. A 12cm Noctue na in/out take stojí pár stovek a s předřazeným odporem jsou tiché.
Nechci snižovat tazatelovy schopnosti, ale pochybuju, že si bude na pracovní mašině hrát s OC a hledat maxima. A pokud nezprasí výběr GPU, tak vše ostatní jde dnes chladit celkem tiše i vzduchem.

(za sebe: tichý počítač je takový, že když ho o půlnoci probudím, tak podle zvuku nepoznám jestli běží či nikoliv. Strašně snadno jsem si zvykl na práci u tichého počítače a o to víc mi vadí firemní Delly, které jsou i při idle hlučněší)

Skúsme si vysvetliť principiálny rozdiel medzi vzduchom a vodou. Vzduchový chladič pracuje so vzduchom vo vnútri case, čiže s ohriatym vzduchom, vodník posiela ohriaty vzduch z výmenníka väčšinou priamo mimo case.
Ostatné kecy sú mimo misu ? Sorry. :D
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod yorg 2. 10. 2019 11:48

Když tady byly před časem probírány SSD, tak jsem žasl nad tím, že není SSD jako SSD a absolutně jsem nevěděl, o čem to je. Protože mi dochází místo na 7200 otáčkovém 500 GB disku, tak už nějakou dobu uvažuji o 1 TB SSD. Abych se v tom alespoň trochu orientoval, potrápil jsem google a pokusil se to nějak shrnout. Možná to ocení o někdo jiný, než já sám. Pokud se v tom orientujete, můžete to někdo potvrdit, případně upozornit na chyby?

Mě osobně by se týkal bod 4 a pak disk Crucial P1 NVMe M.2 1TB s redukcí Akasa Ak-pccm2p-01.
https://www.tsbohemia.cz/crucial-p1-ssd ... 05624.html
https://www.tsbohemia.cz/akasa-ak-pccm2 ... 99043.html

Je toto řešení pro LR jak pro fotky , tak i pro katalog použitelné? A nebo je ten quadruple už pro uložení katalogu předzvěstí brzké smrti?

Děkuji.

1 ) Koupě podle výrobce a rychlosti:

Je doporučeno kupovat od tzv. Silicon manufacturer, tj. od skutečných výrobců čipů: Micron (nabízející své SSD pod značkou Crucial), Samsung, společný podnik Toshiba/Sandisk a Intel. Je zárukou, že komponenty jsou otestované v jedné továrně, jedním výrobcem, vše je sladěné k perfektní funkčnosti. Sekvenční čtení/zápis není pro výkon SD rozhodující, důležitější je náhodné čtení/zápis (IOPS). Nejrychlejší SSD dosahují rychlostí 80 000 IOPS pro čtení a 60 000 IOPS pro zápis.


2) Typy buněk v SSD

a. SLC (Single Layer Cell) – SSD nejrobustnější disky s vysokou rychlostí a životností, které jsou spojeny s vyšší pořizovací cenou. V každé buňce je uložen jeden bit.

b. MLC (Multi-Layer Cell) –Disky uchovávají v jedné buňce dva bity. To má vliv na vyšší rychlost, životnost a přiměřenou cenu výrobku.

c. eMLC – (enterprise Multi Layer Cell) – Toto je ve skutečnosti MLC se sníženou rychlostí zápisu, aby se snížila míra chyb. Opět dva bity na buňku.

d. TLC (Triple Layer Cell) – Speciální paměť zmenšující rozměry a cenu výpočetní komponenty. Na druhou stranu zhoršuje spolehlivost a rychlost disku. Na jednu buňku uchovává tři bity. Použito například u oblíbených disků Western Digital Blue a Samsung 860 EVO. Moderní SSD většinou používají úložiště TLC s malou vrstvou mezipaměti zápisu SLC

e. QLC (Quadruple Layer Cell) – disky se 4 bity na buňku. Např. disky Samsung 860 QVO a Intel 660P.

f. PLC (Penta-Level Cell), – novinka, v jedné buňce paměti NAND ukládá 5 bitů. Nejnižší cena za GB, ale nižší rychlost IOPS. Připravuje Intel a Toshiba.

3) Rozhraní pro připojení SSD - M.2 a PCIe mají teoreticky vyšší propustnost než SATA, U.2 použití především pro servery a náročné aplikace.

a. 2,5“ SATA – starší 2,5“ disky, rychlost omezená na 6 Gb/s (600 MB/s

b. mSATA – pro notebooky, tablety apod. Je to zmenšený model klasického 2,5" SSD disku. Má nižší spotřebu, je odolný vůči vibracím nebo otřesům, ale kvůli SATA rozhraní dosahuje stále teoretické rychlosti přenosu na úrovni 6 Gb/s.

c. M.2 (kompatibilní se SATA 3 s protokolem AHCI)

d. M.2 (se sběrnicí PCIe s protokolem NVMe)

e. PCIe 3.0 x4, teoretická rychlost je 32 Gb/s (8 x 4)

f. PCIe 4.0, efektivní přenosová rychlost jedné linky na 16 Gb/s, teoretická rychlost je pak 64Gb/s (16x4)

g. U.2 – novější rozhraní s jiným provedením konektoru než má M.2, které umožňuje snadné připojení/odpojení SSD, potřebné pro hot-swap v serverech a velkých úložištích. Zpětná kompatibilita je přitom zaručena i s rozhraními SAS a SATA.



4) Jestliže má počítač pouze možnost připojení SATA a chci vyšší výkon, lze do jednoho PCIe slotu na základní desce přidat adaptér pro SSD disky s rozhraním PCIe a komunikačním protokolem NVMe. Adaptér je snadno dostupný samostatně (např. zn. AKASA) nebo v kompletním balení s SSD diskem.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allydamm 2. 10. 2019 12:25

Je to malá věda, ale na druhou stranu běžná SSD jsou již pár let těžká spotřebka.
V použití co píšeš neberu NVMe jako nezbytnost. Při téhle práci poznat není, jen se víc hřeje a ještě kdybych pro něj musel pořizovat redukci...
To že SSD většinou odejde bez varování a okamžitě, musíš brát a zálohovat. Tím se odbourává i ta věčně probíraná životnost, nějaké budoucí PLC tě trápit nemusí.
Takže jediné je vybrat si nějakou rozumnou značku, která nebude odcházet co půl rok.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ferin 2. 10. 2019 12:26

Takže ad e. je doporučeníhodné?
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Allydamm 2. 10. 2019 13:24

e. jsou NVMe disky přidělané na redukci s chladičem a občas ještě s RGB osvícením. Čest serverovým variantám Intelu a Samsungu. Ale do domácí stanice radši ty peníze dát, místo do dvojité zálohy, do trojité :-)
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ferin 2. 10. 2019 13:46

Teď se úplně nechytám. Takže nee?
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Allydamm 2. 10. 2019 14:01

Ne.
Kdyby byl dneska doma mrtvej disk a neměl jsem m.2 sloty, tak zítra si zajdu pro Crucial MX500 1TB , obyč SATA 2.5" disk přijatelné značky. Neřeším že má přenos jen SATA, jaké používá buňky nebo kolik má SLC cache pro meziukládání.
Allydamm
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků