Jaky objektiv nejvice pouzivate na sve DSLR?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 20. 9. 2019 05:56

Landov

Přesně popsáno.

Je zajímavý, že taková jakože sofistikovaná funkce má takovou slabinu - jasný a jednoduchý způsob výběru toho, který detekovaný subjekt chceš zvolit.

Olympus to má podobně - AF Motorsport se drží motorkáře opravdu úporně a helma je ostrá jako břitva, ale když jich je deset, tak se v hledáčku objeví deset obdélníků a nastane šavlový tanec.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod bob222 20. 9. 2019 05:56

Ja to mám zas nastavené presne opačne. Ak by foťák robil poriadne fotky na zelený štvorček, fotil by som naňho (ale to tak ľahko nebude). Skrátka mám rád ten pocit, ak nemusím sledovať 126+++ parametrov a sústrediť sa len na čistú fotku. Ale samozrejme pravda je aj u Landova, že nie všetko je vždy použiteľné. Ja som mal problém už aj s face detection, ak bolo na scéne viac ľudí, robilo mi to potom v hľadáčiku preblikávátko. Ale ak si dnes napríklad fotím syna, dnes už fakt neriešim žiadne prekomponovávanie a podobne. No a u krajiniek nie je o čom diskutovať, tam chcem jasne vedieť, kde som zaostril JA.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 20. 9. 2019 07:55

Až to bude fungovat ideálně, tak to stejně bude jenom pomocník pro určité scénáře, aspoň teda pro mě. Myslím ty detekce tváře apod.

Scénářů focení je tisíc a jeden, takže nejde očekávat, že AI vše vyřeší za mě.

To vlastně ani nechci, to je jako jít na lov se samopalem a letkou vrtulníků/dronů.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ferin 20. 9. 2019 09:53

Všiml jsem si, že okolo eyeAF se v poslední době strhnul docela srumec (nový Sonky apod.), ale jestli chápu dobře, tak je to to samy, co má Oly ( a snad i Panas) už drahny leta(?).
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 20. 9. 2019 10:58

Je to mnohem rychlejší a přilepenější, u Sony.
Zdá se, že to opravdu funguje, v adekvátních scénářích.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 20. 9. 2019 11:10

U mna je to tak, ze fotak vybera osobu/objekt/oko na ktore mam namiereny AF bod. Jednoduche, logicke, funkcne.
Nie je to nic co komplikuje fotenie, robi ho to velmi jednoduchym, clovek sa sustredi na ine veci a velku vyhodu vidim v tom, ze dam fotak do ruk komukolvek a vzdy spravi ostru a dobru fotku zaostrenu tam, kde ma byt.
Keby to bolo nefunkcne alebo zle, tak to ludia nepouzivaju (na A7R2 som mal trvalo vypnutu detekciu tvare lebo v zaciatkoch proste nefungovala a nebola dobra)

Urcite to nie je pre kazdeho a nie vsetci chcu rozne pomocne funkcie, autofocus, ci dokonca fotit s digitalnym fotoaparatom... Kazdy ma svoje sposoby a svoje vyuzitie techniky.

Jedna foto z konferencie: A7R3 + 35/1.4 ZA (aby to bolo aj o objektivoch):
DSC09311fb.jpg
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pavelmeli 20. 9. 2019 11:15

Ferin 20. 9. 2019 10:53 napsal:
"Všiml jsem si, že okolo eyeAF se v poslední době strhnul docela srumec (nový Sonky apod.), ale jestli chápu dobře, tak je to to samy, co má Oly ( a snad i Panas) už drahny leta(?)".

Přesně tak, nejen Sony, ale i poslední update FW Canonu R (má vyjít příští týden), tak i u Nikoňáckých Zetek, se tato fičůrka neskutečně zdůrazňuje. Přitom u běžného focení, to navíc nepočítám krajináře a detailů v přírodě, historických památek, zátiší a focení produktů, se jedná o zlomek využití i u zapálených hobíků. Jak bylo napsáno výše Davidofem a bobem, u většího počtu osob při reportáži, nebo akčního focení, je podle mě i užití face detection docela diskutabilní. Takže zůstává jen zlomek případů, kdy se dá běžnými fotografy eyeAf využít. Něco jiného, když někdo fotí především modeling, portréty, newborn i agility s animal eyeAF, nebo specializace na wild, ale to se už vesměs nedělá zadarmo, pro vlastní (okolní) potěšení.
Je mi taky jasné, že v případě použití skel s extrémní světelností, je u FF nepřesné zaostření na plnou díru vidět víc, než u APSC, MFT nebo 1" se stejnou clonou. Tam už i ten 1-2 cm dělá docela dost a na clonu 1.2 se i portréty dělají s trochu větším odstupem (jinak je to puntíkova "manýra" :) ) Ano, olýk to měl dříve než Sony a jejich první dvě generace to neměli moc vychytané. Jak Panas to jsem neregistroval.

P.
pavelmeli
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ferin 20. 9. 2019 11:27

Davidof píše:Je to mnohem rychlejší a přilepenější, u Sony.
Zdá se, že to opravdu funguje, v adekvátních scénářích.


Než u Olyho? Mne přijde (samozřejmě posuzováno relacema C-AF) dost prilepenej i u E-M1 II. Samozřejmě, pokud tam nevleze ksilt, vlasy, zavřený oči...
Každopádně jsem ale chtěl říct, že se Sonkari tváří, jak kdyby objevili Ameriku. V první chvíli jsem si tak myslel, že Sony přišla s výběrem ostriciho bodu pohledem v hledáčku. :-))

-- 20. 9. 2019 12:31 --

pavelmeli: Ja to používám, hlavně u akčního focení dětí na plnou díru to ani jinak nejde, a docela mi to funguje.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bob222 20. 9. 2019 12:05

Výber patriaceho bodu okom si zas (u kinofilmu to mali) patentoval Canon. Takže možno sa ho vo vylepšenej forme dočkáme. Kto vie...
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavelmeli 20. 9. 2019 12:12

Ondrej Bobek 20. 9. 2019 12:10 napsal:
"U mna je to tak, ze fotak vybera osobu/objekt/oko na ktore mam namiereny AF bod. Jednoduche, logicke, funkcne. Nie je to nic co komplikuje fotenie, robi ho to velmi jednoduchym, clovek sa sustredi na ine veci a velku vyhodu vidim v tom, ze dam fotak do ruk komukolvek a vzdy spravi ostru a dobru fotku zaostrenu tam, kde ma byt".

A 7RII jsem měl na podzim 2017 dva týdny doma s MC 11 a 18-105/4 G SS a i když moc času nebylo, srovnával jsem jej s mou tehdejší 6D. Když pominu opruz EVF a neergonomii i s gripem, tak jsem nabyl jistotu, že tudy cesta nevede. To problikávání ostřících bodu v hledáčku mě hodně vadilo a když jsem to vypnul, tak jsem to měl stejné jak v zrcadlovce s horším pohledem na scénu a blbým ovládáním. vydržel jsem to do ledna a ve Škodě, kde mi vyšli maximálně vstříc, jsem skoro tři hoďky jsem si hrál a zkoušel A7RIII, Nikona 850, C5D IV a svůj 6D. Na své karty jsem nacvakal dost fotek, dokonce mě pustili na balkónek a pak i na ulici.
Zlepšení u 7 (i s tehdejším fw) bylo znát, ale jak píšeš, že foťák zaostří na osobu, na kterou máš vybraný ostřící bod, tu osobu musíš tím bodem označit a než tak uděláš, tak tam stejně problikávají čtverečky po všech xsichtech co tam jsou a pokud je to třeba společné foto 50-ti (i míň) svadebčanů, nebo jakékoli společnosti osob, tak je to docela fičák, hlavně když nejsou poskládaný v řadě. Určitě je to o praxi a focení, akcí které preferuješ, pro mé potřeby a focení všeho (od makra, přírody, sportu, krajinek s památkami alá "Máňo postav se tam" na dovolených, divadla a koncertů, svateb, domácích fotek až ke stylizovaným portrétům a malinko WL) jsem dospěl k závěru, že Soňák s face-eyeAF mi focení neusnadní, spíš mě bude prudit, i když budget byl na jakýkoli foťák připravenej. Určitě nové updaty od té doby fw vylepšili, už jen u 7III bylo citelné zlepšení a ještě lepší mi přijde A 7RIV, ale pořád je to o tom samém, mizivé procento využití u běžného focení u zapálených hobíků, jako jsem já. Už jsem zaregistroval několik fotografů, co prodávají Sony výbavu a vrací se zpět k 5DIII nebo IV (osobně znám dva), ale v Canon bazaru na FB jich bylo již několik i za výměnu, samozřejmě obráceně je to velký odliv k bezzrcátkám jakékoli značky, nejen k Sony.
P.

-- 20. 9. 2019 13:17 --

bob222 píše:Výber patriaceho bodu okom si zas (u kinofilmu to mali) patentoval Canon. Takže možno sa ho vo vylepšenej forme dočkáme. Kto vie...

Bobe mám to na stařičkém kinofilmu eos 30, nakalibrované na mé oko (lze zadat 3 různé oči) a funguje to skvěle - má však "pouze" 7 ostřících bodů, sice ne moc často, ale rád s tím fotím.
P.
pavelmeli
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 20. 9. 2019 12:28

Ferin

Mě u Olyho vadilo, že si neumím vybrat na který obličej třeba ze tří lidí bude foťák ostřit. Jak to děláš ?

Nakonec využívám toho, že prostý Tracking mi tuhle možnost dává a kromě opravdu extrémních případů je jeho přesnost dostatečná.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 20. 9. 2019 12:32

Len doplnim, ze mne tam ziadne stvorceky nepreblikavaju, je to len vec nastavenia (niekomu napr. na svadbach pipa zaostrenie, co absolutne nikdy nepochopim - tie stvorceky su pre mna podobne nezmyselna vec - staci to vypnut).
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pavelmeli 20. 9. 2019 12:41

Tak na to jsem u škody nepřišel, měl jsem tři foťáky a i když jsem si mohl v menu nastavovat co jsem chtěl, tak nějak ten Soňácký (i když jsem měl zkušenost z RII) mi přišel zbytečně složitý a podvědomě jsem jej odsouval. Nikona docela znám, má jej několik kamarádů v okolí a ta 850 mi přišla jako nejlepší volba, ale tam by to obnášelo totální výměnu zasklení, což bych už nedal. Na ulici na chodce to problikávalo hrozně, pípání je samozřejmě to první co u všech foťáků vypínám...
P.
pavelmeli
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ferin 20. 9. 2019 13:02

Davidof: při více oblicejich to samo není ideální, ale přijde mi, že je tam nějaká preference tam, kde mám ostrici bod.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavelmeli 20. 9. 2019 13:16

Ferine, ano preference tam určitě bude, ale ten bod si na ten vybraný gesicht musíš dát, anebo to tomu foťáku říct...

PS edit:
To si udělám taky, mám neustále zapnutý AF servo a ostřím palcem, pak jen mačkám spoušť jediné co na rozdíl od face-eye detection musím udělat, že místo automatu si ten ostřící bod na tom vybraném oku-tváře musím držet sám, AF pořád ostří. A to mám v 5D taky Face AF - nepoužívám, spoléhám na to co vidím v hledáčku. Navíc výhoda je to, že stačí jen trochu přesunout na jiný obličej vedle, a hned jej mám zaostřen, mám tedy volbu rychlé změny zaostření na jiný objekt podle scény a nemusím držící se ostřící bod, přepínat jinam...

P.
Naposledy upravil pavelmeli dne 20. 9. 2019 13:28, celkově upraveno 1
pavelmeli
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků