Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ferin 21. 8. 2019 14:10

Ale jo, Olympus je poměrně viditelnej. Samozřejmě, pivo to ale není.
To srovnání s Paňákem ale plyne i z toho, že P nemá CS zastoupení.

Jinak pemar zřejme zamrzl 10 let zpátky. Kdy jeho neustále opakovaný despekt ohledně AF bezzrcadlovek měl možná nějaký opodstatnění.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 21. 8. 2019 14:47

Tak v době, kdy zrovna Stach a Bambousek přecházeli na MFT nebyl Panasonic pro jejich účel IMHO použitelný. S G9 přišli později, 200/2,8 taky a 100-400 je horší než 300/4 (třeba i s TC).
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 21. 8. 2019 17:37

Davidof píše:
Fidko píše:Myslim, ze tam ide aj o to, ze Olympus ma podstatne silnejsi marketing nez Panasonic a oslovuje viac ludi. Panasonic aspon u nas je vlastne taka seda myska o ktorej nikto nic nevie pokial sa o nej nezaujima zatial co kazdy treti pouzivatel Olympusu je zaroven ich ambasador.


Jak jsi na tohle přišel :-) ? Kolik jich vlastně v Čechách a na Slovensku je, těch Ambassadorů ? Já bych řekl, že okolo deseti, ne ?

Ohledně reklamy - popravdě řečeno, kromě specializovaných serverů jsem vlastně žádnou velkou reklamu na jakoukoli fototechniku neviděl. To mi spíš pořád vyjíždějí reklamy na foťáky, co jsem se na ně kouknul :-)



Zratanych ich nemam a ani sa mi nedari najst nejaky zoznam, ale na FB na nich narazam pravidelne. Je sice pravda, ze vo vysledku je to asi male cislo, ale mne to tak nepripada proste preto, ze realne evidujem jedneho amsadora Nikonu (zahranicneho) a zvysok su vsetko Olympusaci. A vzhladom k tomu, ze uzivatelov Olympusu je v CR/SR aktualne 12-15 tipujem, ze som sa mozno ani velmi nesekol :D
(nie, mas samozrejme pravdu, prehanam)

V BA vidim Olympus aj na elektricke, a v IT casakoch uz par krat tiez. Je ale pravda, ze to chabne. Neboli ani na poslednom rocniku Foto Slovakia.

Plus myslim, ze Olympus sam oslovuje pomerne dost ludi. Bol to myslim aj pripad Patrika Stanka a mozno aj Bambouska. Panasonic na to u nas prdi.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bob222 21. 8. 2019 18:01

Jo jo, na foto Slovakia ani prd.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 21. 8. 2019 18:07

Milý Ferine, nedivil bych se, kdyby se ukázalo, že mám s bezrcadlovkami nafoceno více, než většina zastánců bezzcadlovek se zrcadlovkou. Byly doby, kdy jsem ze zvědavosti zkoušel každou novou bezzcadlovku od Sony a někdy i něco od Olympusu, ale připouštím, že třeba Fuji nebo Panasonic mne nikdy neoslovily a proto jsem je vesměs nechával ležet ve vitríně. Hodně jsme to omezil cca před půlrokem, kdy jsem přestal mít po obědě čas se zastavit v Megapixelu a kdy jsem zlomil hůl nad současnou generací Nikonů Z7/Z6, úplně naposledy jsem zkoušel ten nový Panasonic, který mne zaujal tím, že si nehraje na nablblý mini-foťák (ale zrovna zmíněný AF mne na něm zklamal). Takže jsem možná zamrzl, ale ne zase tak dávno (i když je to relativní, pro někoho může být půlrok jako 10 let).
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Ferin 21. 8. 2019 18:45

Tak pak moc nechápu ten despekt. ;-)
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 21. 8. 2019 18:48

Tam zalezi hlavne na generaciach. U Olympusu/Panasonicu 3 roky nerobia velky rozdiel, pretoze sa za tu dobu realne nic neudialo (az na tie FF), ale u ostatnych znaciek je medzi generaciami fotakov samozrejme znacny rozdiel.

Tu je inak nejaka zmienka o tom preco Panasonic stale "saskuje" s CDAF: https://www.digimanie.cz/rozhovor-s-pan ... umixu/7894

Aj toto je celkom zaujimave: https://www.sonyalpharumors.com/viltrox ... c-e-mount/

Dostupne budu aj pre Fuji. Ten ich posledny kusok myslim vobec nebol zly.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 21. 8. 2019 19:08

To přece není pravda.

Za poslední tři roky vydal Panasonic GH5, G9 a GH5s, objektivy 50-200/2,8-4 , 8-18/2,8-4, 12-60/2,8-4, 200/2,8 a dva TC. Jo a 10-25/1,7. A aktualizované 12-35 a 35-100/2,8. A ještě dvojku 100-300 ...

Takže podle mě Panasonic bere vývoj MFT vážně.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 21. 8. 2019 19:16

Toto bolo myslene ako reakcia na Pemara. GH5, G9 a GH5s su technicky +/- rovnake zariadenia (preto aj G9 odsekli od updatov tak skoro, pretoze HW je to proste GH5) a tie fotaky su tym padom +/- 3 roky stare.

Objektivy pribudli, to ano, ale tam sa toho moc nemeni. Proste pribudaju ohniska. Do 3 rokov by sa tych objektivov voslo dost aj od Olympusu :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 21. 8. 2019 19:19

Ty generace dělají opravdu hodně, pamatuji si, jak tady někteří obhajovali první generaci Sony, která zaostřovala fakt bídně, radovali se nad druhou generací, jak se to zlepšilo ... u třetí generace bych řekl i já, že se s tím dá fotit skoro všechno. Sorry, Panasonic a Fuji nesleduji, neoslovuje mne.

Nicméně, do dokonalosti to má pořád daleko, minimálně jednu generaci. A u Nikonu asi déle, musí dohnat i deficit v nabídce skel.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 21. 8. 2019 19:36

Zase ja osobne budem asi jeden z mala tu ktori tvoje argumenty a celkovu pracu s DSLR vs CSC beru (hoci si nie som isty, ci to hovoris zo skusenosti, alebo z recesie), ale aby sme boli ferovi, DSLR k dokonalosti tiez maju daleko. Spickove CSC z pohladu AF dokazu to co spickove DSLR, na niektoru situaciu sa hodia viac, na inu menej.

Celkovo si myslim, ze CSC uz su davno na urovni kedy je to vecou preferencii a sice, ze uz neexistuju situacie ktore by nezvladali, ale stale su situacie na ktore sa hodia viac/menej nez DSLR.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 21. 8. 2019 19:51

Jsou tam pořád nějaké drobnosti týkající se algoritmů, některé druhy pohybu, na druhou stranu maji bezzcadlovky zaostřování na oko, ale celkově vzato mi dnes mnohem více vadí EVF a Sony těla, než ten AF. A u Nikonu bajonet.

Kdybych to měl přirovnat k autům, tak se u Sony, Nikonu a Canonu bavíme o rozdílu mezi Superbem Sportline, Porsche Macanem a Audi e-tronem v nejsilnějších motorizacích. Ano, rozdíl tam je, docela zřetelný, ale 95% uživatelů bude spokojená s kterýmkoli z nich, protože to bude pořád vysoce nad běžným průměrem. A nakonec ten “nejhorší” z nich vám třeba udělá nejlepší službu, zejména pokud máte jinou preferenci, než výkon.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod pavelmeli 21. 8. 2019 21:03

pemar napsal... "celkově vzato mi dnes mnohem více vadí EVF a Sony těla, než ten AF"
Přesně tak. něměl jsem 7 Rm III problémny s přesností zaostření, ani s rychlostí (snad jen to, že při zoomování nebyl schopen zaostřit ani s nativním 18-105/4 G) ale s ovládáním, velikostí a především EVF. To samé platí o R-ku a RP Canonu. Zetka Nikonů jsem si jen na chvilku osahal, takže tam to nijak hodnotit nemůžu, držení však nic moc, ale D750 a 850 s gripem se mi držela skvěle, stejně tak i pohled do hledáčku super. Panasonic FF a taky Olýk M1X je už normální tělo, ale to koukání při focení přes elektroniku, je prostě hnus.

Edit: Třeba někdo může říct, že je to o zvyku, ale já si na horší zvykat nechci. Několikrát jsem měl možnost se střídavě koukat na scénu přes OVF (mého foťáku i kámošova D500) a EVF Sony, Panas, Canon i Olýk a nikdo mě nepřesvědčí, že EVF je lepší (zobrazované tzv. fičůrky mě nezajímají, mě stačí spodní lajna). O velikosti a ergonomii těl se už láme chleba i u bezzrcátek, prostě pohodlný úchop a vše dostupné s okem u hledáčku se nahradit nedá.
Ps:
Bobe, ten někdo si nebyl myšlenej zrovna Ty, když jsi tzo postnul, tak já to akorát psal, já to myslel všeobecně..
P.
Naposledy upravil pavelmeli dne 21. 8. 2019 21:17, celkově upraveno 2
pavelmeli
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 21. 8. 2019 21:07

Pánové, nezostáva len si zvykať. Iné čoskoro nebude...
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 21. 8. 2019 21:27

Obavám se, že máś pravdu, alespoň podle vývoje za posledních 3-5 let, výrobci nám to budou tlačit, i kdyby při tom měli zkrachovat :-). Není to ale bohužel jediné odvětví, taková je holt dnes doba.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků