PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod chodec80 17. 8. 2019 00:20

Jako SATA datový disk ti dnes stačí úplně cokoliv, rozdíl ve výkonu reálně nepoznáš (nebudeš tam mít tisíce malých souborů). Pokud tě nenapadne ignorovat zálohování, tak ti stačí i TLC. Zvlášť k jeho ceně (Crucial MX500 1TB za 3k).
chodec80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allydamm 17. 8. 2019 08:36

Přesně, když je zálohování není třeba nic dalšího řešit a fotograf bez zálohování snad neexistuje :-)
Klidně bych vzal nejlevnější noname za 2,5k. SSD už jsou konečně spotřebka, stále zlevňují a modely které pravidelně odešli po roce používání jsou minulostí. Až se rozšíří QLC pojede se na nich, a kromě pár nadšenců to nikdo na doma řešit nebude.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 17. 8. 2019 09:55

Pracuji s fotkami denně a rozdíl mezi SSD / HDD je velmi malý a ještě více se stírá při použití velkých souborů. Svatební fotograf, který za dopoledne udělá dva tisíce snímků bude volit jednoznačně SSD, ale pokud se budeme bavit o složkách, kde je 100-200 fotek, pak bych volil HDD, třeba https://www.czc.cz/seagate-barracuda-3- ... 84/produkt

Zálohování by mělo být samozřejmé, ale pokud není či to rozpočet nedovoluje, pak pořád platí, že z poškozeného HDD data dostanu, z SSD jen velmi obtížně pokud vůbec.
Emil Pastelka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod yorg 17. 8. 2019 19:17

Díky za tipy. I když poctivě zálohuji, zůstanu přece jen u HDD.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Roman_Skamene 17. 8. 2019 21:09

Zostat u HDD a nekupit SSD je mimoriadna hlupost. Ale zasa preco nie - kazdy je strojcom svojho stastia.
Roman_Skamene
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 17. 8. 2019 21:57

Najlepšie je mať systém a teda aj LR a katalóg na SSD, spracovávané fotky môžu byť aj na HDD. Pri LR6 bolo urýchlenie vďaka SSD možno 10%, čo nie je veľa, no pre niekoho to môže byť obrovský rozdiel (pri novšom LR neviem, HDD nemám už roky)
Najväčší nárast výkonu je to skôr všeobecne pre celý počítač, všetky programy, Windows, reakcie a bežné úlohy sú násobne rýchlejšie a HDD kvôli tomu používam už len ako externý na zálohu.
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod yorg 18. 8. 2019 10:33

Jestli je to hloupost, nevím. Možná ano. Focení mě neživí, ani si tím nepřivydělávám. Jsem v tom čistý hobík. Ještě o tom ale popřemýšlím. Doporučení určitě nejsou zbytečné.

O SSD jsem uvažoval hlavně proto, že mi dochází místo na HDD. A další HDD bude ve skříni zbytečně topit. Navíc počítač s Intel Core i5-750, do kterého to je určeno, už zakrátko oslaví 10. narozeniny. Zatím funguje dostatečně i s LR 6.14. Jen jsem během provozu vyměnil systémový disk za SSD a posílil grafiku na pasiv GeForce GTX 750 Ti.

Před pár lety jsem dělal s LR testy, kdy jsem importoval 600 fotek včetně náhledu 1:1 z SD karty s USB 3 čtečkou se stopkami v ruce v kombinacích SSD a HDD 7200 otáček. Dělal jsme různé kombinace fotky na HDD, katalog a cache na SSD, vše na SSD a vše na HDD a rozdíly byly opravdu do těch 10%, tedy skoro neznatelné. Proto jsem tehdy další SSD vzdal, zejména, kdy bylo ještě dost místa na disku. Což už dnes není.

Ještě pro dokreslení, proč se na SATA SSD dívám tak, že to není samospasitelné. Jako systémový mám SSD Intel 320 opět přes SATA. A i tady, kromě o něco rychlejšího spuštění Windows nevidím oproti HDD výrazný rozdíl. Takže o přínosu SSD přes SATA nemám až tak velké očekávání.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 18. 8. 2019 11:29

Rozdiel človek zbadá najmä ak má možnosť skúsiť nejaký počítač výhradne s HDD.
No pokiaľ máš systémový disk SSD, tak je fajn aj možnosť dokúpiť klasický HDD na dáta. A dobrý bude aj do ďalšieho PC :)
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod chodec80 18. 8. 2019 11:49

Intel 320 je starý jak metuzalém a jeho rychlosti (včetně IOPS) odpovídají dané době. Vliv HDD vs SSD nejvíc pocítíš při simultánních diskových operacích. Pokud spustíš počítač a vrátíš se až za pár minut než naběhnou všechny aplikace na pozadí a s počítačem pracuješ "jednovláknově", tak vliv SSD a HDD až tak nepoznáš.

Pokud máš řadič SATA 3.0 (což bys mít mohl), tak jeho max. přenosová rychlost je cca 600 MB/s, tj. skoro 3x více, než umí tvůj starý SSD a vliv nového SSD s rychlostma kolem 550 MB/s poznáš.
chodec80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 18. 8. 2019 12:54

Mám OS a instalačky na SSD. Fotky jsou na samostatném HDD určeném jen pro ně. V tomhle scénáři není HDD zatěžován přístupy mnoha aplikací a v podstatě jen při spuštění LR, C1 musím počkat na roztočení HDD. Pak už všechno jede velmi rychle - načítání i ukládání. Katalog LR je na SSD. Na zkoušku jsem zkoušel nakopírovat pár složek s rawy na SSD a kromě samotného spuštění jsem nepoznal rozdíl při zpracování rawů. SSD mám nějaký Samsung Evo přes SATA a HDD mám 7200 rpm Toshiba.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod yorg 18. 8. 2019 13:03

Díky za doplnění. Prý „Jen idiot nemění názory“ a tak to možná ještě vyhodnotím jinak.

Díval jsem je ještě na M.2 SSD, že k nim existuje za pár korun redukce na SATA III a s výhledem do budoucna mi už dávají více smysl.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chodec80 18. 8. 2019 13:58

Já po zpracování přesouvám RAW a JPG na lokální server (1Gbit LAN) a taky mě to neobtěžuje ani při následném exportu.

M.2 s redukcí nemá smysl kupovat, rychlostí si nepomůžeš a do budoucího počítače budeš IMHO cpát NVMe s rychlostma tisíce MB/s (a to už budou za jiné peníze/kapacity).
chodec80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 19. 8. 2019 07:54

Do M.2 NVMe diskov by som tiez nesiel - lepsie bude kupit nejaky v tom case, ked raz budes stavat novy pocitac - pravdepodobne budu vyssie kapacity a za menej penazi.
Ideal by bol vziat nejaky klasicky 2TB HDD (pokial si si isty ze by ti stacil), kde das vsetky fotky z toho starsieho 500GB disku a navyse ti pojde aj neskor v novom PC. Ceny beznych diskov sa velmi nemenia.

EDIT: tu je nejaký aktuálnejší test diskov:
https://pctuning.tyden.cz/hardware/disk ... u?start=18

Za mňa: po kúpe "rýchleho" WD Black som sa rozhodol nepoužívať HDD vôbec, veľa hluku, vysoká cena a výkon len mierne lepší od iných tichších diskov.
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ferin 31. 8. 2019 02:04

Zdravím,
přidám se tu do zástupu zájemců o radu.
IT zrovna není moje doména, i když uživatelsky s nima mám do činění, že až mi to milo není (nejen při zpracovávání fotek).
Hodlám konečně nahradit svoji prehistorickou stolní šunku (AMD Athlon II X2 250 3 GHz, 4 GB RAM - holt doteď byly jiný časový i finanční priority) která už ani nedává otevírání internetovýho prohlížeče (nicméně nechápu opakovaný nářky pemara na náročnost DxO - na to, jaký mám křáp, mi jede relativně svižně. Největší problém je ho vůbec otevřít, ale jakmile už jede, tak se dá. Ano, s PRIME odšumem pak export trvá nějakou tu minutku, nicméně to člověka zas tak trápit nemusí, neb to jede na pozadí).
Tak ale zpátky k tématu.

Požadavky:
hlavně (rychlá) práce s fotkami (rawy do 20 MB, tify kolem 100 MB, občas panoramama (v extrémním případě z několika desítek tifů, byť naprosto výjimečně) nebo stacking (noční obloha apod.). Programy: DxO na rawy (vč. prime odšumu), Photoshop 6 na doladění tifů (vč. práce ve vrstvách), Zoner (tuším 14) na správu a třídění, potažmo nějaký pano a stacking program. Současně otevřený internet (občas x panelů), poštovní klient, případně hudba/TV. Chci mít možnost střihu videí (4K), nicméně pokud vůbec, tak nikdy to nebude hlavní nebo významnější náplň. S malinkou (teoretickou) možností nějaké té hry (holt, není čas).
Nejde mi o to, mít to nejlepší/absolutně nejrychlejší a nejnadupanější, třeba by na to i bylo, ale mám rád pocit "dobré/výhodné koupě", tzn. udělat si radost za férový peníze něčím, co splňuje moje požadavky a nebude mě nijak zásadněji omezovat a současně to nezrujnuje rodinnej rozpočet (holt ta dofča v Ritzu taky něco stojí :-D). Současně bych rád na ten PC dalších x (10??) let nesahal (s výjimkou eventuálního přidání pamětí a jiné kosmetiky).

Konfigurace:
- myslel jsem si na Intel Core i7-8700, nicméně nyní přišel AMD s novými Ryzeny a jestli dobře rozumím těm testům, tak i ten nejlevnější z nich, Ryzen 5 3600, strčí ten i7-8700 do kapsy. Takže by nebylo co řešit a šel bych do té 3600?
- 16 GB RAM (2, nebo 4 moduly ???) (s možností případnýho navýšení v budoucnu)
- SSD 500 GB na systém (Samsung Evo ?)
- HDD, zřejmě 4 GB, otázka jestli preferovat tichost a střídmost (WD blue, Seagate BarraCuda), nebo raději vysokootáčkové disky (bude při dané práci výrazný rozdíl?? předpokládám, že odpověď ano se nabízí hlavně při úpravě videí, což ale bude (zcela??) vedlejší činnost)
- GB síťová karta (NAS atd.)
- grafická karta - nutno nějak obzvlášť řešit?? (NVidia Quadro, MSI NVidia GeForce GTX 1060? asi by ale zcela stačila i 1050, ne?)
- pokud jde o skříň (Fractal Design, SilentiumPC Regnum RG1, NZXT H500 ???), jsou tam nějaký zásadní rozdíly kromě designu (a eventuálně integrovanýho chlazení)? PC bude v polootevřené skříňce, tedy asi požadavek na lepší větrání a estetika zas není tak důležitá (snad jen čelní fasáda); obecně by měl být PC pokud možno tichý a, možno-li, nepříliš elektrožroutský
- externí ventilátor ? (ARCTIC Freezer 33, ARCTIC F12 Silent ??)
- napájení Seasonic ?
- základovka ? (závisí i na volbě procesoru)
- dostatečné (čili "vyšší") množství USB (vč./především USB 3)

Tak se do mě pusťe! ;-)
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 31. 8. 2019 02:34

Zabudol si na jednu podstatnu vec (pokial som ju teda neprehliadol) - kolko si ochotny investovat do zostavy ?
landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků