Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Fidko 12. 8. 2019 15:30

No, ja by som povedal, ze tato recenzia naozaj bola trochu slabsia. Potesilo ma, ze aj on uznava, ze to ovladanie Panasonic vie. To ma celkom prekvapuje, pretoze ja nie som dieta digitalnej fotografie a taky ten fotograficky starovek ma minul a teda aj kus historie, takze Panasonic nevnimam ako nejaku tradicnu fotograficku znacku ako Canon, Nikon, Olympus (ktori to ovladanie naopak nevedia) pripadne asi Fuji.

Chvala na EVF sa dala ocakavat (co je inak paradox, ze ja EVF dost riesim a toto ma nijak nenadchlo), stabilizaciu velmi neriesil, ale asi aktualne nema konkurenciu. Tela zda sa byt podla ocakavania tank (udajne uz ma novu gumu a neodliepa sa tak ako pri tych nasich mFT Lumixoch) aAF tiez uplne nezhodil aj ked je pravda, ze od Jareda som cakal, ze mu da zabrat viac.

Ta detekcia zvierat inak. Viem o tom, ze to tam je, ale ma to nejaky praktickejsi vyznam ? Pokial to len najde zviera, ale nedokaze to udrzat focus na oku, tak to vo vacsie situacii asi nema velky vyznam.

Inak ale musim povedat, ze S1 sa mi ako fotak paci. AF moze byt minus, ale myslim, ze je dost dobry na to aby som si s tym vystacil. Aj cena je relativne ok, je sice drahsi nez Canon/Nikon/A7, ale konstrukcne a ovladanim, IBIS, EVF a videom je lepsi nez konkurencia, takze pokial je toto pre niekoho dolezite, ta cena mi nepride mimo. Akurat s tymi sklami je to take ... voci Panasonic-Leica "brand" nemam velku doveru a tie ceny su strasne.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 8. 2019 16:15

No, aspoň mohl popsat proč je ten AF s detekcí k ničemu - takhle vlastně ani nevíme, jak se to chová.

K té nabídce skel - podle mě teď není dobrý čas na rozhodnutí o kompletní změně systému. Ani jeden výrobce MILC nemá nativní skla kompletní, kromě Fuji a MFT. Jestli chceš FF, tak je to buď o víře, nebo o trpělivosti :-)

U L-mountu bych s hodnocením počkal někdy k Vánocům - jestli vyjdou všechny ty Sigmy a 2,8 základní zoomy, tak už to není nic tragickýho. Jestli ne, tak ten systém nemá šanci, to by znamenalo jasnou ztrátu důvěry.

Anebo jít do DSLR, tam nemusíš mít trpělivost a víru musíš mít snad jen v to, že výrobci budou systém udržovat déle, než tě focení omrzí. Ale fotit můžeš hned a bez spekulací :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 12. 8. 2019 17:03

Tomu presne rozumiem. Ja to vidim rovnako. Do FF sa mi teraz nechce, pretoze realne naozaj neviem co by som si vybral.

SONY mi v podstate pride kompletne. 200-600 vyzera sko skvely deal, su tam zakladne zoomy sirokace a asi jediny problem je nahrada 40-150 f2.8. So 70-200 f4 by som mal trochu problem, pretoze nejde pouzit TC.

U Canonu ma zaujima ten RF 70-200 f2.8 a pripadne 100-400.

U Nikonu sa mi paci telo, ale skiel je malo. S L-mountom je to asi rovnake :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 8. 2019 17:08

Je to chaos, to je pravda.

Já jsem teď naštěstí na jiné vlně, ale tvoje hlavolamy chápu :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 12. 8. 2019 17:16

Když jsem to před půlrokem držel v ruce, tak jsem viděl 5 důvodů, proč to nekoupit: (1) AF, (2) levopravou nevyváženost (3) nabídku skel (4) značku mimo top 3. (5) konektivitu. Jinak se mi líbilo, že to není nějaká olympusově-soňácká titěrnost, že to působí jako solidní tělo.

Celkově bych dnes nevěděl, co koupit, trh jde do kytek a inovace je minimální, i modely od Sony by potřebovaly facelift. U Nikonu jsou jakžtakž vyladěné D850 a D5, ale facelift by jim velmi prospěl, bezzcadlovky Nikonu jsou z mého pohledu polotovary, Z6 a Z7 by potřebovali další generaci. Ze skel vidím jako zajímavé sklo 500/5.6 PF, pro mne je ale K.O., že to není 500/4 PF. Další zajímavé sklo od Nikonu je 70-200/2.8 FL a zajímavá by mohla být ta světelná manuální padesátka, otázka je, jak si s tím poradí ostření Z6 a Z7, hlavně focus peaking.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 8. 2019 18:07

Co bys vylepšil na D850 ?
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 12. 8. 2019 18:39

Davidof píše:Je to chaos, to je pravda.

Já jsem teď naštěstí na jiné vlně, ale tvoje hlavolamy chápu :-)


Ja zase nejaku dilemu nemam. Tipujem, ze niekedy koncom roka pre Afrikou si este kupim "Xko". A tiez mozno nejaky FF s nejakou svetelnou 35 len na vyskusanie. Realne mi zmena neponahla, mFT mi ziadne limity nenastavuje a nemyslim, ze v priebehu roka by som bol z tych sucasnych systemov mudrejsi. Jedina komplikacia bude pripadny predaj, kedze mFT sa nepredava lahko a asi to bude len horsie.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 8. 2019 18:45

????? Myslíš 1Dx ?
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 12. 8. 2019 18:48

Ale ... :-)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 8. 2019 18:51

:-))
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 12. 8. 2019 19:01

Ono sa to zrejme nestane, ale pohraval som sa s tou myslienkou a ak by som si nechal 300 f4, tak je to aj celkom realne. Na konci roka ocakavam cenu tak okolo 1500eur a to uz sa nebezpecne priblizuje tomu co povazujem za adekvatne.

Ako faktom je, ze aj napriek tomu, ze som sklamany z odolnosti, G9 mam fakt rad. Chyba mi len Olympusacky IBIS a mozno tie live rezimy, co by som ale vyriesit vedel aj inak a v pripade, ze by mi ostala tristovka, asi by som chcel aj 2x TC a tam uz sa to Xko hodi. Aj ked zase cisto z praktickeho hladiska ma asi vacsi zmysel minut ten rozdiel v cene inak :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 12. 8. 2019 19:15

Na D850 bych posílil hardware. Asi by stačilo tam dát nový Expeed a to patentované chlazení a nemusel bych myslet na to, co budu fotit a jak ho mám nastavit, výkon by zůstal stejný, protože mi vadí, že třeba přepočítávání RAWu na 24 Mpx nebo zálohování na SD kartu ten foťák zpomaluje více, než u D500. Vadí mi i to, že na 9fps potřebuji mít nasazený grip. Elektronická závěrka by mohla být také o hodně rychlejší, ideál bych viděl tak na čtyřnásobku rychlosti Sony A9. Asi nejvíce bych posílil wifi a přenosy souborů obecně, ony by možná stačily ty nové CF Express karty místo XQD, kdyby k nim byly rychlé čtečky do iPadu a do PC. Druhá zajímavá opce by byla verze s 24 Mpx FF snímačem, kříženec D850 s D750, protože těch 46 Mpx nevyužiji vždy, ale musím je pořád přenášet nebo D850 musí přepočítávat RAWy do 24 Mpx, což sice funguje, ale zdržuje. Něco jako D5 s odnímatelným gripem, i když by to už nebyla D850, ale D750s. Třetí vylepšení by byl hybridní snímač, pokud by Nikon zvládl výrazně vylepšit focus peaking. Čtvrté vylepšení by byl zabudovaný GPS modul, abych nemusel mít pořád zapnutý SnapBridge.

Další vylepšení bych viděl u custom menu. Jednak bych ještě rozšířil možnosti mapování tlačítek a jednak by se mi líbilo mít ještě více user-friendly profily na krajinu, architekturu, street nebo sport, ono to funguje, ale je to takové nějaké staromodni, chtělo by to nějaké šikovné využití AI, něco jako zkouší Arsenal, aby foťák uměl navrhnout optimální nastavení třeba na panning nebo něco jiného v nějakém Smart módu, nebo mne upozornil, když to fotim a zapomněl jsem to přepnout, ale aby uměl fungovat i “neinteligentně”. Určitě by šlo vymyslet nějaké chytřejší ovládání AF, třeba i přes ty oči, jako Canon, ale nevidím to jako prio, nějaké posílení omezených lidských smyslů. Do Afriky nebo na wildlife by se mi líbila verze s fotopuškou, jako měl Zenit, mít to na stativu je sice praktické, ale ta fotopuška by mohla být větší zábava.

Zachoval bych tu neskutečnou univerzálnost.

Možná bych uvítal pevný displej místo výklopného, přes Live View fotim třikrát do roka, ale ta konstrukce je riziková vůči vniknutí vlhkosti. Posílil bych odolnost, hlavně oproti mořské vodě, líbila by se mi garantovaná vodotěsnost ve slané vodě do řekněme 10 nebo 15m.

Na tomhle bych se asi shodl s více lidmi, na čem bych se asi neshodl, by byla verze úplně bez videa. Já video netočím a tak mne štve, když si foťák omylem na video přepnu. Líbil by se mi “Porsche design”, aby člověk dostal za ty peníze i něco, co nejen funguje, ale i pěkně vypadá, D850 vypadá úplně stejně, jako D500 a s gripem úplně stejně, jako D5, je to pracovní nástroj bez větší estetiky.

Změnil bych pár věcí v ergonomii, třeba umístění tlačítka Fn2 je na mne moc daleko.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 8. 2019 19:36

Tu verzi bez videa bych taky bral, kdyby to přineslo něco někde jinde. Naštěstí u x-ka jde tlačítko videa přemapovat, což jsem udělal.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 12. 8. 2019 19:46

Mimochodem, koupil jsem si Panasonic na cesty, tedy původně jsem si chtěl koupit jen pouzdro do vody na D850, ale pak jsem raději koupil ten vodotěsný Lumix, fotky z toho nebudou sice asi nic moc, ale když to nebude fungovat nebo když ho potáhnu zbytečně (nebude co fotit ve vodě) tak mne to nebude mrzet.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 8. 2019 19:53

To ale budeš muset do moře ;-) Plánuješ se potápět/šnorchlovat ?
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků