Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 30. 5. 2019 19:10

Zajímavé :-)

To je úplně novej svět.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Mawe47 30. 5. 2019 20:08

Mirus1 -protoze co s tim sklenarstvim na 4/3delat jinyho :D ale musim rict, ze koupe (bazarove) nelituju protoze ten fotak mi fakt pasuje i do ruky, ovladanim a tak, doufam, ze jeste par let vydrzi.

Mam nejakej starsi pentacor rozbitej, clona nejde na vic nez f5 ale na kytky me to celkem bavi, nicmene pro me primarni cil byl mit fajn fotky z vyletu, coz je asi 80%myho volnyho casu a moc na to neni prostor...

u toho pentacoru se mi bokeh libi vic, asi je to ale fakt proste subjektivni dojem.

Na druhou stranu je fakt, ze sice me trochu ten bokeh stve a prvni mesic sem.premyslela, ze 12-100 strelim ale nakonec... si na nej zvykam a obcas se mi i nejaka fotka libi. i kdyz spis ty koje cesty (su uchyl na cesty at proste pri planovani vyletu vim, jaka byla:D

-- 30. 5. 2019 21:20 --

na disku mam teda asi tunu lesnich cest, mestem.skoro nechodim, ale.bavi me si s tim hrat v tom procesu venku, i kdyz zatim vysledek nevalnej
Přílohy
P2150093.jpg
P2170191.jpg
Mawe47
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mirus1 31. 5. 2019 05:18

Mawe,tak nevím jaký foto záměr je u té první fotky,úzký proužek cesty a zbytek 98% fotky rozmázlé,za mě koš,druhá je už o něčem vypovídající,ale pozor na kompozici,tam ti zase trochu překrývá hlavní motiv ten zelený list,stačilo se trochu pohnout, nebo udělat záběr z jiného pohledu.
Podle mě děláš trochu chybu,že se hodně soustředíš na hlavní motiv a zbytek ti potom uteče.Zkus podobnou fotku nafotit znovu,ale než zmáčkneš spoušť,tak se okem koukej i okolo hlavního motivu jak to vypadá,jestli tam něco nevadí,zkus i zaostřit z jiného úhlu pohledu a v duchu si potom řekni,tak by to asi mohlo být.
Mě když se něco líbí,tak to nafotím třeba i 10x z jiných pohledů,jiné clony a potom si vyberu to co se mě nejvíc líbí.Někdy se stane,že mě je líto vyhodit nějakou fotku :-)) .Časem si potom zapamatuješ jak jsi to fotila a uvidíš,že fotky se ti budou líbit víc.

Davidof::
Jo,jo,to je fakt jiné focení.Když jdu někam z baráku fotit,tak si třeba vezmu jenom to staré sklo a fotím jenom tím,alespoň mě to neláká furt přehazovat skla.Ve finále toho nafotím víc a i výsledky jsou potom zajímavé,když se teda zadaří,né vždy je posvícení :-D
Olympus OMD-M1X,Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100 mm 1:4.0 IS PRO + Olympus M.ZUIKO ED 60mm f/2,8 macro+Olympus M.ZUIKO 75-300mm ED II f/4,8-6,7+Pentacon 29/2,8+Tair-11A 2,8/135,stativ Rollei C5i II+další potřebnosti.
Mirus1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 31. 5. 2019 05:44

Tohle hodně souvisí s takovou základní otazkou - proč člověk fotí.

U mě to začalo jako kombinace přání zachovat si vzpomínky na různé akce plus klasická chlapská náklonost k technickým hračkám. Potom přijde touha trochu něco udělat s kompozicí apod.
No a pak se to zvrhne ... ;-)

Ty starý skla mě minuly, ale chápu a vidím, kolik toho je v téhle oblasti ke zkoumání. Navic to musí být osvobozujíci - řešit jen pocit z fotky a neredukovat hodnocení na testy z internetu a zkoumání aberací při zvětšení 1:1 :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Mawe47 31. 5. 2019 07:41

mirus1
prave, ze na ty fotce neni asi zajimavy vubec nic, ale me se pocitove libi, proste asi mam nejak pokrouceny vnimani :D

ta druha byl spis priklad toho mekciho bokehu, sama o sobe se mi taky moc nelibi, protoze mohla byt jinak, ale z telefonu mam dostupny jen neco a blve se mi to navic hleda kvuli pomalosti internetu.

jak sem psala, kytky sem prakticky prestala fotit, takze nejakou najit... jako vyber z 3 skaredych kytek nejmin skaredou, ze... to je proste obecne muj problem, vsechny fotky sou spatny ale neco vybrat "musim"v okamziku dokumentace vyletu, at se mam k cemu pak vracet ve vzpominkach, kdyz to prochazim...

me to spis se zacatku taky zacalo bavit po technicky strance veci, jenze asi ani nepoznam "dobrou" fotku, kdyz ju vidim... asi su uplne slepa k tomu, takze pro me sou mnohem lepsi konkretni poznatky ke konkretni fotce, nez nejaky "nekoho sleduj"to je asi jako "kdyz budes dostatecne dlouho mlatit do strun, dostavi se hudebni sluch :D

vyhoda trochu je, ze tohle je dost individualni a nikomu jinymu se to v podstate libit nemusi (cesto uchylka) ale u tech kytek by to urcite slo vylepsit, tam nikdy nevybiram peknou ale nejmin spatnou...

asi je potreba proste udelat si vic casu na "vylet za fotkama", urcite by se ta frustrace z bokehu dala vyresit tim zacit si vybirat trochu jinak ty objekty a naucit se k tomu pristupovat jinak nez doted, kdy ten pristup v kombinaci se zuikem fungoval a s m.zuikem mi nefunguje... naucit se tesit z toho, co jde a nebyt zasekla na jedne veci co nefunguje dle predstav

jinak - zacala sem fotit proste jako dokumentaci z vyletu protoze pak mi to splyva a tohle pomaha udrzet vzponinky na ty mista a rodina je rada ze vi, kde sem byla. casem to preslo do toho uzivani si procesu na vylete po technicky strance veci a asi dozral cas zas proste z ty stagnace nekam dal akorat nevim, jak na to.
Mawe47
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod monikash 31. 5. 2019 07:59

Ta ulice mi připomíná režim - Miniatura.

Takže výlety fotíš ala japonský turista (jak já tomu říkám) - fotíš a fotíš a fotíš a pak se doma na displeji podíváš, kde žes to vlastně byla? To se nedivím, že máš z focení frustraci. Já zjišťuji, že jsem na tom jako ti Japonci stejně při focení všech akcí, a už chápu "kolegy", kteří přijdou na koncert, udělají 2-3 fotky a zase odejdou....
Sony RX100/7, A6600, A7R2, A7III

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mawe47 31. 5. 2019 09:00

rezim miniatura mi nic nerika, xkusim si najit.

co mi prijde pekny, nebo zajimavy, peknej vyhled. ale libi se mi vsechno, ze :D jinak jako vim kde sem byla ale nachodim pecha rocne 1500 km, takze ro proste splyva hlavne za par let proste to pomuze ozivit vzpominku na to misto, ktera jinak nema sanci se udrzet....

navic me to bavi ten proces, jen me proste frustruje ten bokeh, celkove je to o tom ze kdyz su k umeni slepa tak mi logicky nevadi ze zadny neprovozuju, je to podle me jak s clovekem bez sluchu , taky nepozna, ze zpiva falesne, takze je s tim OK.

ja su s myma obyc nezajimavyma fotkama taky ok ale kytky me.proste bavily a ted me nebavej, ale zkusim na ne aplikovat vase rady a postrehy
Mawe47
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Davidof 31. 5. 2019 09:14

No jo, hlavně to ber spíš jako hru a ne úkol, ať si to ještě nezošklivíš :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ferin 3. 6. 2019 10:49

Další Bambousek:
https://www.dpreview.com/forums/thread/ ... t-62729015

-- 3. 6. 2019 12:09 --

Osahávačka 10-25:
https://www.dpreview.com/articles/67262 ... hirds-lens

Množí se zvěsti o evropské startovací ceně 1999€.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 3. 6. 2019 11:56

Hm, ten jede. Teda - fotí a nemele o aberacích :-)

-- 3. 6. 2019 12:58 --

Předpokládám, že jako vždy - startovací cena bude nadsazená, po půl roce to začne klesat někam k normálnějším hodnotám ... diskuze pojedou, netrpělivci nakoupí atd :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ferin 3. 6. 2019 12:03

Obecně to tak funguje.
Nicméně tady mi cena přinde "normální" už na startu.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 3. 6. 2019 12:16

To souhlasím, čekal jsem to spíš okolo 3000 € s poklesem na 2500,-.

No, uvidíme, na kolik to vyleze. A taky si vzpomínám, že při ohlášení říkali zástupci Panasonic, že chtějí u toho zoomu mít kvalitu pevných skel. To bude zajímavý :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod yorg 3. 6. 2019 20:03

Dobrý den.
Na Olympus OM-D M1 (mk1) jsem přešel ze Sony SLT (od roku 2011 postupně a55, a57 a a77 II) a poněkud zápasím u OM-D M1 s AF a to konkrétně s objektivem 40-150. Když s ním fotím krajinky, tak bez připomínek. Výsledek odpovídá ceně a spíše vzhledem k ceně ještě o krapet lepší než bych čekal. Ale včera jsem byl na Aviatické pouti v Pardubicích a tak velký odpad jsem ještě nezažil.

- S-AF - stále přeostřuje, spousta fotek je nejen ostrých, ale spíše jen jako rozmazaná silueta. Na stříbrných letadlech jako jsou třeba Mustang nebo Mitchell si obzvlášť rád přeostřoval podle nálady.
- C-AF . něco jako kontinuální ostření se tam asi dělo, ale odezva na spoušť byla jen náhodná. Mohl jsem mačkat spoušť jak jsem chtěl a OM-D M1 si taky exponoval kdy chtěl. Obvykle až když už letadlo bylo mimo záběr a na fotce tak byla třeba jen tráva.
- C-AF+TR - no, něco to asi sledovalo, ale letadlo, které to sledovat mělo, v žádném případě.

Tolik čerstvá zkušenost. Chtěl bych se proto zeptat, zda to je záležitost těla nebo spíše objektivu. Rozšířím-li dotaz, tak jestli si pořízením Olympus M.zuiko Digital Ed 75-300mm f/4.8-6.7 II pomůžu a nebo to bude cca stejné.

Pozn. Na OM-D M1 jsme přešel zejména kvůli tomu, že méně váží a taky kvůli tomu, že SLT měl zase velmi špatný AF při nedostatku světla a navíc to je už mrtvá větev. Takže proto starší OM-D M1 na vyzkoušení co a kam dál.

Děkuji za váš názor.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Amalary 3. 6. 2019 20:17

Davidof píše:To souhlasím, čekal jsem to spíš okolo 3000 € s poklesem na 2500,-.

No, uvidíme, na kolik to vyleze. A taky si vzpomínám, že při ohlášení říkali zástupci Panasonic, že chtějí u toho zoomu mít kvalitu pevných skel. To bude zajímavý :-)


Pokud to bude mít kvalitu pevného skla, tak je to super. Ale že bych jásal nadšením z té ceny, to fakt ne. Asi to dělá to, že to má v názvu Leica?, nebo je to fakt tak dobré sklo? Na street by to bylo super, kdyby to stálo polovinu, čehož se asi nedočkáme.
Amalary
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ferin 3. 6. 2019 20:24

Amalary: "Na street by to bylo super, kdyby to stálo polovinu, čehož se asi nedočkáme."

:-D :-D :-D

Tak to bys chtěl už asi moc. Racionálně se u ceny očekával spíš dvojnásobek a obavy byly z ceny ještě vyšší. ;-)
Ferin
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků