Jakou první zrcadlovku X Bezzrcadlovku

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod jarek89 8. 5. 2019 09:17

Ahoj chtěl bych Vás poprosit o pomoc při výběru první zrcadlovky nebo bezzrcadlovky, tím si právě ještě nejsem jistý. Cenově bych se chtěl dostat na 30 tis. (Tělo + objektiv)

V okolí nemám nikoho kdo by měl nějakou značku, takže odpadá možnost půjčování objektivů.

Zatím mě zaujaly tyto fotoaparáty:

Pentax KP + Objektiv 18-135WR:
+ 27 ostřících bodů (25 křížových)
+kompaktní tělo (pokud se na něj nedá teleobjektiv)
+prachu a vodě odolnost
+ stabilizace v tělě
+ možnost používat i starší objektivy

- údajně méně objektivů



Sony A7 mark II + objektiv 28-70
+ Full Frame
+ stabilizace v těle
+ možnost používat Canon EF objektivy s předsadkou i když nevím jak je to s kompatibilitou

Canon 7D markII
+ 65 ostřících bodů
- už celkem dlouho na trhu
- nejdražší možnost


Dále mě zaujal Nikon D610. Nejvíc se mi zatím líbí výstup z Pentaxu, co se dívám na různé fotky, ale je to subjektivní pocit. Foťák chci používat při cestování, tzn. budu fotit přírodu, zvířata (zoo) památky atd. Rád bych nějaký foťák z vyšší odolností. Nebo bude lepší na toto použití vzít např. Panasonic GX80?

Co byste mi doporučili vy? Díky
jarek89
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod FXE1 8. 5. 2019 09:54

To máš obrovský rozptyl, minimálne v rozhodovaní medzi zrkadlom a bezzrkadlom si urob jasno. Následne vo veľkosti snímača. Potom sa ten výber zúži. To nikto za Teba neurobí tak aby si bol spokojný.
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jarek89 8. 5. 2019 10:13

Tak mě spíš jde o to jestli je dobré si koupit Full Frame od Sony v podstatě za cenu APS-C, velikostně jsou na tom fotoaparáty podobně, když beru v potaz Sony vs. Pentax ty dva se mi líbí nejvíce.
jarek89
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ferin 8. 5. 2019 10:40

Posuzuj vždy celý systém, ne jen tělo!
Objektivy na něm i v brasně udělají svý.
Jinak co myslíš tou "vyšší odolností"? Proti vodě? Zrovna Sony v tom oproti konkurenci v testech moc nevyniká.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fuck8r 8. 5. 2019 10:45

Já vyčkával, byl jsem trpělivý a koupil jsem a7 z alzy rozbalenou za 15500 a tamron 28-75 f2.8 s casbakem za 20500 tj za 36000 fullfrám a top zoom. Nevím jestli je v zrcadlovkach podobná alternativa.

Nevím kolik stojí a7ii se setakem - 30000? Lehce pod? Setaku se člověk bude chtít brzo zbavit a bude to max za 3000 takže bude tělo za víc než 25000 + dobrý objektiv za 15-20000 a jsme na 40-45000.

Proto si myslím s takovým rozpočtem že je lepší a7i + top objektiv, než a7ii a základní zoom.
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jarek89 8. 5. 2019 10:52

Fuck8r: tak to je lepší potom vzít ten Pentax, právě jsem uvažoval, že u toho Sony chvíli vydržím se seťákem a pak si pořídím předsadku a budu používat Canon objektivy, protože co jsem se díval, tak Sony toho moc nenabízí. Rád bych měl třeba časem 3 objektivy a tím měl v podstatě pokryté vše od širokouhlého po teleobjektiv. Samozdřejmě že pak by bylo fajn mít i nějaké pevné sklo.
jarek89
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bob222 8. 5. 2019 11:36

Sony toho ponuka dost (+sigma, samyang a dalsi), ale nemas lacne skla z bazaru jak na canon, nikon. A nove pecky su za raketu, ako u vsetkych. Ak mas osekany rozpocet, tak do ff by som nesiel, leda ze vies co chces a stacia ti 2 alebo 3 pevne skla. Pozor, rozdiel medzi verziou 1 a 2 u a7 je dost podstatny, napriklad tie canon skla na verzii 1 huntovali az des, na dvojke uz v pohode fungoval autofocus. Skusane s redukciou mc11 a lacnou fotgou.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jarek89 8. 5. 2019 11:59

bob222: mě právě příjdou fotky co tak koukám, z Canonu takové mdlé když to porovnám s ostatníma nevím no je to můj subjektivní pocit a samozdřejmě cenově dostupné skla bych uvítal :)
jarek89
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bob222 8. 5. 2019 17:21

Ten 7D by som asi na Tvojom mieste vypustil, je to hlavne určené na akciu, šport, pohyb.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chodec80 8. 5. 2019 17:53

jarek89: je to tvůj první foťák a nemáš v okolí nikoho na půjčování objektivů, takže k případnému Sony nemá smysl uvažovat o Canon sklech. Jestli nepotřebuješ super autofokus a ostření na oko běžících lidí, tak A7II může dobře posloužit.

Pentax neznám, Canon 7DII bych nebral, nic ti nenabídne.

Ještě bych zvážil např. Sony A6300. Malý, lehký, ne moc drahý.

Udělej si jasno, jaké ohniska chceš používat a podívej se na cenu skel. Na krajinu asi nějaký širokáč, na street něco kolem 35 mm, do zoo se zase hodí zoom či něco pevného delšího. Pak to tělo bývá to nejlevnější v ceně sestavy.
chodec80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jarek89 8. 5. 2019 18:48

chodec80: co se týče ohnisek sem se právě díval. Časem by se mi líbilo něco jako 10-18, nebo 24-70 a třeba 70-200 do toho třeba nějaké pevné sklo typu 35,50 a byl bych asi vysmáty, ale jak sem se koukal tak třeba u sony je prej fajn 16-35, ale ten stojí dardu a nebo časem třeba rybí oko nebo nějaké starší objektivy, prostě něco s čím si jde vyhrát a přitom to člověka nepoloží. Takže hledám spíše systém, kde budou dostupné objektivy a právě sony mě zaujal tím, že na něj jdou Canonácká skla a M42 ty jdou i na Pentax.
jarek89
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod chvd 8. 5. 2019 19:50

jarek89:
-1-
Určitě bych doporučil, pokud je to možné, ohmatat a odzkoušet si foťáky někde na prodejně. Praha, Brno Ostrava má prodejny Megapixel, ale dá se třeba i u Fotoškoda a u řady dalších. Klidně si tam udělat výlet ... ale saozřejmě to záleží na tvých možnostech. Ač se to možná nezdá, pocit z toho, co máš v ruce při focení, jak se ti to ovládá atd je dost důležitý.
-2-
Dobrých foťáků je dnes hodně a ten NEJ je prostě hodně subjektivní záležitost.
-3-
Píšeš málo svých požadavků, málo o tom, co a jak chceš fotit, co s fotkami dělat(velké tisky nebo naopak třeba jen na soc.media a do PC) jaké máš zkušenosti atd.
takže když ti doporučím cokoliv, bude to spíše o tom, co bych preferoval já než co musí být dobré pro tebe.

Přesto pokud bych z toho, co píšeš, vybíral já, šel bych do toho Pentaxu asi.
Méně skel mají, ale myslím, že ač málo, tak pro naprostou většinu lidí je to dostatek.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jarek89 8. 5. 2019 20:16

chvd:

Tak foťák jak jsem psal chci hlavně na fotky z cest, dalo by se říct, že bych rád fotil tak od všeho trochu, určitě to znáš cestou vyfotíš nějaký ten portrét, nějakou tu památku, popř. v zoo nebo někde v lese nějaké zvíře. Nějaké velké ambice nemám, takže velké tisky můžu říct, že ne. Zkušenosti se zrcadlovkou nemám žádné, zatím fotím mobilem.

Proč se mi zatím líbí nejvíce modely Pentaxu a Sony.

U Pentaxu oceňuji právě tu odolnost vodě a prachutěsnost, líbí se mi i hořčíkové tělo a jak sem se díval výstupy z toho lezou podle mého názoru dost dobré co se barev týče. Což třeba u Canonu mi příjdou ty barvy takové mdlé, ale zase bojím se nedostupností cenově dostupných objektivů.

U Sony je pro mě asi největším lákadlem, že přes předsadku můžu používat Canon objektivy, které jsou cenově na tom líp a co tak koukám fotky z toho lezou dobré.
jarek89
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dolgor 8. 5. 2019 21:15

Je to, jak říkají ostatní. Špatný foťák dnes nekoupíš a ten nejlepší pro každého je věc nuancí v osobních preferencích. Nicméně bych řekl, že není dobrý nápad jít hned do začátku pro FF formát, zvlášť když tématem mají být fotky z cestování, kde není maximální kvalita nutná a na cílovém formátu se stejně nepozná, jestli bylo foceno na crop nebo FF. I když je FF tělo kompaktní (viz A7), objektivy už tak malé nejsou, když je srovnáš s podobně kvalitními kusy pro APS-C nebo m4/3. Další faktor je cena. Co zpočátku vypadá jako supervýhodná koupě, se časem promění v černou díru na peníze. I když se ti nakrásně povede kupovat výhodně bazarové objektivy, jednou budeš chtít nové tělo a FF těla jsou i ve výprodejích o mnoho dražší než cropová, a navíc tam nebývá prostor slevit na nižší, ale stále dobře vybavený model za mnohem lepší peníze. ...Co se týká těch adaptovaných objektivů. Za prvé dobře fungující adaptér nebývá úplně levný a pak záleží kolik a jakých objektivů přes něj budeš provozovat, aby se to vyplatilo. Za druhé, adaptér je občas opruz při výměně + hmotnost navíc, pouzdro atd. Na cestování bych upřednostnil nějakou jednoduchou sestavu s nativními objektivy. Adaptér bych si nechal na specialitky a hraní, když jdeš jen za focením.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chodec80 8. 5. 2019 21:24

Pokud budeš fotit do RAW a následně si hrát s jeho zpracováním, barvy apod. nemusíš až tak řešit. Doladíš si to sám podle své chuti.

"Cestou vyfotíš..." trochu se bojím, že sis nepředstavil jednu drobnost. Na street/portrét se bude hodit >35 mm, na památky a krajiny širokáč <24 mm, na zvířátka v lese 100-400 mm (:-D). Todle tahat "jen tak pro jistotu, kdybych viděl něco pěkného" tě IMHO brzo omrzí a ani univerzál v podobě např. 24-105/f4 není úplný drobeček na toulání se ulicemi.

Voděodolnost se může hodit, ale nejvíc prachu se ti do těla dostane stejně při výměně skel v terénu.
chodec80
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků