Mirrorless a teplota

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod bh69 3. 5. 2019 20:32

Bezzrcadlovky jsou teď v kurzu a na zrcadlovky se spousta lidí začíná koukat skrz prsty jako na něco zaostalého. Taky se mi líbí a uvažuji o nějaké, ale v diskuzích a recenzích mi trochu chybí střízlivější přístup a zvážení i nevýhod. Mezi problémy, které se příliš nediskutují patří problém přehřívání, resp. vyšší teploty snímače. To jednak může snižovat životnost (způsobovat rychlejší stárnutí), ale hlavně to má přímý vliv na úroveň šumu snímače.

Viz např. starší, ale stále platný a zajímavý zajímavý příspěvek na fóru dpreview - https://www.dpreview.com/forums/post/57249761
bh69
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 3. 5. 2019 21:44

Myslim si, ze toto plati stale a dlhodobo sa nic velmi nezmeni. Sony vyriesilo chladenie dostatocne dobre az s poslednymi modelmi a urcite ma teplota aj napriek tomu vplyv na vysledky.
Astrofotografi to maju vacsinou dobre odskusane a zhodnotene, pri mojich beznych foteniach som si rozdiel v sume nevsimol, no na 100% by sa dal nejaky narast namerat (keby sa sustredim specialne na to).
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fuck8r 3. 5. 2019 22:06

já neumím moc anglicky (spíš rusky) takže.. snímače jsou stejný jako u zrcadlovek, čili přehřívání je způsobeno menším tělem ? nebo že tam ovívá senzor zrcátko? :-l
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod wikxzen 3. 5. 2019 23:04

Přehřívání, resp. uvedení do zvýšené provozní teploty je celkem běžná vlastnost bezzrcadlovek. Jsou to prostě malé počítače s neustále pracujícím CPU. A tak výrobce předpokládá, že ideální uživatel si bude kupovat mirorless tělo co tři čtyři roky - tak netřeba řešit stav snímače. To je spotřebka. Taky jsem na pár fotkách narazil na tyhle ošklivé fialově-rudé fleky v šumu na tmavších pozadích při vyšších ISO (6400+) a to hlavně na spodních krajích snímků. Nebo se to někdy objeví při přílišném vytahování stínů, zesvětlování atd. v PP. To si prostě dvě tři hodiny fotíš a točíš, střídáš baterie a furt fotíš a točíš... a jak to pak hřeje! Je to jako s notebookem po kterém vyžaduju nějaký výkon v PS či C1.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 4. 5. 2019 04:53

Přehřívání má za výsledek termický šum, což je teoreticky problém, ale prakticky jsem nikde u nikoho neviděl problém. Kdysi jsem tady napsal o problému se Sony ArII, to totiž vedlo až k destrukci fotoaparátu, problém byl o to horší, že u Sony to neakceptovali jako záruční vadu, přestože to bylo způsobeno chybou v konstrukci a projevovalo se to jen při delším používání v kombinaci s horkým a vlhkým prostředí, odstranili to až u třetí generace.

Problém s přehříváním řeší kolega při použití bezzcadlovek Sony na dronu, jestli by to dělali i jiné bezzrcadlovky nevím, protože on od začátku používá jen Sony. Není to jen o bezzcadlovkách, ale i o způsobu používání, po delším používání se mu zahříval i Nikon D810 a Nikon D850, byť méně, proč tomu tak bylo, o tom mohu jen spekulovat, podle mne to může souviset s tím, že že tělo D810/D850 je rozměrově větší, jinak je jasné, že zrcadlovka nespotřebovává výkon pro EVF, ale i tak takový Nikon D850 potřebuje hodně výpočetního výkonu, jak píše wikxzen, jsou to dnes malé počítače, něco jako smartphone.

Nevím jak bezzcadlovky, ale třeba iPhone se mi podařilo už několikrát hodně zahřát, mohl jsem ho v zimě používat jako topné tělísko. :-). Foťák ne, ale netočím video.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod FXE1 4. 5. 2019 05:53

Celé to má asi tri roviny, zahrievanie snímača, zahrievanie elektroniky(v závislosti od potrebného výkonu na spracovanie+ EVF) a zahrievanie batérie, ktoré nutne nastane zvýšeným okamžitým odberom. Situácia sa ale postupne zlepšuje, nie tak dávno mnohe CSC nedokončili ani deklarované 29 min. súvislé natáčanie videa kvôli prehriatiu.
V astro je to jednoduché, tam stačí intenzívne chladiť snímač, zbytok elektroniky môže byť umiestnený inde a byť optimálne chladený tiež. No a občas tým fotoaparátom nepridá ani čierna farba, no ale keď tie strieborné by sme asi nechceli :)
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod monikash 4. 5. 2019 06:15

Problém s přehříváním byl, co vím, u A6000. Pak vydali opravný fw a už tolik nehřály. U A6300 mi vyskočila ikonka přehřátí jen jednou při focení v lázních, ale po odmontování gripu a krátkém vychladnutí už zase zmizela. U panase mi nevyskočila, ale občas teplo cítím v ruce kolem baterky nebo objektivu, ale protože na tak vysoké ISO nefotím (hodně šumu), tak jsem tuhle flekatost nezaznamenala. Jen to teplo v ruce.
Sony RX100/7, A6600, A7R2, A7III

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FXE1 4. 5. 2019 07:48

Tak ono to je to skôr problém u videa, myslím že tam tým netrpela až A 6500. Na panasonicu sa mi to stalo asi 2 x pri videu, letná horúčava, priame slnko. Z pohľadu amatéra to nie nič zásadné.
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Grimjaur 4. 5. 2019 08:05

Na Panasu a Olym jsem tento problém nikdy nezaznamenal a to tedy točím video v opravdu velkém objemu. Na GH2 a G3 tady staršich csc kamerách jsem si nahrál hack od V. Kyseleva, resp jsem si upravil pozadovane parametry pro nahravky. Mmj i odbourání casového limitu, takze fotaky na koncertrch jeli i 2 hodiny v kuse a opet nikdy se mi nestalo, ze bych je prehral. U nových taky ne. Jak u ostatnich znacek nevim
Grimjaur
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FXE1 4. 5. 2019 09:00

Tak som to laicky pomeral:
GX80, EVF vyklopené do roviny, vypnuté

t vzduchu 22 st.C 4k 25p video, na statíve
čas min. - oblasť snímača zo zadnej strany - oblasť aku

0 min - 22 st.C - 22 st.C
5 min - 27,4 - 27,4
10 min - 28,7 - 28
15 min + zapnuté LCD - 31 - 31
po skončení bez objektívu teplota na snímači - 35

Ak to teda nie je priamo vystavené slnku a vyššej teplote nie je dôvod aby to zlyhalo. Väčší snimač alebo vyššie FPS by to asi adekvátne zmenili.
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 4. 5. 2019 09:14

15 minutový test je podle mne jako zátěžový test o ničem, 30 minut beru jako minimum, ale klidně bych to protáhl na 2 hodiny. Dloubnu si do Grimjaura konstatováním, že moje děti točili animované filmy někdy i celé dopoledne nebo i celý den a problém neměli, protože to točili videokamerou a ne foťákem :-), byť dobře vím, že Grimjaur i Panasonic to mají vychytané.

Při zátěži se elektronika zahřívá a malé tělo má menší chladicí plochy a horší proudění vzduchu, to nikdo neokecá. Otázka je jen, za jak dlouho přijde krizový moment.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod FXE1 4. 5. 2019 09:29

Ja netočím nič také aby som vo viac menej pravidelných intervaloch fotoaparát nevypínal, o ničom to je skôr kvôli tomu že okolitá teplota bola 22 st.c a žiadne slnečné žiarenie.
Rozdiel medzi silver a čiernym autom som mal za slnečného teplého dňa na poludnie cca 15 st.c na povrchu.
Čo sa kamier týka, tá veľkosť samozrejme umožňuje lepšie chladenie, ale aj tam občas vidím prekrytie reflexnou fóliou.
Tá teplota sa v istom momente zastaví, tak ako pri záťažovom teste CPU alebo GPU, zmenu spôsobí len zmena okolitej teploty.
Naposledy upravil FXE1 dne 4. 5. 2019 09:36, celkově upraveno 1
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bh69 4. 5. 2019 09:35

No mně ani nešlo o situaci, kdy se foťák přehřeje tak, že se vypne nebo selže, to se snad běžně nestane. Šlo mi běžný provoz, kdy se foťák normálně používá - třeba někde v létě, kdy už je horko samo o sobě. Obávám se, že pak má klasická zrcadlovka výhodu nejenom v tom, že nevymlátí baterky, ale i v kvalitě obrazu ?

A taky hledám nějaké vysvětlení pro dost výrazné rozdíly v kvalitě fotek, které jsem našel z Canonu M50 - na některých je výrazný šum ve stínech i při ISO 100-200, ale na jiných ne. Vysvětloval jsem si to nějakým špatným processingem (podexpozicí a následným přehnaným vytažením stínů), ale ty fotky tomu moc neodpovídaly, takže možná by to mohlo souviset právě s tím, že se snímač dostal na příliš vysokou teplotu ?
bh69
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod FXE1 4. 5. 2019 09:39

Neviem, či sa dá nejak relevantne zistiť aké sú vnútorné teplotné pomery u fotoaparátov.
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 4. 5. 2019 09:55

Bez čidla asi těžko.
pemar
Expert

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků