Problém? Pohybující čočka u vypnutého stabilizovaného foťáku

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod flekota 20. 3. 2019 21:09

Dobrý den, chtěl bych vědět, zda je problém, když u fotoaparátu se stabilizací objektivu je ve vypnutném vidět, že je tam nějaký optický element "plovoucí" (že prostě se nekoordinovaně hýbe když pohnu s foťákem)? (v zapnutém stavu je zase správně vidět , že funguje "jako setrvačník, že pupila se snaží být fixovaná v prostoru a tedy v pohybu vůči fotoaparátu)

Tedy jinak řečený dotaz: je u vypnutého fotoaparátu se stabilizací objektivu správné, aby se člen objektivu "kýval" a nebo byl pevně na místě? a nebo to záleží na konkrétném designu.

- Je to nějaký problém indikující, že má fotoparát nějaký úraz, že přestalo fungovat "uložení té čočky"?
- Znamená to, že fotoaparát je více náchylný na otřesy (například převod na kole v terénu v pouzdře)? Než fotoaparáty, které stabilizaci nemají?

Ptám se z toho důvodu, že jsem "zaslechl", že fotoaparátum nebo objektivům nedělá dobře, když se "nekorektně" vypnou ( údajně nějakou vteřinou po vypnutí stabilizovaný objektiv uvede členy do "klidové/transportní polohy")
a nebo vytáhnou baterky., To když se stane, tak ty stabilizátorské členy jsou "na ráně".. (Tady jsem trochu smíchal foťáky s pevným objektivem a objektivy samotné, ale princip dotazu je stejný ... Dále ještě tady může být rozdíl u "skládacích objektivů" typu power zoom a nebo těch klasické konstrukce- buď "s vnitřním pohybem" a nebo těch, které nemají "zasunutou polohu" -- údajně nějaké nové Nikony )
flekota
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 20. 3. 2019 21:37

No, rozhodně je to u některých objektivů vlastnost.

Problém v tom asi moc není, já osobně vozím na kole stabilizované objektivy v brašně na řídítkách a zatím nic. Ale teda nejezdím s tím každý den na traily, že jo.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod wikxzen 21. 3. 2019 20:26

"Klunkujou" mi tak tři větší objektivy. Po vypnutí fotoaparátu dojde standardně k uvolnění té celé plovoucí AF soustavy a prostě to "kvedlá" centimetry tam a centimetry zpět dle toho jak s objektivem manipuluju. V batohu stavím takové objektivy vertikálně s přírubou dole.
Jednou jsem s 50-140 na X-Pro2 na rameni utíkal asi necelou hodinu z kopce v drsném terénu plném kamení, šterku a prohlubní v Jeseníkách, protože jsem tak trochu nestíhal poslední víkendový autobus směr Ostrava.
Měl jsem docela obavy, ale "klep-klep" nezpozoroval jsem nic neobvyklého - jak na fotkách, tak i na objektivu při dalším testovacím focení později.
Řekl bych, že problém nastane, až to samovolně "klunkovat" přestane. :-)
Ale jinak mi není moc po chuti, když foťák vypnu a ta soustava v objektivu sjede dolů, když mám objektiv svěšený k zemi.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FXE1 22. 3. 2019 07:40

Podľa môjho názoru je optika so stabilizáciou už z princípu citlivejšia na zaobchádzanie. Mal som stabilizovaný binokulár, tam to v manuáli dosť zdôrazňovali. Pokiaľ teda môžem, na biku ozaj v teréne, takéto veci radšej dávam do batohu. Tož ale človek potom nesmie padnúť na chrbát :)
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 22. 3. 2019 09:54

2 stabilizovane objektivy od roznych vyrobcov, co som kedysi vlastnil, mali po vypnuti ten stabilizacny clen volny, tj. trocha "hrkali".
Nijak sa casom ich vlastnosti nezhorsili - beriem to tak, ze sa pohybuju len v ucitom vymedzenom priestore a takym sposobom, ako to vyrobca navrhol, tak by to nemusel byt nejaky specialny problem.
Urcite treba byt pri objektivoch (vseobecne) opatrnejsi.

edit: este doplnim, ze ked sa znamym nieco na skle pokazilo, tak to bol najcastejsie AF motor a potom stabilizacia (neratam male chyby, ako napr. guma na zoome, ci zlomene clony a pod.)
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ltokar 22. 3. 2019 11:07

Fotaky co maju stabilizovany cip zas zvyknu hrkat nim.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků