Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod chvd 8. 3. 2019 19:27

Petrsek píše:Jako chvd od tebe, chvd? Ne, dík. Řekni si Itokarovi toho chvd baví ;-)

Já myslel, že spíš od Marka Lutonského. Ale to je na tobě, akurát moc nevím, proč to řešíš tady.

-- 8. 3. 2019 18:32 --

Pavel Breit píše:CHVD "...Ten původní dotaz k tomu bodu 6 napsaný uživateli šulašula/sulasula je postavený trochu jinak, nejde tam jen o možnost provedení či neprovedení této techniky, ale celkově o to, co tam p. Viktora říká...………"
Nebylo lepší se obrátit rovnou na p. Viktoru ? Má mail. Tady to asi nečte (ostatně jako mnoho jiných). A zcela jistě rád fundované otázky osvětlí. Možná prozradí i jak je to s tím kopýtníkem (to asi tady nikdo vědět nebude) a kdo to vlastně je.

Jakože bych se měl raději zeptat pana Viktory, jakej má pan Bambousek názor na to, co pan Viktora říká? No moc chytrý mi to nepřijde, ale zkusím se nad tím ještě zamyslet.

-- 8. 3. 2019 18:35 --

Davidof píše:Jestě bych napsal takovou faktickou poznámku - nic neriskuješ, na kartu se ukládá i jeden klasicky RAW. Dá se tedy jen získat.

To mi faktický moc nepřijde. Ztrácíš čas. To mi přijde faktický.
Naročnost na stabilizaci má HHRS stejnou jako klasický snimek s dlouhym ohniskem a časem okolo 1/100 - 1/200.
Nerozumím, co z toho má plynout? V kontextu o kterém jsem psal: ruka se ti chvěje stále stejně a tudíž bych dal přednost možnost pořízení více snímku, na kterých budu mít mimo jiné třeba tu lepší kontrolu i nad zbytkem kompozice.
Jednim z možných důvodů pro HiRes je možnost následneho cropu, to se často hodí.

Aby si získal více dopočítaných informací? Nikde jsem neviděl ukázku svědčíci o tom, že by hires z ruky přidal tolik reálných detailů, že by to umožnilo nějaký významný crop. A hlavně, pokud jsem si pročítal zdejší povídání s panem Bambouskem, tak jste se shodli na tom, že s E-M1 II lze dosahovat dobrých výsledků a není nutno k nim mít třeba FF. Tak proč najednou má být výhoda ořez? A taky proč se zase debata směřuje vyloženě k hodnocení funkce hires, když ta má otázka byla mnohem širší a nikoliv vyloženě ke kvalitě hires?
Petr Bambousek asi nebude obhajovat marketingové nesmysly někoho jiného, myslím ale že se pokusí obhájit tu funkci a vyjasnit její význam skutečným focením, což považuji za velmi pozitivní. Je samozřejmě možné, že jeho verdikt bude, že to je málo použitelné, to zatím nikdo neví.

No to nemusí obhajovat, já se opravdu neptal přímo na tu funkci. Rovněž taky chápu, že se mu třeba nebude chtít odpovídat. Na jeh místě bych se na to (digiwhatever.cz)...... asi celkově a trvale ....
Naposledy upravil chvd dne 8. 3. 2019 19:48, celkově upraveno 2
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 8. 3. 2019 19:40

Srnu nebo daňka vyfotíte s i manuálním ostřením, když se pase, nebo nehýbe, to fakt není těžká pisemka, jen si musíte hlídat pár detailů, jako je hluk nebo odkud fouká vítr:

Obrázek

Zajímavé to začne být, když se vám subjekty daji do pohybu:

Obrázek

Pro mne je důležitější, aby technika dělala, co od ní chci, než nějaké potencialně ušetřené 2 kg na hmotnosti fotovýbavy.

Jinak co se toho marketingu týče, blábolí všichni, je to jejich práce, ale někteří to přehánějí, něco podobného jako Olympus předváděl v automobilové branži český Hyundai, také jim to moc nepomohlo a ten hlavní aktér toho agresivního stylu už tam tuším není.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 3. 2019 19:46

Tomu nerozumím. Myslel jsem, že jsi napsal, že proč riskovat, že se něco pohne během těch 16 snímků. Tím, že se souběžně uloží i jeden z těch snímků do RAW, tak tím neriskuješ nic. Riziko jeho rozmazání je stejné, jako riziko bez HiRes.

Důležité je ale vědět, kdy jaký nástroj použít a kdy ne.

Srna asi není úplně typický příklad toho, kde by se tahle funkce mohla použít, ale jsou spousty motivů, pro které to použít jde, tedy pokud má člověk pocit, že potřebuje víc Mpx.

-- 8. 3. 2019 18:52 --

S tou stabilizací to myslím tak, že pokud je situace takova, že lze předpokládat, že vyjde ostrý snímek při čase 1/100 třeba u 600 EQ, tak je dobrá šance i úspěch v HiRes.

-- 8. 3. 2019 18:55 --

Petr Bambousek ve skutečnosti říká, že mu MFT něco bere a něco dává oproti FF. Myslím, že si je vědom schopností FF víc, než většina z nás. Ale jasně chápe výhody systému, který si koupil a umí je využít.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 8. 3. 2019 19:57

Tomu nerozumím. Myslel jsem, že jsi napsal, že proč riskovat, že se něco pohne během těch 16 snímků. Tím, že se souběžně uloží i jeden z těch snímků do RAW, tak tím neriskuješ nic. Riziko jeho rozmazání je stejné, jako riziko bez HiRes.

Psal jsem, že se pohne něco ve zbytku scény třeba, ano.
No IMO riskuješ, ten čas. neboli:
Ne hires:
prostě exponuji
Hires:
Rozhoduji se, že přepnu do hires
přepnu
exponuji do hires
rozhoduji se jestli přepnu zpět
exponuji znova do hires nebo přepínám zpět
....
Takže ten hires mi zabere více času a já psal, že ten čas mohu raději využít k více expozicím, kdy jsem přesvědčen, že výsledek bude nakonec lepší díky většímu výběru.
Ale znova: moc nerozumím, proč zase tohle téma, které se tu probíralo x krát, ať si pan Viktora s Gancem fotí do hires třeba elektrický výboj, můj dotaz/y jsem směřoval trochu jinam.
S tou stabilizací to myslím tak, že pokud je situace takova, že lze předpokládat, že vyjde ostrý snímek při čase 1/100 třeba u 600 EQ, tak je dobrá šance i úspěch v HiRes.

To já ale nezpochybňoval. Já psal, že při sebelepší stabilizaci se ruka třepe a tak je u dlouhých ohnisek těžší udržet přesně plánovanou kompozici takže opět budu raději preferovat více pokusů před z většiny dopočtenými detaily navíc.
Petr Bambousek ve skutečnosti říká, že mu MFT něco bere a něco dává oproti FF. Myslím, že si je vědom schopností FF víc, než většina z nás. Ale jasně chápe výhody systému, který si koupil a umí je využít.
To jsem ale nikde nezpochybnil a ani jsem se nesnažil zpochybnit jej jinak. Já se ho jen ptal na jeho názor na určité věci aniž bych moc očekával, že bude mít zájem se k tomu vyjadřovat.
Naposledy upravil chvd dne 8. 3. 2019 20:04, celkově upraveno 2
Co jsem se zde naucil:
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 3. 2019 19:59

Pemar

Opravdu by mě zajímalo, co jsi chtěl, aby ta technika dělala, když jsi fotil ty fotky.

-- 8. 3. 2019 19:02 --

chvd píše:

Psal jsem, že se pohne něco ve zbytku scény třeba, ano.
No IMO riskuješ, ten čas. neboli:
Ne hires:
prostě exponuji
Hires:
Rozhoduji se, že přepnu do hires
přepnu
exponuji do hires
rozhoduji se jestli přepnu zpět
exponuji znova do hires nebo přepínám zpět
....
Takže ten hires mi zabere více času a já psal, že ten čas mohu raději využít k více expozicím, kdy jsem přesvědčen, že výsledek bude nakonec lepší díky většímu výběru.
Ale znova: moc nerozumím, proč zase tohle téma, které se tu probíralo x krát, ať si pan Viktora s Gancem fotí do hires třeba elektrický výboj, můj dotaz/y jsem směřoval trochu jinam.

Tomu rozumím, a kus pravdy máš. Zapnout HiRes jde jedním tlačítkem, ale výpočet je potom delší.
Víc expozic je jistota, kterou bych taky volil jako první. Pak bych klidně HHRS zkusil, kdybych ho měl ;-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Petrsek 8. 3. 2019 20:05

Davidof píše:
Ano, máš pravdu, srny mají dva základní stavy - 1) koukaj na tebe strnule a 2) zdrhaji jako střelené ;-)

Ano, srny jsou binární. Ovšem s výjimkou srn s chvd, ty jsou naprosto nevyzpytatelné. Chvd by mohl vyprávět. Nejsem první komu chvd nabízí. I když ty srny asi moc na výběr neměly.
Petrsek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 8. 3. 2019 20:09

Davidoff píše:Tomu rozumím, a kus pravdy máš. Zapnout HiRes jde jedním tlačítkem, ale výpočet je potom delší.Víc expozic je jistota, kterou bych taky volil jako první. Pak bych klidně HHRS zkusil, kdybych ho měl ;-)

Tak a je to, už si rozumíme! Klidně bych ten hires zkusil taky :)

Petrsek píše:Ano, srny jsou binární. Ovšem s výjimkou srn s chvd, ty jsou naprosto nevyzpytatelné. Chvd by mohl vyprávět. Nejsem první komu chvd nabízí. I když ty srny asi moc na výběr neměli.

Se divím, že si nerozumíš s Gancem. Přijde mi, že jste podobně geniální.
Co jsem se zde naucil:
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 8. 3. 2019 20:34

Davidoff: První, co jsem chtěl bylo, aby zaostřila. U té první fotky bych to zaostřil i s manuálním ostřením, prostě brnkačka. U té druhé je to trochu jiná situace, chaotický a rychlý pohyb, protože souboj pávů trvá velmi krátce a hned je po všem, proto moc fotek ze souboje pávů asi mít v portfoliu nebudete. Nejen, že nebudete mít čas zaostřit nějaké hi-resy, ale budete mít problém dostat vůbec ty pávy do záběru, natož zaostřit. Já jsem si to "zkomplikoval" tím, že jsem to chtěl vyfotit s co nejmenší hloubkou ostrosti, takže f1,8 a 1/500s.

A teď druhý paradox. Proč bych měl vůbec řešit high-res? Když porovnáte výbavu R. Stacha, Olympus OM-D E-M1 Mark II, Olympus bateriový grip HLD-9, M.Zuiko Digital ED 7-14 mm 1:2.8, M.Zuiko Digital ED 12 mm 1:2.0, M.Zuiko Digital ED 12-40 mm 1:2.8, M.Zuiko Digital ED 12-100 mm 1:4.0 IS PRO, M.ZUIKO ED 40-150mm f/2,8 Pro a M.Zuiko Digital ED 300 mm 1:4.0 IS PRO, dostanete v ceníkových cenách cenu výbavy 284 744 Kč a celkovou hmotnost 4497 gramů. A když vezmete moji výbavu, Nikon D850, grip, Nikon 14-24/2,8, Nikon 85/1,8G, Nikon 70-200mm f/4,0 AF a Nikon 300mm f/4,0 E AF-S PF, tak stojí 255 310 Kč a hmotnost má 4651 gramů. Není to zajímavé?
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 3. 2019 20:47

pemar

Nevím jestli to myslíš vážně nebo ne. Ty fotky, co jsi tu dal, jsou vyfotitelné téměř jakoukoli technikou. Pokud to měl být příspěvek k užitečnosti HiRes, tak opravdu není co dodat.

Tvoje porovnání výbav je opravdu zábavné, ale člověk nemusí být matematik ani fotograf, aby viděl, že je úplně nesmyslné.

Řekl bych že to přirovnání je zajímavé zhruba jako fakt, že když ve slově pivo změníš čtyři písmenka a jedno přidáš, tak vznikne slovo láska. To je taky zajímavé, že ?
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Petrsek 8. 3. 2019 21:00

chvd píše:Se divím, že si nerozumíš s Gancem. Přijde mi, že jste podobně geniální.

Diky, taky myslím, že jsme tu s Gancem nejfundovanější.
Petrsek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 8. 3. 2019 21:01

Davidoff: Zkus si to, pak hodnoť. Jde to vyfotit jakoukoli technikou, ale máš jeden problém, a to je odpad. Jak jsem psal, ten souboj je krátký, takže to většinou dopadne špatně, nebo se to musí fotit s hloubkou ostrosti jako z mobilu. Jestli v tom hledáš hi-res, tak marně, je to focené D500.

Každé porovnání jsou jablka a hrušky, nicméně obě sestavy jsou takové, jaké vezeme do exotiky, bez stativu a bez brašny (oboje mám lehčí), přepočtená pokrytá ohniska jsou cca podobná. Mám o hodně těžší tělo a grip (díky tomu sestava není těžká na čumák), ale mám o hodně lehčí 300/4. Takže to není vůbec nesmyslné, je to spíše ukázka, že při optimalizované volbě objektivů se dostanu s hmotností tak blízko, že to nemá smysl řešit. A ač je to neuvěřitelné, i přes brutálně předražený grip, bez kompromisu v optické kvalitě vydám o 10% méně. A mám FF a 44 Mpx nativně, bez potřeby hi-resu. Chápeš ten paradox?
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 8. 3. 2019 21:07

Ale jistě, i na mobilu nebo na tabletu se dá napsat román přes dotykovou klávesnici, do malého auta se může naskládat i sedm lidí, v malém bytě můžete mít výsuvný nábytek, pokud chcete denně plavat kilometr, dá se to i v bazénu s délkou 5 metrů, prostě se jen otočíte 200x, kýbl vody se dá naplnit po lžičkách a v mnoha a mnoha dalších případech vítězí lidský důvtip jak překonat podobné překážky. A za lidský důvtip to považuji v případě, že potřebuji psát román na výletě, kam se nebudu tahat s ergonomickou hardwarovou klávesnicí, v případě, že normálně jezdím sám po městě malým šikovným autíčkem a potřeba převézt těch 7 lidí je nenadálá potřeba, že na velký byt nemám peníze, že větší bazén nikde poblíž není, že ke zdroji vody se vejde pouze lžička a ten kýbl zachrání od žízně dvacet lidí a podobně. Prostě pokud mám fakt důvod si komplikovat život nebo nemám na výběr. Pokud ale někdo si na psaní románů koupí domů tablet schválně, protože považuje dotykovou klávesnici za moderní, pokud otec 7-členné rodiny koupí malé auto proto, že se mu líbí víc, než větší, pokud si někdo koupí schválně malý byt za stejné prachy jako velký, aby se mohl chlubit tím, jak si chytře vysune postel, od stropu stáhne stůl a sprchuje se nad záchodovou mísou, pokud si někdo na seriózní plavecký trénink udělá na zahradě bazén 5 metrů dlouhý atd, tak už to nebudu hodnotit jako lidský důvtip.
No a stejně pokud chci velkoplošné fotografie, nebudu si kupovat m4/3 systém, abych to zachraňoval HiResem. Je velký rozdíl mezi výjimečným použitím něčeho na něco, na co to není primárně určeno a mezi standardním použitím něčeho, co je násilné.
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 3. 2019 21:10

OK, ale férovější by bylo postavit sestavy, které pokrývají přibližně stejnou FOV.

Tedy za Olympus asi 7-14/2,8 + 45/1,2 + 40-150/2,8. Víc nepotřebuju - pokryto 14-300. Tak jako ty.

Nepopírám, že máš lepší sestavu, a docílíš menší HO a lepší výkon za špatného světla.

Ale tyhle sestavy ti dají stejné zarámování obrazu ve stejné situaci.

A k těm fotkám a odpadu. Neber to osobně, pokud možno, ale za prvé, vůbec není pravda, že by v těchto scénářích mělo mít MFT nějak výrazně větší odpad, a za druhé, tyhle fotky přece nejsou technicky vůbec dokonalé. Vždyť to přece víš, je to tvoje silná stránka, posuzovat TK.

-- 8. 3. 2019 20:14 --

FOE

V tom se shodneme, a já nejsem ten, kdo by ti, nebo komukoli jinému nutil MFT. Určitě primárně na velkoplošný tisk by profesionál volil úplně něco jiného.

Jen nesouhlasím s tím, že by to mělo být za každých okolností na nic, nebo že by se výrobci neměli něco podobného ani zkoušet vymyslet a implementovat.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 8. 3. 2019 21:22

To vysvětluj R. Stachovi, ne mně, že toho jako profesionál vozí moc, uvidíš, kam tě pošle :-).

Já jen ukazuji, že hodně záleží na tom, přesně vědět, co potřebuji a že FF sestava nemusí být řádově dražší nebo těžší, protože konkrétně Olympus je cenově vysoko a 300/4 má o dost těžší. A že za menši peníze mohu mít lepší AF a fullframe, celkově univerzálnější sestavu, kde nějaký hires řeší jen to, že snímač nemá nativně 44 Mpx. On to ale vlastně spíše neřeší, a to nejen kvůli pohybu, ale hlavně kvůli tomu, že to nevykreslí objektiv, ty opravdu dobré udělají cca 60%. To je opět technický fakt, doložený měřením.

Ono to tak je, MTF a CSC mají odpad jako D7100 a vyšší, bylo to vidět i na těch pokusech s face-detection. Co se týká těch pávů, sorry, ale asi jsi souboj pávů v životě neviděl, protože jinak bys takhle nepindal.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 3. 2019 21:32

No nevím, je hezké, že máš dobrý pocit, ale opravdu není vůbec žádná korelace mezi tvým a Stachovým batohem. Stach má mnohem víc výbavy, mnohé ohniskové vzdálenosti má duplicitně a končí 600 EQ.

Pokud do jednoho batohu dáš víc věcí a do druhého méně, tak se opravdu může stát, že ten batoh s MFT výbavou bude dražší, ale praktický význam tohoto tvrzení je opravdu záhada.

Teda není, ale přijde mi trochu legrační psát podobné hlouposti, když jádro problému - tedy že FF má vyšší kvalitu obrazu - nikdo nezpochybňuje.

-- 8. 3. 2019 20:34 --

pemare, zdá se, že to začínáš brát osobně, nechme toho.
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka