Ostrost Canon vs Nikon

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Tomimy 3. 3. 2019 21:57

Zdravím všechny,
řeším dilema při výběru fotoaparátu. Jako student fotografické školy si samozřejěm tyto těla nepořídím, nicméně mám možnost si je půjčit. Ačkoliv jsem velký fanoušek Canonu a držel jsem v ruce 6D, 6D II, 5D III a dokonce i nové Rko (které mi přijde po stránce ovládání příšerné) tak jsem přišel na chuť Nikonu. Příjde mi, že D850 má konečně hezkou pleťovku (Canon color science a jejich grip byl pro mne dealbreaker) a taky mne fascinovalo jako jejich těla komunikují s blesky a odpaluje světla v aťáku na dálku bez odpalováku.

Takže jsem poslední rok přestal dělat rozdíly a fotil obouma značkama. Tím že nemám žádný skla, tak je mi to jedno. Ale říkám si, že by bylo fajn někdě zakotvit a nakoupit skla. A těla kdyžtak dál půjčovat.

Neřeším dynamický rozsah a takové věci. Co mi vrtá hlavou je, že s Canonem mám větší problém udělat ostrou fotku. Četl jsem zahraniční fóra, kde to samozřejmě odůvodňovali sklama. Jenže já vystřídal různý těla, různý sklad od nifty fifty až po Lkový 24-70 2.8 II a prostě mi příjde, že když fotím s Nikonem, tak se mi víc daří udělat ostrá fotka a tím tedy mám méně odpadu ať už fotím D300s nebo D750 a je jedno s jakým sklem, když je to Nikkor. Ještě mne napadlo, jestli se nejedná pouze o "optický klam", příjde mi že ty RAWy přímo z foťáku od Nikonu jsou kontrastnější a tím se možná mohou zdát ostřejší.
Díky za odpověď!
Tomimy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod djicee 6. 3. 2019 19:43

Nemam sice moznos otestovat ruzne znacky ci jine objektivy krom mojich. Ale myslim si ze kazdemu sedi neco jineho. A pokud na tvuj styl foceni, dojem i prace sedi vice Nikon tak se zamer na nej. Neni nad to pracovat s technikou ktera ti dobre sedi ;-)
djicee
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zvuk11 6. 3. 2019 20:24

AA filtr, vyšší rozlišení nikonu u vyšších řad, ruce .... :D
zvuk11
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kozakm 6. 3. 2019 21:00

Dej ukázku, co je podle tebe ostré a co neostré, ať se můžeme bavit konkrétně, takhle je to jen dojmologie
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 7. 3. 2019 12:22

Tak ostrost je de facto parametr objektivu, tudíž má smysl se když tak bavit o ostrosti jednotlivých objektivů, ale těžko značek. Druhá věc je pak seřízení AF, správnost zaostření atd.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků