Canon EOS R systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ethernaly 28. 2. 2019 19:04

Potřeboval bych radu od zkušených. Nejde mi exportovat RAW z Canon EOS RP do Lightroom Clasic CC. Koncovka RAWu je CR3.

Lightroom je poslední verze. Windows mám 10. Adobe Raw aktualizovaný na poslední verzi.

Lightroom napíše, že soubor je buď poškozený nebo nepodporovaný.

Raw určitě poškozený není, protože přes DDP od Canonu jde bez problémů vyvolat.

Vím, že podpora EOS R v Lightroomu existuje. Je tedy možné, že RP je zatím nepodporovaný? I když koncovka je rawu je stejná?
Ethernaly
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pemar 28. 2. 2019 19:14

pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Ethernaly 28. 2. 2019 19:16

Takže stejná koncovka rawu jak u jiných kamer nehraje roli. Děkuji za odpověď.
Ethernaly
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Roman_Skamene 28. 2. 2019 20:58

Koncovka súboru nehovorí vôbec nič okrem toho, že sa takto Canon rozhodol. Adobe ešte RP nepodporuje, je potrebné počkať na update. Mimochodom, aj to, že Adobe nevie tento RAW načítať, naznačuje, že nejde o rovnaný snímač ako v 6D MII. Ak nejde o komplet nový snímač (čo asi nie je), tak ide minimálne o jeho prepracovanú verziu.
Roman_Skamene
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ethernaly 28. 2. 2019 21:41

Můžu sem hodit svůj laický pohled na EOS RP. Moje první zrcadlovka byl Nikon D7100 koupený v roce 2012, pak 5 let výhradně na mobil - opravdu hodně fotek na iphony, loni jsem se rozhodl znovu začít fotit foťákem a koupil jsem si XT3. Nicméně můj mnohaletý sen koupit si jednou full frame mě nikdy neopustil, a protože XT3 mi s úspěchem neustále bere dcera, tak jsem koupil EOS RP. Moje ambice není ani tak to samotné tělo, jako postupné investice do RF objektivů od Canonu. Výsledky z těchto objektivů se mi líbí o malinko více, než Nikon Z objektivy. A to bylo v zásadě jediné objektivní rozhodnutí :-)) Vím, že technologicky je na tom asi pravděpodobně Sony nejlépe, ale ten foťák se mi prostě nelíbí. Chápu, že to pro někoho může být úsměvný důvod, ale vzhledem k tomu, co obvykle fotím, mi dostačuje téměr cokoliv, takže si rozmar typu líbí/nelíbí můžu dovolit.

RP sedí v ruce fantasticky. Já nemám medvědí tlapy, takže mi to tam sedlo na první dobrou. Osobně mi ovládání vyhovuje mnohem víc, než otočné ovladače na Fuji. Mít na ukazováku jeden roller a na palci druhý je to, co si dobře pamatuju z nikonu a co mi chybělo. Nicméně horní ovladač mohl být malinko blíž ke spoušti, protože to vyžaduje mírné vyvrácení prstu. Nic fatálního ale nějakou chybu je třeba najít :-) Všechna další tlačítka jsou skvěle dosažitelná. Já jsem o ergonomii Canonu slyšel jen to nejlepší a můžu to potvrdit.

Ale: vypínač foťáku na levé ruce je uplně mimo mísu (pro praváka).

Člověk nebo tým, který navrhl menu Canonu by měl dostat Nobelovu cenu. Do pěti minut od vybalení jsem měl nastaveno všechno jak jsem chtěl - vše dává perfektní smysl.

Foťák se mi nenabíjí přes USB, když je připojený k počítači. Údajně to nějak jde, je k tomu třeba jakýsi adaptér. To je trochu na hlavu padlé.

Hledáček - subjektivně mi přijde lepší jak XT3. Technicky nevím, je to jen dojem. Ale taky znáte to - všechno nové lépe voní.... Každopádně co jsem viděl v hledáčku, to pak opravdu bylo na fotce.

Zadní výklopný displej mě nijak neoslnil, přijde mi strašně malý, ale on je malý celý ten foťák, tak co bych chtěl :-)

Čeho jsem se hodně bál, je to ostření přes zadní displej, kdy koukáte do hledáčku a palcem jezdíte po určené zóně zadního displeje a v hledáčku se plynule mění pozice ostřícího bodu. To ale funguje naprosto dokonale a intuitivně!

Teď k focení. Ostří to super rychle. Měl jsem o víkendu půjčený NikonD7100 abych si zavzpomínal a úplně mi slza ukápla, jak fantasticky rychle ten foťák ostří. (Se sigmou 70-200 Art). U RP mám úplně identický pocit. Upřímně u Fuji jsem ho neměl. A pak největší šok - jak úžasně ostré fotky z toho lezou. A to si nemyslím, že je zásluha samotného těla, ale zejména objektivu (mám samozřejmě 24-105/F4). Normálně jsem se leknul, když jsem tu fotku poprvé otevřel na monitoru. To mě ubezpečilo v tom, že primární idea investovat do objektivu Canon bude dobrá.

Ono to teď vypadá, že FUJI je v mých očích ve všem horší, tak to není, ale je pravda, že mi ta XT3 nikdy úplně nesedla. Už jen to, že jsem tento víkend byl ochotný chodit se starým Nikonem a krutě těžkou Sigmou asi mluví za vše.

Prostě kolem a kolem, je to zase taková ta radost z focení. Byť trvá zatím jediný den :-))

Pro technokraty ten foťák asi bude mít spoustu negativ. Já třeba na foťák za svůj život natočil asi dvě minutová videa a už nikdy jsem je neviděl :-), dokonce i dron mám téměř výhradně na focení, ale mě jsou technikálie trochu ukradené. Pokud mě to baví. A tohle, zdá se, bude.

Ještě foto - já jsem ten typ, co si rád hraje s fotkou v lightroomu, pokud někde dávám jen čistou konverzi z rawu, nebo zoufalou drobnou úpravu jpegu, tak mi přijde jako bych chodil nahý mezi lidmi. A protože lightroom je pro RP zatím mrtvý, tak sem jdu nahý...:-) Ale vytištěné na mattu to vypadá kupodivu dobře i tak.

ObrázekRuins of Gothic Castle Sirotčí Hrádek. by https://www.flickr.com/photos/161413496@N03/, on Flickr
Ethernaly
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Obšák 28. 2. 2019 22:49

Tak ať ti to dobře fotí ;-)
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Roman_Skamene 1. 3. 2019 09:32

Pridávam sa. Nech sa robí radosť :-)
Roman_Skamene
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ethernaly 1. 3. 2019 21:26

Můj další tisk A4 z RP, vypadá to hodně pěkně. Raw jsem přehodil na TIFF a ten mírně pofackoval v Lightroomu. Tady asi většinou chodí jen lidi, kteří si fotky tisknou, nicméně pokud to někdo nedělá, tak začněte. Není třeba tisknout doma, páč to je zbytečně drahé :-)), je spousta studií, která tisknou super kvalitně a za perfektní cenu. Vytištěná fotka je teprve fotka :-)
Přílohy
TiskCanon.jpg
Ethernaly
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ethernaly 2. 3. 2019 23:23

Dnes jsem zkoušel fotit na high ISO, tady je fotka. ISO 25600, 1/125, clona 4.

ObrázekThis is just test of high ISO Canon EOS R by https://www.flickr.com/photos/161413496@N03/, on Flickr
Ethernaly
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod airmt 4. 3. 2019 13:27

Plánované objektivy Canonu pro Rko:
https://www.canonwatch.com/images-of-up ... t-cp-2019/
- hlavně ten zoom 70-200 F2.8 IS je hodně zajímavý. Je tak o třetinu menší než zrcadlovkový, tak jsem zvědav, jestli to je na úkor kvality.
Dell XPS 13 (9350)
airmt
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Davidof 4. 3. 2019 13:37

U té 70-200 je myslím ta velikost dána tím, že je vysouvací. Což bych řekl je určitá nevýhoda.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod kozakm 4. 3. 2019 19:37

Kdyby byl vysouvaci, tak nema zoom vepredu - aby se vysouvala cast, za kterou to zaroven drzim, nedava smysl. Takze si nemyslim, ze bude vysouvaci.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 4. 3. 2019 19:56

No, možná není, zatím jsem četl jen diskuse a spekulace. Předpokládám ale, že poloha zoomovacího prstence vepředu ještě úplně nezabraňuje vysouvání vnitřních barelů, ne ? Ale jak jsem psal, je to jen spekulace z diskusí.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 4. 3. 2019 20:17

Ak sa nemylim, Canon uz take objektivy mal, nie ? 100-400 prvej generacie prave kvoli tomu volali masturbator, alebo tak nejako :-) Udajne to ale salo tony prachu, tak sa na to vyprdli. Pokial to ale bude zoomovat vnutorne, bude ta velkost perfektna. A pokial ide o mna, je mi to vlastne jedno.

Skor ma hneva, ze tie tela vyzeraju na prd.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kozakm 4. 3. 2019 20:20

Davidof píše:No, možná není, zatím jsem četl jen diskuse a spekulace. Předpokládám ale, že poloha zoomovacího prstence vepředu ještě úplně nezabraňuje vysouvání vnitřních barelů, ne ? Ale jak jsem psal, je to jen spekulace z diskusí.


Máš recht, mohla by se vysouvat vnitřní část. Fakt jsem zvědav, jestli to Canon jako jediný vymyslel bez výsuvu, protože chystaný Nikon Z 70-200 bude rozměrově stejně velký jako zrcadlovkoví předchůdci

-- 4. 3. 2019 20:21 --

Masturbátor byl hroznej omyl podle mě :)
kozakm
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků