Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod chvd 11. 1. 2019 13:59

Grimjaur:
Pořád v tom, co píšeš, vidím jen alibismus.
Vývoj této společnosti ovlivňujeme všichni. Pro cestu do EU jsme se rozhodli svobodně ..ano majoritně na základě zcela jednostranné komerční reklamní kampaně, ale rozhodli .. my..a my máme stále možnost udělat cokoliv ... jistě moc po dobrém by to už asi nešlo(holt lev si taky brání kýtu z pakoně, kterou se zrovna krmí), ale lehce to nešlo skoro nikdy.
A přesto, že se děje, to co popisuješ tak my většinově sedíme, akceptujeme to a maximálně si na to ponadáváme u pivka nebo na netu .... a že prý za to nejsme zodpovědni .. jasně, že jsme.
Úplně stejný jak s rómama, taky je jich tu tři a půl a nás mraky, jsou nepřizpůspbivý a za tu celou dobu, co to víme, jsme si s nima nedokázali udělat pořádek. A prej že za to můžou oni.
No tak při takovýmhle "myšlení" se fakt nemůže nic změnit :)
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 11. 1. 2019 14:52

Vždyť nikdo neříká, že v květnu nejde volit.

Vyjádření zklamání nad stavem dnes není přece alibismus, to je jen názor. Na který má, zatím, každý nárok. Dokud současná verze liberalismu nezvítězí.

Mě se teď třeba hodně nelíbí, do čeho všeho strká komise rypák, mám ale trochu problém najít trochu kultivovaného zástupce, který by můj názor dokázal prosazovat. Někdy se až lekám, koho možná budu schopen volit, to bych nečekal. Bohužel jsem absolutně ztratil víru, že jdeme správným směrem.

Ale to bohužel nevyřešíme, a ani to sem nepatří a ani to nemůže v diskusi dopadnout dobře :-(

Jo a taky mi přijde, že docela velký současný problém všech společenských diskusí je to, že místo odpovědi se oponent označuje, zařazuje a tím tak trochu snižuje a uráží. A velký díl toho zklamání u mě pochází ze skutečnosti, že nejvíc toto dělají ti takzvaní ušlechtilí a spravedliví. A to do té míry, že to absolutně degraduje tu původní myšlenku.

-- 11. 1. 2019 14:54 --

Spíš by hodně zajímalo, jak je to s tím HiRes - jestli je to od počátku podvod, nebo jestli jsou jediný problém ty artefakty ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod wikxzen 11. 1. 2019 15:53

Já mám taky EU plné zuby :D , to pořád mám na stole zadání ke zpracování pamětních desek, plaket a bannerů, kde je vždy uvedeno, že tento projekt (stavba, oprava, založení) je spolufinancován z peněz EU (a taky vládou ČR). Tu mateřská škola, tu kulturní dům v malé obci, a to zase sportovní areál pro děti a mládež, a tam zase nějaká nově opravená knihovna a támhle opět komunitní centrum pro zdravotně postižené, lidi na hranici chudoby či minority a tady zase nový chodník pro pěší v jiné vesničce nebo rovnou čistička odpadních vod a k tomu naučná stezka v přírodě... Na EU formáty a grafické EU layouty bannerů a debondových nebo PVC tabulek je pomalu větší přísnost než na pravopisné chyby v samotném sdělení, které zadává objednatel skrz zprostředkovatele XY. A EU pravidla vizuální identity a předpisů pro grafiky a "lamaře" jsou svaté! Důležité je, aby EU modrá byla modrá, hvězdičky v kruhu byly hvězdičkami a logolink projektu byl krásně vidět.

To je pro mě Evropská unie - kdyby se mě někdo ptal, co si pod tím představuji. A ne to, co je v televizi a v tisku. Kde zpráva o opilém europoslanci je tučně a zpráva o změnách ve financování je někde "tam dole v rohu". :-)

A ten "haj-res" si už konečně někam strčte - nudnější téma neznám. :D
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 11. 1. 2019 17:18

No, aspoň je to trochu o fototechnice ;-j
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod FXE1 11. 1. 2019 19:04

Ja celkom teda nerozumiem tým euronárekom, pri troche "šťastia" sme sa mohli narodiť aj v oveľa menej šťastnej časti sveta :) Už len podľa toho, čo tu často smrteľne vážne riešime ma len utvrdzuje v tom, že tu si užívame najlepšie časy v dejinách Európy.
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 11. 1. 2019 19:48

Co se týče toho hires módu na Olympusu, tak jsem koukal, že jeden borec to docela detailně zkoumal:

http://www.wrotniak.net/photo/m43/em1.2-hires.html

Dospěl k závěru, že technologie je to zajímavá a relativně funguje, ale když pominu omezení týkající se clony a ISO, tak je tu logické omezení pramenící z toho, že obraz se skládá z časově posunutých snímků, pokud se v té době hýbou, je to poukázka na problém.

Míra dosažení zlepšení v oblasti ostrosti pak závisí podle autora na kvalitě objektivu, je to celkem zajímavé čtení.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 11. 1. 2019 20:08

Davidof:
Tak já jen reagoval na zdejší příspěvky. Ale pokračovat v tom fakt nemusím, bo v tom mám jasno. Takže k tématu alibismu ti pošlu SZ. Číst ji samozřejmě nemusíš a reagovat už vůbec ne :P. Chápu, že se musíš plně koncentrovat na to zajímavé hires. :) Snad toto nevezmeš jako můj útok nebo jako zcela společensky nevhodný zločin. Pokud ano a budeš mít pocit, že tvá čest utrpěla, vyber zbraň :)
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 11. 1. 2019 20:39

Žádný zbraně, viz SZ :-)

-- 11. 1. 2019 20:50 --

Pemar

No, když se vrátím k tomu původnímu příspěvku, tedy o 35mm Panasonicu, tak mi přijde, že v souboji rovnocených soupeřů může tohle znamenat konkurenční výhodu. I kdyby to neumělo vůbec eliminovat pohyb ve scéně.

Wikxzen

Sorry !! :-) nejdůležitější je světlo, to vím z Tvých fotek.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 11. 1. 2019 21:00

Možná hires smysl dává a možná je to konkurenční výhoda, ale prvotní podmínka úspěchu je fyzikální, konkrétně kvalitní optika. Třeba konkrétně u toho příspěvku výše bylo vidět, že při použité optice je 50 Mpx maximum a další zvyšování na Super hires už prakticky nic nepřinese. Jak říká jedno přísloví, z hovna bič neupleteš.

A někdy je těžké odlišit, co je hlavní faktor úspěchu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 11. 1. 2019 21:13

No, Sigma i Leica kvalitní optiku umí, to je jasný už teď.

Panasonic vyhlásil, že objektivy bude navrhovat speciálně na extra vysoké rozlišení, a není úplně důvod myslet si, že to nedodrží.

Ale záruka úspěchu to být nemusí, to je pravda.

Nicméně, teď je jediná šance, která se asi nebude opakovat. V příštích pár letech většina fotografů bude vystavena pokušení změnit značku těla a přitom mít možnost ponechat si nějakou dobu svoje objektivy. A při změně v rámci své značky ty stávající objektivy budou mít taky přes adaptér.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 11. 1. 2019 23:10

Davidof píše:Panasonic vyhlásil, že objektivy bude navrhovat speciálně na extra vysoké rozlišení, a není úplně důvod myslet si, že to nedodrží.

Pokud by to neměl být především marketingový výrok, byly by ty objektivy díky ceně asi takřka neprodejné. Myslím si tedy. Navíc se pořád domnívám, že pro relativního outsidera ve světě fotopřístrojů/vůči Can/Nik/Son/ by bylo těžké jen tak ráz na ráz ovládnout významně větší podíl na trhu i kdyby přišel s nějakou převratnou technologickou novinkou. Ono třeba jen sehnat volnou výrobní kapacitu na tak kvalitní optiku by asi nebylo """snadné""". Ale třeba se pletu.

V příštích pár letech většina fotografů bude vystavena pokušení změnit značku těla a přitom mít možnost ponechat si nějakou dobu svoje objektivy.

Já jsem teda spíše v pokušení pořídit i Nikon FX tělo, pokud to hodně spadne. To protože možnosti stávajících DSLR mi určitě pár let vystačí a za pár let myslím mnohem lépe uvidím, kam se bezzrcátka posunula, jesli stále stejně nenávidím EVF atd.
Adaptér bych fakt nechtěl i kdyby si tu vrány štěbetaly, že vůbec nic nemění...prostě další heblo mezi objektiv a tělo fakt ne ... heblo navíc je prostě vždy potencionálním zdrojem problému navíc.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Obšák 12. 1. 2019 01:36

No zrovna u Nikonu ten adaptér (FTZ) zdrojem problému opravdu je, pokud chce fotograf fotit se stativem a používat starší (G) i nové (S) objektivy :-|
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 12. 1. 2019 06:23

Nemám nějaké exaktní měření, ale třeba u 300/4 PF jsem viděl video AF ostření na Z7 přes adaptér, kde ostření bylo výrazně pomalejší, než u D850 nebo D500, přesnost vypadala OK. Takže by určitě preferoval skla se Z-bajonetem.

Také jsem skeptik ohledně levných skel od Leicy, ty opravdu dobrá skla od nich stojí statisíce.

Mimochodem, všiml jsme si u S-kové 35/1.8, že docela nepříjemně aberuje. To je pro mne KO, aberace mi hodně vadí.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 1. 2019 07:17

No, pro common people bude spíš ta Sigma. Ta má v poslední době pár solidních kousků.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 12. 1. 2019 07:45

A neprecenuje sa trochu ta narocnost vyroby kvalitnej optiky ?

Na mftrumors bol par tyzdnov dozadu clanok od chlapa ktory skusal cez adapter Sigmu 105 f1.4 ART myslim a vysledok bol, ze bol prinajmensom tak ostry ako 75 f1.8 ktory je na mFT z hladiska ostrosti prakticky etalon a to kvoli hustote a velkosti pixelov na mFT snimaci uz nieco znamena.

Osobne si myslim, ze solidna ostrost je dnes uz prirodzenou vlastnotou modernych objektivov.

No a co sa Panasonicu tyka, velku doveru v tu znacku pokial ide o skla nemam, ale na mFT sa podla mna po nejakej dobe vykaslu a na L-Mount tam maju Sigmu ktora ostre skla zvlada slusne. Neviem do akej miery bude prebiehat ta spolupraca Leicy/Sigmy/Panasonicu a ci sa to bude tykat aj nejakeho sharovania "know-how", alebo nie.
Fidko
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků