Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 9. 12. 2018 09:47

Pavel Breit

Tady asi hraje bohužel roli i ekonomická náročnost - vývoj kvalitního objektivu a zřízení linky na výrobu něco stojí, do úvahy se musí zahrnout i to, že kvůli F4 kvalitnímu zoomu se neprodá pár 2,8 kvalitních zoomů ...

Řekl bych, že uvedení na trh sebou nese určitou konstantu nákladů, nezávisle na formátu, a to výrobcům trochu přistřihuje křídla.

Co se týká těch utěsněných pevných skel, vnímám, že je to občas v diskusích zmíněno ale upřímně řečeno, u pevného skla mi to nepřijde až tak kritické. To opravdu všichni fotí v takovém počasí, kdy hrozí vážné poškození objektivu ? Jen se ptám, nic ve zlém. Tahám sebou všechny objektivy na kolo, běžky nebo na hory, občas trochu zmoknu, nebo se zpotím, ale nikdy jsem neměl nejmenší problém. Samozřejmě se snažím o techniku starat, a nejsem profík, který musí fotit za každou cenu.

Je pravda, že zejména Olympus tím vyhlášením - we chose to be bold - vyhlásil boj s hodně silným oponentem a podle mě to EM1 mark II nesplnil. Možná kdyby ten AF byl od začátku na úrovni té poslední aktualizace firmware, tak by to bylo trochu jiné, ale spíš v rovině - jo, už je to skoro ono.

Mám teď pocit, že Olympus vsadil vše na příští rok, a pokud v tom přístroji budou nějaké opravdu funkční vlastnosti, které něco reálně přinesou, tak je tahle filosofie možná potentní. Třeba kdyby ten foťák opravdu účelně kombinoval rychlý a přesný CAF s nějakou použitelnou formou detekce subjektu, kdyby opravdu šlo v hodně velkém množství případů použít nějako formu handheld HiRess ...
Pak by tohle mohlo, spolu s tím, že FF přístroje jsou trochu v přechodovém zmatku, možná přinést nějaké nové uživatele.

Většina současných uživatelů ovšem podle mě na tenhle stroj nečeká, spíš možná na to, až ty hypotetické vlastnosti prosáknou do nižších pater.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod ltokar 9. 12. 2018 09:54

pemar píše:PL: kromě toho, že s souhlasím s technickou podstatou věci, tak mi to nedá, abych nepochválil uměleckou stránku, je to samozřejmě subjektivní, ale obě ty fotky se mi moc líbí a ta motorka je parádně trefená a ještě k se mi k tomu líbí ta fotka i barevně ! Velká pochvala !

Suhlas!
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 9. 12. 2018 10:08

Ganec, uz vela krat si reagoval na "skryte" prispevky ktore nikto necitoval, tak sa prosim netvar, ze ich necitas. Nerob zo seba vacsieho hnupa nez za akeho Ta ludia maju. Inak to nebola vyzva aby si sa zapojil, ja som rad ze si ticho, ale ak by si sa zapojil, uz by neslo vyhlasit, ze diskutuju inteligentni ludia :-)

Pavel: To je mozno trochu slovickarenie. Ked poviem, ze mFT ma problem, myslim tym, ze mFT sa ruti rovnakym smerom ako FT a ze do par rokov to bude rovnako minoritny, az neexistujuci system. Ci je to problem vyrobcov, alebo systemu ... za mna je to to iste.

Inak s niektorymi vecami suhlasim aj ked v podstate to co hovori Davidof. Asi nemozu mat vsetko a predstavit radu f4 skiel by im niekde ubralo. Casom mozno take nieco vznikne, ale zatial si musia vyberat smer akym pojdu a asi neuspokoja vsetkych. Tym co robia aktualne ale tu kompaktnost ako hlavnu devizu systemu popieraju, aj ked zase len z isteho uhla pohladu. Z ineho stale plati, ze mFT zostava pre Wildlife a Sport bude mensia (hoci nie mala) nez FF. Samozrejme nie tak vykonna.

Tu opat spomeniem moju oblubenu cenu a to v kontexte toho, ze ak by bol cely system dostupnejsi, bol by popularnejsi a to tak u pouzivatelov, ako aj vyrobcov skiel. Jedna z veci ktoru mam rad na DSLR je, ze mimo standardnych skiel maju dostupne chutovky ako Sigma 18-35, alebo 50-100 f1.8 oba optimalizovane pre APS-C. Sigma sa myslim vyjadrila, ze ak Fuji dosiahne vacsi podiel (to vie mozno Ganec, myslim, ze to bolo okolo 20%), bude vyrabat skla aj pre nich. To iste mohlo byt pre mFT. Takto budeme prinalepsom dostavat prerobene pevne skla pre e-mount.

Co sa tej konstrukcie, utesnenia nejednotnosti a podobne tyka s tym suhlasim. Mne osobne hlava neberie preco napriklad z mojho pohladu desivo predrazeny 75 f1.8 nie je utesneny.

davidof: Je na druhej strane otazne nakolko ten AF dokaze presvedcit. Teba, mna, alebo pavla by mozno presvedcil k upgradu fotaku, ale myslis, ze majitel D500 ktora mozno nedokaze detekovat hracov podla veku alebo popularity, no AF ma na spickovej urovni ktora nepredstavuje limit pre prakticky ziadny existujuci zaner, zahodi Nikon a pojde k mFT ? Alebo ze to urobi kvoli high-ress z ruky ? A to neplati len o D500.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 9. 12. 2018 10:15

Davidov: „..To opravdu všichni fotí v takovém počasí, kdy hrozí vážné poškození objektivu ? Jen se ptám, nic ve zlém. Tahám sebou všechny objektivy na kolo, běžky nebo na hory, občas trochu zmoknu, nebo se zpotím,..

Utěsnění není jen kvůli focení v dešti ale třeba i prach nebo pivo(z poslední doby - mi byla omylem polita M1 s 25mm f1,2…atd… stačí opláchnout). Člověk je víc v pohodě. Nemusí tolik hlídat.

Davidov: „..Většina současných uživatelů ovšem podle mě na tenhle stroj nečeká, spíš možná na to, až ty hypotetické vlastnosti prosáknou do nižších pater…“

Přesně.
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 9. 12. 2018 10:25

Jo tak na pivo pozor, to souhlas :-) Ale naštěstí 25/1,2 je pivotěsná, že ?

Fidko

Jestli by to přitáhlo lidi např. od D500 ? To fakt nevím, ale když čtu diskuse lidí např. s D500, tak tam vidím podobnou směs obdivu, nadšení, pochyb a dotazů, jako u EM1 :-) Jo a podobnou směs dobrých a špatných fotek.

Ale počkejme na to, co vlastně Olympus přinese. Pokud by to bylo opravdu funkční, tak pak se můžem hádat, jestli to pobije tu D500 :-) A taky je otázka, jestli třeba přijde nějaká D600. Jako bonus pro věrné uživatele Nikonu. Ta bude jistě ještě lepší než D500.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 9. 12. 2018 10:33

D600 uz mame :-D

D500 preto, lebo sa to berie ako etalon. Inteligentne rezimy uz vo fotakoch mame a in progress ich maju aj dalsi, nie je to vysadou Olympusu. Eye-AF tam urcite patri a SONY to coskoro rozsiri. Nova APS-C alfa by kludne mohla prekonat aj D500, pretoze nic menej nez od A9 od toho AF neocakavam. A tiez si nemyslim, ze bude stat viac ako 2000.

Ono zase D500 je 3 roky stary fotak. Uprimne by som sa naozaj rozosmial ak by novy Olympus nebol v kazdom smere (co sa AF tyka) lepsi nez D500.

Akoze samozrejme som zvedavy, co vymyslia, ale skratka neveriem, ze tento model Olympus vzkriesi.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bob222 9. 12. 2018 11:15

2 fidko
Preto som prešiel na sony. A6000 + a7ll mi umožnuje použit vsetky sklá, aj canony. Ak chcem mini do batohu, tak a6000 + dve malé sklá na pohodu rovnako zoomy, ak chcem vyslovene fotit tak A7 + pevné sklá. Časom a6000 vymením za novší model a som v pohode.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 9. 12. 2018 11:29

Vsak toto. Za cenu jedneho E-M1X od Olympusu mas u SONY slusne APS-C aj s FF. Obzvlast teda ked kupujes v bazaroch kde som A7R II videl uz pomaly za tisicku. A tie skla budu podstatne lacnejsie, lebo Sigma, lebo Tamron, lebo Samyang.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 9. 12. 2018 13:02

D600, pokud jsem si všiml, končí a místo D750 bude D760 (což mne trochu překvapilo, za nástupce už jsem prakticky považoval Z6). Ale i podle reakcí na internetu to vypadá, že část majitelů D750 nevydržela čekat a koupili Sony A7III, část koupí Z6 a vypadá to (což mne trochu překvapuje), že část zákazníků bezzrcadlovku stále ještě nechce a čeká na D760. Překvapuje mne to proto, že D760 podle všeho nebude žádný zázrak, bude to prostě jen levná zrcadlovka, někde cenově na levelu prvních generací bezrcadlovek.

D500 je celkem snadné překonat, stačí do ní dát nové Expeed 6 procesory. Protože má ale Nikon patent na hybridní snímač, který zapadá do logiky AF-C ostření u Multi-CAM 20K AF, jsou technické možnosti podstatně větší, otázka je jen, jestli takové řešení zapadá do jejich produktové strategie, jestli některá řešení nebudou až u Z9/Z8. Podle mne hodně napoví nový Nikon D6.

Jinak včera jsem ve městě potkal turistu, které měl na rameni D5 s 14-24mm na cestovní fotky.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Devil007cz 9. 12. 2018 13:12

Davidof píše:Devil

Pozoruhodné ... majitelé D500 zřejmě vůbec nevěděli, jakou propast musí překonávat. Prakticky mají nepoužitelné stroje, naštěstí to ale nevědí a tak tvoří. Fotky ;-)

https://www.dpreview.com/reviews/image- ... 3082844898


Nic jsem nepsal o D500. Mas vidiny?
A vsiml jsem si, ze cena toho Only asi bude 3k. Za 500 vic ma clovek A9. Prodejni trhak to asi fakt nebude.

-- 9. 12. 2018 13:21 --

Davidof píše:Ještě teda k těm EV.

Můj odhad/spekulace je, že to bude trochu míň než 2EV u normální fotky a zamotaný to bude tím handheld HiRes, který za některých situací umožní ten rozdíl snížit (nějakým čarováním se složením expozic).

A budou hádky, kdy zastánci budou velebit a odpůrci hledat scénáře, kdy to nejde použít.

No, aspoň odsuneme ty spamy, když jsou administrátoři úplně neschopní.

Pri nizkem ISO ISO to bude min, ale ten fotak je urceny na sport a native wildlife, kde se clovek klidne dostane na ISO 6400 a vice I switched 2.8 objektivem (typicky foceni pri horsich svetelnych podminkach a nutnosti zaverka 1/1000 a vice, zatazeno, vecer na stadionu, v Hale) a tam to bude 2EV rozhodne. Vyskedek si clovek odvodi Sam. D500 na tom bude lip cenou I vystupem a to nemluvim o FF nekterych. Snimac u toho Only bude porad stekny Co ted. Sony nic jineho nevydalo.

Gancovo srovnani jpeg me pobavilo. Kdyz se to jasne porovnani raw nehodilo. I kdyby to bylo jen 2ev na vysoka ISO, je to proste dost.
Kdo na ten novy zazrak od Oly prejde? Nikdo od Sony, Nikonu a Canonu. A dalsi odchazeji od Oly jinam.
Naposledy upravil Devil007cz dne 9. 12. 2018 13:55, celkově upraveno 1
Devil007cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 9. 12. 2018 13:44

Devil

Nemám vidiny. Jen mě vždycky pobaví ty kategorické soudy jakož propastný rozdíl ... mezi A73 a D500 je ve výkonu snímače z hlediska šumu taky “propastný rozdíl”, že jo ... člověk by řekl, jak se někdo může vůbec s D500 spokojit, když za stejný peníze může mít ten tvůj super fullframe.

Ale nic proti tvému nadšení, jen to někdy působí humorně, tyhle kategorické soudy.


Bob

Taky jsem po Sony APSC koukal, ale vždycky mě to dovedlo k A6500 a ta byla dlouhou dobu za děsný peníze. A v těch zoomech jsem si nemohl vybrat. Pevný skla jaks psal, jsou v pohodě.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 9. 12. 2018 13:49

Fidko píše:Samozrejme musis pripustit kompromis, ale s tym zit viem, kedze ja pre ten fotak predstavujem daleko vacsi problem, nez on pre mna :-)


A ja si zase myslim, ze neni treba se smirovat s kompromisy a pak si technickou nevyspelost systemu omlouvat vlastni "neschopnosti". Ostatne jediny, kdo tu z diskuteru neni schopen zpracovat kloudne RAW, a vyuzit tak potencial snimace naplno, je snad jen Ganec, ne? :D

Jinak ikdyz MFT nabizi zajimave "tele" moznosti, tak ja bych to ani z tohoto duvodu nechtel. Me se proste ty fotky s efektivni clonou F/8 a vyssi nelibi (vyjimku snad tvori jen fotky malych ptaku, tedy detailni zabery, kde se beztak FF musi clonit). To si rovnou muzu koupit nejazky lepsi telezoom a hrat si na to, ze o hloubce ostrosti vysledna fotka neni.
No, pro me (mozna bohuzel?) proste je, nejsem umelec jako Puntik, pro ktereho je to jen manyra. Ta moznost dokazat hl. motiv odpichnout je pro me stezejni pri vyberu systemu. Tohle je skladacka (uz jsem to sem urcite vkladal jednou) asi ze 40 fotek, 85/1.4 a porad je ten vysledny efekt male HO na muj vkus slaby, v malem meritku tuplem nevynikne:

Obrázek

Je mozne dosahnout takove HO s MFT systemem, kdyz se s tim peru i na FF?
Naposledy upravil Petr Luňák dne 9. 12. 2018 15:42, celkově upraveno 1
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Devil007cz 9. 12. 2018 13:59

Davidof píše:Devil

Nemám vidiny. Jen mě vždycky pobaví ty kategorické soudy jakož propastný rozdíl ... mezi A73 a D500 je ve výkonu snímače z hlediska šumu taky “propastný rozdíl”, že jo ... člověk by řekl, jak se někdo může vůbec s D500 spokojit, když za stejný peníze může mít ten tvůj super fullframe.

Ale nic proti tvému nadšení, jen to někdy působí humorně, tyhle kategorické soudy.


Bob

Taky jsem po Sony APSC koukal, ale vždycky mě to dovedlo k A6500 a ta byla dlouhou dobu za děsný peníze. A v těch zoomech jsem si nemohl vybrat. Pevný skla jaks psal, jsou v pohodě.

Nikde jsem se ted nebavil o rozdilu A7III a D500. Rozdil mezi FF a m43 velky proste je.

-- 9. 12. 2018 14:01 --

Devil007cz píše:
Davidof píše:Devil

Nemám vidiny. Jen mě vždycky pobaví ty kategorické soudy jakož propastný rozdíl ... mezi A73 a D500 je ve výkonu snímače z hlediska šumu taky “propastný rozdíl”, že jo ... člověk by řekl, jak se někdo může vůbec s D500 spokojit, když za stejný peníze může mít ten tvůj super fullframe.

Ale nic proti tvému nadšení, jen to někdy působí humorně, tyhle kategorické soudy.


Bob

Taky jsem po Sony APSC koukal, ale vždycky mě to dovedlo k A6500 a ta byla dlouhou dobu za děsný peníze. A v těch zoomech jsem si nemohl vybrat. Pevný skla jaks psal, jsou v pohodě.

Nikde jsem se ted nebavil o rozdilu A7III a D500. Rozdil mezi FF a m43 velky proste je.


A6500 se ted prodavala v akci tyden zpet za 26cca.To jenom u nas stabilne stoji moc. Vedle v polsku davno mnohem mene. V zahranici take.
Devil007cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 9. 12. 2018 14:29

26000 je dobrá cena. Dlouho to byla strašná raketa a kromě FF zoomů se mi nabídka objektivů nezdála úplně zajímavá (myslím něco jako 24-70 a 70-200).

Sony šlape hlavně do FF řady, i když teď se něco chystá i u APSC, tak uvidíme.

S tou D500 jsem jen rozvíjel ty myšlenky o propastném rozdílu, ale nechme to být, zas tak důležitý to není ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 9. 12. 2018 14:47

pemar: D760 sa ma posunut o triedu nizsie ? Pretoze ak nie, tak to tazko bude na urovni prvej generacii CSC, pretoze pokial viem, aj D750 drzi krok s vacsinou sucasnych CSC. Tudsim ma AF z D4 a tak by sa mozno dal ocakavat AF z D5 v D760 a asi by sa tam nenaslo vela veci ktore by mne chybali. Mozno kratsia uzavierka a joystick.

devil: zrejme si nezachytil, ze E-M1X sa ma v low light vyrovnat niektorym FullFramom. Predpokladam, ze Ganec hovoril o 5D prvej generacie, ale v kontexte toho o com sme sa bavili to kludne mohla byt A7 III.

Peter: uplne suhlasim. Prave preto nemam rad ked niekto tvrdi, ze f2.8 na mFT je to iste ako na FF, pretoze ta fotka jednoducho vyzera inak a vidis to nedostatocne "rozflaknute" pozadie vidis tak na metrovej fotke ako na pozadi Apple Watch. To, ze su niektore Zuika superostre je fajn, ale pre tento "efekt" uz musis pozzzomovat a bez toho by si mozno mal problem rozoznat fotku zo 150-600 f6.3 na A7 od 300 f4 na E-M1.
Inak high ress okrem zlepsenia vsetkeho dokaze aj lepsie rozmazat pozadie. Staci s tym pozadim trochu pohybat :)

Na druhej strane, mam tu vyhodu, ze ja umelec niesom a fotak bol pre mna prostriedkom (vlastne skor dovodom) dostat ma von, trochu cestovat a s mFT je to ovela jednoduchsie pokial vyzadujes prave telezoomy.
Chapem, ze A7r III so 150-600 by asi nerobila horsie fotky nez E-M1 s 300 f4, ale ta 300 f4 je stale trochu pohodlnejsie sklo. Ak dospejem do bodu, ze jedine co mojim fotkam chyba je mensia HO, tak ho proste vymenim. Ono sa to ale asi stane aj tak, pretoze ja nizsiu kvalitu akceptovat dokazem, ale platit za nu ako za FF ma nebavi, takze prehodnocujem co si mozem dovolit (z pohladu velkosti a hmotnosti) a co vlastne potrebujem (chcem). Ako som pisal, najrealnejsie vyzera SONY, pretoze mi umozni slusny dosah a relativne male rozmery (APS-C) a tiez pracu s malou HO ked si to mozem dovolit (A7 su male fotaky a objektivy budu fungovat aj tam)

davidof: SONY okrem sportoveho tela ktore snad malo byt predstavene uz tento mesiac (nejak to utichlo) slubilo aj nejake APS-C sklicka. Viem minimalne o 135 f1.8 pre APS-C.
Fidko
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků