Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Fidko 8. 12. 2018 09:41

Lenze G9 uz ma grip na urovni DSLR, v pohode sa da porovnavat s D500, alebo 7D. Ako sa ale da drzat E-M1 s vacsim objektivom bez gripu pohodlne nerozumiem. A aj keby, stale tu mas tu baterku, kedze vydrz je dobra, ale nie na urovni vacsich zrkadloviek. A aj keby sme sa uplne vykaslali na grip s bateriou, stale je tam mensi snimac a pomalsi AF (dobre, mozeme si jedno z toho kompenazovat stabilizaciou a tvarit sa, ze urobi ovela viac prace nez stabilizovane skla)

Cenotvorba pre mna nie je ani tak zaujimava, ako skor dolezita. Znackove objektivy su drahsie, alebo skor tie "neznackove" musia byt lacnejsie, inak by ich pochopitelne nikto nekupoval. A v mojom svete je toto lahko pochopitelny dovod preco je mFT na ustupe. Je jednoducho drahy. Ze ma maly snimac, to je uplne jedno, ten si uplatnenie najde. Preco zan ale platit tolko ako za velky, to je otazka na ktoru som nenasiel odpoved. A sudiac podla hromady mFT fotakov v bazaroch a roznych grafov ktore Ganec neprezentuje, odpoved nenaslo ani mnoho dalsich.

Uz som to par krat pisal. Olympus tu uz bol, mal drahe objektivy, drahe fotaky a maly snimac. Nedopadol dobre. Stavat na tom, ze musis kompenzovat maly snimac drahymi sklami, to proste nemoze fungovat. Pre par ludi snad, ale prezit na tom sa neda. Mozno v dalekej buducnosti ked velkost snimaca z x roznych dovodov prestane hrat rolu, ale dnes nie.

Inak to "vrzanie". Toto je dovod preco by som mal radsej vstavany grip, ako na E-M1X. Na G9 a rovnako na E-M1 II som citil istu volu. Po nasadeni nie, tam to vyzeralo ako privarene, ale uz po hodinke pouzivania som mal dojem, ze je tam nejaka vola a nedrzi to pevne. Neviem to porovnat s Canonom, tam som nikdy grip nemal.
Naposledy upravil Fidko dne 8. 12. 2018 09:45, celkově upraveno 1
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 12. 2018 09:44

Ještě teda k těm EV.

Můj odhad/spekulace je, že to bude trochu míň než 2EV u normální fotky a zamotaný to bude tím handheld HiRes, který za některých situací umožní ten rozdíl snížit (nějakým čarováním se složením expozic).

A budou hádky, kdy zastánci budou velebit a odpůrci hledat scénáře, kdy to nejde použít.

No, aspoň odsuneme ty spamy, když jsou administrátoři úplně neschopní.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 8. 12. 2018 09:47

No pri sucasnej implementacii high-ress to vyuzitie musis hladat. Teda aspon ja ked vidim fotky z A7R III, tak vacsinou maju cez 40Mpix, zatial co ked vidim fotky z E-M1 II, vacsinou maju 20Mpix. To o niecom hovori ... :) Mozeme sa v teoretickej rovine bavit o tom kde vsade sa to hodi, ale v praxi je vidiet, ze sa to nepouziva. Cim nehovorim, ze idea za tym je zla, ale sucasna implementacia je na urovni aplikacie z Google Play.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 8. 12. 2018 10:30

Podle toho co proskakuje bude X speciální přístroj pro poměrně malou skupinu fotografů. Proto bude cena vysoká, Oly potřebuje zahustit vývar. A celkem logicky očekávám, že se nová technologie po první vlně vývaru přesune do nějakého nižšího modelu. Aktuálně používám M1 II (na rozdíl od Mark I vyhovuje dobře bez gripu) a zasklení f 1,2-2,8 a celkem spokojenost (nefotím sport..). V podstatě jediným zásadním omezením jsou moje schopnosti. Hi res občas používám, sem tam se fíčura hodí. Např. obr. potůčku je složen ze dvou hiresů. Vytištěný (1m) má prostor hloubku perspektivu (foceno při stmívání k večeru..). Pokud se podaří fičurku pořešit z ruky a do ekvivalentně malého těla, tak OK. Budu se těšit....
Přílohy
PB030269_BC.jpg
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 8. 12. 2018 10:44

Fidko píše:Je jednoducho drahy. Ze ma maly snimac, to je uplne jedno, ten si uplatnenie najde. Preco zan ale platit tolko ako za velky, to je otazka na ktoru som nenasiel odpoved. A sudiac podla hromady mFT fotakov v bazaroch a roznych grafov ktore Ganec neprezentuje, odpoved nenaslo ani mnoho dalsich.

Toto s aGancovi snazilo vysvetlit vela ludi uz asi 4 roky na tomto fore, ale neuspeli :) .. pretoze je presvedceny, ze tie peniaze su zasluzene. Co je ale pravda az pri velkych zlavach a caschbackoch.

Pavel Breit: od polky hore sa mi ta fotka zda ako rendering z PC. Co neviem ci je dobre. Ale tak, nevidel som to na stene, pravda.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 8. 12. 2018 10:49

Skor nez specialny pristroj to bude evolucia E-M1 II s gripom. Tym myslim v podstate to co by si ocakaval od nastupcu E-M1 a grip navyse (1000 eur zan navyse je dost). Bude to fotak orientovany an wildlife a sport, cize to co doteraz, akurat opat ... grip navyse.

Podobne tie featury. Ze pribudaju je vysledok evolucie, doba ide dopredu a toto sa proste deje. Nemozes chciet v kazdej generacii viac penazi za lepsi AF, alebo pridanu blbost. To je ako si pytat stovky eur navyse za timelapse. SONY ohlasilo EYE AF pre zvierata a udajne az to buduci rok vyjde, mali by to spatne dostat aj trojkove alfy formou updatu. Olympus by na to potreboval novy model ktoremu by pribil 500eur cenovku. A ze je to uzitocna vec ?

Koniec koncov, verim tomu, ze cena toho zazraku pojde rychlo dole az sa do predaja dostane ta Alfa.

Inak fotka super, paci sa mi ta atmosfera :) Co som si vsimol, tak vacsina fotografov vyuziva high ress skor ako slabsi ND filter, nez prostriedok na zvysenie rozlisenia :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 8. 12. 2018 10:53

ltokar píše:
Fidko píše:Je jed.........Pavel Breit: od polky hore sa mi ta fotka zda ako rendering z PC. Co neviem ci je dobre. Ale tak, nevidel som to na stene, pravda.
:) :) :)
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 8. 12. 2018 11:00

Devil007cz píše:Rozdil skoro 3EV je proste propast...

https://www.dpreview.com/reviews/image- ... 3082844898
V JPG je to skôr 2 EV .. no a Sony tam už začína chytať divný farebný nádych.
V porovnaní s EOS-R je to už len 1 EV, alebo detailami je približne na úrovni 6D na rovnakom ISO:
Obrázek

Davidof píše:Ještě teda k těm EV.

Můj odhad/spekulace je, že to bude trochu míň než 2EV u normální fotky a zamotaný to bude tím handheld HiRes, který za některých situací umožní ten rozdíl snížit (nějakým čarováním se složením expozic).
Určite bude mať iný/lepší snímač ako E-M1 II.
Novšie technológie ako má jej 2-ročný snímač (3 a pol, ak je to ten istý ako v GX8) na to existujú: stacked, BSI, ...
Podľa (FT5) The new E-M1X will outperform the Fuji X-T3 by mal najnovšie APS-C prekonávať.
Takže ISO výkonu sa netreba obávať.

Navyše: ak sa započíta ten highres (na statické zábery), alebo čosi podobné na dynamické fotky .. kľudne môže prekonávať aj niektoré dnešné FF
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidko 8. 12. 2018 11:30

Tak vidis devil a ty si sa bal, ze nebude stihat alfam, pritom ju podla dostupnych informacii hravo strci do vrecka :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ganec 8. 12. 2018 11:33

Mimochodom, potrebuje niekto z vás vyššie ISO ako má?
Teda: idete nadoraz .. a bez zvýšenia ISO výkonu by to bolo na záberoch veľmi poznať?

Lebo mne sa naposledy stalo, že som na akcoške fotil so zlým nastavením.
Namiesto maximálneho ISO 2500 (ako mávam bežne) som mal nastavené ISO 800
(prefocoval som mame narýchlo nejaké archívne čiernobiele fotky, tak som si ho vtedy znížil)
Vychádzali mi v limitných situáciách 3x dlhšie expozičné časy
=> teda akoby som mal 3x "horší" foťák

Že je niečo v neporiadku .. že mi vychádzajú až časy do 1/13 sekundy .. som si všimol až po 20 záberoch.
No vďaka stabilizácii boli aj tie zábery použiteľné, ak som vystihol okamih kde sa nikto nehýbe, alebo ak mi zapózovali.
Teraz som pozrel, že do finálneho výberu sa dostalo 15 z nich :shock:
(hoci je pravda, že som tam ponechal aj zopár, na ktorých ten pohyb bolo dosť vidno)
Keď som sa posťažoval kamoške, že som nespokojný lebo "som spravil fotografickú chybu", tak nevedela o čom hovorím, že tie fotky sú krásne a že ona tam nič chybného nevidí...

-- 8. 12. 2018 11:35 --

A zase naopak: na poslednom fotoklube som skúsil fotiť na ISO 12800, teda 5x vyššej hodnote ako maximálne mávam nastavené. Napriek tej hodnote to na displeji foťáku stále vyzeralo dobre. Na facebook by to stačilo.
Takže ja vôbec nejdem "na doraz". Mohol by som kľudne používať vyššie ISO, ak by bolo treba.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 8. 12. 2018 11:39

Z mého pohledu, jediný faktor který by mi možná FF přinesl oproti m4/3 (pro moje fotografování, s M1 II) je lepší práce s malou hloubkou ostrosti u FF, a to při použití pevných skel světelnosti alespoň f2 (spíš 1.4). Nic dalšího mne nenapadá.
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 8. 12. 2018 11:58

Ono samozrejme kazdy to ma inak. Ani to ISO na mFT proste idealne nie je, ale to zalezi na kazdom co foti, co potrebuje, ake ma naroky a ake ISO, HO potrebuje. Faktom ale je, ze mensi snimac z hladiska kvality predstavuje kompromis ktory je v zavislosti od situacie mensi, alebo vacsi. U mna ISO nad 1600 zacina byt pre mFT problem (Patrik Stanek ako ambassador to ma od 800) a jednoducho to urcite nie je hranica ktoru ludia bezne neprekrocia.

Ja sa chystam buduci rok cestovat a zbalit mFT hoc aj s teleobjektivmi je relativne bezproblemove, pritom to co z toho lezie je pri trochu priatelnych podmienkach viac nez dostatocne. To je to, co mam na mFT rad. Co na mFT rad nemam je cenova politika Olympusu/Panasonicu ktora podla mna stoji aj za klesajucou popularitou celeho systemu => bude este drahsi, lebo k originalnym sklam nebude alternativa (pre 5 pouzivatelov a 15 ambassadorov proste nebude dovod ich vyrabat).

A ked zoberiem do uvahy fakt, ze na dovolenku mi staci sirokac a zakladny zoom ktore su stale relativne male a kompaktne a ze ci pojdem do ZOO so 100-400 od Panasonicu, alebo 100-400 od Sigmy (o 200g tazsie sklo) je uz v podstate jedno, tak fakt premyslam o niecom inom. Realne sa ta kompaktnost mFT z mojho pohladu prejavuje len u telezoomov a tam ju sice povazujem za velke plus, ale nie neprekonatelnu prekazku.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 12. 2018 14:22

Pavel Breit

Hezký :-)

Fidko
Tohle cítím trochu jinak. Když jsem si udělal jednu takovou časovou zpronevěry - naplánoval jsem si průzkum konstrukce v Praze zrovna na den, kdy se jely Pražské schody ... :-) tak jsem dal dva foťáky a 24-70 + 70-200 EQ do normální tašky, co nosím běžně přes rameno. Absolvoval jsem průzkum, následné jednání - a pak jsem si parádně zafotil.
Nebo letošní Mallorca - foťák s 70-200 EQ + Ricoh GR v malé brašně na řídítka - a mám na památku spoustu docela slušných fotek. Na který se pár kamarádů dokonce i kouklo :-) Což je u amatérské fotky úspěch.

Pro tenhle účel zatím vidím MFT jako docela solidní alternativu.
Ten úlet s 50000 za EM1 se mi taky moc nelíbil, cena cca 32000 za G9 nebo EM1 už mi přijde OK.

Ale nakonec, neříkám, že A73 je špatná. Opravdu by mě zajímalo, jestli sestava, která fakt MFT jasně porazí, bude opravdu jen o málo dražší. Mě vychází vždycky dost zajímavý sumy, když si to cvičně zkouším :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 8. 12. 2018 14:47

Ja suhlasim. Ale neuviedol si svetelnost. Ak sa mame bavit o tom, ze 24-70 f2.8 na FF je to iste co 12-40 f2.8 na mFT, len vacsie, tazsie a drahsie, tak ... tu sa nezhodneme.

Ale technicky je toto akoby vyhoda mFT. Pokial nepotrebujes malu HO, mozes si kupit mensie a lahsie skla ktore maju stale spickove parametre, pretoze su etalonom mFT. Na FF by Ti pre dosiahnutie vysledku s podobnou mierou sumu a HO stacili priemerne skla ktore by uz ale nemali tu spickovu konstrukciu, ostrost a mozno nejake srandy v bokehu. Ale boli by vyrazne lacnejsie. Vazne by som chcel vidiet porovnanie napriklad 25 f1.2 vs 50 f1.8 STM napriklad na 6D, alebo 5D MK II. Zaujima ma o kolko horsi a na akej zvacsenine by ten Canon bol. Pretoze velku HO (ak ju nechces) vidis aj na mobile. Podla Dxo je to remiza, hoci cenovo az tak moc nie: https://www.dxomark.com/Lenses/Compare/ ... 6_1541_836

Cize za mna, ak by som fotil krajinky, portrety a take tie veci kde si vystacis s ohniskom do 85mm, nevidim dovod kupovat mFT. Tam by som naozaj radsej kupil Alfu a par skiel ktore ano, budu vacsie, ale nie velke.

Ak potrebujem telezoomy, tu je situacia ina, pretoze nic velkostou podobne mFT telezoomom na FF neexistuje. Nikkor 200-500 sa mi hrozne pozdava, nie je ani tak drahy, ale chodit s nim po svete si uplne predstavit neviem. Panasonic 100-400 co ako velmi ho nemam rad je na toto naopak idealny. Cize tu vyhodu mFT urcite vidim, ale to uz je pomerne specificke vyuzitie a je otazne ci to bude stacit aby ten system prezil.

Inak sucasna cena E-M1 a G9 je v pohode. Moja predstava je tych 1599eur ako uvadzacia cena. 2k mozno za tu ogripovanu verziu co chystaju. Si vezmi Fuji. Tam kazda dalsia generacia X-Tx stoji menej a verim, ze aj ta sa vylepsuje a featury pribudaju.

PS: pomerne kompaktna bude mozno A7r IV ak dostane 60Mpix snimac. To si uz s nejakou 100-400 v pohode vystacim :D
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 8. 12. 2018 15:36

Světelnost jsem neuvedl a taky netvrdím, že je to stejné, to vůbec.

Ale kvalitní zoomy 24-70/5,6 a 70-200/5,6 pokud vím, se nedělají a třeba zrovna ta 70-200 se svêtelností 4 je pořád docela velká.

Ta idea, mít 60 Mpx snímač a 100-400 a cropovat, je zajímavá. Pokud budež finální výřez už vidět v hledáčku, což EVF umí, pokud bude stabilizace schopná to ustabilizovat, pokud ten objektiv to vykreslí, tak je to určitě cesta. I když ta Alfa s 60 Mpx bude asi trochu dražší.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků