Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Flor.cz 3. 12. 2018 15:14

Těmi dvěma body jsi pěkně shrnul, proč se používá desktop, kde je všechno v bedně. Máš fakt zvláštní preference.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Davidof 3. 12. 2018 15:38

Radek, Flor, hoax

Asi jsem to jednou zkusil a zdálo se mi že to nejde a tomu jsem pak věřil :-))

Večer zkusím potrénovat :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod ltokar 3. 12. 2018 16:11

Flor.cz: nema zvlastne preferencie. Presne tak by to totizto malo fungovat. Uz davno - pradavno.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 3. 12. 2018 16:36

Já řeším v principu jednoduché otázky:

1) Jak nejpohodlněji dostat fotku z fotoaparátu do zařízení? Moje preference je bezdrátově, automaticky a bez úsilí. Pokud možno RAW.
2) Do kterých zařízení? Moje preference je nahrát do kteréhokoli, co je zrovna po ruce a otevřít v tom, který mi poskytne nejlepší možnosti upravování a je přitom zrovna po ruce. Takže v principu do jednoho a zároveň do všech.
3) Jak nejpohodlněji najdu fotku, kterou hledám? Moje preference je, nemít žádné systémy souborů, adresáře a podobné věci, třídit fotky podle více kritérií.
4) Jaký mám plán B, když něco (internet, čtečka, SD karta, disk, ...) nebude fungovat?
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Flor.cz 3. 12. 2018 16:49

Itokar: Ten NAS mi tam přijde pořád nějak navíc. Nebylo by lepší mít jako hlavní bod desktop, na kterém by běžel file server a všechny zařízení by se synchronizovaly vůči desktopu? Skýtá to daleko víc možností než nějaký relativně hloupý NAS a odpadá dost problémů se synchronizací a výkonem. Ať se technologie vyvine kam se vyvine, tak při práci bude nejspíš stále nejpohodlnější a nejzdravější sedět u stolu na kvalitní židli a před velkým polohovatelným monitorem.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek71 3. 12. 2018 18:40

Nerozumim cim bych si pomohl, kdybych mel desktop misto NAS. A to NASky prodavam a pocitam na ne TCO, ruzne ROI a znam milion casestudy jak se to pouziva.
Jinak v roce rekneme 2003 se fotilo produkcne na chemii a scanovalo se a z principu se resilo jedine, aby o ty filmy fotograf neprisel a sekundarne aby neprisel o ty scany, protoze to bylo prace jako na kostele. Bylo kolem toho plno potu, krve a slz a nikoho ani nenapadlo, ze by mel mit neustale k dispozici negativy nebo nejaky 18MB TIFy.
V roce 2014 (ne 18) uz snad je/byl naprosty standard, ze treba nekdo jezdi po svete, (nekdo je treba rok venku) nebo po "regionu", kde je na zakázce (treba tyden nebo dva dny) a ti lidi normalne funguji a nikdo nejezdi domu do Montrealu klikat na desktop. Ja jsem tedy konzervativni, ale ze bych chtel instalovat fileserver, nebo prenasel data na CD, to fakt ne, nejsou devadesatky.
Je ale pravda, ze kdybych mel nejaky soft notebook, tak si dovedu predstavit, ze to v terenu nejak "domuchlam" a kdyz prijedu domu, tak to z toho NTB prehraju jako by to byl externi disk a dal delal na desktopu. Ale ja mam asi 3x vykonejsi NTB nez desktop a chci pracovat jenom na jednom stroji. A kdyz je prenosnej, tak jenom dobre. Muzu pak na hotelu celej vecer strihat.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 3. 12. 2018 18:47

Flor.cz píše:Itokar: Ten NAS mi tam přijde pořád nějak navíc. Nebylo by lepší mít jako hlavní bod desktop, na kterém by běžel file server a všechny zařízení by se synchronizovaly vůči desktopu? Skýtá to daleko víc možností než nějaký relativně hloupý NAS a odpadá dost problémů se synchronizací a výkonem. Ať se technologie vyvine kam se vyvine, tak při práci bude nejspíš stále nejpohodlnější a nejzdravější sedět u stolu na kvalitní židli a před velkým polohovatelným monitorem.

Nie, pretoze potrebujes mat mobilne pracovne zariadenie - notebook. A ten nemoze z principu mat ziadny fileserver, vsetko je mimo. Klasika .. robis v korporacii, mas notas, chodis horedole, ale vsetko je niekde na servri, pripajas sa wifinou , kablom, atd.
Druha vec .. ak mas prenosne zariadenie, nemozes riesit archivaciu, ani backup (resp. tazko), stratu dat kradezou, alebo disaster.
Prenosne zariadenie je len koncovy bod na pracu, kde nieco klikas, tahas,atd. Vsetko doelzite by malo obstaravat nieco externe. Data = NAS, vykon = pripojim externu krabicu s gfx, monitor ? = pripojim monitor.

Jasne, ze vykon /Idealne aj ten vykon by mal byt mimo/ a vsetko okolo toho je momentalne realne najlepsie mat takto ako pises. Ale to je to, co ja povazujem za zlo , pokial clovek nie je IT znaly a nevenuje tomu spustu casu. Pretoze .. ano, tomu treba venovat dost casu. A ked nie teraz, tak neskor .. nebudem rozoberat preco.

-- 3. 12. 2018 18:48 --

Je to kvoli mobilite. Nie kazdy to potrebuje, ale je to sloboda. A to pisem ako niekto, kto nie je v tomto ponimani mobilny :) .. ale predstavoval by som si to tak. Ze si pripnem mobil k monitoru, klavesnici a mysi a robim si to, co potrebujem. Vsetko v mobile je zalohovane na cloude, sifrovane a vsetko co robim , viem spravit kdekolvek (a teraz nehovorim o fotkach, to je prd). A cloud si synchronizujem niekam, kde viem, ze je ok, keby si cloudaci zmysleli, ze papa.
Naposledy upravil ltokar dne 3. 12. 2018 18:50, celkově upraveno 1
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 3. 12. 2018 18:49

No pozor, nejsme ve firme, aby byl vykon mimo end usera.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 3. 12. 2018 18:52

Vzdy vsetko, co je tazko narvatelne do krabicky, je vykon, ktory je mimo end usera. Ci uz procesny (procesor,pamat),alebo skladovaci (hdd). A vzdy okolo toho tancujes. Ak by si mal v notebooku v SSDcku 20 TB, ktore sa ti vo chvilke syncnu do penazenky, tak neriesis cloud :) .. ja napr. riesim aj vykon, pretoze na ziadnej PC stanici nemam a mat nebudem nic, co by zbiehalo v casoch, ako ma server :) .. mozno casom, az Adobe bude schopne nieco slusne vyplodit, budes riesit aj externy graficky cloud na spracovanie fotiek z hladiska procesneho vykonu.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 3. 12. 2018 18:56

Tak nejaky priklad vybaveni pro OSVC co foti a filmuje a potrebuje vykon, 70% doma, 30% jinde tak, aby byl vykon mimo HW na enduserovi.
To znamena HW, do kteryho v lokalite (na hotelu) stahnu 25GB MOV z karty a bude na nem pracovat, ale vykon bude jinde.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 3. 12. 2018 21:04

Koukali jste na přímý přenos otevření poklopu pro novou posádku na ISS? Pozoruhodné, co se dá nudou při čekání ve stavu beztíže provádět s D5 ;-)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 3. 12. 2018 21:12

ltokar: Jo, NAS je dobrý do firemního prostředí pro sdílení souborů v rámci celé firmy, ale my se tu snad bavíme o úpravě fotek. Tam je NAS a síť další vrstva navíc, co má přes wi-fi nic moc přenosovou rychlost a mizernou přístupovou dobu oproti přímému přístupu na disk přes USB3. A skutečně je nejjednoduší mít k notebooku připíchnutý ten externí disk, nemusí se nastavovat vůbec nic.

Tak nějaký file server mají Windows přímo zabudovaný, můžu si přece nastavit sdílení souborů či tiskáren v síti. Na synchronizaci Androidu s Windows je Phone Companion od MS. Určitě bude i něco na fotky.

Když už píšeš o té svobodě, tak závislost na cloudu mi moc svobodně nepřipadá. V některých případech cloud má smysl, jindy je lepší mít data i výkon lokálně. Proč asi offline mapy Seznamu mají takový úspěch. I spoustě firem se nechce dávat svoje cenná data někam do cloudu.

Radek71: jo, pomohl by sis jen tehdy, kdyby jsi používal desktop na úpravu fotek. Když se ti nechce k notebooku nic připojovat, to pořád pracuješ na malým displeji?
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek71 3. 12. 2018 22:52

NAS je komplexni, napriklad k nemu pristupuju z tabletu, streamuju z nej apod. Kdyby to bylo nutne, dostanu se k nemu odkudkoli ze sluzebky apod.
Nove NAS plne nahradi rychlosti diskova pole a jedou na tom cele firmy, pres CIFS to ma v RAID 6 cteni 800 MB za sekundu. Ja mam uzke hrdlo v LAN, to je pravda. Pokud me to bude omezovat, tak spis koupim switch, ktery vyresi vsechno v LAN, nez externi disk. WIIF mam FortiWIFI MIMO ac, tam nen iproblem.
Fileserver ti pomuze na desktopu jak? To je velmi zmatecne. K fileserveru se take pristupuje pres LAN. Jses si jistej, ze mluvis o fileserveru?
K notebooku mam BT klavesnici a mys, pripojuju k tomu HDMI, kdyz budu delat neco dele, jinak mi 3840*2160 co mam staci. A napajeni.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 3. 12. 2018 23:15

Ten notebook je z principu kompromis. Monitor žádného notebooku nemá na EIZO, o procesoru a kartě nemluvě, desktop je výkonem úplně jinde. Zkoušeli jsme X1 Carbon, ale nakonec jako notebook používám ten MacBook, jako kompromis mezi výkonem, relativně věrnou grafikou a konektivitou. Ten kompromis je ale tak velký, že už často raději nechám notebook doma a beru jen iPad a SSD se zabudovaným slotem na SD kartu a s wifi, přes které automaticky přenáším fotky na cloud, stačí jen zastrčit SD do slotu.

Pokud jsem 14 dni na dovolené, tak žádná fotka nevyžaduje okamžité zpracování, a i kdyby, do sta fotek to v rámci svých potřeb zpracuji na tom MacBooku nebo spíše na iPadu.

Spíše řeším průběžné to přehrávání fotografií z SD karty někam jinam. Jak je to jednou v ekosystému, není co řešit. Adobe mi nechybí.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Ganec 4. 12. 2018 00:15

Radek71 píše:Nerozumim cim bych si pomohl, kdybych mel desktop misto NAS.
Nemusel by si mať NAS vôbec .. už len to samotné je finančná úspora :-]

Fakt neviem čo riešiš:
- potrebuješ mať všetko na jednom mieste?
=> tak si nejaké zvoľ .. napríklad desktop s veľkým harddiskom
- potrebuješ k tomu pristupovať aj s notebooku?
=> tak maj ten desktop stále zapnutý a pristupuj naň cez remote desktop
- potrebuješ len niečo na čom práve pracuješ?
=> na to sa fakt najlepšie hodí ten USB disk, alebo nechávať fotky na karte až dokiaľ nebudeš pri desktope

Ja tom riešim tak, že to čo mám využívam na to, na čo sa najlepšie hodí:
- keď som pri dektope, tak riešim to čo na desktope mám .. a nemôžem riešiť inde .. napríklad fotky
- keď som na ceste (mimo siete), tak riešim to, kde nepotrebujem sieť .. napríklad dokončujem články na Gancovky
- keď som s notebookom, tak zas riešim niečo iné .. diskusie, čistenie PC, triedenie fotiek (nie úpravy, ale len "hierarchia")
=> skrátka nesnažím sa robiť so všetkými zariadeniami všetko. Je to kontraproduktívne.

Aby sme sa vrátili k téme:
- s bezzrkadlovkami fotievam vtedy, keď sa vyššia kvalita hodí - napríklad na akcoškách, fotovýletoch, alebo čelendžovkách
- s mobilom fotievam vtedy, kedy na kvalite nezáleží, ale hodí sa mobilita - napríklad na preposlanie výsledkov zo zápasu
(tie treba hneď poslať adminom stolnotenisovej webstránky, aby naťukali najnovšie výsledky na web .. tam stačí čitateľnosť)
- keby som mal DSLR, tak fakt neviem, na čo by som ju asi tak používal
(lebo nepoznám situáciu, kde by ani mobil ani bezzrkadlovka nestačili)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků