Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Radek71 1. 12. 2018 14:50

Jezismarja, to zas bude stret kultur a narodu a budu podrazdenej. Jakoze prijdu z zakazky, nahraju z karty surovy data 40GB, ony se mi zacnou synchronizovat? Apple to ma vyreseny teda tak, ze nikdo nepotrebuje vetsi disk nez 256 G.To se dalo cekat. Proste potrebuju, aby kdyz jsem na master wifine, doslo k synchru a kdyz jsem nekde venku, treba u klienta, tak abych si mohl cokoli dotahnout co potrebuji. ZAroven abych mel jenom jednu verzi katalogu a ne 3, katalog ma 1G, to vzdycky kdyz udelam upravu jasu, tak DropBox uploaduje 1G?
Treba to nejak funguje, ale mam vyznamne podezreni, ze s tim nikdo nepracuje, respektuje pracuje, ale neni tady. Jak muze nekdo na takovou praci pouzivat dropbox, to je mi zahadou. Mam 100G na google disku a 30G na one drive, ale nevim jak bych to mohl pouzit. A to tam mam mraky dat, ucetnictvi apod. Podle mne to musi mit vyreseni ten, kdo SW vyrabi. Nejaky portable funguje na LR na tabletech, ale ja to potrebuju i na striznu. Ono je to spis asi tak, ze vsichni maji jenom jedno pracoviste a cokoli v terenu je totalni nouzovka. Taky jsem to moc jeste negoogloval, tak mam taky maslo na hlavne, treba jsou nekde mraky rad.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 1. 12. 2018 15:24

Radek71 píše:Jezismarja, to zas bude stret kultur a narodu a budu podrazdenej. Jakoze prijdu z zakazky, nahraju z karty surovy data 40GB, ony se mi zacnou synchronizovat?
Keďže už technicky nestíhaš, tak pre teba existuje už len jediná rada: foť do JPG

No ale na to, aby sa to dalo, už potrebuješ poriadnu bezzrkadlovku, lebo s DSLR to nedáš :pozor

Len pri fotení cez LiveView (čo s DSLR určite robiť nebudeš) môžeš nesprávnu expozíciu hneď opraviť už pri fotení
Takisto ako prepaly/podpaly, zároveň hneď môžeš opraviť aj nevhodný WB, alebo môžeš doladiť kontrast.
Skrátka dokážeš si naladiť všetko podstatné už pri fotení
=> tým pádom RAW nepotrebuješ .. a ušetríš tie nezmyselné gigabajty nadbytočných dát
(ktoré by inak museli lietať "hore-dole cez internet")

Zabudni na LightRoomy .. alebo ostatné Adoboviny .. veď aj foťák samotný toho dokáže dosť.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidko 1. 12. 2018 15:52

Jo a kedze ty nestihas tak technicky ako aj umelecky, mozno by si sa mal ***** na fotenie a ostat pri zverejnovani cudzich fotiek v com si ako tak pouzitelny.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 1. 12. 2018 15:54

Já bych odlišil přenos dat u souborů, které chci nějak zpracovávat a archivaci. Archivace je pro mne separátní proces a na tom, co archivuji, už nedělám úpravy, prostě to uložím.

Data, která chci zpracovávat, potřebuji dostat z fotoaparátu kamkoli do Apple ekosystému. JPG přenesu i přes SnapBridge, RAW bohužel ne, ten přenáším z SD karty do telefonu, tabletu, notebooku nebo desktopu. Od chvíle, kdy ho přenesu do kteréhokoli iPhonu, iPadu nebo MacBooku, tak ho mám přes WiFi okamžitě na všech zařízeních a na desktopu ho mám automaticky v adresáři iCloud. Takže data přenáším jen jednou pak už jsou sdílené.

Z adresáře Fotky na Apple zařízeních si fotky otevírám v Polarru na iPadu nebo MacBooku, na MacBooku i na desktopu mám i DxO. Z Polarru a DxO je pak posílám po úpravě na Flickr a 500px a RAWy posílám na NAS (nakopíruji je do adresáře, který se synchronizuje). Ty uložené na Apple v adresáři fotky se synchronizují automaticky také, to je asi všem jasné.

Na iCloudu mi bohatě stačí 200 Gb za 76 měsíčně, za 249 Kč jsou i 2 TB, což je více, než se mi vejde na kteroukoli kartu nebo zařízení. V principu nepotřebuji žádný WD disk, pokud se pohybuji v místech, kde internet neběhá jako želva.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 1. 12. 2018 16:00

Lenze ak to chapem spravne, Radek ma problem s tym, ze sa vsetky data drzia na vsetkych zariadeniach a to co by on chcel je skor nieco v zmysle ze mas nejaky centralny "repozitar" so vsetkym a vsetky dalsia zariadenia su len nejake "klienty" ktore maju pristup ku vsetkym datam, ale tahaju si len to co si vyziadas.

Je pravda, ze drzat archiv niekde bokom a synchronizovat len to s cim aktualne pracujes je nejake, ale asi zdaleka nie uplne riesenie. Pre mna by to nebol problem, ale pre niekoho kto pracuje s velkym objemom fotiek asi ano.

Riesenie na to ma urcite Olympus, ale zatial neviem ake.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 1. 12. 2018 16:37

Chápu velké množství fotografií v archívu. Pokud je v cloudu nebo na síti, tak ale i na ten si mohou "sáhnout" všechna zařízení.

Tak úplně nechápu potřebu mít operativně k dispozici víc, než těch 200 GB, o 2 TB nemluvě.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod FXE1 1. 12. 2018 16:40

Fidko píše:Jo a kedze ty nestihas tak technicky ako aj umelecky, mozno by si sa mal ***** na fotenie a ostat pri zverejnovani cudzich fotiek v com si ako tak pouzitelny.

Gokot nie je použiteľný na nič, do konca ani na to na čo sa občas Gokoty používaju :-D
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek71 1. 12. 2018 22:23

Tim ze jsem v totalnim detailu a mam v maliku workflow presne tak jak to funguje*, tak tim je docela kontrastni ta situace, kdy mi nekdo radi, ze si to mam pojmenovat v JPG "karel_u_ohne_upravena_retus_zmenseno.jpg.
Jakou druhou odbornost mam deti, kde proste chca/nechca nastala situace, kdy Ganec srovnava mentalni krok s rocniky 2009 a to zcela a bez kompromisu, uplne stejne navrhy mam od deti, vsichni v pokoji si to vyslechnou a zasmejeme se nad tim napadem a dame cukrik.
* rozumejte, vim co potrebuji delat, co potrebuji najit, v jakem formatu a co s tim mam delat, ne ze mam vsechno nejvetsi a nejlepsi, resim jenom konkretni technikalii

-- 1. 12. 2018 22:32 --

Takze aktualni situace. Master stroj je novy notebook, na nem mam rok 2018 a aktualni katalog.
Na starem PC mam neaktualni katalog, respektive jeho zalohu a vsechny data, pouze jako archiv, tam nebudu s tim nic delat a do budoucna se toho PC zbavim uplne. Ze bych pracoval na obou pocitacich jsem vzdal.
Na NAS mam vse, jenom rok 2018 mam v jinem folderu, aby bylo jasne, ze ma specialni rezim.
Kdyz pustim master NTB, mam tam rychlost svetla pro rok 2018, protoze je to lokalne na SSD a pokud jsem doma, mam tam namoutovany vsechny data z NAS. Mimo domov mam jenom 2018. Takze muzu z domu velmi pomalu pracovat se vsim 2017 a starsim, aniz bych cokoli musel prenastavovat.
Zalohu katalogu mi dela LR na NAS , ja musim jenom rucne odzalohovat nekam uplne mimo rok 2018.
PO nejake dobe, presunu 2018 z master NTB na NAS a tak dale.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 1. 12. 2018 23:26

Třeba to vidím moc jednoduše, ale co se vykašlat na NAS a používat obyč velký USB disk? Katalog a fotky by byly jen na něm, buď by se ten disk připojil k notebooku nebo desktopu.
Dalo by se s ním pracovat jako s normálním diskem přes rychlé USB3. Ani by se nemuselo nic synchronizovat, prostě bys ho bral s sebou na cesty. Samozřejmě celý obsah takového pracovního disku by musel být pravidelně zálohován ideálně na dvou geograficky různých místech.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ganec 2. 12. 2018 00:52

Alebo "mega" SD kartu .. ak za akciu pribudne "len" 40GB, tak 128-ka by na 3 akcie mala stačiť.
(čo by mal byť dostatočný čas na ich priebežné spracovanie)
Kľudne môže na karte zostať zopár gigabajtov dát z minulých akcií
=> no a na google disk (one drive) by šli už len tie finálne/spracované fotky

-- 2. 12. 2018 01:04 --

Radek71 píše:Jakou druhou odbornost mam deti .. uplne stejne navrhy mam od deti, vsichni v pokoji si to vyslechnou a zasmejeme se nad tim napadem a dame cukrik.
Názory detí by som neignoroval.
Ak im to funguje .. nemôže byť problém sa nimi inšpirovať.

Fotografia nie je pingpong .. kde proste tí starší časom prestanú fyzicky stíhať.
Starší pingpongisti sa musia po čase prispôsobiť zmeneným podmienkam a zmeniť svoj prístup: hrať len to na čo fyzicky ešte stíhajú + sústrediť sa na výhody, ktoré im poskytli roky skúseností. Zvyčajne preto zmenia poťah na "trávu" alebo "anitopspin" a zmenia útočnú hru na obrannú/blokingovú. Pokračovať v tom, čo "roky fungovalo" určite nebude fungovať...

Preorientovať sa na nový foťák/workflow by ale nemal byť až taký zásadný problém.
Prestať sa dívať do hľadáčika, nespoliehať sa na RAW alebo fotiť bez zvuku uzávierky predsa musí zvládnuť aj dôchodca...

-- 2. 12. 2018 01:27 --

Thom Hogan sa zamýšľa nad mega-mega-pixelovými foťákmi budúcnosti: výdavky kúpou foťáku nekončia:
if they do sell you that expensive camera, you suddenly are spending several thousand more to upgrade your computer and storage, and maybe your software.

Buying a 60mp camera very well could turn out to be a US$6000 proposition for some customers when all is said and done.

https://dslrbodies.com/newsviews/nikon- ... ement.html
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pemar 2. 12. 2018 09:03

První otázka pro mne je, jak organizovat adresáře. Takový ten klasický způsob, že fotky rozdělíme do adresářů napevno, to se mi neosvědčilo, protože jednou hledám podle názvu akce, podruhé hledám fotky, kde Micina a potřetí hledám fotky z Garmisch-Partenkirchenu focené před 3 lety. Řešení je inteligentní Business Warehouse, mám všechny fotky pohromadě (podle manželky “v hrozném bordelu”) a v každé fotce mám otagováno, kdo je na ní, kde jsem to fotil, kdy jsem to fotil, jakým objektivem a na jakou clonu, ... takže snadno vyhledávám všechny fotky ze Saas-Fee, na kterých je Micina, focené Nikonem 85/1.8G.

Druhá otázka je, kolik těch fotek je. Já patřím k těm, kteří málo hází fotky do koše, k některým se i vracím a při dlouhých zimních večerech se učím něco nového s postprocesem. Většinou je to na nic, ale občas se něco povede. Přesto mi zatím bohatě stačí na těch pár tisíc fotek 4TB disk. U NAS jsem měl RAID 1, ale po zkušenosti, kdy mi nenávratně odešly všechny disky najednou a pak jsem zachraňoval vzpomínky z toho, co jsem našel v cloudu, nechci žádné centrální domácí řešení.

Další otázka je, kde a jak fotky zpracovávám. Já je zpracovávám, “dokud jsou ještě teplé”, dokud mám ještě v hlavě představu, co chci zachytit. Dělám na nich (z nutnosti, ne že by me to bavilo) opravy (ořez, expozice, projasnění) a pak úpravy (dělám lokální úpravy, měním barevné vyznění, retušuji). Opravy dělám na iPadu, který nosím ve fotobatohu, úpravy dělám na MacBooku, který s sebou mám na dovolené nebo na desktopu doma. MacBook mi jako jediný z notebooků vyhovuje barevným podáním displeje, u MacBooku je v 95% nemusím následně korigovat na EIZO monitoru. Nejsem jablíčkář, ale tady musím konstatovat, že nic lepšího, než Apple ekosystém jsem zatím nenašel.

Jako na jako hlavní archív jsem přešel na cloud, na kterém již hotové fotky archivuji podle účelu na tři nezávislé úložiště (flickr, 500px a Nikon Image Space). Mám propojení a sdílení 2 domácích desktopů s TV, mohu tam snadno napojit i všechny tablety a telefony a notebooky, co máme doma (ale není o to zájem), žádné centrální NAS nebo datové centrum. To, co mne aktuálně nejvíce brzdí v bezdrátovém workflow je fakt, že SnapBridge je pomalý a nepřenáší RAW a WT-7 je velký, těžký a drahý bazmek. Mám ještě přenosný SSD disk s čtečkou SD, který umožňuje přenést všechny fotky pouhým vložení SD karty na SSD disk (a dále na do Apple ekosystému nebo na cloud), tahle hračka se mi velmi osvědčila. Měl jsem ho dříve v podobně 2.5 palcovém harddisku, ale ten mi také odešel, SSD zatím funguje bez poruch.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 2. 12. 2018 09:23

Mne sa osvedcilo, resp. som neprisiel zatial na nic lepsie pre mna:
- katalog LR mam na pevnom SSD disku v notebooku
- fotky samotne mam na externom 3TB disku WD (Raid 1)
- katalog LR aj vsetky fotky z WD zalohujem automaticky na cloud Crashplan (platena sluzba, ale co sa da robit).
landov
Expert

Odeslat příspěvekod ltokar 2. 12. 2018 09:32

RAID1 v NAS nema velky zmysel a jeho najvacsi problem byva, ze sa tam casto kupia 2 disky naraz zo spolocnej serie. Vyrobene cca v rovnaky cas, casto odidu aj dost podobne. Do NAS treba davat vyssi level RAIDU a tym padom viac diskov a idealne ZFS. Ale to znamena aj viac pamate , atd. A zalohy do cloudu. Ale cloudove riesenie je flexibilnejsie, ovsem na druhu stranu by sa mal clovek poistit, keby nahodou (dnes cloud funguje, ale zajtra nemusi) .. a robit zalohy z cloudu na nejaky disk k sebe :D .. pokial clovek berie fotky ako vzpomienky , tak aj vzhladom na mnozstvo dat je asi dobre ich potom po nejakom vhodnom upraveni zmensit a radovo mensie data sa lahko deduplikuju kdekolvek.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 2. 12. 2018 11:38

Já jsem co se týká správy souborů hrozně líný, takže mám jeden centrální LR katalog někdy od verze 5 ( asi 60k fotek) na složku se zdrojovými soubory i kam exportu u výsledky mám puštěnou synchronizaci na Amazon photos ( tam me ***** neboť mi po roce ukončili bez ohlášení photos unlimite, ale nemám linku na to dostat z cloudu 500gb a jít to nahrávat někam jinam). Pokud potřebuju mrknout na fotky, tak zmenšené jpg mám pořád v ntb a pokud potřebuju zdroj zpětně syncnu složku z Amazonu.

Nicméně, to co popisuje Radek, tzn. Master cloud úložiště, které se mi synchronizuje podle toho co potřebuju by měl umět odrive. Jen netuším jestli lze catalog lightroomu zálohovat inkrementalne, ale dost o tom pochybuju.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 2. 12. 2018 11:39

NAS samotný má pro ukládání a zálohu fotek spíš nevýhody než výhody. NAS je v podstatě file server určený k souběžnému přístupu mnoha lidí. Od toho má siťový souborový systém, který řeší konkurenční přístup a práva. Pokud na fotkách nepotřebuju s někým souběžně pracovat, tak je to zbytečná vrstva navíc, která přináší akorát nevýhody (tahání dat přes síť má velkou režii, rychlost taky může omezit router či zarušení wi-fi, LR myslím nepodporuje katalog na síti).
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků