Čištění snímače - osvědčené postupy

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Argaro 17. 10. 2018 09:49

Ahoj všem fanouškům DSLR i Mirrorless :-) ,

chtěl bych otevřít opět téma čištění snímačů - spíše v rovině tipů a zkušeností. Vím, že se toto téma zde již řešilo – nicméně od té doby uplynula řada let (původní témata jsou z roku 2010).

Osobně jsem dlouho používal tuto sadu https://www.youtube.com/watch?v=KX67L2SipLY (na Nikon D90 a D7000). Ta se myslím v současné době už ani neprodává. Navíc jsem časem zjistil, že kapalina zanechává na snímači šmouhy…

Nyní jsem vyzkoušel Eyelead SCK-1 (https://digiarena.e15.cz/eyelead-sensor-cleaning-kit--gelem-za-cistejsi-snimace) s celkem pozitivním výsledkem – tento způsob čištění se mi zdá šetrnější než používat jakékoliv kapaliny. Neodstraní ale vše, navíc si stále nejsem jistý, zda nezanechává na snímači "kousek sebe" :-)

Jak čistíte snímač a s čím máte dobré nebo naopak špatné zkušenosti?

Díky za názory.
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ferin 17. 10. 2018 11:00

Zapnutím foťáku. :-D
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cport 17. 10. 2018 11:26

Tak ja roky pouzival tu sadu SCK-1 s lepivou tycinkou, resp. jeji ekvivalent z ebaye. Teda pouzival. Pouzil jsem to asi 2x, v poslednich letech uz vubec cistit nemusim. Staci cisteni snimace zabudovane ve fotaku.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Argaro 17. 10. 2018 11:35

cport píše:Tak ja roky pouzival tu sadu SCK-1 s lepivou tycinkou, resp. jeji ekvivalent z ebaye. Teda pouzival. Pouzil jsem to asi 2x, v poslednich letech uz vubec cistit nemusim. Staci cisteni snimace zabudovane ve fotaku.


Čištění snímače ve foťáku - mám nebo měl jsem foťáky od Nikon u a nemám pocit, že by to někdy fungovalo. Vám ten prachotřes opravdu někomu funguje? :-)
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 17. 10. 2018 12:01

No pokud by nefungoval, tak bych musel pouzivat tu lepivou vec :) Ale zkusenost s Nikonem nemam.

-- 17. 10. 2018 13:02 --

No pokud by nefungoval, tak bych musel pouzivat tu lepivou vec :) Ale zkusenost s Nikonem nemam.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ferin 17. 10. 2018 12:09

Argaro píše:Čištění snímače ve foťáku - mám nebo měl jsem foťáky od Nikon u a nemám pocit, že by to někdy fungovalo. Vám ten prachotřes opravdu někomu funguje? :-)


Na Oly to funguje velice dobře.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Argaro 17. 10. 2018 12:25

O Olympusu jsem slyšel v tomto smyslu opravdu samou chválu. Bohužel na Nikonu mám pocit, že je to funkce bez efektu (popř. pokud má někdo pocit, že to u Nikonu funguje, ať se nebojí a ozve se :-)).

Měl jsem Nikon D90, D7000, D750.... Všude bych řekl, že byl efekt stejný - tj. pro mě nepozorovatelný.

Jinak já jsem začal čistit, protože jsem před 10 lety udělal několik otřesných zkušeností s čištěním v tedhy ještě tuším Kodaňské ulici, kde měl Nikon servis. Nevím - je možné, že se od té doby servis nebo obecně zastoupení Nikonu v ČR zlepšilo ....
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 17. 10. 2018 12:34

Ci funguje na Nikone tato funkcia zhodnotit neviem, mam ju zapnutu. Pravdou ale je, ze na D500 som cistil cip max.2x , mam ho 2 roky(cistim si sam tycinkou Eyelaed - praca na 5min.) a to menim skla celkom casto. Zato na D7200 som cistil velakrat.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod fajkusj 17. 10. 2018 12:45

Čištění snímače je náročné. Používám mokrou cestu. Základem je prostředí s minimem prachu, například koupelna po sprchování. U mokré cesty mám dvě špachtličky o rozměru kratší strany (z Ebay). Mokrou od kraje ke kraji "posouvám" nečistoty tak dlouho, dokud nezmizí. Pak suchá špachtlička, minimum přítlaku, od kraje ke kraji.
fajkusj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 17. 10. 2018 13:11

Pokud jsem nebyl v mokrém prostředí, tak mi většinou stačilo ofouknout balónkem.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Argaro 17. 10. 2018 13:16

Já jsem čistil D7000 mokrou cestou také xkrát. Ale jak říkám, když jsem se po čase díval lupou s led diodami - byly vidět šmouhy. Navíc mám trochu obavu, že stíráním má člověk určitou šanci udělat na snímači - resp. na filtru, který ho kryje, vryp. To u tyčinky Eyelead nemám.

Jak kontrolujete čistotu snímače, přes fotku na vysokou clonu? Nebo i prohlédnutím snímačej jako takového?
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 17. 10. 2018 13:41

Používám Vincent štětec a když to nejde dolů, tak vatové tyčinky do uší. Taky mám Eyelead, ale to mi nikdy nepřišlo jako nic extra a díky zaoblenému tvaru se to nedostane do rohů...
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 17. 10. 2018 13:42

Ked nie je na vyssej clone viddno flaky, tak naco este kontrolovat aj snimac ? Zbytocnost - iba co sa ti tam dostane prach pri kontrole :-)
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Argaro 17. 10. 2018 13:51

A máte pocit, že vám to v servisu udělají lépe?

Kdysi jsem se bavil s jedním technikem v jednom nejmenovaném obchodu, který provádí mimo jiné čištění snímačů Nikon. Byl naprosto zděšený, když jsem mu řekl, že si snímač čistím sám. K tomu zděšení přidal několik příběhů na téma poškrábaných zničených snímačů od lidí, kteří si čistí sami.

Bohužel jsem z něj nebyl schopen dostat, co přesně dělají jinak a lépe. Pouze mi řekl, že čistí mokrou cestou a používají technický líh a vědí, jak na to :-)
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pavelmeli 17. 10. 2018 13:52

V starších foťácích Canonu (10D, 40D a 5D classic), kde prachotřes nebyl, jsem to řešil "luxováním" komory před čipem. CCa 2x až 3x za rok klasický vysavač vedle v místnosti a natažená hadice s doma vyrobenou koncovkou z kartonu, aby se konec s rezervou vešel do bajonetu. Vysavač nastavit tak na půl výkonu foťák bajonetem k podlaze a vždycky to stačilo... Podle mě lepší než ofukovat a ve většině případech jsem odsál i nečistoty z matnice a taky z AF modulu ve spodní části komory. Teď funguje prachotřes celkem spolehlivě a navíc fotek na F 8 a vyšší, kde by mohli být tečky na čipu vidět, mám zanedbatelné procento.
P.
pavelmeli
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků