Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Radek71 14. 9. 2018 10:21

To že Pemar netočí "domácí video" jsem si tak trochu myslel.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 14. 9. 2018 10:25

Pevně věřím, že expert natočí dobře video čímkoliv a LAMA ho nenatočí ani tím nejlepším. Nehádám se, že dronem, mobilem nebo čímkoli jiným se nedá natočit něco koukatelného na YouTube nebo na Facebooku.

To ale nemění můj názor, že na běžkách sjezdovky nesjíždím. A video netočím vůbec, nemám k tomu vztah, nebaví mne to tvořit a vesměs ani se na to dívat.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Grimjaur 14. 9. 2018 10:40

Pemar, pak bych se na tvém místě zdržel kategorických soudů. Já tu taky neplácám játrama o lyžování, ani o Nikonu D500. Proč asi? páč to nedělám a probírám jen to s čím mám delší zkušenost, popřípadě mi to říká pane. A zastávám názor, že mimo můj obzor existuje milion dalších, často hodně zajímavých věcí, které neobsáhnu, nepochopím a nebo na ně nemám talent, přesto existují a fungují navzdory mému názoru. Přijdeš mi, promiň, jako ta německá herní celebrita, která před vydáním KCD vydala šílenou recenzi, kde herní titul strahala (ta cele-polobrita) a Vávrovi otřískal o čuňu nepřítomnost černochů ve středních Čechách na počátku 15 stol. A jako argument použil i metalové tričko co volnočasový oděv pana Vávry. Místo aby uznal totální ústřel, tak se v tom dále ňahňal a vršil kravinu na kravinu. Tím to končím, jen se proboha drž toho o čem něco víš a na tenký led natáčení se raději nepouštěj. Díky
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 9. 2018 11:09

Já bych to uzavřel tím, že video mám na foťácích odnepaměti. Měl ho už můj první UZ v roce 2003. Na DSLR jsem ho použil asi dvakrát nebo třikrát (od r. 2011) a na X-T2 (mám ho rok) jednou. Kdyby foťáky neměly video, ani si toho nevšimnu.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 14. 9. 2018 11:13

Já se fakt nehádám, mně je natáčení videa opravdu šumák, za dva roky jsem na D500 video nezapnul a celkově jsem video natočil fotoaparátem jen jednou a stejně jsem ho pak smazal.

Ohledně preference nástrojů, které jsou k danému účelu určené, se mohou naše přístupy hodně lišit, já mám v sobě takovou tu německou zarputilost ohledně dodržování postupů a volby nástrojů, členy naši rodiny tím občas silně štvu, když trvám na tom, aby používali třeba v kuchyni správný nůž a prkénko na maso, tam to ale opravdu má svůj smysl (hygienický). Občas ale i já udělám výjimku, třeba když používám portrétní objektiv na sport, pro svoji obhajobu ale mohu uvést, že jsem si vhodnost toho objektivu na ten typ záběru docela systematicky ověřil.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod wikxzen 14. 9. 2018 11:16

Grimjaur píše:Wikxzen: Pro mobil existuje malý mikrák do IK Mulitmedia za asi 800. který spolu s apkou umožní natočit zvuk i metalového koncertu bez přebuzení. Je to nouzovka, ale i tak se dá :)


S dramaturgem klubu jsme zvažovali různé možnosti. A měli jsme v plánu na tento podzim, že pro začátek bychom zkusili/použili své dva iPhone telefony jako statické kamery na malých podstavcích. V každém koutě by byly umístěné spíše "nad hlavami". A třetí kamerou by byl ten můj foťák, kterým bych chodil a točil okolo. Měl jsem z doby dřívější externí rekordér Zoom H4n z bazaru (dodnes se mlátím do hlavy, že jsem jej nepoužíval jako statický rekordér pro celý koncert - takhle vlastně jsou k dispozici jen ty nekompletní zvukové stopy z fotoaparátu [Senn MKE440]) a dramaturg, coby muzikant, také měl podobné externí nahrávací zařízení ve zkušebně.
Tak jsme chtěli pak vyzkoušet zmixovat zvuk sejmutý "z pultu" a druhý zvukový záznam sejmutý "z publika", aby celkově takto ze dvou stop spojená nahrávka byla živější, reálnější. A to pak spojit se sestříhanými videostopami ze tří "kamer".

Zkrátka, chtěli jsme se zase po roce nějak posunout a vyzkoušet něco dalšího. Motivace (a výzva) k tomu byla.

Byla taková idea, že bychom "na koleni" udělali čas od času i videoklip pro nějakou vybranou skladbu a nahrávali to na FB a YouTube klubu. Zpětně jsme zjistili, že kapely se zájmem si tam zahrát se ozývaly klubu hlavně proto, že viděli nahraná videa (a fotky) a tak si uměli rovnou představit jak to tam vypadá, co od toho očekávat pokud tam nikdy ještě nehráli. Usnadnilo to i jednáni a kolikrát to bylo i součástí dohody, že dostanou kromě částky za vstupné a fotek i videozáznam jedné skladby "v surovém" formátu, aby si to mohli kdyžtak pro svou prezentaci také připravit.

Je to vše amatérské, dělané na koleni, ale kolikrát byly kapely nadšené, že mají aspoň jedno slušné video z celého turné. To sdílení videií (a fotoalb) napříč FB dělalo reklamu i tomu klubu.

No, ale klub je od léta zavřený a zatím to nevypadá nijak. :D
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 14. 9. 2018 12:34

Prosim vas, Pemar tu napise, ze ma dve kamery, ktere stejne nepouziva a vy se pozastavujete nad tim, ze nefandi nataceni fotakama? Jako vazne? :)
Tady preci vubec nejde o to, jestli maji fotaky nejake vyhody ci nevyhody, oproti kameram.
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Grimjaur 14. 9. 2018 12:40

Pokud bys potřeboval někdy takové natáčení opakovat, tak se ozvi a dám ti pár praktických rad, jak i s takovým minimen udělat použitelný záznam a vyhnout se slepým uličkám. Zoom4 je pro audio záznam dobré řešení. Výsledný mix záznamu z pultu a ambientního je třeba udělat s ohledem na žánr, a akustické podmínky. Ty poměry jsou třeba pro počátek a konec skladby ve prospěch "rucháče" a pro samotný song zase pro pult. S Iphonem je dobré použít pro natáčení apku, které ti umožní manuální focus, ať ti zbytečně nepumpuje obraz při AF. Světlo je pak hodně třeba, malý senzor je prostě sfině sfinutá. Tak snad klub brzo otevřou.

-- 14. 9. 2018 13:42 --

Petr Luňák píše:Prosim vas, Pemar tu napise, ze ma dve kamery, ktere stejne nepouziva a vy se pozastavujete nad tim, ze nefandi nataceni fotakama? Jako vazne? :)
Tady preci vubec nejde o to, jestli maji fotaky nejake vyhody ci nevyhody, oproti kameram.

Petře to jsem nezaregistroval, ale máš recht...
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pemar 14. 9. 2018 14:23

Pro mne klidně mohli prodávat foťáky bez videa :-)
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 14. 9. 2018 14:40

Nikon a Pentax v podstate take nieco dlhodobo robia vo svete DSLR (slabsi LV a 0 podpora videa) a vidiet to na trhu - Canon 60%, Nikon 30%, ostatny mozno 10% (Sony a Pentax) resp. v statistikach sa ani asi nenachadzaju.

Ak by to robil Nikon tak, ako chce Pemar, tak by sme na tu znacku asi uz len spominali...

Video vo fotoaparatoch je to, co uplne zmenilo moznosti a kvalitu videa a v podstate znicilo trh lacnych kamier (do 2000€), ktore su teraz asi uz len v muzeach alebo odlozene v skrini u Pemara.
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod landov 14. 9. 2018 15:10

Video ide taktiez mimo mna. Na vsetkych fotakoch, ked ich kupim, tak akurat vyskusam, ci funguje a tym to konci :-)
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pavelmeli 14. 9. 2018 15:21

S videem ve foťáku jsem na tom úplně stejně jako landov, Dolgor, pemar a určitě dost dalších. Je to přidaná funkce, kterou jsem však chtě-nechtě zaplatit musel, stejně jako hodně dalších fotografů-nefilmařů. Hold jsem se s tím smířil a možná někdy... kdo ví :)
Dnes byl zveřejněn neoficiální střednědobý plán (roadmapa) Canonu. Docela zajímavé a vypadá to že přechod na beznosorožce již definitivně nastal.

https://www.nokishita-camera.com/2018/09/2018914.html

Doplněk: Koukám že se to otevřelo s vysypanou rejží - nechat gůglem přelouskat :)

P.
Naposledy upravil pavelmeli dne 14. 9. 2018 15:23, celkově upraveno 1
pavelmeli
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 14. 9. 2018 15:22

Nikon má video ve všech DSLR od D90, to bylo kdy, 2008?
Většina těch, kteří se mě ptají, jaký foťák si mají koupit, se zajímá, jestli to má video a jestli je taky 4k a 120fps, a pak ho nikdy nezapnou. Lidi jsou dnes ovlivněni technoidními weby a diskusemi a zapomněli nakupovat podle svých potřeb. Drtivé většině by úplně stačilo základní video.
Jinak teda nevím, jestli jste to někdo zkoušel, ale základní Nikony s AF-P objektivy dělají velmi dobrý a svižný dojem při užití LV. Tohle tedy už dávno není slabina "masových" Nikon DSLR, jen se to tak nějak traduje v diskusích, obdobně jako jiné pověry o těch a těch nedostatcích DSLR založené na dávné zkušenosti s nějakou historickou zrcadlovkou ;-)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 14. 9. 2018 15:27

Já to chápu, že nejsem středem světa a že jiní zákazníci chtějí něco jiného, než já, to je normální. Ale stejně tak je pochopitelné, že dám svoje peníze tomu, kdo mi nabídne to, co chci já.

Těžko říci, ale ze svého okolí neznám nikoho, kdo by si kupoval Canon nebo Nikon kvůli videu. První důvod je image značky, a pak už to jede podle toho, jaký bajonet má (pokud v něm nebouchnou saze a všechno neprodá). Pak možná speciální potřeby, když někdo fotí nějaký speciální žánr. Párkrát jsem vidím probíhat někoho s Canonem a takovým tím ramenním bazmekem, máte pravdu, že většinou vidim Canon. Ale takový PL točí videa tuším Nikonem a v pohodě
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 14. 9. 2018 16:00

Ja rovnako nevyuzivam video, no je vidiet, ze sa vyuziva vo velkom a ze dost to aj urcuje uspesnost znacky.
Ja mam zasa vo svojom okoli viac majitelov DSLR, co s nimi tocia video, nez ludi co s nimi fotia :)
Kedysi to tak nebolo vobec...
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků