Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod bob222 13. 9. 2018 17:20

Radek71 píše:
bob222 píše:Mne by sa ako dôchodcovi páčilo skončiť s niečím ako FF leica a sklami 35,50,85 v brašničke. Prípadne v jednom peknom koženom púzdre len nasadená 35/1,4.


To jsem vždycky říkal, ale to jakový mezistav. Ja kdyz neco mam, stalo to penize a je to nove, tak nejakou kratkou dobu to mas jako "novinka-investice-remeslo", ale kdyz to neni vaza z obdobi MING, ktera ma stat v obyvaku, ale nastroj, tak za nejakou dobu jsem v totalni kreci, ze nemam vyuziti, tedy tema. Ted nemyslim tema jako PEMAR, ze vyfotim Micinu na svahu a geparda v ZOO.
Proste nejde ani tak o cetnost, asi by mi stacilo 5x rocne neco nafotit, ale poradne. Protoze jinak je to trapny, ja nosil tu fixed Fujinu v aktovce a to bylo za mne silene trapny, kdyz ji mesic a pul nosis vyfotis kulovy.
Mezitim mi na FB projizdi fotky lidi co fakt foti. Toto jsem jeste nevyresil a tak nemuzu mit RF Leica s Noctiluxem a jinym luxem.
A mam trochu podezreni i ten Helmut co to ma v kozene brasnicce na Kraftwerku v Kaprunu vyfoti velkou picu.

Tak to mne to ide, denne chodím autom popri morave domov, podvečer zastavujem kde mi napadne a prechádzam sa pár minút. Občas niečo cvaknem sonkou. Len tak, pre radosť. Na Fb stačí. ;)
Ale zas mi je jasné, že Tvoje nároky na scenérie sú niekde inde.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek71 13. 9. 2018 18:17

No Leica je za mne tedy na lidi. Jednou jsem treba fotil svatbu. Spatne jsem zalozil druhy film, ale ten prvni byl echt, samozrejme proto, ze byl Leicou. Teda ISO200 v kostele, to byly fakt surealisticke fotky.
Na scenerii za barakem, kde jsem co den, by me to nebavilo.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 14. 9. 2018 06:01

No však preto som napísal niečo ako leica. Aby to nebolo na tých ľudí... :D
V konečnom dôsledku ale predpokladám, že bude niečo ako xiaomi redmi 10500, ktoré to dá na prvú dobrú aj so stareckým trasom a dodatočne podľa potreby softwarovo rozostreným pozadím a s 15 objektívmi. :D
Naposledy upravil bob222 dne 14. 9. 2018 06:43, celkově upraveno 1
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ganec 14. 9. 2018 06:12

msp_x píše:
Ganec píše:- bayerova maska sa na AF pixely určite neaplikuje
Ano, přesně tak. Důkazem budiž následující obrázek:
Obrázek
Na tom obrázku ale nie je bayerova, ale x-trans maska ;-)

Ale teraz vážne. Keď som písal ten príspevok, tak som o tomto obrázku ešte nevedel.
Vyhľadal som ho až včera na základe vašich pripomienok.

Pôvodne som vychádzal z tohto obrázku, kde boli AF pixely znázornené inou farbou
Obrázek

https://www.fujirumors.com/fujifilm-x-t ... ison-more/
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek71 14. 9. 2018 07:12

Takze jsem finalizoval licenci a nyni mohu komercne letat a fotit. Gratulace prijimam zde nebo do SZ.
Akorat na to nemam cas jako na nic. Musim chodit s deckama do gymnastiky, akvabel, fotbalu, basketbalu, fletny a na pivo.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 14. 9. 2018 07:24

Posli s nimi drona :D .. este aj nafotis :D
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 14. 9. 2018 07:27

Nakup sto baterii a drona nechaj chodiť nad tebou! :D
Inak mám to na podobno, kung fu, gitara, dramatický krúžok, programovanie. Naštastie "liduška" je hneď vedľajšia budova pri škole a to už dáva sám, a kung fu je priamo v škole...
No a ako bonus má dorastenec kompletný babkoservis na dosah.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ganec 14. 9. 2018 08:44

pemar píše:Mimochodem, D500 je fotoaparát, ne videokamera. Pokud chce někdo točit video mobilem nebo fotoaparátem, je to je jeho věc, ale je to jako když za Porsche taháte vozík s pískem ...
S bezzrkadlovkou nie je video žiaden problém 8-)

Ak je to taký problém s D500, tak je to len a len problémom D500. Nejedná sa o všeobecný problém foťákov :pozor

Keby si nebol taký krátkozraký, tak by si si určite všimol, že foťáky sa na video dnes už používajú bežne.
Dokonca vďaka svojim možnostiam a kvalite poskytujú voči kamerám pridanú hodnotu => takže ich niekde až nahrádzajú
-> podobne ako MILC: tiež poskytujú pridanú hodnotu voči DSLR + dokážu ich nahradiť (naopak je to už ale problém)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ltokar 14. 9. 2018 08:51

"poskytujú voči kamerám pridanú hodnotu => takže ich niekde až nahrádzajú"
nestava sa casto, aby niekto dokazal v kratkej vete vyblit toho tolko, ale nesklamal si, Ganec :tleskani
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 14. 9. 2018 09:28

Pemare, to o fotáku a kameře jsme říkal do roku 2011. Dneska je to tak, že tu praostě jsou stroje jako je např. Panas GH5, GH5s G řada a další např od Canonu kamery, které jsou zároveň kamery i fotáky. Při vší úctě, tomu rozumím trochu víc než ty. To že Nikon není specialista na video je realita, ale nemůžeš z toho vyvozovat závěry pro další značky. Protože Canon, Panas a Sony je v tomhle rybníku doma.
Grimjaur
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DUDISKO 14. 9. 2018 09:29

Je to napisané blbo Od G.. Ale určitý segment foťákov sa snaží byť univerzálnym (2v1) a tým "lacnejšou" alternatívou pre hobi natáčanie určené pre tých, ktorí chcú trochu viac než to, čo dá mobil /pridana hodnota zoom možno vyššia kvalita ergonómia.. (Myslené v porovnaní s mobilmy)/ a zatiaľ je takých ľudí o dosť viac /oproti tým čo by si kúpili hobi kameru..ani som si nevšimol ci sa este predavaju ;-)..)

-- 14. 9. 2018 10:31 --

Grimjaur píše:Pemare, to o fotáku a kameře jsme říkal do roku 2011. Dneska je to tak, že tu praostě jsou stroje jako je např. Panas GH5, GH5s G řada a další např od Canonu kamery, které jsou zároveň kamery i fotáky. Při vší úctě, tomu rozumím trochu víc než ty. To že Nikon není specialista na video je realita, ale nemůžeš z toho vyvozovat závěry pro další značky. Protože Canon, Panas a Sony je v tomhle rybníku doma.

Jo.. Podobne som to myslel..a kym to natukam do mobilu.. Ufuf hrúza..
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 14. 9. 2018 09:43

Moje děti kdysi točili animované a krátké hrané filmy, dokonce se s tím umístili na nějakých celostátních akcích, vše točené klasickou videokamerou, ještě máme tuším dvě doma, ale aspoň 2 roky jsme nikdo nic netočili, když to má k něčemu vypadat, tak se to musí dobře připravit. Domácí video netočíme vůbec, výstup většinou stejně končí většinou směrem do trapnosti nebo zapomenutí.

Chápu, že jsou borci, kteří nějakým Panasonicem, Sony nebo Canonem dělají pěkná videa, ale osobně nikoho takového neznám, v téhle komunitě se nepohybuji a když jsem si od nějaké agentury nechal něco natočit, tak vždycky přijeli s pořádnou kamerou, většinou Sony.

Je to moje osobní preference, jiní to mají jinak.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod wikxzen 14. 9. 2018 09:54

Dneska s "foťákem" natáčí kde kdo. Já taky. Ale "vydeomejkr" ze mě nebude. :D

Nicméně jsem rád za to, protože si čas od čas poslechnu či shlédnu těch pár skladeb, které se mi v Pjetce líbily. A člověk musí uznat, že telefonem a bez externího micu to není stále dobré (ve špatných světelných podmínkách). Když už nemá videokameru. Jediné co mě zpětně mrzí, že jsem si nepořídil nějaký gimbal. Tahat se mi to v brašně nechtělo.


A spousta dalšího na mém kanále...
https://www.youtube.com/user/wikxzen1/videos
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Grimjaur 14. 9. 2018 09:57

Pemare, veř mi že znám studiové kamery dost podrobně i to jak se připojují k přenosáku, jak nasadit a zprovoznit prompter, jaké to má senzory, optiku (mimochodem Fujinon) co dělá při práci kameraman a co technik ve režii a milion dalších 3,14czovin. Zrovna tak docela přesně vím jak si nastrojit foták, nebo kameru pro hraný projekt. Protože ve chvíli kdy si připravím vercajk na natáčení, tak bys někdy těžkopoznal jestli se koukáš na foták na steroidech , nabo na kameru, např Pocket magic. Cena fotáku je pak zlomek toho co máš v ruce nebo na rameni. Totiž pro natáčení se nepoužívají holé stroje se skly, ale pro každý záběr se nachystá kamera přesně tak jak je aktuálně potřeba. Nemluvě o záznamu na externí hadr, v konkrétním formátu. Takže pokud něco ty nevíš, tak to ligicky ani nenemůže existovat a všichni kdo v tomhle makají a mají zkušenosti z obou stran jsou blbci, které utře věta kamera je na točení, foták na focení. Sorryjako, sundej klapky z očí.

Wikxzen: Pro mobil existuje malý mikrák do IK Mulitmedia za asi 800. který spolu s apkou umožní natočit zvuk i metalového koncertu bez přebuzení. Je to nouzovka, ale i tak se dá :)
Naposledy upravil Grimjaur dne 14. 9. 2018 10:20, celkově upraveno 1
Grimjaur
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod msp_x 14. 9. 2018 10:04

Ganec píše:Na tom obrázku ale nie je bayerova, ale x-trans maska
Základem byla otázka, zda AF senzory mají před sebou barevný filtr či nikoliv. Odpověď je, že mohou, ale taky nemusí. Jsou různé implementace a každé má své výhody/nevýhody.

Když jsem psal o sensorech použitých namísto obrazových bodů, tak jsem měl na mysli třeba řešení použité v olympusu E-M1.
Obrázek
msp_x
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků