Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 13. 9. 2018 11:12

Tak ta A6500 šla hezky dolů, ještě chvíli po uvedení A73 byla přes 40, aspoň myslím. Tam už to bylo hodně blízko, aspoň na můj vkus.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 9. 2018 11:15

S APS-C případně m4/3 se dá (pokud o to výrobce systému usiluje) poskládat prostorově i hmotnostně úspornější sestava. Mít k D750 FF bezzrcátko je nesmysl, cropový bezzrcátko mi ale může dost ušetřit a proto ho mám.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 13. 9. 2018 11:29

U těch FF bezzrcátek myslím bude důležité naprosto jednoznačně prokázat výhodu možnosti pracovat trvale s daty obrazového snímače a relevantně a dostatečně rychle je využít.

Dále se uvidí, jestli kratší vzdálenost bajonetu od čipu přinese něco hmatatelného při návrhu objektivů.

Pro někoho může být lákavé mít možnost jednoho systému a dvou velikostí sestav. Malé tělo může nakonec sloužit i jako záložní (samozřejmě to neplatí pro profíky). To ale znamená počkat si na ucelené řady nových objektivů.


Myslím, že majitelé DSLR mohou být ještě docela dlouho v klidu.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod cport 13. 9. 2018 11:48

devil: samozrejme vim. Jenze to jsou kapku vybehove modely a vyjma obrazove kvality zpravidla neumozni tak prijemnou praci jako lepsi APS-C za stejnou nebo lepsi cenu. Je to neco za neco ... a je to ryze subjektivni pohled. FF neni vse.

bob: ano, limited objektivy jsou hoodne fajn. S nimi se da poskladat hodne lehka sestava.

Mimochodem, kdyz se tu probiral trend vykorigovanych objektivu ...
https://yannickkhong.com/blog/2016/2/8/ ... -the-world
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod .ce. 13. 9. 2018 11:55

lukas_highenergy.cz píše:Tak já bych si taky uměl představit něco jako Leica + 28-35-50-85(100). Jen by teda ta Leica těla musela vykazovat kvalitu jako v době kinofilmu, což vzhledem k množství elektroniky neni reálný. Ale mít to výdrž (morální i fyzickou) jako starý RF, tak....

Leica vyrába na bajonet M dlhé sklá 75mm, potom až 90mm poťažmo 135.Rámčeky na 90 a 135 sú malé a náročné je presné zaostrenie.
85ku robí na bajonet M napr.Zeiss (Cosina)Po nasadení skla sa rámček prepne na 90mm.

Kvalita je podľa mňa výborná - napr.10ročná M8 (crop 1,3- 10Mega) so 40000 cvakmi stále bez problémov.V dobe uvedenia na trh stála 3000,-€ cca, dnes nie je problém ju predať za 1200,-€.Špecifická je v tom,že na objektív je potrebné nasadiť špeciálny filter aby nedošlo k farebnému posunu.Fajnšmekri bw fotografie ho nepoužívajú kvôli lepšiemu prevodu..
M9ky sú skoro všetky "nové" kvôli prúseru s korodujúcim senzorom,ktorý však leica bezplatne vymenila každému aj bez udania pôvodného majiteľa.(haló sony)
M240 je "buchta" - bezproblémový foťák.Je to najhrubšia leica M.Aj keď technologicky úplne inde ako M9 ceny jazdeniek sú rovnaké.Nie je tak obľúbená a súbory sú narozdiel od CCD z M9 nudné.
M10 je špička,ale nemal som tú česť.
O tých medzitypoch nemá cenu písať (P,262,M-D a.p..To je nadlho.

Zaujímavý foťáčik je leica CL :-)
.ce.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hlava 13. 9. 2018 12:04

Davidof píše:Pro někoho může být lákavé mít možnost jednoho systému a dvou velikostí sestav. Malé tělo může nakonec sloužit i jako záložní (samozřejmě to neplatí pro profíky). To ale znamená počkat si na ucelené řady nových objektivů.

Jo, to se mi libi treba na Emount.
Mam FF i APSC a v zasade mi staci dva kvalitni objektivy 35 a 85.
Na APCS mam z tech samych skel soucasne cca 50 a necelych 135 mm.
Hlava
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 13. 9. 2018 12:06

Davidof píše:Ale čistě z hlediska AF se ti jeví D500 vlastně výkonnější, nebo ne ? Pomíjím fakt, že pokrytí AF body je relativně k obrazu jiné. Spíš ta jistota zaostření a predikce pohybu.


AF modul je identický, rozdíl je v datově náročných operacích, takže u dvou automatických režimů se dá za určitých okolností rozdíl poznat, i v rámci D850 a různých (extrémních) nastaveních, věděl jsem, že HW není optimálně dimenzovaný ještě před koupí, workaround je mít různé profily a přepínat mezi nimi. U Z7 je navíc ještě EVF, ale výkonnějšímu HW zatím podle bráni vysoké ceny komponentů, ono je to všude, podívejte se na Apple.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod bob222 13. 9. 2018 12:15

Z môjho pohľadu je to nedotiahnutie apsc v beznosorožcoch zatiaľ škoda, lebo mať FF+APSC ako beznosorožce je celkom príjemná predstava, len k tomu APSC musí byť pár malých skiel slušnej kvality a menších rozmerov. U DSLR FF+APSC nejaké ušetrenie váhy a rozmerov moc nebolo, tam to až taký význam nemalo, preto väčšina amatérskych majiteľov FF DSLR mala aj menšieho beznosorožca, alebo pokročilý kompakt. Inak poznám len Pemara, Luňáka a pár svadobných fotografov, čo si prikúpili druhú APSC DSLR k fullfrejmu.
Najbližšie má k tomu práve sony A6xxx + A7x. Len by to chcelo pár skiel pre to APSC, hlavne nadlho tam dosť chýba. Dodnes ma mrzí, že tie svoje tri sklíčka 19+30+60 neurobila sigma 2,0. Fuji ukázalo že to ide v parádnej veľkosti.

V tomto trochu špatne vykročil canon, iný bajonet pre apsc a iný pre fullframe je u mňa dosť fail. Uvidíme ako to vybruslí nikon, neviem či sa jeho obrí bajonet hodí na APCS, ale uvidíme.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Devil007cz 13. 9. 2018 12:58

Novy APSC-premium zoom se ma predstavit na/kolem Photokiny pro Sony.
Ohledne skladnych skel, se staci podivat na Samyang 24 nebo 35/2.8. Vaha kolem 80g, cena za hubicku. Pouzije na FF i na APS-C. Jinak Sony 85/1.8 je ostra od plne clony, za velmi dobrou cenu, je mala a moc nevazi a na APS-C z toho mas oblibene 135/"1.8" at me nekdo nechyta za slovo.

Jinak jsem si oblibl Samyang 35/1.4 AF FE. Ostre, je vetsi samozrejme, ale za tu cenu. Da se sehnat za 15.
Devil007cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 13. 9. 2018 14:04

Fujifilm, jak posledně v březnu 2018 (po několikáté) deklaroval jeden z předních manažerů Mr. Udono, full frame fotoaparáty a systém objektivů neplánují. Divizi na vývoj FF fotoaparátů a systému skel neotevřou.
Krom toho, že by museli znovu investovat, vyvíjet a vytvořit celý FF systém skel (tzn. další v pořadí III. bajonet) a různých fotoaparátů s FF snímači různých Mpx, tak by to zejména ohrozilo jejich MF fotoaparáty a GF systém skel.

GF skla a MF fotoaparáty představují jistě obrovské náklady na vývoj a výrobu (a to ještě s nejistou vidinou úspěchu na poli MF), že na budování a investice do dalšího systému skel pro FF "prostě nejsou kapacity/prachy".

Ale může se klidně stát, že pokud na poli MF Fujifilm dosáhne nějakého cíle (či úspěchu), a GF systém bude dostatečně "zasklen", tak třeba se do budování třetího bajonetu za deset let klidně pustí. Nekrachnou-li tedy mezitím. :D
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zvuk11 13. 9. 2018 14:41

nebylo to u pentaxu obdobně ? A najednou bum prásk cvak a jetu K1
zvuk11
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 9. 2018 14:51

Pentax měl svůj bajonet vhodný pro FF DSLR. Fuji má X bajonet pro APS-C, který je pro FF malý, a GFX, který je pro FF použitelný ale možná až zbytečně velký s průměrem o 1 cm větším než obří Nikon a Canon bezzrcátkové bajonety.
Nadto by asi nebylo vůbec jednoduché konkurovat stávající trojici ve FF formátu. Zvlášť když si C, N a S právě na FF tolik zakládají.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek71 13. 9. 2018 15:03

bob222 píše:Mne by sa ako dôchodcovi páčilo skončiť s niečím ako FF leica a sklami 35,50,85 v brašničke. Prípadne v jednom peknom koženom púzdre len nasadená 35/1,4.


To jsem vždycky říkal, ale to jakový mezistav. Ja kdyz neco mam, stalo to penize a je to nove, tak nejakou kratkou dobu to mas jako "novinka-investice-remeslo", ale kdyz to neni vaza z obdobi MING, ktera ma stat v obyvaku, ale nastroj, tak za nejakou dobu jsem v totalni kreci, ze nemam vyuziti, tedy tema. Ted nemyslim tema jako PEMAR, ze vyfotim Micinu na svahu a geparda v ZOO.
Proste nejde ani tak o cetnost, asi by mi stacilo 5x rocne neco nafotit, ale poradne. Protoze jinak je to trapny, ja nosil tu fixed Fujinu v aktovce a to bylo za mne silene trapny, kdyz ji mesic a pul nosis vyfotis kulovy.
Mezitim mi na FB projizdi fotky lidi co fakt foti. Toto jsem jeste nevyresil a tak nemuzu mit RF Leica s Noctiluxem a jinym luxem.
A mam trochu podezreni i ten Helmut co to ma v kozene brasnicce na Kraftwerku v Kaprunu vyfoti velkou picu.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 13. 9. 2018 15:24

zvuk11 píše:nebylo to u pentaxu obdobně ? A najednou bum prásk cvak a jetu K1

stale ten isty bajonet .. jedine co za tie roky spravili, bolo , ze postupne pridavali piny .. a na FFku mozes pouzit APSC skla, ale budu dost (niektore viac, niektore menej) vinetovat. Mozes pouzit vsetky skla, co kedy sa vyrobili na ten bajonet (a s pouzitim adaptera aj vsetky 645 a 64 skla .. stredoformaty). Aj na ich bezzkradlovku co raz vypustili (taka hnusna hranata krabica) .. ostri ale svizne.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod AwwA 13. 9. 2018 16:57

Strihali metr a najednou bum FF dlsr. Takze strihaji odznovu.
AwwA
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron