Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 4. 2018 17:24

pemar

V tom se shodneme. Popřípadě by měl mít ten chlapík dost soudnosti a nedat ty fotky na server, kde se v tom bude hrabat tisíc šťouralů. Jako test skla za statisíce.

Vzhledem k tomu, že z D5 (nebo D500) je tisíce fotek skrumáží lidí a zaostřeno je na obličej, tak to asi jde. Určitě jde.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Grimjaur 22. 4. 2018 17:24

Jsem docela zvědavý na nový Mavic Pro. Ten už bude s 1" senzorem.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidko 22. 4. 2018 17:34

A je to potvrdene ? Lebo tym celkom narastu rozmery. Ale bola by to pecka. S 1” snimacom by to uz dokazalo robit verim ze luxusne videa.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 22. 4. 2018 17:40

Já bych na focení chtěl velikost snímače aspoň Mikro 4/3, ty detaily z Mavicu jsou jak z mobilu, to mi vadí. Na druhou stranu je mi jasné, že když dron má unést Nikon D850 s 20/1.8G nebo aspoň Sony A7 s Loxií nebo Batisem, tak to nebude kapesní provedení jako je u Mavicu. Ale na video na YouTube je to v pohodě a sleduji též, jak Martin Kozák ten Mavic používá i profesionálně.

-- 22. 4. 2018 18:41 --

Davidof píše:pemar

V tom se shodneme. Popřípadě by měl mít ten chlapík dost soudnosti a nedat ty fotky na server, kde se v tom bude hrabat tisíc šťouralů. Jako test skla za statisíce.

Vzhledem k tomu, že z D5 (nebo D500) je tisíce fotek skrumáží lidí a zaostřeno je na obličej, tak to asi jde. Určitě jde.


Jde to v pohodě, D500 i D5 má dokonce i detekci tváře.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 22. 4. 2018 17:44

Na fotenie to vazne nie je a aj na video to ma rezervy, ale 1” snimac podla mna uz bude relativne ok na oboje. S m4/3 je potom Inspire no.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek71 22. 4. 2018 18:26

Foceni tema malejma snimacama co je v dronu je problem, protoze jsme zvykli na kvalitu, ja fotil "pemar sestavou" z balonu a s tema fotkama si muzu delat "co chci" z hlediska tisku a pixel zkoumani. Fotka z dronu je "problem" pro mne, pro moje divaky ovsem nikoli.
Naopak video je to nejlepsi co jsem kdy videl a aktualne tocim na 2K a kdybych mel fullHD tak by me to asi nevadilo. 4K mam a nepotrebuju a vubec nikde v tunelu nevidim zadny svetlo, ze by me to mohlo limitovat.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 22. 4. 2018 18:47

Tu v SR je vacsi problem nez snimac legislativa. Kym u vas sa s tym ako tak da lietat, v SR je to bez papierov zakazane a tie papiere stoja viac nez samotne drony (skusky, prihlasanie, poistenie, clovek musi byt pravnicka osoba a stuff :/)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 22. 4. 2018 18:50

Já zase v ČR nemám inspiraci, co s dronem fotit (o točení nemluvě, video prakticky nenatáčím, videokameru v posledních 3 letech syn použil na nějaké školní práce, jinak se na ní práší ve skříni), líbí se mi ty fotky sportu od MK seshora, on už kdysi to zkoušel přes nějakou tu stativovou tyč, pokud si vzpomínám, tuším skok vysoký, ale já občas fotim raketové sporty a občas plážový volejbal a tam to na to moc nevidím.

Uvažuji o tom někam do Asie nebo Indonésie, sice jsem se loni zařekl, že už do žádné takové destinace soukromě nepoletím, ale ono dnes po Evropě není kam, tak to přehodnocuji. Mám na to fotovýbavu vyladěnou na nějakých 6kg i s fotobatohem nebo fotobrašnou, beru to do letadla jako příruční zavazadlo, Mavic by byl v limitu a hodil by se mi na 2 věci, jednak na efektní záběry pláže a pak bych ho také možná využil jako průzkum, před 2 lety jsem tahle vyrazil z našeho fajnového hotelu podél pláže, chtěl jsem vědět, jestli za zatáčkou není něco fotograficky zajímavého a takhle jsem ušel asi 6 kilometrů po pláži, abych zjistil, že tam není nic, jenom půjčovny motorových člunů a vodních skůtrů. Po návratu do hotelu jsem hodinu doplňoval tekutiny, takovou dehydrataci jsem ještě nezažil.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Radek71 23. 4. 2018 07:42

Nemam striznu, tak alespon takto. https://www.youtube.com/watch?v=EX6-uv4xF40

Jinak to co psal PEMAR je pro mne vyrizene dle denniho poradku. Foceni musi mit cil, u fotek je to snazsi, coz se situace, kterou propaguju, paradni fotka muze byt mimochodem, rad se na ni podivam, mam sanci nejakou udelat, mam sanci vyfotit neco co je lahodne.
U videa je to 100x narocnejsi, jednak nikdo nic nenatoci jako luckyshot, je tam "strih" jako totalni modifikator a hlavne, "fulltime koukani se" je narocna disciplina, to uz tam fakt neco musi byt aby se na to nekdo koukal. Treba takovej oblet hradu, to musi po 5s nudit.
Takze zbyva to jedine mozne, delat to pro vysledek, "na zakazku" a pro nekoho, kdo ma k veci blizko. Treba kastelan a grafik co dela stranky hradu. Nebo sportovni svaz, poradatel vystavy psu, majitel penzionu, dobrovolny hasicsky sbor.
Ja to uziju na architekturu, kterou dlouhodobe mapuju, treba delam i bourani a vystavbu, takze drive par fotek budovy pred demolici, pak par dotek z demolice a pak novej barak. S dronem je 10x lepsi. Fakt desetkrat, ne 2x.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 23. 4. 2018 08:01

Súhlas s Radkom, video chce scenár alebo talent. Optimálne oboje:)
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 23. 4. 2018 16:29

Člověk tady pár dní neni, vrátí se, tady klid a dokonce fotografické téma. Neuvěřitelné. Jinak ad drony - taky jsem zvažoval, že něco koupim na focení, ale naštěstí jsem si Mavica půjčil na 14 dní od známého a zjistil jsem, že by mě to bavilo tak těch 14 dnů. Jinak by to asi zabila kombinace - čas/omezení kde se smí lítat vs. co bych chtěl fotit/ velikost na tahání jen tak a výlety. Spark by byl asi lepší na tahání, ale výsledek by byl stejný. Tak jsem si radši udělal radost a se synem jsme si postavili každý jedno auto na dálkové ovládání. Mam záminku ho vytáhnout na půl den do lesa, když se mu moc nechce, člověk saturuje svojí potřebu se v něčem hrabat/upravovat a manželka je spokojená, že dělám něco s dítětem :-)

Btw. po dlouhé době sem dospěl k tomu, že s rodinnýma fotkama to nemá smysl přehánět a než čekat, až se jednou dostanu k velkému monitoru a bude čas, tak je radši upravim někde věčer na služebce na notebooku. Tak se chci zeptat, jestli používáte nějak specielní SW pro nastavení parametrů obrazu notebooku, nebo berete to, co dodal výrobce - bohužel u mě nic moc. Sondu mam Spyder4 (asi Pro).
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod bob222 23. 4. 2018 16:51

Ja mám nový jablkový noťas a barvy na bežné použitie celkom v pohode...
Na to domácí žvýkání až až.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 23. 4. 2018 17:07

Já už jsem to psal vícekrát, nejsem příznivec jablka, ale musím konstatovat, že barvy má z toho všeho, co mi prochází rukama, s velkou převahou nejlepší. Asi bych našel něco od Lenova nebo Dellu, ale bude to dražší a bude mít horší barvy a provedení.

Já jsem soukromě notebook přestal používat a přešel na iPad. A pro Micinu asi koupím MacBook Air nebo Dell XPS nebo Lenovo Carbon.

S těmi rodinnými fotkami jsem se dostal za mez, kdy se děti chtějí nechat fotit. Letos mám proto jen vyložené momentky.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 23. 4. 2018 19:28

Jo s jablkem je to jasný, ale nemam ho a kupovat se mi nechce - budu upravovat na HP Elitebook 820 ve verzi G3 (4 ??). Což má displej daleko horší, ale spíš mi šlo o to, jestli je nějaká lepší možnost nastavení parametrů displeje, než ten nativní SW. Ten se chová nějak divně...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod pemar 23. 4. 2018 20:55

Tenhle model už je za skoro stejné peníze, jako to jablko, stojí za to "bastlit" displej? Já to mám už za sebou (s výsledkem jsme spokojený nebyl, ani když jsem to dělal sám ani když jsem to svěřil "odborníkům", proti stolnímu EIZO monitoru hodně špatné, je to jeden z důvodů, proč jsem přešel na tablet, který je v barevném podání o něco lepší, než ten notebook.

Nevím, jakou máš verzi displeje, ta G3 má minimálně dvě, mohl by ti pomoci ICC barevný profil, bohužel můj je na malinko jiný model:

https://www.dropbox.com/s/5bf1q2tsux3c3 ... 2.icc?dl=0

ono to půjde asi někde stáhnout z jejich stránek i pro tvůj model.

Rovnoměrnost podsvitu těch jejich displejů ale není žádný zázrak, u mne to bylo hlavně dole, takový dvou až třícentimetrový pás. Kontrastní poměr je z pohledu dnešních stolních IPS LED zhruba poloviční. Na druhou stranu, IPS v EliteBooku svým gamutem přesahuje dokonce i AdobeRGB – hlavně v červených a modrých tónech, takže bez sondy nebo aspoň toho ICC profilu to vidím jako poukázku na omalovánky.

Pokud máš dost času, můžeš si zkusit s tou sondou pohrát a uvidíš, jak ti to bude vyhovovat, on každý má jiné nároky. Před vlastní kalibrací doporučuji vypnout spořiče obrazovek a různé úsporné režimy monitoru, udržoval bych přitom konstantní hladinu osvětlení v místnosti, obnovil nastavení do továrního nastavení, nastavil „Wide Gamut“, typ podsvícení displeje, nechal bych výchozí nastavení kontrastu. Bilý bod by neměl být mimo 5,200K-6,500, jasová hodnota někde kolem 120 cd/m2, max. 150. Pak bych porovnal získaný ICC profil s "továrním". A pak výsledek s kalibrační fotografií. Já jsem to nakonec dal to továrního nastavení a vzdal to.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků