Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 31. 8. 2017 07:57

Tak jsem se chtěl podívat kde to rozebírá a narazil jsem jen na tenhle článek:
http://www.digineff.cz/clanek/fotografu ... ni-fyzicky
... ale to je naprostý skvost! :-D Jako když je někdo machr, tak nemusí u didaktické fotky ani srovnat úděsně šikmý horizont, když chce předvést, jak se mu nepodaří slušně ztmavit oblohu ani jednou ze 4 možností, které si vybere. Ještě že píše o Nik Software, kde jsou na to U-points, kterými to jde úplně skvěle, tak tuhle metodu jako jedinou nepoužil, naopak na posledním pokusu ztmavil oblohu jen vpravo od stromu a vlevo ne. Jasně, já mám Neffa celkem za sympaťáka, ale to, co produkuje, to jsou takové nekonfliktní gancovky.
ForeignerOnEarth
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bob222 31. 8. 2017 08:06

bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 31. 8. 2017 08:56

Bobe, vím o tom, nejlepší je ten závěr :)

"Rozhodně bych z toho nedělal závěr typu „proč nekupovat kompakty od atd.“ Spíš bych odvodil, proč nepoužívat RAW Therapee… :-) Nicméně žertíkem se věc odbýt nedá. Ten RT zřejmě je k datům surovější než standardní konvertory. Experiment dává nahlédnout do kuchyně tzv. demozaikování, tedy převodu dat do obrazového formátu. U těch kompaktů zřejmě čip vidí něco, co by vidět neměl, kouká objektivu pod sukně…"
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lotrandor 31. 8. 2017 09:08

A není to jen o tom, že RT si neumí načíst profily objektivů a snímačů (nebo je prostě nezná).
To že každý RAW je o malinko větší, než ukazují např. konvertory od Adobe je známá věc. I LR lze plug-ine přinutit, aby těch pár pixelů navíc ukázal. Smysl to má nevalný.

P.S. RT je mimochodem docela slušný kus softwaru. na Linux zatím jediný, co mi přijde použitelný
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Flor.cz 31. 8. 2017 09:21

Tady nejde o pár pixelů navíc, ale o to, že RT dokáže zobrazit fotku bez korekčního profilu objektivu (a nebo to neumí). Pokud je součástí RAWu korekční profil objektivu, tak Lightroom fotku srovná a tohle srovnání nejde nikde vypnout. Což by se hodilo třeba u krajin, kde díky absenci rovných linií nejde zkreslení moc poznat.
Přijde mi, že Adobe v tomto jde na ruku foto výrobcům, kteří projektují objektiv už s tím, že se obrovské zkreslení následně srovná pomocí SW. A aby to nebylo vidět ani v RAWu, tak na tom spolupracují s Adobe. To zkreslení u profikompaktů Canonu na širokém ohnisku je dost extrémní (obraz ani nepokrývá celý čip - jsou tam černé rohy) a po SW srovnání je fotka mimo střed značně neostrá. Ukázku mám na blogu - http://blog.flor.cz/proc-nekupovat-prof ... od-canonu/
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 31. 8. 2017 11:04

bob222: Ono je to často tak, že když má člověk dostatek prostředků na to, aby fotil a mohl za focením někam vyrazit, tak už zase nemá ten čas. No a naopak. Klasika.

Každopádně já na sobě pozoruju ještě něco dalšího - dřív sem vyrážel někam s tím, že chci dovézt "ultimátní" fotky a všechno tomu bylo podřízené a když se nedařilo, tak sem byl "naštvaný". Jedno, jestli sem jel fotit závody psů, obálku na časopis o psech nebo do Č-S Švýcarska východ slunce. Teď neřeším, co sem pak dovezl, ale co byl záměr. No a ťed se na tu Šumavu těším, že si zarelaxuju s foťákem. Projdu se mlhou, vlezu někam do potoka se stativem, udělám nějaké fotky stromů v mlze. Ale v principu je mi relativně jedno, že nedovezu "panoráma jako L. Kamarád". Ten relax a zaznamenání té krajiny je pro mě daleko důležitější. Výhoda je, že člověk celkem přestane řešit techniku a je mi jedno, že můj 28/2 by šel teoreticky nahradit jiným o 5% lepším 28/2. Je jedno.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Lotrandor 31. 8. 2017 11:42

Flor: už je to delší dobu, ale LR umí vypnout korekci zkreslení objektivu a umí i zobrazit celý RAW. Tam je podstatné to, že "celý" RAW, nebo jinak řečeno všechna data co RAW obsahuje, nejsou určena uživateli a s drobným ořezem po okrajích se už počítá dopředu. Do LR na to existuje plug-in. Měl jsem to nainstalovaný, efekt toho, že jsem měl 8px na každou stranu (a teď nevim, kolik přesně, jen tuším že to mohlo být 8px), byl reálně nulový.
Obsahem RAW souborů se dlouhodobě zabývá Nasim Mansurov, na Photographylife. Nedostatky LR, nebo spíš jejich raw konvertoru se tam zabývá také. Ale LR je především o workflow a rychlosti hromadného zpracování. Tam se na pixely zas tak moc nehraje. Musím říct, že na Linuxu mi dost chybí ekvivalentní náhrada.

-- 31. 8. 2017 12:42 --

P.S. kompaktz, to je kapitola sama pro sebe, Neff tam ale měl 7D, ne? a nějaký široký sklo k tomu.
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Flor.cz 31. 8. 2017 12:07

Lotrandor: tak si ty články aspoň přečti, když na to reaguješ. Ořez nějakých 8px je to poslední o co by mi šlo, o ničem takovém nepíšu (to řeší Neff). Pokud je v RAWu zahrnut profil objektivu, tak korekce zkreslení objektivu standardně v LR vypnout nelze (zkoušel jsem to v LR6). LR jen vypíše "použit vestavěný profil objektivu", v tom mém článku je i screenshot. Máš na to nějaký plugin, co donutí LR vypnout korekci objektivu? Neff to v článku zkoumá na ultrazoomu Panasonic TZ90, co má 30x zoom. Tam by mě černé rohy (silná vinětace) a velké zkreslení na širokém ohnisku nepřekvapili. Já řešil pouze profi kompakty.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lotrandor 31. 8. 2017 12:32

Flor: máš pravdu, reaguju na to z rychlíku, dokonce jsem si spletl Darktable s Rawtherapee :).

Vlastně by mě ani nenapadlo, že to nejde vypnout. Ale já žádný kompakt nemám.
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 31. 8. 2017 12:38

Ja ted nejak ze zvedavosti castecne presel na CaptureOne jako paralelni system k LR (poukaz k nakupu u Sony) a fakt zadny zasadni rozdil v kvalite vystupu ve srovnani s LR nevidim. Teda u Sony - CaptureOne mam limitovany jen na Rawyod Sony v ramci te akce. Asi nejsem spravny zkoumac :-D
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Dolgor 31. 8. 2017 13:01

Ono se to dost liší foťák od foťáku. U Nikonů mám bohatou zkušenost s D7000 a D750. D7000 v LR je barevná tragédie (hnusné modré, hnusné pleťovky...), v Capture One daleko daleko lepší. U D750 je rozdíl minimální. LR je ale jasně lepší v extrakci stínů.
Fuji X-trans nemám moc nazkoušený, ale dá se říct, že Capture one má výrazně pokročilejší demosaic algoritmy než LR, který produkuje víc artefaktů a na doostření je třeba jít metodou málo doostřit (max těch defaultních 25-30), zato zatáhnout slider Detail na 100. Barevné profily jsou v LR ale dost přesné.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 31. 8. 2017 13:05

LHE: a ako hodnotis ovladanie a pracu v CO vs LR ? Sem-tam mam chut ten CO otestovat, prejst z LR+PS ale neprejdem, toto kombo je zatial bezkonkurencne.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 31. 8. 2017 13:12

Hele to se da tezko rict - pokud clovek dela x let v LR, tak je to vsechno uplne jinak a "uplne blbe", ale je jen otazka zvyku. Tim ze uz dneska PS vicemene nepouzivam (fakt na par fotek za rok, navic mam celkem starou verzi), tak je pro me CO uplne v pohode. Pokud bych chtel kombinovat s PS a pouzivat posledni verze, zustal bych u LR a PS v ramci baliku.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 1. 9. 2017 11:22

Já v novějších verzích Adobe Camera RAW (asi tak 2 roky zpátky) úplně žeru to automatické srovnávání linií a perspektivy. To pracuje úplně skvěle. A taky po letech, kdy jsem vymaskovával různé expozice téhož záběru ručně, protože všechny HDR udělátka produkovaly příšernosti, tak teď s Adobe Camera RAW se to většinou dá udělat pohodlně a nastavitelně tak, aby to nevypadalo jako HDR. A ještě přibylo to odstranění oparu, což občas taky funguje slušně. Ještě má trochu Adobe Camera RAW rezervy v zesvětlování stínů a ztmavování světel tak, aby to mělo trošku nějakou inteligenci, protože musím tahat za černou, za stíny, za světla, za bílou a nakonec ještě upravit kontrast, takže to je 5 táhel, přičemž by možná stačilo jedno, které by to inteligentně dělalo jako firmware foťáků třeba u Active D-Lightning a jak se to jmenuje u jiných značek. Jenže pochopitelně lépe uživatelsky ovlivnitelné.
Já mám Active D-Lightning vypnuté, protože nemám zájem na tom, aby foťák zbytečně podexponovával podle svého uvážení a pak tahal stíny jako blázen. To si raději z RAWu udělám sám, ale přivítal bych, aby to nebylo pokaždé 5 šoupátek, ale někdy jedno inteligentní.
ForeignerOnEarth
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 1. 9. 2017 12:22

Tak ty tu nejdriv Gancovy nekolikrat vysvetlujes, jak si neprejes, aby za tebe umela inteligence fotaku delala to ci ono, ze chces mit vystup plne pod kontrolou a ted tu brecis, ze za tebe vyrazny zasah do fotky nedela automaticky Camera RAW a ze si to musis doladit sam peti posuvniky? LOL!

Kdyby tohle napsal Ganec, tak se mu nejeden uzivatel vysmeje za nekonzistentnost, respektive protimluv, tak jsem zvedavej, kdo krome me, da Tomaskovi tenhle mentalni rozpor sezrat.
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků